Salut. Imi pare rau sa aud ca au murit neonii...
Hai sa o luam cu inceputul...foarte bine ca iei incalzitorul si restu. Sunt lucruri indispensabile.
1. Nu stiu nimic de bacteriilea astea la plic. Nu am folosit niciodata. Eu am facut ciclarea clasic pt ca mi-a permis timpul.
2. Pietrele, plantele si restul trebuia sa le pui de la inceput, cand aranjezi totul in acvariu, dar le poti pune la fel de bine si acum, nu trebuie sa astepti finalizarea ciclarii. Toate obiectele componente acvariului ajuta la ciclare, mai multe lucruri pe care sau sub care se formeaza bacteriile. Nu uita sa verifici pietrele inainte sa le pui in acvariu sa nu fie calcaroase, daca sunt calcaroase durifici apa si mor pestii. Cum faci asta: alegi pietrle, le speli bine cu apa cat mai calda, le usuci si apoi torni pe ele putin otet din acela de mere clasic romanesc. Daca se produce o reactie chimica(incepe sa "fiarba", sa faca spume otetul pe piatra, atunci inseamna ca e calcaroasa, daca nu face nimic inseamna ca e buna piatra. Vezi clipuri pe youtube despre asta).
3. Nu este nici o problema ca bagi mana in acvariu, atata timp cat nu esti murdar pe maini de grasimi sau alte alea si inainte sa bagi mainile in acvariu nu tespeli cu sapun sau creme sau alte nebunii. trebuie sa ai mana curata si atat. Ideea e ca e bine sa faci ce trebuie pe acolo si sa bagi mana doar la nevoie, daca bagi mainile des sperii si stresezi pestii lucru care nu le face prea bine, mai ales ca sunt pui si se sperie repede. In timp o sa vezi ca se acomodeaza cu tine, chiar o sa vina ei la degetul tau

)) ca niste catei.
4. In poza ai o femela de guppy care mai are pana fata. Cand e gata sa fete o sa vezi ca se umfla rau, se face la fund patrata, o sa aiba ca un cos alb la fund si o sa caute locuri in care e mai ascunsa in acvariu. Dar eu zic mai intai eu zic sa mai inveti cum e treaba citind pe aici despre inmultire si grija si nevoile puilor. Oricum din ce vad, eu zic ca mai are cel putin 2 saptamani.
5. Filtrul intern, pompa de aer cu viitorul burete si incalzitorul nu le opresti niciodata. Ele merg nonstop. Doar lumina se stinge noaptea, ca sa poata dormi pestii, sa nu fie stresati de lumina. La lumina e bine sa faci un program de functionare pt a nu te umple de alge. De exemplu aprinzi de la 9 la 13 si dupaia le mai aprinzi de la 19 la 23 sau ceva semanator. Adica un 3-4 ore dimineata si 3-4ore seara.
Betta este un peste lenes care sta mult pe loc si de obicei se pune pe plante, pietre filtru etc si sta acolo linistit chiar si ore intregi. Lasa-l sa se bage unde vrea el ca inseamna ca acolo nu e deranjat.
Filtrare mecanica inseamna filtrarea gunoaielor mari gen fecale, plante in descompunere, mancare neconsumata, etc.
Filtrare biologica este cea care elimina toxinele din apa si ajuta la mentinerea ciclarii acvariului, iti mentine bacteriile bune in viata, ele se inmultesc in masa filtrului, susbtratului si tot asa. Iti recomand sa citesti pe forum despre ciclare si termenii uzuali din acvaristica. Eu sunt pe telefon ca am provleme cu pc-ul ca asa iti dadeam eu link-uri.(deaia si scriu mai gresi, ca scriu rpd ai nu nimeresc).
Legat de carbunele din filtru. Daca ai asa ceva eu zic sa il scoti. Unii zic ca e bine sa il lasi altii nu. De ce? Carbunele activ are rolul de a mai curata apa de chimicale si altele, dar in acelasi timp mai termina si din nutrientii de care e mare nevoie in acvariu, asa cabeu zic sa il scoti, dar mai asteapta sa vezi ce zic colegii despre asta.
Bafta si nu ezita sa intrebi ce nu stii. Asa am invatat toti. Stima