Dragi colegi intr-ale acvaristicii, va rog sa nu va grabiti a lecui cand nu e neaparat cazul. Incercati intai sa va convingeti ca ceea ce aveti in fata e intr-adevar un caz de boala. E pacat sa chinuiti pestii degeaba.
Ca sa nu credeti ca vorbesc aiurea, cateva exemple de molly care nu sunt bolnavi ci asa le e foaita:
Si in cazul molly si a altor pesti marmorati (scalari, etc.) petele nu le au neaparat de la nastere, ci apar pe masura inaintarii in varsta. Si eu am cumparat mai demult 6 molly negri si in 3 saptamani 4 din ei erau marmorati
Asa ca mai incet cu tratamentele si sa asteptam poze mai concludente de la proprietar(a).
miliadrian wrote:Salut.,din cate stiu eu despre aceasta boala numita si''gris'',izolezi pestisorul intr-un acvariu carantina,ridicata temperatura treptat,si faci tratamentul indicat de @vladxxl.
nu indicati tratamente inainte de a fi siguri ca ati diagnosticat boala corect. Intentia de ajutor e laudabila, dar practica poate fi...@vioradea spune:au niste pete albe pe partea superioara si branhiile s-au declorat si voi tratati de gris? Poate ca"merge" tratamentul si cu ce ati spus voi, dar daca nu?
Am mai vazut si eu molly "bolnavi" care de fapt erau marmorati si le-au aparut petele pe masura maturizarii Deci, vioradea, incearca sa faci niste poze mai clare cu macro si/sau sa descrii mai in detaliu cum arata acele pete
Cred ca iesi mai ieftin cu un aer conditionat in camera decat cu un chiller... eu nu prea am vazut chiller sub 2.000 Lei. Evident consumul de energie nu se compara, dar macar te racoresti si tu (voi) nu doar pestii
Asa la ochi cred ca o sticluta imi ajunge pentru vreo 4 schimburi. In carticica spun ca o tura ajunge pentru 3-4 saptamani. In cutia testerului aveam 2 sticlute si am mai comandat pe langa el inca o sticluta... Deci dupa calculele mele, o sa imi ajunga pe anul asta... vedem cat de repede se decoloreaza in realitate.
De 3 zile am in teste o reteta modificata pentru bomba. Acum ca mi-a venit azi si indicatorul permanent de CO2, voi incerca sa vad cat de stabila e aceasta reteta... De fapt e o adaptare a retetei lui Dalles ca sa imi scoata o singura sticla 2 bule/sec:
5,5 cani apa
1,5 cani zahar
20 gr gelatina
1 lingurita drojdie uscata (in loc de 0,5)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (la sfatul unei forumiste mai vechi)
De azi am inceput sa folosesc si Easy Carbo: 0,5 ml/zi... Asa ca stau de acum cu ochii pe tester... dupa aprox 3 ore de cand l-am pus se pare ca s-a stabilizat pe verde... sper sa nu se ingalbeneasca
Ca sa punem punct dezbaterii, azi mi-a sosit testerul si Dragos are dreptate: se pun doar 35 picaturi de solutie, fara nici un pic de apa de niciun fel
Nu am avut acest tip de difuzor pana acum, asa ca nu stiu ce sa iti spun despre el, dar pot sa iti arat ce folosesc eu si la mine a mers cu bomba cu drojdie si cu 4-5 bule/sec de stateau corry ca si avioanele cand intorc la 180 in zbor... si numaratorul tot intr-o sticla de 0,5l cu furtunul de intrare pana jos.
Dupa ce m-am uitat in ultimele zile pe mai multe articole si videoclipuri cu habitatul natural la betta si dupa ce i-am studiat comportamentul la al meu in functie de debitul returului filtrului, inclin sa cred ca acesti pesti pot fi afectati de curentii puternici din apa. Si al meu, atunci cand e curatat filtrul si debitul e maxim, se duce si sta pe un spatiu de 3 cm deasupra filtrului, acolo fiind miscarea aproape zero a apei. Cand debitul mai scade se mai adaposteste in niste scobituri ale cioatei mascate partial de hidrocotyle si anubias
Voi cam ce inaltime aveti la borcane? Poate ar trebui sa va ganditi la crearea de ceva ascunzisuri unde curentul de apa sa fie minim.
Stii Stefan, dupa ce mi-au murit 26 de pesti incerc sa sfatuiesc pe toti incepatorii ca nu e bine sa suprapopuleze acvariul. De ce crezi ca l-am intrebat pe barbar de cat timp are acvariul, cum le da mancare, cat de des schimba apa? Tocmai ca sa imi dau seama de nivelul lui in ale acvaristicii. Daca era unul care are acvariul de 1 an, nu mi-as fi pierdut timpul sa ii dau sfaturi, ci poate i-as fi cerut sfaturi de cum reuseste sa il tina in echilibru.
Dar cand unii nu au macar bunul simt sa acorde credit celor care fac acvaristica de cel putin 20 de ani si au facut pe aici niste topicuri stiky, nu au putin respect sa se documenteze cu privire la experienta mea care o pun in discutie (e aici, publica), nu au o cultura a dialogului in care trebuie sa aduci argumente si contraargumente in loc sa ataci persoana... Atunci imi cam sare mustarul... Dar inca mai reusesc sa ma autocenzurez. Daca moderatorii cred ca am sarit calul, sunt liberi sa stearga si sa taie tot ce vor din ce am scris.