Update la aproape 2 luni. Jack a capatat incalzitor si ii place la nebunie la 28 de grade. S-au "ars" plantele de la suprafata, probabil lipsa luminiii si caldura apei, dar nu-i bai. Se ascunde pe sub cioata iar cand intru in camera si vin la geam, e prezent ca un caine bucuros. Extrem de prietenos, nu as fi crezut. Foarte vioi, nu mai are acele "pete albe" de la inotatoare. In continuare nu reusesc sa cumpar/sa fac schimb sau sa imi doneze cineva niste anubias, sau ceva "verde" care sa mearga in conditiile pe care le am acum. Atasez un filmulet...
Frumosi pestanii, si eu vreau sa ii vad colorati. Ce mi se pare mie este curentul de apa cam tare...? Zici ca se chinuie sa stea intr-un loc si ii cam ia apa... ? Sau e doar agitatia de "casa noua"? In rest, setupul tare frumos. Iti lipseste un picut de "apa maro". Ape limpezi!
Deci, nu voi posta la "Boli", ca nu stiu sigur daca Jack are ceva. Nu stiu daca se vede din poze, dar are o pata alba, sa zicem, sau e mai alba pielea la baza aripioarei de sus. E posibil sa fie de la scaderea temperaturii, de la 28 (pe vreme de canicula) la 24-25, acum, de o saptamana, de cand s-a racorit? Ca alte schimbari nu am facut. Schimba apa la fel (40% la 6/7 zile, mancare dimineata si seara cat mananca el in 2 minute, lumina la fel, apa nu pute, e limpede si la fel de maronie) El nu are nimic, e la fel de vioi, prietenos, isi vede de treaba, mananca, doarme, inoata, se ascunde. Sau e posibil sa mi se para mie?
Update la o luna de la start... Totul merge bine, Jack e super prietenos, acvariul s-a stabilizat. Înca nu am facut rost de anubias, microsorum sau melci pomaceea, dar sunt rabdator, poate pica de undeva...
As vrea si eu un fir/o tufitza de anubias, sa leg de cioata, sa ii fac mai verde viatza lui Jack, betanul. Sau microsorum, poate chiar doua tufitze. Platesc cat se cere. Multumesc anticipat.
Idem, cumpar melci, pentru curatenie.
P.S. Accept si donatii, daca nu se poate cu bani ))))))))))))))))))))))))))
Mersi colegii de sfaturi. Da, apa maro se pare ca ii place la nebunie lui Jack. O sa intru pe la donatii sau cumparari, poate dau de niste melci si de niste anubias sau microsorum. Zi buna sa aveti! Si ape limpezi.
@bogo mersi
@paradoxx ai dreptate, ma agit ca pestele in juvelnic... Il voi lasa asa, un pic "amazonian".
Alte intrebari enervante:
1. Pentru curatenie, un ancistrus sau niste melci pomaceea? Ce recomandati?
2. Sa risc un anubias in 27-28 de grade, prins de cioata aia, in conditiile actuale? Sau sa stau cuminte pana ma apuc iar de un "olandez"?
Apropo, multumesc tuturor pentru sfaturi si rabdare
Am fiert (dat in clocot) cioata in trei ape ieri. Am facut sauna in bucatarie. Am sifonat pietrisul si am schimbat 4 litri de apa (aprox 40%) cu apa tratata si lasata doua zile in galeata. Doua ore apa a fost vizibil mai curata, adica non-maro. Dar atat. Acum e ca ieri, la loc. Solutii de scos taninul din cioata, altele decat fierberea/oparirea?
De-asta am zis ca s-a ars. Temperatura in camera fie-mii este de minim 28, idem in apa, poate chiar 29. Pentru ca ea inchide usa cand parintii dau drumul la aer, ca cica e "bini di tat" mai cald, asa... Da, lui Jack ii place semiobscur. Strict pentru estetica am decis sa mai fierb de 3 ori cioata si apoi sa o bag la loc. Altfel el pare ca se simte superbine... Si Eichornia incepe pe la margini sa se maroneasca. Cred ca motivul e acelasi: lipsa luminii (mai mari) si caldura apei...
raul.tatulescu wrote: Cu placere, dar din ce vad in poze ai folosit Eichornia, era si niste pistia in punga, ceva mai mica si putin "paroasa"
E si o pistia mica printre cele doua tufe de Eichornia (nu facusem pana acum diferenta intre ea si pistia). Cabomba (caroliniana, din cate imi amintesc) nu am mai bagat-o, ca era clar ca nu ii vor rezista radacinile...
Setupul pare ca s-a stabilizat. Cryptocorina, cum era de asteptat, fara lumina, fara substrat si bagata intr-un pietris cu granulatie 2-4, a sucombat, s-a ars, cum se mai zice. Am luat un alt filtru mai mic, tot Nubios, care arata ca in pozele de mai jos. Nu face valuri, e tip "cascada", sa zicem. Apa s/a limpezit, pistia de la "vecinu" (multumesc inca o data, Raul) pluteste nestingherita. Cioata face setup amazonian, dupa cum se vede in poze... Lui "Jack" ii place, se pare, aceasta viziune sumbra a biotopului sau. Intre timp insa am scos cioata si o mai fierb (inca de maxim 3 ori) apoi schimb apa 40% cu apa tratata si lasata 3 zile la declorinat. Apoi revin cu poze. Pana aici pare ok...? Intreb aici exclusiv "profesorii" in ale betanilor. Ma refer la filtru, biotop... Multumesc anticipat pentru eventualele pareri.
Cioata inca mai ingalbeneste apa, dar pe caldurile astea sa o tot fierb iarasi... mi s/a cam luat. Am citit la alta postare ca nu se supara betanul pentru un biotop mai intunecat, mai"amazonian" (am citit bine?). Plus ca a inceput sa ii placa sa se ascunda in spatele ei cand te apropii de acvariu. Filtrul il dau la schimb, voi deschide un topic acolo, poate are cineva unul mai mic. E prea mare, se duce pe toata inaltimea apei. Si face valuri mari, plus ca ocupa mult loc... Daca stiti pe cineva cu vreunul mai mic, dati-i/dati-mi de stire, sa facem un schimb poate. Frunzele de Crypto au niscai mazga pe ele, apa e curata (nu a facut mazga la suprafata). Voi face un schimb de 4 litri cu apa tratata si lasata la galeata 3 zile, pana bag un filtru. Cam atat.
misto descriere E, am dat drumul cacanetei, fara filtru deocamdata, ca am impresia ca l-am luat prea mare (e cat inaltimea acvariului, mai ii iese si capul pe/afara). Este un NUBIOS model M05 parca, trebuia sa iau varianta M03. Cu cioata fiarta in 3 ape. Cu 2 pungi de cuartz, una gri inchis, una neagra, plus 2 fire de Crypto. Si o tona de Lintita. Pe care ulterior am scos-o jumate, dar inainte de asta am facut poza, ca mi-au placut umbrele. Va urma...
1: chiar nu stiu cum e mai rau,ambele variante suna dezastruos,sa speram ca betta va face fata
Pai, m-ai bagat in ceata!? Cu apa tratata NU, cu apa tratata si acvariu ciclat NU, cu apa deja stabilizata + apa tratata NU... ) Care alta varianta, nedezastroasa, ar mai fi?
Paradoxx wrote: Offtopic: de ce nu mai ai testoasa ? Stiu ca traiesc mult
Se imputise rau, erau doua, nu le-a mers bine, bataie multa de cap... Au ajuns in Straulesti Nu sunt facut pentru testoase...
Cumpar un filtru intern mic (aveti vreo recomandare? Aquael mini, Resun, Claro...), incalzitor (optional, mai e pana la iarna) si montez azi noua casuta de 10 litri pentru Jack, bettanul rosu. Bag momentan pietrias de 2-4 si Cryptocorina, plus ceva lintita sau pistia, imediat ce fac rost.
Intrebari de 10 puncte:
1. Cei 10 litri pot fi 3 din bol si restul 7 apa tratata cu Biotopol de la JBL si sa si pun pestele direct? Evident, dupa acomodare de 15-30 de minute? Sau ar trebui sa fac ciclare de 2-3 zile, chiar daca apa e tratata?
2. Bettanul are nevoie de lampa? Sau e de ajuns sa fie pe langa geam, dar fara soare direct pe el? Sau cu o lampita din aceea mica de la Ikea, de birou? I-ar fi suficient?
3. Un sanitar ar avea loc in 10 litri, alaturi de Jack? Ar fi benefic pentru curatenie si convietuire?
4. Cioata "fiarta" acum un an e musai sa o fierb din nou?
5. Autocolant negru pe spatele acvariului e musai? Va sta pe un stand de 1 metru inaltime, deci nu cu spatele la vreun perete.
6. Pietris negru musai? Sau e ok si asta clasic?
Atasez si cateva poze despre ce e acum, inainte de setup. (Ditamai "setupul" )))))), zici c? e cel putin povestea romantata a "Holandezei de Giulesti")
Multumesc pentru orice sfat sau critica!
P.S. Si uite-asa incet-incet iar o luam de coada si ajungem la "Holandez" sau ,cine stie, un "African" de 130 de litri... ? Mda, cineva azi-noapte a revazut filmuletele "bolnavului" ala de Malawi_Cris. Doamneeee...
Ma bag si eu ca musca... A vazut fi-mea pozele tale, eu navigand ieri pe forum. "Tati, hai ma sa facem si noi ca baiatul asta...". As incepe cu o cersetorie ieftina... Daca aia de la suprafata e pistia, ai de donat/vandut cateva fire unui fellow bucurestean?
Ghici cine a avut o testoasa si a pastrat acvariul de 10 litri? Plus o cioata (cu un pic de mucegai alb pe ea, dar cred ca dupa doua-trei fierberi va disparea)? Da, eu. Deci gata, reincep un mini-plantat, fara CO2, cu o cioata si o cryptocorina. Vin, cum era de asteptat, intrebarile...
1. Am un Repti Flo 200, circulator de apa... e o tampenie sa il pastrez pentru betan, sau sa iau un filtru mic?
2. Stiam ca ii place la suprafata sa aiba niste plante, ca sa faca cuibul ala de "scuipat" (asa mi-a venit) si sa se ascunda printre ele. Pistia sau lintita? Lintita am vazut la donatii. Pistia are careva pe acasa de donat, macar 5-6 fire? Sau de cumparat?
3. Cum incarc poze? Da, m-am senilizat, nu am mai intrat pe forum de 4-5 ani, acordati clementa unui biet acvarist batraior...