| Message |
|
|
Blyxele sa le iau ca exemplu nu au nimic, gazonul creste bine, cu unele stemuri am probleme, probabil le-am plantat "tufa" de la inceput, adica smoc de 5-6 fire intr-un loc, e cazul rotalei, limno. sessiflora, didiplis... Sau nu au apucat inca sa prinda tot harnasamentul: codoi, lumina, micro si macro, le mai las, poate isi revin si cresc normal. Repet, e poate si ochiul meu care vrea intr-o luna-doua sa fie stabil si sa creasca pac-pac tufe. Codoiul nu ia pauza deloc, fertilizarea este ferropol 24 zilnic 2 picaturi, zilnic un strop de Plant Nutrition din portia saptamanala impartita la sapte, plus Easy Carbo 20 picaturi. Saptamanal Ferropolul la schimbarea de apa cam 8-10 ml. Deocamdata atat le dau. Cand voi pune Lampa Boyu poate lumina sa fie mai buna, asa am inteles, desi ca watt raman tot la 72. Sper ca m-am facut explicit in amalgamul meu "plantat" din cap.
|
 |
|
|
|
Multumesc, gengiskhan pentru explicatiile amanuntite. Am sa iau si un tester permanent, de fapt de-ala vroiam, dar din greseala am cumparat testul de la Tetra, din neatentie si graba. Micro si macro, offf, mereu le incurc si le voi incurca, la fertilizare. Deci pentru aditie MICRO de fier, trebuie sa fac cumva sa ii dau Fier. Nu se ingalbenesc plantele, sunt verzi, dar au o problema de crestere, unele. Am sa le mai raresc, cum ziceam, imi par "juglate" unele si probabil si de acolo. Am sa tin cont de toate sfaturile. Multam.
|
 |
|
|
Mda, si io astept. Intre timp ma gandesc la noi aranjamente, ca e cam prea "jungla" si mi-am cam facut o idee despre cum cresc plantele si ce pot "scoate" din ele. Intre timp cei 15 inoata ca la ei acasa, cardul este complet, incep sa si creasca, zic io... Sunt vreo 5-6 care s-au facut negri, in timp ce restul variaza de la gri inchis la gri deschis. Crevetii insa sunt dementiali, se mai inroseste cate unul ca focul in fiecare zi. Nu ii vad zilnic pe toti 20, cam 10-12 sunt mereu "la amusinat" de plante, restul presupun ca sunt ascunsi sau ii vad prin rotatie. SAE isi vad linistiti si ei de treaba, pe frunze sau pe buturugi. Asasinii nu au decimat populatia de comunitari, dar se pare ca "lucreaza" la misiunea lor. Nu am identificat inca planta ca o "salata" din poza de care intrebam in postarile anterioare... Biofilmul a mai cedat, nu mai arata a "pata de petrol" ci a o mica mazga abia vizibila pe jumate de suprafata.
Am un boboc, cred (sau sper) de floare de anubias. Frunza nu e, ca s-ar fi deschis demult, deci presupun ca e un lujer de floare. Daca e asa, abia astept sa se deschida si sa ii trag o poza. Ar fi prima floare pe care o am de la o planta.
limnophila sessiflora a inceput sa fie "scoasa" din radacini de unii locatari, deci e prima pe lista donatiilor. Urmeaza cred cele 3-4 fire de Crypto pe care le-am pastrat. Cam atat din jurnalul meu banal. Idei, in ce priveste "aquaspace-asezarea" plantelor din setupul-holandez din dreapta, sunt binevenite...
|
 |
|
|
|
Capacul este pe cale sa ajunga la vanzari, daca il ia cineva, sau la gunoi. E pe vine o lampa suspendata Boyu... De evaporat sa se evapore cat vrea, nu ma doare mana sa pun o juma de galeata in plus la schimbul de apa. Dar valuri nu vreau, ca vreau codoi. O sa ma invart si de un skimmer cu proxima ocazie.
|
 |
|
|
|
Da, e o varianta cu returul dus mai sus, spre suprafata, parca a scazut suprafata biofilmului.
|
 |
|
|
Numele tau e predestinat unor acvarii plantate de >>>100 de litri, dar merge si mic, pentru inceput  Mai faci tu loc si il maresti, ai sa vezi.
|
 |
|
|
|
Frumosi sunt, bre baiete, sa-ti traiasca. Pacat ca "holandeza" nu are macar dublu ca litri, ca renuntam la Black Tetra si bagam niste frati mai mari de-ai lor si mai plati, pe numele lor discusi.
|
 |
|
|
Ai dreptate, aditia o fac dimineata la 8, inainte sa plec de acasa, la 20 de minute dupa ce se aprinde lumina. Testele le-am facut aseara, pe la 9. Totusi e cam mic fierul, cred ca trebuie sa trec pe PPS-pro...
Cu codoiul mi-e si mie ciuda(ta) treaba, sa ma exprim plastic. Adica nu am perlare, dar am CO2 din belsug, lumina sunt 72 de w la cam 100 de litri de apa, minim 10-12 ore pe zi si totusi unele plante stagneaza sau cresc fara a face multe frunze, adica strict pe vertical, cu frunze mai rare.
E vorba mai ales de Limnophila sessiliflora, care incepe sa nu imi mai placa, Rotala nici ea nu e spectaculoasa, Hygrophilla polysperma creste rau de incet, cred ca in colt nu ii prieste, roseata de la varf nu apare, Ludwigia Cuba nici ea nu are un ritm de crestere bun. Hidrocotila, HZ-ul, Didiplisul si acea planta inca nedefinita merg cel mai bine. Myriophyllum tuberculatum parca incepe sa se dezvolte si el incet, incet, fiind si singura pata rosie din jungla verde.
Cred ca trebuie sa fac niste permutari saptamana viitoare, la schimbarea de apa. E clar ca unora nu le convine pozitia si cum cade lumina, ca in rest conditii teoretic au sa creasca si sa perleze... Mai asteptam, rabdarica si tutunica.
L.E. Eventual sa le raresc, poate sunt prea "junglate" unele in celelalte si nu ajunge lumina si mai jos si de aia pleaca doar unele pe vertical. Ne mai documentam... Astept si eventuale opinii din partea domniilor voastre crescatori de plante, mai ales ca acum din pozele lui Dragos jungla se vede mai onorabil.
|
 |
|
|
|
Au contraire, nu ai fost deloc off-topic si e foarte interesanta chestia cu declorinatorul. Poate dai un link cu produsul vandut la voi sa il luam si noi online, daca acolo e asa ieftin. Habar n-am sincer daca la noi se gaseste si cat costa.
|
 |
|
|
|
Buro, am sa iti raspund tie, ca pari a fi maretul expert pe majoritatea topicurilor pe unde intri. Daca nu iti place, ce-ar fi sa nu mai postezi DELOC, NICAIERI? Nu te pune nimeni frate sa intri aici si sa comentezi mereu si mereu la toate topicurile unde intri, respectiv sa faci glume cand cineva vrea o parere, un sfat, o idee. Nu esti in stare decat de comentarii total deplasate sau de mistouri de gradinita. Marius a prezentat un soi de aquascape cu plante care plesnesc de sanatate, ca un fel de tutorial sau de ajutor celor mai neexperimentati, daca ai avut rabdarea si amabilitatea sa citesti mai sus. Nu iti place, nu posta, dar nu te da expert, ca tu pana acum nu ai contribuit cu mare smecherie, nici cu poze, nici cu vreun jurnal, nici cu vreo experienta proprie ca sa vedem "cine esti" matale. Cred ca e al cincilea sau al saselea topic la care "te bagi" si ti se atrage atentia. Era un banc din copilaria multora dintre noi "cand doi iti zic ca esti beat, mai cumperi o bere, dar o bei acasa, singurel".
L.E. Acele plante orice acvarist cu oaresce experienta minima isi da seama ca nu au fost cumparate azi, ciclat acvariul diseara si plantate noaptea, astfel ca a doua zi sa arate totul "brici". E oarece munca, si inca multa, ca un acvariu sa arate asa. Dar na, matale nu ai plantate iar noi astia cu plantate "e" prosti. Ne scuzi, maestre.
Marius, scuze de poluare, dar unii nu cunosc nici cu rigla in mana lungimea nasucului, arata foarte bine, chiar si asa ca la "aprozar". Baga oleaca de hardscape, subscriu si eu, i-ar da mai "multa miscare".
|
 |
|
|
Mda, azi nu asa optimist, intrucat e marti 13. Am dat mustiucul returului mai spre suprafata de dimineata, sa faca valuri serioase la suprafata. Biofilmul... rezista, vorba reclamei la vella sau la ce era. Am facut si niste teste ca nu am mai facut de 3 saptamani sau mai mult.
Testul de la Tetra de CO2 arata asa: 16 picaturi, inmultit cu 2 (pana apa s-a facut roz-deschis), cum zice testul, inseamna 32 de mg/litru. Ei zic ca valorile optime sunt intre 5-15 mg/litru. Ceea ce inseamna, conform maretului test de codoi de la Tetra, ca eu am dublu codoi de cat ar trebui sa am  adica, mai pe romaneste, problem man!
Celelalte teste arata cam cum aratau si la inceputul setupului:
PH - 6,8 OK
PO4 - 0.03 OK
NO3 - 5 OK
Fe - 0.05 - carenta destul de mare, in sensul in care linia verde tine de la 0,1 la 0,2.
Deci nu am fier suficient si codoi de doua ori mai mare decat ar trebui. Ceea ce inseamna ca ii voi reduce portia drastic, asta daca testele astea arata bine ce arata. Biofilmul a fost inlaturat din nou, facand paguba mare la servetele  Pestii par sa se simta excelent, crevetii am vreo 8-9 care au crescut vizibil intr-o saptamana si stau mereu "prin fata" rosii si frumosi ca racul.
Nu imi place cresterea unor plante, cum ar fi rotala, limnofila sesiflora si didiplis, ludwigia cuba... nu sunt cine stie ce rosii la varf, cresc cu distante mari intre frunze si cresc incet, desi lumina e multa si codoi, conform testelor, e mult. Dupa o luna de la plantare ma asteptam la ceva mai senzational, avand in vedere ca le-am dat tot ce a trebuit. Stiu ca iar am scris mult si voi primi infinit raspunsuri mai putine si multe "pe langa" dar asta e, trebuia sa tin "jurnalul" la zi.
|
 |
|
|
hai, tizo, ca esti pe drumul cel bun.  Bravo, asa te vreau! Vezi ca neonilor le place muuuult sa traiasca in card de minim 6. Daca ai destul de cald, nu e nevoie de incalzitor. 29 de grade e prea mult, seteaza-l la 25 sau daca ai 24-25 nu ii mai da drumul deloc. Bulele de aer sunt normale dupa ce il umpli, da tu cu mana pe geam si indeparteaza-le, la fel si eventualele pete de care ziceai. Pestii care sunt deoaprte zici ca nu au bolborositor deloc? Eu zic sa cumperi un vibrator de ala chinezesc, e vreo 20-30 de ron si iti va fi de folos si pe viitor. Il tii acolo in dulapior, ca nu strica sa il ai ca rezerva de aer in caz de mutari, permutari, probleme doamne-fere pe la filtre. Baga plante usor de intretinut cat de multe, chiar daca faci jungla in acvariu, ajuta mult la ciclare. Egeria, cabomba, cryptocorine, elodeea, valisnerii etc... orice creste mult si repede. Ulterior scoti din ele si arunci/donezi ce nu iti place. Stai cu ochii pe sectiunea "vanzari" si "donatii" sau vezi ce gasesti prin petshop. Bafta cu "noul inceput", asteptam poze si noi relatari "de bine". Toate bune.
|
 |
|
|
|
io nu am incalzitor si temp. nu sare de 26 acum. Pe mine m-ar avantaja ca imi si place open-top, in fine, semi open-top, l-as manevra mai usor si as scapa de ideea de condens si de fante deschise la capac. Mai astept pareri.
|
 |
|
|
|
Ok, ok, ok, am inteles, tre sa imi iau si skimmer... O sa vad. Deocamdata am dat valurile mai mari oleaca, biofilmul persista, poate mai mic oleaca. In fine...
In alta ordine de idei, vinde cineva pe forum o lampa Boyu cu 2 neoane de 36w, deci total 72. Ma tenteaza sa o iau, sa scap de capac, condens, scoate-l, ridica-l, pune-l la loc, la fiecare umblare in acvariu. Ce minusuri sunt daca renunt la capac si bag lampa asta suspendata? Sau nu sunt minusuri ?
|
 |
|
|
|
Buro, nu ma prinzi in ziua aia perfecta de glume de gradinita. Poti sa zici ceva constructiv, o idee, un sfat, sau facem gargara la 12 noaptea pe timpul meu? Scuze, nu ti-am inteles reply-ul perfect on-topic... si nici gluma.
|
 |
|
|
Andrei, cu tot respectul si ora inaintata si nervisorii mei, am sa raspund delicat:
1 la mana, NU dau bani pe skimmer, ca nu vreau sa dau bani pe gadgeturi d-astea. Pe principiul, daca ninge 3 zile pe an, nu dau 3-4 milioane pe niste cizme de iarna doar sa le port alea 3 zile. De 1 an jumate, e prima data cand am pelicula care tine mai mult de 2 zile. Deci nu skimmerul e problema, ci CE PROVOACA ACEA PELICULA.
2 la mana, abia am fost convins de muuuulti oameni sa renunt la "valurirea" de la suprafata puternica, pentru ca astfel codoiul nu face nici 2 bani. Doar nu oi fi nebun acum sa fac iar valuri la suprafata. Da, se sparge acea pelicula cum bagi degetul in ea.
Intrebarea, revin daca cineva are alte idei NELEGATE de alte milioane cheltuite pe gadgeturi, ca nu mi-au crescut bani pe perete ca maine sa ma duc sa ii arunc pe skimmer, este de ce apare acea pelicula...
L.E. Ca ma apuca nervii, mai bine ma culc. Ia faceti o gasca, in stanga cei care au zis "scoate internul ca faci prea multe valuri, scoate spray-barul ca faci valuri, fa "un pic" de valurire la suprafata ca altfel pierzi codoiul" si in dreapta cei care zic "baga internul la loc, fa valuri, sa scapi de pelicula". La mijloc voi sta eu cu un pistol indreptat spre piciorul meu stang, dreptul imi trebuie...
Luati acesti nervi ca pe ceva distractiv
|
 |
|
|
|
Pai sa zicem ca o scot, asa cum o scot complet si cu servetele, dar de ce apare din nou la cateva ore apoi? Cine o produce? Asta e problema, nu scoaterea ei.
|
 |
|
|
|
Mersi, "Fanele", s-ar putea sa ai dreptate cu "bortoasa", am vazut-o azi din nou, e bobosata, sa zic asa, oi vedea...
In fine, toate bune si frumoase, am o mare problema insa: pelicula "de petrol" de la suprafata, fratilor. Aseara am curatat-o cu 10 servetele, dimineata era la loc... Inca 10-15 servetele, suprafata limpede. Vin acasa in seara asta, pacla era la loc. Si nu inteleg de ce...
De ciclat e arhi si para-ciclat, cand bag mana in el sa umblu la plante sau curatat ma spal pana la coate, curatatorul de geamuri il spal mereu, minciogul idem. De la ce sa fie oare? Iese "petrol" pe furtun? Bula de codoi care se face in reactor acolo sus prin colmatarea micilor bule care ajung sus si care iese "cu zgomot" la suprafata sa fie buba? Neoanele sunt uscate de cand tin fantele deschise la lumina, nu am pic de condens pe ele. Pestii se simt minunat, crevetii mereu minim 10 sunt "la plimbare", SAE si ei parca au inceput sa iasa din faza de timiditate. De jegos nu are de unde, ca il curat normal, la 2-3 zile, pe geamuri. Apa e schimbata acum 6 zile. Fertilizarea e cea normala, 2 picaturi Ferropol 24, 20 picaturi Easy Carbo, 1-2 ml Plant Nutrition. Nu inteleg de unde pata asta albastruie-gri si compacta, exact ca o pata de petrol, la suprafata. Atasez 3 poze cu "magaria" si cer ajutorilor "batranilor" experimentati. Multam.
|
 |
|
|
|
Tyna, am vazut acum nervii pe care ti i-ai facut dupa mesajul ca ai rezervat unui user numit ***** Nu stiu daca el ti-a provocat nervii, dar il cunosc, i-am vandut si eu un acvariu dumnealui, mi l-a "negociat" de la 100 de ron la 40 pe n-spe motive, ca il da unui copil bolnav, ca il doneaza unei babe, ca e stricat etc... Acvariul costa nou in magazine intre 250-300 de ron si i l-am dat practic de pomana. Baiatul daca te uiti la postari nu apare decat la vanzari. E un samsar care cu asta se ocupa. Ia de pe forumuri chestii pe care le negociaza si le vinde apoi altora pacalindu-i. Scarba mi-e de oameni dn astia.
|
 |
|
|
Ioana, nu e deloc grea ciclarea, mai degraba cere rabdare. Ca fiecare vrea pac-pac vprba lui Jiji sa aiba plante beton si pesti jucausi, ca in clipurile de pe youtube. E, nu e chiar asa. Nu tuturor ne ies din prima si toti gresim, mai ales la inceput. Deci nicidecum nu te descuraja, si eu am trecut prin nervii  de inceput, prietenii stie  si multi altii ca mine. Pasiunea, daca e pasiune, nu moare chit ca iti mor tie 100 de pesti si 1000 de plante.
Referitor la momentul actual, raman la parerea mea cruda: uita episodul si treci mai departe, daca pestii dau semne clare de boala sau soc sau ce-or avea. Si cum ziceau colegii mai sus, scoate-i intr-un bol sau ceva mai mare cu apa declorinata in care bagi solutiile mai-sus amintite si musai o piatra de aer (vibratorul clasic si bolborositor). Iar acvariul goleste-l frumusel la zero, spala-l bine de tot cu apa sa il faci curat ca lacrima, apoi baga in el substrat, pietris, da drumul la neoane si la filtru, eventual incalzitor daca scade sub 23-24 (daca nu, nu e nevoie) si baga in el substante de ciclare. Oricum va trebui la noul setup, dupa ce citesti si te documentezi, sa golesti tot ca sa bagi substrat si pietris. Asa ca de ce sa nu le faci de acum? ca mai castigi timp. Asta in ideea de a nu mai face schimburi de apa zilnice, apa la declorinat, consumat substante pe care le bagi in el acum etc... Parerea mea si numai a mea. Bafta.
L.E. Nu ai gasit totusi un prieten/coleg/amic acvarist care sa ti-i poata gazdui macar 4-5 zile pana "te pui pe picioare"? Asta, repet, in cazul in care ce mai ai acasa sunt cat de cat sanatosi. Ca daca stau si plutesc cu burtile pe sus, adio si un praz verde. Zici ca i-a mancat pisica sau ca s-au teleportat si uiti urgent de ei si o iei frumusel de la capat.
|
 |
|
|
|
|