Ambitios proiect dar , daca era 100% ADA mergeai pe toate componentele ADA , nu o lua personal doar vroiam sa fiu un pic carcotas
Incalzitor pentru substrat RENA 45 W
Din cate am citit peste mari , cu substratul ADA nu se foloseste incalzitor de substrat , cauzele , nu stiu , nu ma interesau pentru ca nu ma vizau fiind utilizator Dennerle , citeam despre ADA inainte de setup .
JBL PROFLORA CO2 ph control
Nici asta nu-ti va folosi primele luni , substratul ADA o sa-ti deie peste cap si PH-ul si KH-ul . Prima luna vei putea merge doar pe numararea bulelor si observarea plantelor .
substrat - ADA Aqua Soil Amazonia II Powder 9L ,de culoare neagru ( 5 x 8 kg/buc )
- ADA Power Sand M ( 5 x 2 kg/buc )
Da vrei sa fie struna , pune si Iron Bottom astfel ai un substrat ADA complet .
ADA Brighty K inca nu l-am mai gasit pe nicaieri pe la noi ,putin ajutor nu mi-ar strica.
Este prin strainatate , iti comanzi singur sau faci o comanda colectiva . Ti-as aduce eu din Debrecen , dar n-au nici aia , eventual la comanda , daca vrei ma interesez.
Eu n-am observat faptul ca , curentii prea mari duc la aparitia de BBA , avand o perioada debitul destul de mare , reducandu-l ulterior , eu am spraybar-ul orientat sa bata la lungimea acvariului , orientat spre sus , circulatia apei fiind oarecum circulara , chiar e circulara pentru blyxa de pe mijloc isi misca frunzele in sensul invers jetului din spray bar , iar la filtru am adaptat 2 sorburi , unul in fiecare colt si pot sa va zic ca merg excelent . N-am avut probleme de circulatie a apei , pot zice ca am masurat in ambele colturi ale acvariului cu 3 termometre apa , asta pe vremea cand ma plictiseam si mi-o rezultat asa :
Centru : 25.4 (Dennerle Duomat)
Coltruri: Intre 25 si 26 , acuma nu-i de precizie termometrul ca si Duomatul, oricum pe acolo .
Oarecum contribuie si HC-ul la aceasta incalzire uniforma , fiind destul de uniform distribuit .
Oricum , cea mai buna dovada de circulatie a apei o am cu sonda PH vs. Reactor , fiind plasate in colturi opuse , in cazul unei circulatii slabe a apei , apa imbogatita cu CO2 ar ajunge greu la sonda , dar acest lucru nu se intampla .
Filtrul meu daca il turez la maxim , pestii mei se dau cu jetski in bazin !
In legatura cu pearlingul , intradevar daca jetul e mai puternic nu benificiezi de pearlingul unui bazin cu miscare slaba .
frumos ... pe cand ceva lemnarie in el? ceva decor?...
Va veni , deocamdata negociez cu un englez , are niste RedMoor Wood extraordinar de frumos dar pretul transportului e si el frumos , asa ca inca negocieri .
Am scos plantele Easy din acvariu , nu isi mai aveau rostul , le-am dat cursa libera plantelor mai pretentioase , precum R. Macandra care si-o primit un spatiu generos , iar L. Aromatica am tuns-o si replantat varfurile sanatoase , baza care a prins Staghorn , a scapat de ea dar frunzele erau cam bolnave , asa ca am replantat doar partea sanatoasa .
Didiplisul da semne de revenire in sfarsit , odata ce am marit doza de Fe din apa parca a luat-o din loc , asta cred ca i-o fost boala .
In legatura cu N. Pedicelatta , aceasta a suferit o carenta , nu pot sa ma exprim cert de ce, frunzele cresteau mici si contorsionate . Am zis ca n-o mai chinui cu frunzele alea , scoatea un rand nou de frunze si azi am indepartat varfurile noi , acuma am sa astept sa scoata tulpini noi .
Rotala sp. Green a fost groaznica cand am primit-o , am lasat-o 2 saptamani la adaptat , nu m-am atins de ea , acuma insa am tuns partea crescuta emers si am lasat doar lastarii noi crescuti la mine in acvariu , are niste frunze frumoase planta asta .
Heteranthera mea ramane singura consumatoare mare din acvariu . S-a dezvoltat spectaculos in ultimele 2 saptamani , deja am tuns-o de cateva ori .
Blyxa Japonica si Auberti (mersi @andreic inca odata) o duc foarte bine la mine in bazin , ambele is pline de flori , adevarul e ca Blyxa Aubertii a venit cu flori de la @andreic insa acuma s-au deschis , iar Blyxa Japonica a scos si ea flori frumoase .
E. Parvula mi-a prins niste Fuzz si Staghorn , nu s-a mai dezvoltat de cand a aparut staghornul atunci , insa a ramas prezent pe E. Parvula , si fenomenul ciudat e ca , doar pe frunzele "batrane" crescute emers , restul n-au nici pe dracu . Azi am indepartat cat am putut din frunzele astea emerse , am observat ca dupa o vreme ele se desprind de tulpina ca si iarba , asa ca n-am insistat prea tare , doar care o vrut sa iasa , restul a ramas asa pana data viitoare . Am facut o injectie locala de Easy Carbo pentru a termina Fuzz , o sa vedem cum reactioneaza . Nu exagerez cu Easy Carbo , am auzit ca nevertebratele sunt sensibile la Easy Carbo .
Acuma testez produsul minune de la Easy Life , Easy Life FFM , in traducere : Easy Life Fluid Filter Medium , care daca se adevereste tot ce zic ei va intra in ritualul acvariului .
Momentan fertilizez cu :
A1 , zilnic , 2Xdoza
E15 , odata la 7 zile , 1/2 doza
PG7 , odata la 7 zile , doza normala
V30 , odata la 30 de zile , doza normala
Macro din PPS Clasic
Easy Carbo , zilnic , doza pentru acvarii plantate
Mi-a fost frica ca SAE mi se vor atinge de creveti , insa azi am vazut primii pui , productie proprie in Rotala Najesan , le place foarte mult acolo .
Momentan iluminarea e 4X54 W , 2/5 , 5X54 W 3/5 ore de functionare din 10 ore de pe zi , 2 ore pauza la pranz .
Si mie mi s-a topit utricularia aia , mi-o ramas cateva fire rebele care acuma ies din substrat , vom vedea . Ultima oara cand am fost la Debrecen am vazut Utricularia in pot de la Tropica si atata mult mai bine decat cele vandute cum ti-am adus tie . Oricum , o sa-mi iau un pot de utricularia s-o plantez intr-un colt , sunt curios cum se dezvolta . Daca vreti E. Parvula am eu , cateva firicele va pot trimite .
Azi am curatat filtrul extern si furtunele , deja erau depuneri serioase pe ele si circulatia apei era slaba in acvariu si m-am horatat sa bag surubelnita in coliere si sa desfac instalatia . Stupoare cate depuneri au fost pe tevi .
Cu ocazia asta s-a "reparat" skimmerul , care nu tragea pentru ca nu avea debit , nici nu ma mir , in U-ul ala avea niste depuneri groase .
In filtru am constatat ceva trist , ma asteptam la asta pentru ca de o saptamana filtrul mergea turat la maxim nu reusea sa tina debitul , se vedea si circulatia slaba a apei in acvariu , fapt ce m-a determinat sa-l desfac desi nu eram incantat de idee .
Mediile de filtrare biologica au fost curate , n-au fost probleme , insa cel de filtrare mecanica , era murdar , avea particule prinde intre ele , iar cei 2 bureti , cel albastru era colmatat complet , avea o depunele de circa 2-3 mm de mazga , iar perlonul vai si amar de el , colmatat si el .
Cel albastru l-am spalat , s-a indepartat marea majoritate a depunerii si n-am vrut sa insist prea tare , iar perlonul l-am inlocuit , a fost irecuperabil de murdar .
Efecte : Filtrul functioneaza la 1/4 din debit si asigura circulatia pe care o aveam inainte .
Va atasez cateva poze cu perlonul sa va minunati :
De cand am acvariul acesta am devenit nitel obsedat de el , astfel ca bibilesc zilnic ceva la el, lucru care a dus la niste dezechilibre , apa laptoasa , etc.
De acuma nu mai intervin cu nimic , pana dupa sarbatori cand o sa revin acasa si o sa aranjez decorurile si voi da forma finala a acvariului , pana atunci astept sa creasca Blyxa Aubertii , Rotala sp. Green si Nessae Pedicelatta care vor constitui mare parte din acvariu , de asemenea trebuie sa mai aduc niste Anubias Nana petite , niste mossuri si alte plante care vor contribui la forma finala .
Cu aceste mici dezechilbre am ajuns sa am putin Staghorn pe L. Aromatica , prima mea alga mai serioasa din acvariu . Suspect e ca o aparut doar pe frunzele obosite ale L. Aromatica .
Eu am un fenomen ciudat , poate si la altii e asa , toate plantele care le aduc de la altii din acvariu , frunzele vechi nu se adapteaza noilor conditii, se inbolnavesc si le pierd , idem e si Aromatica . Totusi nu se aplica tuturor plantelor , dar la marea majoritate da.
Momentan merg cu 4 neoane de 54W , fertilizare dupa schema Dennerle , putin modificata dupa necesitatile bazinului , plantele o duc excelent , alge pana acuma n-au vazut , doar niste alge brune si putin GSA , dar pe sticla si nu pe plante .
Coolerele si-au meritat toti banii , asa pot sa-mi mentin 25 grade in acvariu fara probleme , pe cand fara ele urca si la 28-29 grade , ceea ce nu le-o placut la plante , de cand le-am pus racire , s-au pornit si ele .
Am renuntat la Utricularia , care s-o topit si SAE l-o terminat , am plantat niste fire de Eleocharis , productie proprie in stanga si astept sa-mi acopere si partea stanga.
Didiplisul a suferit , nu stiu din ce cauza i se inegreau tulpinele si se desprindeau varfurile , acuma pare ca-si revine desi nu e 100% vindecat . Sta langa reactor si firere care stau fix langa reactor o duc cel mai bine .
Cam astea is noutatile pe frontul de vest , ne auzim in Ianuarie cand o sa-l aranjez in forma finala , pentru care deja am procurat plantele incet incet .
Astea fiind zise , va atasez o poza de ansamblu , pacat ca nu pot face poze macro , aparatul nu-mi permite , dar o sa vina si vremea .
PS: Pentru ca timpul in urmatoarele zile nu imi va permite sa stau asa mult pe forum pe aceasta cale vreau sa le urez tuturor "Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si anul nou sa aduca numai bucurie , sanatate si toate cele bune in casa tuturor.La multi ani!"
Mi-au disparut deja , am ridicat fosfatii la aproximativ 1 PPM si s-au dus odata cu curatirea mecanica si vad ca nu au reaparut . Momentan nu stiu de ce nu imi perleaza plantele , lumina putina sau co2 putin e cauza.
E alga aia maronie intradevar , iluminarea momentan 4X54 W si mi-o aparut pe partea iluminata mai puternic , adica expusa la lumina . Trebuie sa-mi mai cumpar niste parvula in zona aia .
La mine a aparut pe substrat in zonele expuse , unde bate lumina puternic pe substrat , in zona destinata utriculariei care in sfarsit s-o pornit .
E GDA sigur , green spot-ul e altfel . E culoarea aia maronie . Am avut si pe geam si cred ca inca mai am unde am E. Parvula ca n-am putut sa-l curat prea bine de E. Parvula care mi-a crescut aproape de sticla , bat-o vina .
Stiu ca e de la fosfati , de aia am si zis ca a aparut cand mi-au disparut din apa fosfatii si nitratii .
Acuma sunt fosfati in apa , odata ce am intervenit s-o oprit din extindere si am si indepartat manual din ea in timp ce mergea filtrul uv-c sa o termin din apa .
Maine o sa mai inderpartez mecanic , si tot maine imi vin solutiile de PPS-Clasic , cu solutii independente , momentan dispun doar de PPS-PRO .
Le mut eu de acolo , numai ca nu-i place distanta dintre mobila si acvariu care e strategic lasata sa am acces la el .
Dar ma scap eu de ele
In legatura cu acvariul , azi am pus 10 Neoni clasici in acvariu , in sfarsit am nitratii OK!
Am niste GDA care ma supara pe substrat si pe tevile de la filtru , cine stie ceva metode de eliminare . O aparut odata cu disparitia fosfatilor in apa , bineinteles acuma am adaugat fosfati sa-i ridic la 1 PPM .
Are cineva niste metode de a scapa de ele , SAE nu se prea omoara cu subtratul si tevile , in schimb de plante la greu , mai ales ca nu-i hranesc decat cu apa
T5 isi fac de cap , in concluzie mi-am fabricat azi sistemul de ventilatie .
Tot odata am bagat si coasa in Limnophila Sessiflora care deja iesea din acvariu.
Va atasez cateva poze:
Instalatia m-a costat 30 de lei , insa coolerele le voi schimba pe unele mai silentioase , la turatia maxima zici ca-s turbine . Momentan le tin la 6 V , cu sursa care are variator de tensiune.
Si acvariul dupa cosit :
Nu am bagat adanc foarfeca sa fie consumatori de nitrati , pentru ca maine aduc niste neoni .
Si primele semne ca acvariul duce lipsa de fosfati , a aparut pe geam putin GSA si GDA dar timid , bineinteles le-am curatat si am pornit uv-c ca sa omor eventualii spori .
Am adaugat din nou doza dubla de PPS , diseara fac test de NO3 si PO4 is curios ce valori am .