[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Colonii de Hidra tot mai apar prin acvarii atunci cand sunt introduse elemente noi: plante, melci, pesti.
In mod normal sunt inofensive pentru pesti, dar in acvariile de reproducere pot produce probleme.
Se scapa destul de greu de ele. In primul rand, nu fa greseala de a le curata de pe geamuri si alte elemente prin raschetare / spalare / indepartare manuala pentru ca fiecare bucatica de hidra rupta va genera o alta, noua, pentru ca se reproduc si prin inmugurire.
Ca medicatii poti folosi derivatii benzimidazolici, cum este flubendazolul (Dactycid, Flubenol) sau albandazolul.
Daca te hotaresti sa faci asa ceva (ideal cu scoaterea pestilor si melcilor din bazin) discutam de doze.
O alta metoda ar fi cresterea temperaturii apei din acvariu pana la 45 grade, bineinteles, fara vietuitoare in el.
Floricica, o sa-mi permit si eu un comentariu: pestele tau are simtomul numit pop-eye care are mai multe cauze, fara a fi o boala in sine. Cel mai adesea sunt incriminate bacteriile, ca urmare a alterarii calitatii apei.
Despre acest simptom, cauze, descriere, tratamente iti dau cateva linkuri:
http://www.fishlore.com/aquariummagazine/dec07/fish-popeye.htm
http://www.fishyfarmacy.com/fish_diseases/eyes.html aici ai un diagnostic diferential foarte bine realizat al tuturor afectiunilor ochilor la pesti!
http://www.fishjunkies.com/Diseases/popeye.php
Sa-ti spun drept, eu in JBL Furanol nu am o foarte mare incredere pentru ca face parte din grupa nitrofuranilor, adica un chimioterapic, nu un antibiotic ca atare. Iar aceste chimioterapice au un efect ceva mai slab comparativ cu antibioticele propriu-zise, care, si ele, la urma urmei sunt tot produce chimice destinate terapiei.
Personal as merge, daca mai e cazul, pe un antibiotic din grupa Tetraciclinelor.
Parerea mea: e de rau! Si-am sa-ti explic de ce: acest mod de introducere a apei duce la un mic dush (scuze de mirc, dar am vrut sa se inteleaga cuvantul bine) al bacteriilor din filtru. Chiar daca apa e decantata, teoretic fara clor, poate chiar la aceeasi temperatura, nu cred ca acelor bacterii care iubesc stabilitatea si stau in tihna filtrului extern, le place foarte mult aceasta spalare periodica cu apa diferita ca si parametri fata de cea din acvariu.
Am si eu aceasta varianta descrisa de tine, dar mi se pare ca ar lua un timp mult mai mare decat clasica introducere a apei cu un recipient de 2 litri din plastic. Asta ca un motiv minor comparativ cu cel enuntat mai sus....s-ar putea ca la un moment dat sa te trezesti cu apa tulbure sau alburie si filtru deciclat.
So, take care!
Hailea e o firma chinezeasca...discutabila calitatea lor.
Nu este un filtru intern ci un hang on, adica se agata de marginea bazinului, in afara lui. Daca vrei un intern, iti indic un Eheim Pick-up ptr acvarii pana la 60 litri.
La debitul acelui Hailea si capacitatea acvariului tau, mi se pare cam mare...500 l/ora la 20 l inseamna ca filtreaza intr-o ora cam de 25 de ori toata apa bazinului tau...mult prea puternic. Teoretic
Mai bine pe un hang on dar mult mai slab. Sau acel pickup intern, dar care iti ia din spatiu.
Lemna minor....scoate-o repede ca iti va fi greu sa o mai controlezi mai incolo.
Aaaaa....no scuze. Citesc foarte repede si uneori mai sar randurile Mai lasa macar pana la 10 zile de ciclare. Ideal ar fi niste pesti care consuma de pe jos. Dar in lipsa de altceva, baga ce gasesti.
Maracinul are ca substanta activa Minocycline. Este un antibiotic din grupa tetraciclinelor. Care au efect bun impotriva bacteriilor Gram + si Gram - . Dintre care, printre cele mai importante pentru acvaristica, sunt Aeromonas si Pseudomonas. Dar din cate stiu este un antibiotic foarte tare care merge si pe ricketsii, mycoplasme, boala Lyme. Intr-un cuvant, foarte bun.
La noi s-ar putea sa-l gasesti sub denumirea comerciala de minocin, prin farmaciile de uz uman. Dar cred ca ar trebui sa te astepti la un pret "adevarat". Daca reusesti sa-l gasesti rapid, discutam dupa aia si despre dozaj.
deci nu face parte din ciclare?

Apoi...chiar cu un singur neon te-ai gandit sa faci ciclarea? Era mai bine vreo 3-4 corydorasi care-ti consuma hrana de pe substrat. Eu zic ca te poti risca sa mai bagi 2-3 pestisori. Dar, cum am spus: redu si ratia alimentara. Hranirea de obicei se face cam cu cat consuma pestii in 2-3 minute. Curata totusi substratul de acele resturi infestate ca sa nu ai alte surprize mai neplacute.
E de rau....ramane nemancata si face pe ea mucegai / ciuperci. Curata bine substratul si redu portia de mancare zilnica.
Metoda aceasta de extragere a puilor din gura femelei, pe care o practic chiar si eu uneori, cand ma intereseaza reproducerea la o specie anume are avantajul major al obtinerii fara probleme a unui numar mare de pui care, in alte circumstante (lasat femela in bazin) sigur ar fi haliti de pestii mari din bazinul comunitar.
Daaaar....are si dezavantaje. Pe langa cel legat de riscul ruperii unor dintisori (mbunele au dinti care, la o manipulare mai brutala se mai rup - nu stiu in ce masura se refac ca nu m-am documentat) as enunta stressul major indus femelelor. Am avut, din pacate situatia decesului unei femele la vreo 2 zile dupa extragerea puilor. In ciuda manipularii foarte atente si finute, imediat dupa extragere s-a retras printre pietre si nu a mai iesit deloc de acolo pana cand a plutit...
Asadar, sfatul meu pentru cei care practica metoda ar fi: nu o faceti decat daca sunteti interesati anume in reproducerea unei specii mai rare de africani, de ex. Pseudotropheus flavus...la speciile comune, cum e L. Caeruleus, sau P. elongatus, parerea mea e ca e pacat sa pierdeti o femela reproducatoare adulta, doar ca sa abtineti niste pui, care pot supravietui sau nu...mai bine mergeti pe varianta cu eliberarea naturala, cand se obtin pui vigurosi, care vor supravietui singuri prin bazin.
O idee aparte este separarea femelei la cateva zile dupa ce se observa gusa intr-un acvariu maternitate in care se lasa pana dupa eliberarea puilor, moment in care poate fi mutata in bazinul comun.
Da, rio 180 are sticla de 8. Eu nu-ti indic sa-ti cumperi rama. Mai bine pui acvariul de polistiren expandat, fasie groasa de 2,3,4 sau 5 cm, cum doresti tu. In acest mod, fundul acvariului se va "sprijini" in totalitate pe polistiren, ceea ce e mai bine decat pe o astfel de rama.
Eu am un Juwel Rio 180 ion care am 15 kg de nisip si cam 20 kg de pietre. Rezista cu brio. Bun, e alta sticla, mai de calitate, dar are rama jos si nu se sprijina pe toata suprafata sticlei de la fund. Dar cred ca si al tau e ok din acest punct de vedere.
Pfuuu...imi pare rau pentru neonii tai, dar trebuie sa ne spui mai multe date despre acvariul tau: cand l-ai amenajat in primul rand; daca ai parcurs procesul de ciclare; tip filtrare. Si citeste pe forum articolele despre setarea unui bazin nou
Si ce rost mai are forumul de acvaristica daca putem cauta pe google si yahoo?
Bun, sa zicem la subiect: da, ar putea avea legatura cu aducerea acelor pesti cutit...ti-ai adus in bazin bacterii comune, care nu-i afectau pe ei, dar fata de care guramii sunt sensibili, acele bacterii neexistand in acvariul tau...sunt asa numitele bacterii ubicvitare conditionat patogene, cum sunt Aeromonas si Pseudomonas. In mod normal trebuia sa tii pestii cutit in carantina circa 4 saptamani, ca la carte, sau macar 2 saptamani.
Dar ar putea sa nu aiba legatura cu acei cutit, daca acele bacterii le aveai in bazin, iar stresul introducerii altor pesti le-a exacerbat patogenitatea pentru gurami.
Te sfatuiesc sa citesti articolul Bolile bacteriene ale pestilor...cam seamana cu primele doua.
http://www.cichlid-forum.com/articles/diseases_bacterial.php
Si mai descrie-ne simptomele: cum e abdomenul (umflat sau nu), cum sunt fecalele (albicioase, atarnande), nutritia (inapetenta sau chiar anorexie), starea generala (nemodificata, apatie)
Iar ptr tratament gandeste-te la izolarea pestilor si ceva antibiotic in apa.
Dolly wrote:
eucaliptus29 wrote:... in cazul meu s-au scufundat pana joi, pe subtrat. Primii afectati au fost lemon tetra, neonii au rezistat cei mai mult. .

Si asa procedezi tu cind vezi ca un peste este mai apatic? Nu te intrebi si de ce? Si de carantina ai auzit? Nici nu este mirare ca i-ai pierdut pe toti asa repede. Mai exista si medicamente pentru pesti, sa stii, ca de altfel pentru fiecare fiinta dupa lumea asta care are si ea dreptul la viata.

Am o mica senzatie ca cineva nu a avut rabdare sa citeasca tot topicul ...fara suparare. Dar ma intreb: ce carantina trebuie la schimbul saptamanal de apa?Ce medicamente sa mai aplice cand au murit toti intr-o ora dupa schimbul de apa??Si mai ales...ce sa mai procedeze la apatia pestilor cand totul a durat 1 ora???Adica ceva supraacut!
Dupa mine e ceva ce ti-a venit pe conducta!!!Clar, clor (desi, se cam exclude daca ai tinut-o in vana, adica ceva cu suprafata mare)...sau, si mai sigur soc de pH...mai corect soc osmotic in care sunt implicate temperatura, salinitatea, pH-ul si TDS - carbonatul de calciu si sarea totala dizolvata sau mai corect Solide (substante) Totale Dizolvate.
Despre socul osmotic vezi aici: http://www.fishdoc.co.uk/water/osmoregulation.htm
Despre socul de Ph poti citi aici: http://www.theaquariumwiki.com/PH_Shock
Dar ptr ca, in continuare nu prea seamana cu ceea ce descrii tu...ne-ai bagat pe toti in ceata :-)
Sfat: du o proba de apa din acvariu la un laborator de analiza.
Din cate stiu eu, valoarea corecta a cantitatii de CO2 care trebuie aditionata intr-un acvariu este dependenta de duritatea apei. Inainte de a fixa controllerul intre 6,80 - 6,85 ai aruncat un ochi aici: http://www.dennerle.info/EN/HG26UG07.htm ? Daca DA, imi cer scuze, daca nu, masoara-ti duritatea apei si vezi care ti-e cel mai bun pH indicat in tabel.
La controllerul meu (AR Elektronic) daca NU activez programul zi-noapte, functioneaza dupa singurele limite care le-am setat eu.
Bineinteles. Mi se pare o chestie absolut logica. Si nu e nici o problema. Asteptam. Daca se poate si separat e ok, daca nu, iarasi e ok.
Personal, iti doresc succes in a da tot pachetul deodata...stiu cat de greu sa face un acvariu complet utilat.
Dar...daca nu reusesti, suntem la cotitura
Bun. Am inteles ca nu vinzi nimic separat. Daca totusi, nu vei reusi acest lucru si esti dispus sa-l dai si pe bucati, te voi ruga sa-mi faci un pret la UV si incalzitorul extern. Sunt interesat de cele doua componente si as vrea sa fiu primul ca solicitare.
Multumesc
Ahhh....speram sa fii din Bucuresti...in 21 voi fi la Bucuresti si-mi puteai da niste viermi ptr identificare.
Ai hranit pestii cu tubi vii? Ca astia se pot afunda in substrat si o duc bine...sau unde sunt localizati viermii aia?
Cat de vechi e acvariul? Cum ai pregatit buturuga inainte de a o introduce in acvariu?
Pun aceste intrebari gandindu-ma la faptul ca acest mucegai alb/"vatos" apare frecvent pe buturugile nou introduse in acvariu, insuficient fierte si acvarii in primele faze ale ciclarii. M-am confruntat si eu, nu o data, cu aceasta problema.
Pentru rezolvarea problemei ai doua variante:
1. le desprinzi manual de pe buturuga lasata in acvariu...in timp se vor forma din ce in ce mai putine pana la disparitia completa si ciclarea buna a acvariului.
2. Scoti buturuga, o cureti bine, de tot ceea ce e pe ea, ii aplici niste fierberi adevarate si apoi o reintroduci...in cazul tau, daca acvariul are vechime iti indic aceasta a doua varianta.

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: