| Message |
|
|
Nu mai ai prea mult de asteptat, cu timpul se va mai linisti. Asa sunt toti puii, au nevoie de joaca si vor profita in general de tot ce le intra in gura. Cu o educatie serioasa se pot schimba obiceiurile, dar trebuie sa-i oferi alternative. Dupa varsta de 2 ani nu va mai fi atat de atrasa de joaca, deci vor mai scapa diverse  .
|
 |
|
|
|
Pentru bani?
|
 |
|
|
|
Cu oameni de genul asta te vei intalni toata viata, totul e sa te feresti cat poti si sa nu pui la suflet. Bineinteles ca cei mai "cruzi" o fura mai repede si mai usor, aia are experiente multe domne si te fraiereste. Ce daca nu mai cumpara de aici, isi face cont in alta parte si mai gaseste oameni de cuvant si bun simt pe care sa-i faca de vreo cativa lei.
|
 |
|
|
|
Nu stiu daca acela in mod special este, daca se potriveste pe filet, la robinet, dar despre asa ceva este vorba.. Vezi sa nu trebuiasca reductie.
|
 |
|
|
|
Iti trebuie un reductor cu reglaj fin, cel mai indicat cu 2 ceasuri. Il gasesti la magazinele de specialitate, petshopuri, sau sh. Poti lua si cu electrovalva inclusa, sa scapi de a cauta apoi si electrovalva, asta in cazul in care doresti sa folosesti si un controlor de ph pe viitor.
|
 |
|
|
|
Conteaza mult si temperatura apei, la mine asa s-a intamplat. In vara imi aparuse un miros urat, dar dupa ce am micsorat temperatura a disparut.Ca o comparatie, eu am 5l de aquabasis plus la un bazin de aprox. 65 llitrii net, deci nu cred ca ar conta cantitatea substratului in problema ta.
|
 |
|
|
|
Nu te apuca de schimbat substratul. Este normal sa iasa bule din substrat, nu cred ca el este cauza cresterii kh. Posibil sa nu mai fie asa consistent, dar asta se poate remedia usor cu introducera de bile fertilizante de la jbl. Aspirand 50% din substrat, banuiesc ca ai si deciclat acvariul. Eu ti-as recomanda sa ai putina rabdare, sa vezi daca apar frunze noi, fiind plantate de curand posibil ca radacinile sa nu fi ajuns inca la substratul fertil sa traga suficienti nutrienti de acolo. Daca nu ai rabdare, baga ceva bile fertilizante de la jbl sau niste stikuri de vulkanit, tot un fertilizant solid care se pune la radacina plantelor, sau ce altceva gasesti.
Incerca sa urmaresti valorile no2, si no3, eventual daca ai teste si de amoniu, posibil sa fi deciclat partial. La cresterea valorilor, pac schimb de apa(daca ai pesti, daca nu ai lasa-l in pace).
|
 |
|
|
Frumoase animalute, sa ai spor cu ele sa ne dai si noua  . Nu am putut sa nu remarc in acest bazin multitudinea de alge, pare ca ai mai multe tipuri pe acolo. Le folosesti ca hrana la creveti sau iti este greu sa scapi de ele. Am remarcat si faptul ca ai ceva cam multa lumina pentru bazinul acesta cat si spectrul unui neon, putin nepotrivit cred eu.
|
 |
|
|
|
Cu siguranta aveam ceva fluctuatii de co2 in perioada aia, ma mai jucam eu la co2, nu aveam test de co2. Ph'ul si el saracul se modifica des...Insa tind sa cred ca am adus alga odata cu achizitia plantelor, iar la mine cu toate fluctuatiile si-a dat obstescul sfarsit. Precizez ca pe toata perioada am folosi fertilizare normal, in doza recomandata, poate chiar mai mult, toata gama easylife si feropol+ feropol24.
|
 |
|
|
|
Intradevar doza recomandata este de 1ml/25l apa la acvariile cu plante multe, insa avem cativa colegi cu experienta care au mers pe doze mult mai mari, de 4x folosit ca algizit cu rezultate foarte bune. Nu s-au constatat reactii adverse la vietati si plante, doar la alge.
Si eu am avut la startarea bazinului bba, intrudus din nestiinta odata cu introducerea in acvariu a plantelor si a pestilor achizitionati cu tot cu apa de la petshop (unde au crescatorie de bba), dar l-am eliminat cam intr-o luna,o luna si ceva, prin aditie de easycarbo direct pe alga si schimburi dese de apa. De atunci nici urma de asa ceva, tind sa cred ca acolo unde se dezvolta are conditii prielnice.
|
 |
|
|
|
Instinctoarele alea rezista la presiuni de pana la 250 atmosfere, deci poti sa stai linistit. Modificarea la ele este punerea unui robinet, care are o supapa de cupru care la o presiune de aproximativ 150 atmosfere crapa si elibereaza gazul, la fel ca la celelalte.
|
 |
|
|
|
Colegul a crescut doza de 3 ori, deoarece banuiesc ca a modificat lumina, a adugat si plantele consuma mai mult. Nu stiu cum si daca a masurat in vreun fel aditiile care le face, insa te sfatuiesc sa nu te arunci in a mari doza deodata(specific ca nu stiu cum a facut altcineva), o maresti treptat. Doza o maresti in cazul in care plantele consuma, nu doar pentru ca tu ai mai pus un neon sau 10. Bineinteles ca lumina este cea care face ca plantele sa fie incurajate sa manance mai mult, dar dozarea se face si in functie de ce plante ai, cat consuma ele si ce consuma. Pentru asta exista teste. Daca nu ai si nici nu poti achizitiona, poti face adititi mai mari dar saptamanal faci schimb 50%apa si o zi nu mai fertilizezi macro o zi.
|
 |
|
|
|
Am eu si il folosesc cu succes, i-am facut si revizia si e totul ok.
|
 |
|
|
|
Nu dauneaza cu nimic, iar anubiasul il poti muta mai jos.
|
 |
|
|
|
Programul de iluminat se mareste treptat. Fiecare foloseste ce program crede ca este adecvat pentru el, in functie si de fertilizare, puterea luminii, co2. Cred ca tu deja folosesti de ceva timp toate cele 4 tuburi, aprinde-le toate odata. Petntru inceput, cred ca 6-7 ore sunt destul, cu timpul poti urca la 8 ore. Poti folosi si pauza de 2-3 ore, asta si in functie de programul tau, ca sa te bucuri de el. Cu timpul, daca vei dori mai mult de la plante, studiaza putin si despre lumina pentru un acvariu plantat, mi se pare cam nepotrivita alegerea care o folosesti acum.
|
 |
|
|
|
Eu zic sa mai ai putina rabdare si sa nu te pripesti. La 190 litrii, ai facut foarte bine ca ai modificat instalatia de iluminat, era necesar. Parerea mea este ca la substratul care il ai nu este nevoie de suplimentare cu stikuri sau bile, ci doar sa ai rabdare ca plantele sa inceapa sa consume ce au nevoie.
Petele acelea de pe anubias sunt intradevar gsa, dar nu sunt specifice doar acestei plante. Micsoreaza programul de iluminare, este prea mult 10 ore, iar gsa'ul se va elimina singur sau va regresa, poti folosi easycarbo aplicat direct pe frunza atacata, rezultatele apar in cateva zile. Citeste putin despre gsa si nu te pripi in a taia acele frunze.
|
 |
|
|
Poti detalia ce fel de banda este si e unde ai cumparat acest produs, dar si ceva observatii legate de prezenta lor intr-un bazin cu plante  . Iar co2 bagi dupa un program anume, sau asa din cand in cand.
|
 |
|
|
|
Am vazut foarte bine ce ai scris, nu este nevoie sa incerci sa ma lamuresti. Nu am nimic cu tine personal si imi cer scuze daca atitudinea mea te deranjeaza sau te-a deranjat. O sa incerc pe viitor sa evit aceste lucruri.
Probabil ca nu m-am exprimat eu corect, am formulat gresit si tu ai o problema in a intelege ce doresc eu sa spun.
Nu am inteles afirmatia ta "Nu incerc sa-mi castig nici o faima, dar nu pot sa nu remarc ca altii vor asta" si cred ca nu acest aspect ne preocupa pe noi aici.
Despre respect, no coment, am inteles ideea ta, cu toate ca nu sunt de acord cu ea, iar daca tu consideri ca afirmatiile mele denota lipsa de respect, inca o data imi cer scuze. Cu stima, Narcis.
|
 |
|
|
@daniel12 Se pare ca esti ca o felina, iti place sa cazi mereu in picioare  . Colegul ne-a cerut un sfat despre lumina, si aia a primit. Cat despre topirea plantelor, sunt mai multe lucruri care trebuiesc luate in calcul atunci cand asta se intampla. Nu uita, ca pentru a se dezvolta armonios, unei plante nu-i este suficient doar co2 si fertilizare, are nevoie si de o lumina adecvata. Referitor la comparatia ta cu didiplis crescut la bec economic, chiar daca e mic, pricajit, dar rezista,este ca si cum te-ai intoarce cu catia ani inapoi, ceva de genul stii, am si eu niste pesti in boll, traiesc, inoata, chiar daca nu se fac asa mari cum ar trebui, insa traiesc si nu au murit inca. Noi aici dupa cum bine stii incurajam o dezvoltare a fenomenului acvaristic, sa incercam sa ne creem acasa niste medii placute, mai ales ca si investim in ele.
In rest, te rog sa intelegi ca indiferent de nivelul de educatie acvaristica la care se afla un user, sau opiniile pe care acesta le are(fie ele eronate, gresite sau cum vrei tu) trebuie sa-l respecti.
|
 |
|
|
Salut si bine ai venit. Arata bine ce ai tu acolo, ceva detalii tehnice, mentenanta, etc, ne plac si detaliile acestea  .
|
 |
|
|