[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect Acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
R4du
Member
[Avatar]

IP:

Buna ziua. Cum spuneam in topicul de prezentare(Despre Noi), vreau sa imi fac de la 0 un acvariu.
Dimensiunile la care m-am gandit sunt: L 120cm, l 45cm, H 55cm. Volum aprox. 300litri.
Acum o sa incep cu intrebarile:
1. am gasit o firma la mine in oras care vinde geam clear float 10mm la 15euro cu tot cu tva, pret care mi s-a parut super. beleaua e ca nu au mai gros de 10mm. aici apare intebarea: este destul de gros acest geam incat sa reziste si sa pot dormi linistit noaptea?
2. vreau, bineinteles sa ii pun ranforsari: 2 transversale si 4 longitudinale, dispuse ca in poza din link(este acvaiul meu care are 190l facut din sticla de 6mm si face fata cu brio): https://www.dropbox.com/s/hmregr4rvv3gjzs/IMAG0024.jpg este ok? se poate mai bine?
3. o sa ii fac fund dublu 2x10mm, cum ar trebui lipite? adica primul fund sa fie mare si lateralele lipite pe el iar cel mic lipit intre laterale, deasupra fundului mare(lipitura in unghi de 90grade)? sau cum sa fie mai ok?
4. legat de silicon, cel care mi-l lipeste, nu cred ca o sa se descurce cu lipitul cu Dow Corning, bison este ok ca silicon? sau daca ii iau dow corning, o sa il incurce?? omul este un comerciant de pestisori, care are pe acasa destule acvarii facute de el(in istoric numarandu-se si acvarii de 500 si 600l)numai ca acesta recomanda ceresit aqua, ca silicon. zice el ca are un acvariu acasa facut de el, capacitate 500l lipit cu ceresit aqua si ca rezista de 9 ani + alte acvarii maricele care le are sau care le-a vandut in timp. nu stiu ce sa fac, ce ma sfatuiti?

Momentan atat am de intrebat. Cu restul o sa revin pe parcurs(Capac, iluminat, substrat, filtru, etc).

Multumesc anticipat pt atentia acordata si astept sfaturile voastre. stima

Un geniu este neinteles, dar daca nu te intelege nimeni, nu inseamna ca esti geniu.
[WWW]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Din cate am citit eu prin alte topicuri, nu ar trebui sa ai nici o problema.E chiar mai groasa decat ceea recomandata. Ca silicon poti folosi Bison transparent. Citeste aici, mai afli ce ai nevoie:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27912.page

Poti sa iti calculezi grosimea aici:

http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

This message was edited 2 times. Last update was at 10/02/2014 18:35:04

0771 496 835 Lucian
FLORINO
Member
[Avatar]

IP:

Salut daca renunti la inaltimea de 55 si io faci de 40 sticla de 6 fara probleme
Si cu siliconu alege Dow Corning fara probleme bafta
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

La 10mm daca ii faci intaritori longitudinale nu mai ai nevoie decat de una transversala tot de 10mm si lata de ~ 8cm. Daca intariturile le faci duble aproape ca nu mai trebuie intariroare transversale. Stiu bazine de 2m lungime, intr-adevar cu H=50cm care nu au transversala dar au sistemul dublu ca in desen.
[Thumb - bazin.jpg]

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
R4du
Member
[Avatar]

IP:

@kazaku, chiar zilele trecute am citit povestea ta, din acel topic...si vazusem acvariul facut de tine. calcule am facut si eu pe vreo 4 calculatoare din acelea si asa este, da un factor de siguranta relative ok, dar nah practica si experianta lipitorului e alta.

@florin, pai de fapt deasta il schimb pe actualul, ma enerveaza la culme inlatimea, este de 40...si deaia vreau unu mai inalt, sa aiba o vedere mai mare, mai spatioasa. ca sa fiu mai explicit actualul are 95x40x50 si cel care vreau sa il fac are 120x45x55. deci il maresc la lungime, scad putin latimea si maresc mult inaltimea.

@Lucian, nu prea inteleg desenul...imi poti arata o poza te rog? o transversala de 8cm in mijloc nu incurca mai mult decat 2x3cm puse ca in poza? ca si acestea sunt o pacoste dar nu asa mare. in timp o sa apara opacitatea sticlei, acea transversala de 8 cm nu o sa afecteze iluminatul?

Multumesc pt sfaturile date...

Un geniu este neinteles, dar daca nu te intelege nimeni, nu inseamna ca esti geniu.
[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

cum vrei sa il faci : cu capac sau lampa suspendata? si pentru ce il faci: plantat sau ciclide?

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
R4du
Member
[Avatar]

IP:

pai daca ii pun ranforsarile alea, cred ca o sa ii pun Capac(care oricum o sa il fac eu din komatex de 5mm). iar scopul lui o sa fie acvariu semiplantat cu pesti vivipara( inca nu m-am saturat sa ii vad si sa cresc la pui ) m-am gandit si la ciclide dar momentan nu imi permit un filtru extern asa mare incat sa le satisfaca lor nevoile. iar de sumpuri si alte nebunii nu am cum ca nu e spatiu.

aaa si inca o intrebare...ce distantiere sa folosesc? unii pun fir de peste, altii chibrite...? si ce grosine trebuie sa aiba lipitura?
Cel care mi-l face am vb cu el si a zis ca 2mm... e ok?

[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

atunci trebuie sa schimbi cotele: L 125-130 pentruca nu o sa-ti incapa lampile cu socluri antiumezeala. Lampa are 1149 lungime si cand ii pui soclurile o sa vezi ca nu iti incap, sau iti incap atat de strans incat...Latimea poti sa o maresti la 50 sau mai mult, iar inaltimea poti sa o scazi la 50 fiind vorba si de plante. Daca te duci mai mult in inaltime nu o sa mai ajunga lumina la gazon in timp si iarasi vei avea probleme. La cotele astea sticla de 10 este suficienta ca sa dormi bine noaptea si nu ai nevoie decat de intarituri longitudinale. Uite-te la topicul meu"Raz" si te mai poti inspira de acolo. Are aproape dimensiunile pe care ti le-am recomandat tie, mai putin lungimea( asa a fost sa fie, din motive independente mie)

[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

2mm ca grosime e mult. Pune 1mm si va fi suficient. La dimensiunea asta a acvariului iti recomand sa pui fund dublu

[Yahoo!]
R4du
Member
[Avatar]

IP:

@scorpionu, la iluminat m-am gandit la benzi cu leduri sau neone ceva mai scurte de 1149. lungimea nu o pot mari, pt ca nu mai am loc pe mobila unde o sa fie, deci iese din calcul, la fel si latimea, adica al meu acum sta cu ceva centimetri inafara mobilei pe care sta...gazon nu stiu daca o sa pun pt ca am vazut la multi ca nu le prea merge daca nu au co2, iar eu nu am si nici nu cred ca o sa iau cat de curand una, iar cand o sa pot sigur o sa fiu la africani. in el o sa pun pietre, radacini si plante inalte si medii, dianstea gen gazon nu vreau, pt cacaciosii mei de vivipari e in plus gazonul, plus de asta o sa am si probleme la sifonat. si am calculat 55cm ca oricum scad 5cm care o sa intre in capac si chenarul acela de la fund care masceaza lipitura si o parte din substrat si vreau sa imi ramana macar 50cm de vizualizat.

pai asta am intrebat mai sus, cum sa pun acel fund dublu. oricum il fac cu fund dublu pt ca mi-e frica sa nu se deformeze in timp suportul pe care sta si sa ma trezesc cu acvariul rupt in doua.

bun. si la lipitura de 1mm ce distantier sa iau? fir de peste de 1mm? daca omu asta nu o fi in stare sa o faca de 1mm si o sa iasa de 2, exista riscuri?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2014 19:51:06

[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

atunci foloseste varianta 1047x54w. Eu te sfatuiesc sa nu bagi benzi pe leduri pentruca sunt slabe si o sa-ti para rau. Daca te uiti la mine in toping o sa vezi ca si eu am folosit benzi dar lumina lasa de dorit. Trebuiesc alte leduri cu alte consumuri si aici povestea e lunga.

intareste standul pe care il pui. E greutate mare si nu e de joaca.

la lipitura de 1 mm iei guta de 1mm. Daca iei de 1mm si tie iti iese grosimea de 2mm eu zic sa schimbi meseriasul. Distantierul se pune tocmai ca atunci cand strangi acvariul sa nu dai afara tot siliconul si strangand acvariul sa iti iasa lipitura de 1mm. Oricum si 1mm e grosime destul de mare, dar e o grosime acceptabila

fundul dublu trebuie sa-ti spuna meseriasul cum se pune. Important e sa tai geamurile corect

[Yahoo!]
R4du
Member
[Avatar]

IP:

aaa ok. bine ca stiu acum...ca eram totusi sceptic in privinta ledurilor. pai si cate neoane sa pun de 54w? 2 ar ajunge?(dimensiunea data de tine). Standul este de fapt o parte din biblioteca din living...care o sa o intaresc cu bucati de pal bagate in dunga inauntrul lui...cu cel care il am acum rezista foarte bine, de fapt mai am pe el si un acvariu de 35l si unu de 15 litri, si e strong , dar o sa pun sa fiu sigur de el.
Pai nah...sincer acum merg pe incredere pt ca nu prea stiu pe nimeni intr-adevar meserias pe aici prin Craiova...pe asta il cunosc(sa zic asa) si el zice ca stie ce face, ca a mai facut si mai mari si ca vrea sa il faca sa il "pomenesc" dar acum nu stiu...oricum daca il face aiurea si crapa ala sau mai stiu eu ce se intampla, il mananc, se muta din Craiova, pt ca langa acvariu e o tripla cu 8 gauri si una cu 4...deci daca o sa acvariul se lasa cu multe colive in casa. doamne fereste.

ce diferenta este in a lipi cu Dow Corning si a lipi cu bison? interb pt ca nu stiu daca o sa se descurce cu dow corning, dar cu acesta as vrea sa il lipeasca pt ca e si negru dar are si recomandarile care te fac sa il folosesti.

[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

4 neoane sunt suficiente

diferenta este ca dow corning face pelicula la suprafata foarte repede si daca nu stii sigur ce faci mai bine nu te bagi. E greu de spus ce diferenta este intre silicoane in timp. Aici au fost multe discutii si nu vreau sa le polemizez. Pana la urma meseriasul lucreaza cu ce este el mai sigur ca ii iese bine. Dar nu numai lipitura intra in discutie ca rezistenta la acvariu, ci si felul in care e taiata sticla, slefuita(cantuita), cu e curatata marginea acvariului inainte de lipire, etc

[Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Este o sectiune prin acvariu. Sunt doua longitudinale lipite una peste peretele acvariului si alta sub. O latime de 3 cm la sticla este ca si cand nu ai de loc. Mie mi-au plesnit niste transversale de 6mm grosime, latime 4cm lipte suprapus 3 buc. Noaptea am auzit un suierat/plesnitura dupa care la interval de 2-3 minute au plesnit pe rand si celelalte doua... Bazinul este cam cum il vrei tu numai ca are inaltimea de 65cm (125x55x65). Dupa asta am pus o transversala de 8cm de sticla de 10mm si asa este de prin '98...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
R4du
Member
[Avatar]

IP:

am inteles in mare ce e de facut....
deci o sa raman la dimensiunile mele, cu ranforsari cum spune Lucian si la silicon mai vb cu omu...
acum astept sa il vand pe al meu, ca sa fac loc si ma apuc de treaba.

[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ok, bafta si te asteptam cu intrebari

[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

R4du wrote:Buna ziua. Cum spuneam in topicul de prezentare(Despre Noi), vreau sa imi fac de la 0 un acvariu.
Dimensiunile la care m-am gandit sunt: L 120cm, l 45cm, H 55cm. Volum aprox. 300litri.
Acum o sa incep cu intrebarile:
1. am gasit o firma la mine in oras care vinde geam clear float 10mm la 15euro cu tot cu tva, pret care mi s-a parut super. beleaua e ca nu au mai gros de 10mm. aici apare intebarea: este destul de gros acest geam incat sa reziste si sa pot dormi linistit noaptea?

Geamul de 10 mm este suficient de gros pentru acel bazin... poti dormi linistit.
http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
R4du wrote:2. vreau, bineinteles sa ii pun ranforsari: 2 transversale si 4 longitudinale, dispuse ca in poza din link(este acvaiul meu care are 190l facut din sticla de 6mm si face fata cu brio): https://www.dropbox.com/s/hmregr4rvv3gjzs/IMAG0024.jpg este ok? se poate mai bine?

Nu te incurca cu "transversalele", ca n-are rost.
Daca ii faci niste "longitudinale" duble (cate 2 bucati: 6 cm latime), e in regula.
Eu am bazin de 2000x500x550 (geam de 12 mm) - cu intaritoare longitudinale.
R4du wrote:3. o sa ii fac fund dublu 2x10mm, cum ar trebui lipite? adica primul fund sa fie mare si lateralele lipite pe el iar cel mic lipit intre laterale, deasupra fundului mare(lipitura in unghi de 90grade)? sau cum sa fie mai ok?

Sunt foarte bune ambele solutii, opteaza pentru aceea pe care o prefera "mesterul".
R4du wrote:4. legat de silicon, cel care mi-l lipeste, nu cred ca o sa se descurce cu lipitul cu Dow Corning, bison este ok ca silicon? sau daca ii iau dow corning, o sa il incurce?? omul este un comerciant de pestisori, care are pe acasa destule acvarii facute de el(in istoric numarandu-se si acvarii de 500 si 600l)numai ca acesta recomanda ceresit aqua, ca silicon. zice el ca are un acvariu acasa facut de el, capacitate 500l lipit cu ceresit aqua si ca rezista de 9 ani + alte acvarii maricele care le are sau care le-a vandut in timp. nu stiu ce sa fac, ce ma sfatuiti?

DowCorning este la moda acum... inainte, se lucra cu Bizon... iar pe vremuri, se lucra cu silicon ordinar.
Lasa-l pe "mester" sa lucreze cu ce se simte el confortabil, ca nu vor fi probleme.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

ce diferenta este in a lipi cu Dow Corning si a lipi cu bison? interb pt ca nu stiu daca o sa se descurce cu dow corning, dar cu acesta as vrea sa il lipeasca pt ca e si negru dar are si recomandarile care te fac sa il folosesti.

Diferenta este, asa cum a spus si @scorpionul, ca DowCorning 881 se intareste la suprafata mult mai repede, deci meseriasul trebuie sa aiba experienta si sa se miste repede. Eu cred ca este si Bison negru, dar nu pot sa-ti spun sigur. In orice caz, daca a mai lipit acvarii eu as avea incredere sa-l las sa foloseasca DowCorning.

aaa si inca o intrebare...ce distantiere sa folosesc? unii pun fir de peste, altii chibrite...? si ce grosine trebuie sa aiba lipitura?
Cel care mi-l face am vb cu el si a zis ca 2mm... e ok?

Sincer, eu nu am folosit niciun fel de distantiere si nucred ca sunt necesare, oricum nu poti tu sa scoti prin presare tot siliconul dintre sticle si o pelicula de aprox. 1mm oricum o sa-ti ramana intre ele. Si mie 2 mm mi se pare mult. Este deschis un topic despre grosimea lipiturii http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/26917.page.

Referitor la neoane eu folosesc T8 cu o lungime de 1070 mm si de 40w, de la Hagen.

O seara buna

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
R4du
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc mult pt raspunsuri, sper sa nu fiu un stresant(am obiceiul ).
koala am vazut unul din proiectele tale cu africani si e super. Pai si renunt la transversale, ca oricum sunt enervante. longitudinale duble adica doua benzi de 10mmx6cm lipite una peste alta si apoi lipite perpendicular pe buza superioara a acvariului?

daca ar fi bison negru ar fi super, dar din cate am vazut, nu este....asa ca o sa merg pe Bison transparent totusi(ce ma enerveaza la asta transparent e ca in timp intra mizerie la el si se vede urat), ca nici asta nu e o marca de lasat...si mai e o vorba romaneasca...La pomul laudat sa nu te duci cu sacul...

[WWW]
R4du
Member
[Avatar]

IP:

ce parere aveti despre filtrul extern SunSun HW-302?

[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: