| Message |
|
|
|
Daca ziua ar avea 48 de sute de ore, ce ne-am mai vizita...
|
 |
|
|
|
Ai combinat, n-ai combinat, arata bine, cum ziceam, fata de "inceputuri". L-ai implinit frumos, ca sa zic asa...
|
 |
|
|
|
Stiu, don, stiu, am zis si repet, am un dezechilibru cauzat de niste factori pe care inca nu ii stapanesc bine. Maine, fiind liber, voi aloca ziua la curatenie, rearanjare, renuntare la unele plante, la moss-ul cu filamentoasa pe el, eventual chiar si la cioate, sau la unele dintre ele. Valorile ultimelor teste, recte teste facute acum 2 zile, mi-au aratat (cat pot ele sa imi arate) ca e ceva in neregula. Fier putin, po4 deloc in regula, duritate in crestere etc... Maine "bag" mana il el si il rearanjez...
|
 |
|
|
|
Cum spune si titlul, simplu si la obiect, cumpar Skimmer. Dati-mi oferte aici, sau pe PM, sau la telefon 0726.228.289
|
 |
|
|
|
Mda, asa e, masa verde a crescut, desi am donat si multe plante, dar un dezechilibru clar este. Se "jegoseste" la 3-4 zile geamul de "verdeata", filamentoasa isi face de cap... Maine e ziua "curateniei". Pana atunci, anunt si aici ca, cumpar skimmer, care are, preferabil Bucuresti, il cumpar. Nici cu filtrul intern pus la "jet mare, valuri mari" plus externul, tot am biofilm. Deci e musai nevoie de skimmer.
Ironia sortii, la celalalt setup, aceeasi jungla sa zicem, pesti multi, cand nu aveam externul, ci doar internul, nu am luni de zile biofilm. Si acum cu toate upgrade-urile, il am. Am sa deschid un topic si la cumparari, poate "sare" careva cu un skimmer, sa nu astept o luna pe ebay... Multumesc.
|
 |
|
|
Teste in seara de ajun... inainte sa vina mosu'
PH - 6,6 a scazut de la 6,8, ceea ce e ok... sau nu, conform specificatiilor de pe testul JBL, adica e spre linia rosie
Fe - 0,05, a crescut oleaca, dar tot nu e pe "linia verde"
KH - 7, a crescut de la 5, ceea ce nu imi pare un lucru bun.
PO4 - 0,1, a crescut si a intrat pe linia galbena, deci iar nu e bine.
NO3 - 10, a scazut de la 15, dar tot nu e foarte ok.
Co2 ramane stationar la 30.
Deci, cam probleme... sa nu ma mir ca am alge si filamentoase... Se pare ca aditia zilnica de 1/7 din doza saptamanala de "Plant nutrition + " nu da roade. Ar trebui sa trec pe PPS-Pro... plus Ferropol 24 plus Ferropol saptamanal, pe care deja le adaug. Cam atat din Giulesti. De luni ma apuc de treaba la el, sa il restabilizez si sa scap de alge  Pana atunci, se stie, orice sfat e binevenit. Criticile de asemenea.
Fiti cuminti ca sa vina mosu'.
|
 |
|
|
Salutari, musiu jupanu' Alber, long time no seen (oi fi avut si tu trebi, ca tot omu'). Da, sa stii ca sunt placute la vedere, Rasborele, nu sunt sfiosi deloc si ma mir, in mod placut. Acum am un card negru-gri si un card rosu-negru. DUpa primele ore, s-au acomodat foarte bine. Ma ingrijoreaza algele, din pacate  Acum ma uit mai atent si vad ca am o creanga de bolbitis plina de BBA, acelasi BBA a aparut si prin niste muschi, filamentoasa practic mi-a distrus frumusetea de Ludwigia, e calare si pe didiplis, "miriophilum" ala rosu, singura pata de rosu, are si el agatat un fir de nenorocita pe el, BBa un pic si prin "gradina" de Marsilea... Restul plantelor cresc foarte bine, unele chiar se fac tufe frumoase. Poate creez dezechilibru prin adaugarea curentului de la intern, ca sa scap de biofilm si scade aditia de codoi in felul asta...  Sau fertilizarea nu e ok  desi o respect asa cum "scrie". Musai tre sa "bag" iar mana in el, dupa craciun, ca "je" e liber.
P.S. Blyxele si crytocorinele de la matale arata demential, nu pot sa le reprosez nimic. Cresc si se inmultesc ca nebunele... HZ-ul de asemenea arata foarte bine. Ca de, nu e dracu asa negru, am si chestii muuuuulte pozitive.
|
 |
|
|
In dreapta ai un Echinodorus Bleheri cred ca e, in stanga e niste Bacopa. Mai baga plante masiv, e musai sa ai o ciclare buna. Umple-l si fa "jungla", ca apoi poti renunta la cele pe care nu le vrei sau nu iti plac. Cauta si aici pe forum la vanzari, "iesi" clar mai ieftin decat la petshop. Baga egeria, cabomba, elodeea etc... tot ce gasesti cu crestere rapida si nepretentioase.
Curatarea substratului o faci cu un curatator care "suge" :18: mizeria dintre pietre. La tine fiind granulatia mare, vei avea nevoie clar de un curatator bun, cel de la JBL "Aqua Ex" il gasesti la un pret bun prin petshopuri, cam 70 de ron daca nu ma insel si arata cam asa: http://www.youtube.com/watch?v=l4_az4Yw4Ns. In rest, rabdare si sarbatori fericite.
L.E. Am scris dupa ce am citit doar reply-urile din prima pagina  Apoi am vazut ca ai mai facut schimbari. Ramane valabil ce am zis, subscriu la ce a zis "fane" apropos de kitschul alb. E mai greu in manado, iti trebuie rabdare si musai un strat generos de minim 3-4 cm in fata si 7-8 in spate, ca sa poti fixa radacinile gen stem intre "bobitele" de manado. E mai greu la inceput, dar na, nu ne nastem profesionisti, ci devenim...  (sau incercam). Ai grija mare la echinodorus daca il vei pastra sau nu pe viitor. Face niste radacini imense care se intind in substrat ca tentaculele de caracatita. Daca vei dori ulterior sa renunti la ele, pregateste o foarfeca sa tai radacinile si apoi sa il scoti, altfel faci mizerie mare.
|
 |
|
|
|
Hai taci vecine cu "nu arata bine plantele", arata foarte bine. L-ai implinit bine de craciun, sa zic asa. Pietrisul tau imi place, contrastul de negru-rosu da foarte bine, se vede clar in ultima poza, cea cu ansamblul. Craciun fericit si tie!
|
 |
|
|
|
Alber, da, am interpretat io aiurea, vroiam sa aflu daca ideea de scadere a PH-ului (in speta, de la 6,8 la mine la 6,2 cat zici tu "iti place" sa il ai) era impartasita de mai multi. Nu am pH controller, dar o sa incerc mai intai curatarea mecanica si tunderea varfurilor plantelor, apoi sa scot cumva mossul de pe cioate, fara sa scot si cioatele (am pe ele si anubias, si bolbitis si microsorum) ar insemna sa "termin" juma de setup prin scoaterea lor. Apoi sa fac black-outul, probabil operatiile le voi face de marti incolo, urmand ca 4-5 de revelion cat sunt plecat sa fie acoperit total acvariul. Asta e, pierd mossul in cel mai rau caz.
Azi mi-au poposit in acvariu inca niste membri, si anume 8 bucati de Rasbore mici si jucausi, i-a vrut fi-mea si nu am putut sa o refuz, mai ales de craciun "aia losii, vea aia losii, tati". Nu sunt sperioasi, umbla grupat, se inteleg la prima vedere cu celalalt grup mare de Black Tetra, au si mancat azi... Va tin la curent cu operatiile...
|
 |
|
|
|
Ok, deci din cate am citit la voi, solutia cu apa oxigenata sa o las deoparte. Nici pe mine nu ma incanta sa torn 100 de ml in apa si sa vad cum vietatile ar putea avea de suferit. Expplicati-mi mai ca pentru un incepator ce e treaba cu black-out-ul si tunsul/scosul plantelor. Antoniot, cand am zis ca filamentoasa este pe muschiul de la tine, NU am vrut sa iti critic marfa. Tu mi-ai zis clar ca are oleaca de filamentoasa, EU ca un cretin nu am avut rabdare sa o curat inainte sa o bag. Acum fii baiat giorno ca de obicei si ajuta-ma sa scap de ea. Deci tu zici sa curat, adica sa elimin tot mossul care are filamentoasa pe el. Asta inseamna mai pe romaneste sa "chelesc" cioatele de moss. Apoi mai am filamentoasa care s-a intins pe varfurile celorlalte plante, rotala, ludwigia etc...
Deci, in concluzie, asadar, sa nu o mai lungesc aiurea, elimin tot mossul, tai varfurile plantelor care au filamentoasa pe ele, apoi sting lumina de tot si acopar acvariul 2-3-4 zile? In timpul asta, pestii si plantele vor fi ok? Mancare mai pot da? Aceeasi portie sau mai putin? Sau deloc? Mai fac fertilizare? Micsorez sau cresc bulele de codoi? PH-ul e undeva la 6,8. Ca sa il scad, cum zice alber, ar insemna sa cresc codoiul, dar mi-e sa nu afecteze pestii... Deci? Hai, sa ajutam colegul incepator "recalcitrant" sa faca treaba cum trebuie.
P.S. @alexdell, e curatat si acel burete de sus, stiam de el. Internul il ajuta pe extern momentan la curatat apa si la facut "valuri" ca sa scap de biofilm. Daca mi-este necesar mai mult codoi ca sa scad PH-ul, cum zice Alber, ar insemna sa micsorez valurile, ca sa nu il elimin. Biofilmul trece ca problema pe planul doi. Zic bine? Pun intrebari pertinente? Hai mersi si sarbatori fericite la toata suflarea acvaristica.
|
 |
|
|
|
"Numai bine" zici tu donpisote... Asa sa fie. Dar filamentoasa ma face... Si ma face la greu. Curatatul ei seara de seara e cam vacs albina. Am cumparat apa oxigenata si am citit tot ce am gasit despre alga asta pe forum. Multe pareri, multe sfaturi, greu de ales. Am inteles ca se pune in acvariu sau direct pe plantele respective cam 10 ml la 10 litri brut. Asta inseamna ca io ar trebui sa pun toata sticla de 100 ml in apa. Pun direct in apa sau pe plante cu seringa? Schimb apoi apa zilnic 20-30% sau 50% la 2 zile? Fac blackout 2-3 zile sau reduc lumina de la 10 ore la 2 dimineata, 2 seara? Nu mai dau mancare deloc la pesti 2-3 zile sau reduc mancarea? Intreb ca nu vreau sa omor pestii cu apa oxigenata...
P.S. Nu deschid un alt topic la "alge" ca sa nu se zica, ca s-a mai discutat acest subiect. Stiu ca s-a mai ras-discutat, dar sunt muuuulte pareri impartite referitoare la exterminarea algei filamentoase. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
|
 |
|
|
|
Donpisote, cu tot respectul pentru varsta, mereu cand postezi ceva "ma pierzi pe drum". Alga nu e una clasica, e o filamentoasa care a "venit" cu muschiul respectiv, antoniot mi-a dat muschiul si mi-a zis "vezi ca are o filamentoasa pe el, curata-l cu rabdare". E, eu nu l-am curatat, ca ma grabeam sa il prind de cioata si sa bag cioata in acvariu, plus ca e extrem de al naibii de greu sa alegi o filamentoasa de un muschi, atunci cand nu e in apa. DECI, filamentoasa nu are treaba cu niciun "REDFIELD RATIO" sau ce zici tu acolo si raport 1 la 10 intre nistrati si fosfati. Eu am scris si n-scris cu ce fertilizez, nu apare nicaieri ratia de care zici tu, nu am zis ca bag PPS, ci am zis ca poate ma gandesc... Setupul nu mai e de ceva vreme la inceput, a trecut o luna si ceva... DIn ce am io trecut in "lista" de fertilizari, nu vad cum zici tu ca as putea sa fertilizez "separat cu no3 si po4". Mai pe romaneste, sa scurtez, nu inteleg postarea, sfatul si nici ce contine el. Scuze, poate sunt io mai prost sau mai greu de cap la ora 12 noaptea, dupa o zi de munca... dar nu am inteles o boaba din ce ai spus.
|
 |
|
|
|
Spre infecta mea nesimtire, nu am avut timp sa cumpar apa oxigenata si nici sa ii dau in cap. AJung numa la 9 seara acasa zilele astea premergatoare concediului, nici nu stiu de ce sa ma apuc mai intai. Manual o curat, sa stii, dar pare ca degeaba... ar insemna sa scot tot muschiul ca sa scap de ea... Da, floarea de anubias e superba "pe viu", imi pare rau ca nu pot scoate poze mai bune.
|
 |
|
|
|
Am sa te parafrazez in mod rautacios, ca meriti...
"Salut, baieti, imi fac un acvariu, ma cheama Johnny, vreau sa bag pesti, ce ziceti sa bag? Xifo, ciclide, niste carasei, creveti sau pesti-clovn? Va multumesc pentru raspunsuri"
Pai mai da detalii, ca sa iti putem spune la ce merge fundalul negru, la ce merge albastru, la ce merge "fara" si la ce merge cel cu plante si pesti pe fundal... Pe bune...
P.S. Suficienta argumentatia?
|
 |
|
|
|
Bre, pana vine skimmeru', io bag internul Aquaball la loc la treaba, sa mai traga din mizerii si sa faca oleaca de valuri la suprafata. Ca mazga de la suprafata tot acolo e. Filamentoasa, pupa-i-as firele ei, se extinde ca o "caacatita", vorba lu' fi-mea, munca grea cu ea, nu v-o doresc prin acvarii.
Sa lasam chestiile negative si sa luam chestia pozitiva... a inflorit anubiasul. DIn 20 de poze, cea mai buna culmea a fost cea cu blitz, restul pozelor fiind "arse". Enjoy.
|
 |
|
|
|
Ai idee cam cat timp ii ia sa vina ?
|
 |
|
|
Multumesc baieti de urari.
Bre, nu scap neam de filamentoasa, nici cu Easy Carbo injectat pe ea, nici cu periuta de dinti seara de seara. S-a extins si la didiplis si Ludwigia Cuba, de-aia saracele cresc in ritm de melc  Trec la pasul urmator-apa oxigenata. 5 ml. injectata direct pe planta afectata e prea mult sau prea putin?
Lampa nu am, ca fata nu imi mai raspunde  ( de la o varsta, fetele nu se mai uita la tine, bre ciro[i]). La skimmer o sa dau o comanda pe net http://www.google.com/products/catalog?q=surface+skimmer&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=np&um=1&ie=UTF-8&tbm=shop&cid=6734371525250416841&sa=X&ei=QUDwTozXL6uP4gSbrKm8AQ&ved=0CDkQ8wIwAg. E cel mai ieftin, la 7 coco, iar pe site-urile romanesti am vazut ca pretul este considerabil mai mare. Intrebarea e, face treaba sau tre' sa iau ceva mai elaborat?
|
 |
|
|
Chiar ca ati animat topicul si nu am de ce sa ma supar, ba din contra, l-ati animat in stil profesionist si v-ati spus fiecare parerea, lucru pe care il admir si apreciez la oameni. Venind si de la doi oameni foarte pasionati si care au experienta (sau o construiesc in ritm "crescendo" pe zi ce trece) e numai bine. Multumesc inca o data de sfaturi.
@gengiskhan, am omis eu sa spun ca fertilizez cu PLant Nutrition +, cel care contine si N si P. Si colegii mi-au spus acu vreo luna, la startare, ca nu e nevoie de PPS inca, atata timp cat am fertilizarea completa de la Tropica. De aia am amanat sa trec pe la colegii cu PPS inca. My bad, uit mereu sa pun plusul de la sfarsitul produsului
In alta ordine de idei, crevetica pe care stefan o banuia ca ar fi gravida din pozele maestrului Dragos  este chiar "bortoasa". De ieri seara e o misculatie de icre albe la ea in burta de numa, vorba ardelenilor. Nu mai tarziu de maine cred ca le va si depune pe undeva printre Blyxe sau pe sub o buturuga. In rest, toate bune si frumoase, ma mai lupt olecuta cu biofilmul, am facut o tundere masiva, si la plante si la muschi, dar nu am avut timp de rearanjare si aerisire a "junglei holandeze", motiv pentru care nu ma afisez nici cu poze (sanchi, motivul e aparatul, ca daca aveam scula, trageam un prim-plan cu icrele si cu bobocul de anubias de nu aveam aer). Alt motiv al lipsei de timp este ca junioarea mea face 2 ani zilele astea, asa ca de vineri pana luni tot intr-o petrecere o tinem.
P.S. E innebunita dupa pesti, lucru care nu s-a petrecut anul trecut, la anteriorul setup, fapt care inmulteste gigantica pasiune pentru pesti a mea cu 2  O seara minunata si ape "netulburoase".
|
 |
|
|
Baieti, baieti, mii de multumiri de ajutor, dar intrati iar in termeni pe care 82,3% din oamenii de pe site NU LE INTELEG, darmite sa mai si actioneze dupa ele...
P.S. Procentajul a iesit din tastare...
|
 |
|
|
|
|