| Message |
|
|
|
Teoretic este asa cum ai punctat Dragos, eu m-am gandit ca nu vor scadea asa mult la un schimb de apa datorita acumularii din substrat, care o data rascolit va creste si mai mult acesti parametrii si nu-i va lasa sa scada asa repede. Dar cum paza buna trece primejdia rea, recomandat sa inceapa cu pasi mici, testele ii vor arata daca va fi nevoie de mai mult.
|
 |
|
|
|
Nu trebuie sa imbraci nimic, doar se pune in o bucata de perlon sau burete din acela albastru cu porozitate mai mare, sa nu se colmateze repede, in ultimul tronson al sorbului care este ca un fel de sita inainte de a intra apa in canistra, pentru a nu intra mizerie in canistra, resturi de vegetatie moarta sau altceva. Si perlonul cat si buretele, indiferent ce vei alege este bine sa nu-l indesi, il lasi cat mai lejer ca sa nu tai debitul. O sa-ti dai repede seama la montaj, mi se pare ca s-a mai discutat, eventual poti sa cauti pe net la eheim au ei un sistem asemanator.
|
 |
|
|
|
Nu pentru a scadea gh si kh i-am recomandat schimburile de apa, i le-am recomandat deoarece in momentul in care se va apuca sa aspire, cu siguranta nu va putea scoate din prima tot, poate va si decicla aspirand consistent. Schimburile de apa ii vor permite sa tina sub oarecare control valorile mari ale unor cresteri mai mari ale nitartilor si poate al posibilei deciclari partiale.
|
 |
|
|
|
Salut. Poti opta pentru inlocuirea furtunelor cu unele de la eheim. Eu folosesc un jbl cristalprofi e 900 de vreo 2 ani, este impecabila zic eu. Cat despre filtarea bio, poti opta sa folosesti alte materiale filtrante, schimbi bilele si buretele cu siporax, matrix, substrat pro sau orice vrei si nu vei avea probleme. Oricum, canistra o vei folosi exclusiv pentru filtarea bio, asa ca poti sa pui pe sorb un burete sau ceva vata de perlon pe care o schimbi sau o speli saptamanal la schimbul de apa.
|
 |
|
|
|
Salut. Ca sa nu dai restart, fa o curatenie ca la spital, aspira foarte bine substratul, pietirsul ala cuartos care il ai. In timp s-au acumulat multe acolo, mai ales ca nu ai schimbat apa atata timp. Eu personal as incepe cu curatenia, schimburi de apa dese dar nu foarte mari, pana in 60%primul, restul mai mici de 15-20% iar la saptamanal schimb 50%. Nu in ultimul rand dupa primul schimb de apa as baga si niste carbune activ in filtru pentru 24h ca sa scot chimicalele introduse.
|
 |
|
|
|
In bureti nu am incredere, decat daca-i folosesti ca filtre mecanice. Incarcatura biologica este mare, ai multi pesti. Filtrarea daca o supradimensionezi, este cu atat mai bine. Eu as lua in calcul un filtru extern pe viitor. O zi buna, Narcis.
|
 |
|
|
|
La populatia de pesti care am vazut eu ca o ai, dupa parerea mea, filtrarea interna care o ai este insuficienta. In general filtrele interne se folosesc pentru filtrarea mecanica, iar canistrele le folosim pentru filtarea biologica. In general la bazinele cumparate de-a gata, filtarea si partea de iluminat sunt insuficiente.
Referitor la intrebarea ta cu echilibrul, se pare ca la momentul acesta nu il ai, posibil nici mai tarziu. Daca esti dispus sa experimentezi, ramane la latitudinea ta. De curiozitate, ce materiale filtrante ai in acel filtru si ce cantitati?
|
 |
|
|
|
Posibil sa gasesti la OBI in pitesti neoane osram fluora, eu personal de acolo am cumparat si este undeva la 20 lei.
|
 |
|
|
|
Salut. Cu siguranta iti trebuie un filtru extern, dupa cum a spus si lucian nu ai loc in acel filtru intern sa pui materale filtrante care sa faca fata mizeriei produse de pesti. La 180 de litrii nici nu m-as fi gandit sa dau drumul fara o canistra. Dupa cum cred ca stii, eu de exemplu am o canistra jbl 900 la un bazin cu aproximativ 65-70 litri de apa. Filtrul intern Biobox2 nu facea fata singur, as ca am ales sa-l elimin.
|
 |
|
|
|
Cu placere. M-am lovit si eu de asta cand eram la inceput si avem filtrul biobox2 in acvariu si asa am procedat. La schimbul de apa, am frecat temeinic cu un burete de bucatarie. Nu cred ca la vremea respectiva puneam easycarbo pe partea afectata, puneam direct in apa si tot a avut efect. Pe viitor cand totul se va stabiliza nu vei mai avea probleme.Totusi mi se pare ca ai cam multi pesti si daca ai doar filtrul intern s-ar putea sa nu faca fata. Eu as mai baga ceva plante cu crestere rapida, macar o perioada.
|
 |
|
|
|
Salut. Cand faci schimbul de apa incerca sa-l cureti cu un burete de bucatarie, cu partea aia tare, freaca-l bine, poti incerca si cu o periuta de unghi. Mia poti pune cu seringa direct pe partea afectata easycarbo, vei vedea rezultatele destul de repede.
|
 |
|
|
|
Salut si bine ai venit.
|
 |
|
|
|
Salut si bine ai venit.
|
 |
|
|
|
Salut si bine ai venit. Frumos inceput. Cateva remarci scurte: daca ai folosit substrat fertil de la jbl, atunci stratul de pietris de deasupra este prea mic ; plantele cu frunze mari in acvarii mici nu prea isi au locul acolo ; ciclarea nu se va incheia in fix 3 saptamani, difera de la un bazin la altul, cel mai sigur cateva teste te vor ajuta sa iti dai seama cand este terminata ciclarea.
|
 |
|
|
|
Interesant, mersi de raspuns.
|
 |
|
|
|
Salut. Care a fost scopul schimbului de apa inainte de terminarea ciclarii daca nu ai vietati? Cred ca puteai sa mai astepti o zi, doua pana ajungeau nitritii la 0. Continua sa pui mancare suficienta pentru bacterii, daca nu mai pui amoniac ca sa fie pregatit bine pentru primele vietati.
|
 |
|
|
|
In primul rand ar fi bine sa-ti deschizi un topic al tau, in care vei cere si primi sfaturile celorlalti.
Ca sa-ti raspund repede, te indrum spre documentare, ai pe forum destula informatie. Pentru apa verde se foloseste intuneric total cateva zile sau sterilizator uv. Cauzele aparitiei sunt multiple, din cauza unui debit mare al pompei, medicamente, iluminat... Carbunele nu se foloseste permanent in acvariile de apa dulce, se introduce o perioada scurta pentru eliminarea chimicalelor, resturi de medicamente.
|
 |
|
|
|
Cam mic mi se pare debitul, parca era 900l, adica dublu.
|
 |
|
|
|
Pai hai sa iti explic altfel. Acvariul tau este foarte mic pentru carasi, vei avea tot timpul probleme cu ei, se vor imbolnavi de diverse boli, vor duce o viata chinuita. Ochiul acela din pacate se poate sa fie doar inceputul, cu toate ca sunt pesti rezistenti. Lor le place o apa mai rece, la restul mai calda, au necesitati diferite. Neonii vor fi in curand hrana carasilor. Ca o paralela, stateam cu cineva de vorba, a luat niste plante de la mine. In acvariu avea carasi, dar a zis ca nu sunt suficienti. A cumparat de la pet shop, pentru fata lui, 40 de neoni, sa fie frumos. Numai ca surpriza a venit repede, in cateva zile nu mai avea decat carasi in acvariu. Parerea mea este ca ai fost foarte bine sfatuita sa incerci din nou, cu un reset, sa schimbi nisipul ala, pestii si restul de chiciuri din acvariu. O zi buna, Narcis.
P.S. Poti incerca pe jbl hospital sa identifici boala carasului tau.
|
 |
|
|
|
Buna Sabrina. Ce ai tu acolo nu prea se cheama ca ai acvariu si as vrea sa nu intelegi gresit. Carasii si scalarii au necesitati mai mari, un peste cam la 50 de litrii de apa. Cand le vor intra in gura, adica vor putea deschide gura mare caraseii tai, vor disparea si neonii. Chiar daca tu ai vazut ca se tin pesti in boluri, noi nu incurajam asa ceva, iar acel peste cutit sau fantoma, cum vrei tu sa-i zici va muri repede acolo. Plantele si decorurile artificiale nu prea isi au nici ele locul acolo, pestii se pot rani in ele. Pestele acela ar trebui dus inapoi de unde l-ai luat sau doneaza-l.
Te-as mai ruga sa treci si locatia la profil.
Daca tot ai dat de noi, eu zic sa incerci sa asculti si ceva din sfaturile noastre si sa mai te documentezi, asa este la inceput.
Pierisul ala rosu o fi el rosu, dar nu prea se potriveste. Carasii mananca mult si fac multa mizerie, trebuie sa le faci si curatenie bine, iar filtrul acela nu stiu daca face fata.
|
 |
|
|