Hmm, dubios, inseamna ca-i cam praf Dennerle daca e cum zici. Eu in vechiul acvariu am avut Ada Amazonia si nu mi s-a parut sa se noroiasca.
Dar tind sa cred ca si eu tot pe varianta asta voi merge, lava jos si niste aqua soil de care-o fi deasupra, pur si simplu ca sa nu-si beleasca betta gura in lava.
Ai zis tasat si am uitat cuvantul Dennerle; Scapers e la fel ca ShrimpKing presupun?
Lampa are dimmer inclus din cate imi aduc aminte.
Pana la urma parca vad ca fac cum zicea Samy, cu 2cm de jur imprejur ceva aquasoil decent (perimetrul), apoi umplut mijlocul cu lava 3-4 cm apoi inca 1-2cm de aquasoil... Sau parca vad ca iau pana la urma manado
Off topic: considerând ca asta e a 2a tura când încep o treaba din asta costisitoare si încerc sa ma informez cât mai bine, fara impresii de cunoscator etc , as zice ca esti un pic cam hater Sau trist (wink, EverSad)
Pai cubul vine cu chihiros c251, daca am calculat bine asta vine cam 60 de lumeni/litru ceea ce teoretic e foarte ok, daca am calculat bine, cu cele 1000 de calculatoare online
Daca e cineva binevoitor sa ma verifice, dimensiunile sunt 25x25x30 iar lumina scoate 1100 lumeni.
La cat de mare o sa fie 25x25x30 ma gandeam ca 4-5cm de ce-i alege pana la urma e suficient. No sa am am hardscape in fara de ceva bolovan de roca vulcanica, o sa fie vorba aia, mai spre dutch :-)
In contextul asta, ce zici?
M-am gandit si sa bag 100% lava rock (eg JBL, sau mai nou Aquaforest), insa mi-e frica sa nu reusesc sa-mi zgarii din prima acvariul, sau la vreo mentenanta, si par greu de plantat in ochiul meu neexperimentat. Din cele din lista de mai sus eu tind spre Stratum, apoi restul imi sunt relativ indiferente.
Cam asta e si planul, o sa fie un bolovan de roca vulcanica si cam atat.
Ca plante vreau sa pun amazon frogbit ca plutitoare, bucephalandra kedagang sau ceva de genul pe piatra.
In rest, inca nu m-am hotarat la varianta finala; siguar voi pune bacopa, si inca stau sa ma gandesc cu ce sa combin.
De ex nu stiu daca sa ma complic cu ceva de gen carpeta cum ar fi marsilea hirsuta, sau poate chiar staurogyne repens daca-l tund non stop, sau sa nu ma leg la cap caci in general ma scoate din sarite tunsul carpetei si stransul dupa ea.
Daca nu m-as lega la cap as putea sa merg cu bacopa si ludwigia repens pentru o pata de culoare si cu asta basta.
Ca acvariu pana la urma cred ca merg pe kit-ul de la Dennerle de 20, care vine si cu un Chihiros de 1100 lumeni, ar trebui sa fie arhi suficient eu pentru un acvariu low tech.
In principiu, vreau sa fie ceva simplu si fara mari batai de cap, sa il intretin usor si rar; ca una e sa tund la bacopa sa zicem, si alta e sa tund la o carpeta de monte carlo
Acum nu am nimic pentru ca nu am cumparat inca nimic, fac planul de bataie
Mini siporax parca incapea in extensie (cam cat? ajung 35g?) dar in cartusul intern de schimb parca nu? Sau bag matrix in cel intern? (sau iau o cutie din asta si bag doar matrix)
Oare e overkill daca la corner filter-ul de la Dennerle iau atat extensia, cat si cutia aia de schimb si sa le umplu pe amandoua? Acvariul ar avea 20 de litri, probabil raman pe Dennerle Nano Cube 20...
E posibil sa fie fain si pentru ca acel filtru de substrat il trage in jos nu?
Dar cam asta am vazut si eu in filmulete pe Youtube, il baga la galeata la spalat etc si-l tin sa traga apa. Daca e argila expandata cum cred eu (folosesc la experimente hidroponice ) atunci clar se ingreuneaza pe masura ce sta in apa, ca doar e material poros.
Cat despre pasune, clar are si aia un rol in a tine solul in loc, dar vorba lui Samy, are filtre externe care fac curenti seriosi, si ma gandesc ca si pasunea aia a fost rara la inceput, daca erau probleme erau de atunci ma gandesc.
Sau, dupa cum ziceam la inceput, ajuta mult filtrul
Asta urma sa intreb si eu, din ala maro, sau din ala dark? Ala dark ar avea granulatie un pic mai mare si fier, ala maro chipurile ar fi mai prietenos cu creveti si din astea, si amandoua functioneaza ca sugativa/baterie pentru nutrienti.
Care serifule? Asta ultimul cu filtru de substrat? Sa stii ca facand abstractie de filtru, m-am gandit sa bag exclusiv lava rock ca substrat, eventual si un cataroi tot de lava rock, sa se adune bacteriile peste tot.
Pai eu nu o incarcam, e de unica folosinta :-)
Am luat decizia dupa ce am incarcat la Mavis si mi-a bubuit supapa de siguranta acasa de m-am udat la chiloti.
Oare la comanda la nevertebrate stiu sa-mi dea si capac?
Am mai zis la populatie, creveti si betta sau doar creveti, altceva nu bag in el, nu mosquito, poquito etc ) Stiu cu filtrul ala Dennerle, de la ala a plecat toata discutia acu 1 an; ala vs Aquael Pat mini.
Intre Dennerle Nano de 20 si Aquael Shrimp Set tot de 20 care o fi mai calitativ? Ma cam enerveaza colturile rotunjite de la Dennerle, arata bine dar sunt oribil de curatat, dar nu stiu cat de calitativ e Aquael.
Ah, si Dennerle pare sa fie de 5mm grosime vs 4mm la Aquael.