[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2 JBL m1003 sau alternative ?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Va salut ! Gata, m-am hotarat sa fac pe dracu' in patru si sa iau si eu un sistem CO2 (m-am tot chinuit cu un CO2 Optimat si nu merge nimic). Si cum merg pe principiul "sunt prea sarac sa iau ceva ieftin si prost", am zis sa ma documentez si eu la ceva bun. Nu stiu daca-mi permit nebunii de la Denerle, Dupla & Co... bugetul meu fiind stramtorat si-asa de un JBL. Iar la JBL, am zis sa merg pe un ProFlora m1003. Am inteles ca acesta ar fi cel mai complet kit, cu pH controller inclus si la care nu mi-ar mai trebui decat un electrod pH.

Ce spuneti, e o alegere buna ? Am inteles ca reactorul de difuzare de la JBL nu este tocmai stralucit... sau e doar o parere si ar trebui sa o iau ca atare ? Mentionez ca nu vreau sa fac aquascaping si alte nebunii. Eu vreau un acvariu cu plante sanatoase, si cam atat.

Pentru asta la acvariul de 240L (cam 200L net) am folosit linia de la JBL, si-anume: fertilizant AquaBasis Plus (cu pietris 2-4mm), 7 Balls pentru "backup", Ferropol saptamanal (sau la schimb de apa), Ferropol 24 zilnic (momentan 4 picaturi) si incepand de astazi si Ferrotabs (cred ca 4 pe saptamana). Lumina este data de neoane T5 originale de la Juwel (Day si Nature de 54W) + reflectoare. Desi la reflectoare ei zic ca dau un extra de 100%, eu as zice mai mult un 30-50%, adica as ajunge pe la 140-150W, pe care le tine aprinse 10 ore pe zi. Nu stiu daca este suficienta lumina, dar momentan trebuie sa ajunga (nici nu cred ca am plante prea complexe acum la inceput).

Momentan cam acestea sunt plantutele mele (si nu o duc prea bine, insa sper sa se schimbe situatia dupa achizitionarea sistemului CO2):

Sagittaria subulata
Echinodorus Indian Red
Lilaeopsis nov. zelandiae
Vallisneria americana var. amer.
Limnophila heterophylia
Ricia fluitans
Cryptocoryne undalatus kasselman
Echinodorus compacta
Micranthemum umbrosum
Cryptocoryne balansae
Vesicularia dubyana - Java Moss
Chladoflora - bila
Rotala Rotundifolia
Echinodorus Tenellus - echinodorus tenellus pitic
Heteranthera Zosterifolia
Echinodorus Vesuvius
Rotala sp. Nanjenshan
Crinum calamistratum

Prin urmare, va cer ajutorul/sfatul... sunt bani multi bagati in CO2 si nu as vrea sa o dau in bara si-aici. Daca aveti alternative, idei pro si contra, va rog sa-mi spuneti fara jena. Ca incepator sunt obisnuit sa accept toate cele. Multumesc !
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Eu am avut un sistem JBL proflora 3 si am fost foarte multumit. Reactorul de la JBl nu cred ca o sa faca fata la tine in acvariu chiar si cu extensie. La mine intr-un bazin de vreo 150 litri net facea fata doar cand masa vegetala nu era foarte mare.

Acum sincer cu cei 2000 de lei poti sa gasesti o instalatie completa si cu butelie mai mare si cu electrod de ph. Doar ca trebuie sa mai cauti nitel pe la magazinele online de acvaristica. Sau daca ai posibilitatea pe ebay.
Oricum nu te grabi si mai studiaza problema caci intradevar achizitionarea unui sistem de CO2 trebuie facuta foarte atent.

865
[Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Sesmar wrote:Eu am avut un sistem JBL proflora 3 si am fost foarte multumit. Reactorul de la JBl nu cred ca o sa faca fata la tine in acvariu chiar si cu extensie. La mine intr-un bazin de vreo 150 litri net facea fata doar cand masa vegetala nu era foarte mare.

Foarte bizar, intrucat la ei pe site e specificat ca m1003 este "ready to use and designed for aquariums from 300 to 1000 litres.". Eu nici nu vreau sa bat vre-un record la plante per cm2... insa daca zici ca nu o sa faca fata reactorul nici cu extensie, incep sa-mi pun intrebari. Eventual sa iau un reactor de la o alta firma ?
Sesmar wrote:Acum sincer cu cei 2000 de lei poti sa gasesti o instalatie completa si cu butelie mai mare si cu electrod de ph. Doar ca trebuie sa mai cauti nitel pe la magazinele online de acvaristica.

Butelie mai mare de 2Kg nici nu cred ca vreau (nu prea mai am loc) si cred ca oricum cea de 2Kg va tine mai mult de o luna, nu ? Cat despre magazinele de acvaristica, am verificat peste tot (acvamax, zooplus, reef, homepets - cam toate pe la noi) si preturile cam tot pe la 2000 ron se invart. Poti sa-mi dai un link, ceva ?
Sesmar wrote:Sau daca ai posibilitatea pe ebay.
Oricum nu te grabi si mai studiaza problema caci intradevar achizitionarea unui sistem de CO2 trebuie facuta foarte atent.

Am posibilitatea sa iau de pe ebay (de fapt cumpar constant de pe ebay.co.uk) insa as vrea sa iau totul cu acte/garantie... Nu ma grabesc, pentru ca sunt bani multi, insa nu vad foarte multe alternative din pacate. Poate cu ajutorul vostru voi gasi cate ceva
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Si io cred ca reactoru' JBL nu face fata. Ii poti creste randamentu' daca-l pui in curent de apa, asta inseamna un Powerhead intr-o anume pozitie.
Ar fi mai bun un reacor cu PowerHead , sa zicem Dupla, Dennerle sau AquaMedic.

Legat de butelie: una folosita (da' cu verificarea la zi) de 4-5 kg e cam la fel de inalta ca aia de 2 kg, doar ca are diametru mai mare, ocupa la fel de mult loc . E mult mai ieftina, ca tot ziceai de buget strimtorat . Daca gasesti o astfel de butelie, poti lua controlleru' separat.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Eu zic sa nu te arunci si sa mai sapi.
Eu raman perseverent in a recomanda un controller ca al meu, ala de la AR-Elektronik (e mai ieftin si cel putin la fel de bun decat oricare d-asta de super firma) impreuna cu o butelie de bere (e mult mai ieftina si mult mai mare decat cele de acvaristica), un reductor de presiune, neaparat de uz acvaristic (aici nu tine cu d-alea de bere) si o electrovalva dedicata sau, iarasi cel putin la fel de buna, dar mai ieftina, desi nu cu mult, una din aia care se foloseste la masinile trecute pe GPL.
Reactor cu powerhead. Am avut JBL-ul. E bun, dar intr-adevar trebuie sa stea, asa cum zice si la instructiuni, de altfel, intr-un curent de apa.

Detaliile despre controller le-am mai dat pe aici, dar le mai dau odata: il gasesti aici http://www.ar-elektronik.com/oferta.html (si e cu tot cu sonda). Il am de doi ani si ceva si merge ireprosabil. Cu restul gadget-urilor cred ca te descurci. Estimez ca vei iesi undeva la juma' de pret. Poate uuuun pic mai mult, nu stiu. Depinde de cum mai curge euroiu'

Spor.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Eu, cu acest set de la Aqua Medic http://www.aquaristic.net/ab-aqua-medic-co2-complet-set.html , plus controllerul, sonda si electrovalva de la AR Elektronic, plus butelie de 5,4 kg noua, de la Stingo Somet Buzau si reactorul M de la Aqua Medic (am schimbat originalul din set cu acest M care are powerhead) nu am depasit 15 milioane acum vreo 2 ani. Si functioneaza beton. Acu, cu aceasta devalorizare a leului nu stiu cam la cat ai ajunge, dar sigur nu la 20 cum estimezi.
Succes

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

minnardy wrote:Eu, cu acest set de la Aqua Medic http://www.aquaristic.net/ab-aqua-medic-co2-complet-set.html , plus controllerul, sonda si electrovalva de la AR Elektronic, plus butelie de 5,4 kg noua, de la Stingo Somet Buzau si reactorul M de la Aqua Medic (am schimbat originalul din set cu acest M care are powerhead) nu am depasit 15 milioane acum vreo 2 ani. Si functioneaza beton. Acu, cu aceasta devalorizare a leului nu stiu cam la cat ai ajunge, dar sigur nu la 20 cum estimezi.
Succes

Hmm, suna bine... insa nu vad de ce as cumpara acel set Aqua Medic atata timp cat butelia si reactorul nu-l voi folosi. Practic ar ramane din acel set doar reductorul de presiune, numaratorul de bule si peria de curatare. Lucruri care sigur nu merita 830 RON (atat costa la noi).

Acum ca mi-at introdus microbul, cred ca-l voi face pe bucati, cu acel controller ph si valva de la AR Elektronik, butelie de 2-5Kg, reactor M si mai ramane sa ma uit dupa regulator de presiune, valva non-retur, numarator de bule, furtun si pompa.

Fac niste calcule, lista si revin. Daca aveti idei mai bune sau am gresit pe undeva, va rog sa ma trageti de urechi. Multumesc
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Nu am folosit reactorul M de la Aquamedic dar din cate am inteles eu nu este foarte bun, in sensul ca se defecteaza.
Daca tot le iei din bucati iti recomand reactorul Dupla 400. Este la aproximativ acelasi pret si cu siguranta face fata la tine in acvariu. Eu pe asta il folosesc si nu am avut nicio problema sa nu faca fata la 300 litri. In cutie ai o piesa care se conecteaza la returul filtrului extern si nu mai ai nevoie de powerhead special pentru el. Deasemenea poti elimina linistit bubble counter-ul deoarece vezi in reactor bulele de CO2 ca sa-ti faci idee de debit.

865
[Yahoo!]
andreic
Membru de baza

IP:

Dar, spune-i si faptul ca ii termina debitul acelui filtru. Nu inventa Dupla degeaba powerheadul pentru 400. On topic, da, este o alegere infinit mai buna decat Aqua-medic, la un bazin de 200+l. Totusi, eu raman la parerea ca Cycloturbo este net superior, unde mai pui ca aluia chiar nu ii rebuie powerhead putand fi conectat direct la returul filtrului extern/intern, avand si robinet de control ala debitului. Ca si dimensiuni Cycloturbo este mai scurt decat Dupla400 dar mai gros cu 1,5cm in diametru si suporta bazine de pana la 750l, Dupla 400 nu a facut fata in bazinul meu de 400l, dupa cum stii, lucru bun pentru viitor in cazul in care isi schimba bazinul. Ca si pret costa aproximativ la fel ca un Dupla 400.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

andreic wrote:Dar, spune-i si faptul ca ii termina debitul acelui filtru. Nu inventa Dupla degeaba powerheadul pentru 400.

Ai dreptate.
Eu daca am doua filtre externe omit mereu sa specific acest lucru.

865
[Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru sfaturi. Pana la urma am mers pe urmatoarele:

Butelie CO2 de la Stingo de 6L (5Kg CO2 se pot incarca)
Reductor de presiune AquaAmedic cu 2 ceasuri
Valva magnetica Bürkert 6011
pH-controller + sonda Jebo + multimetru
Dupla CO2 Bubble Counter
Dupla CO2 Reactor 400
5m furtun AquaMedic CO2 4/6
Pompa Dupla Turbo Mini
Solutie de calibrare Dupla pH 7

Total: 1843 RON

Eu zic ca fata de JBL-ul care cu tot cu cu sonda iesea pe la 2200 RON, avand butelie de 5Kg fata de 2Kg, reactor Dupla fata de Taifunul JBL... cred ca e ok. Am luat si Bubble Counter-ul sa fiu sigur. Nu sunt atat de incantat insa de sonda Jebo cu care vine pH Controllerul, dar am vazut ca folositi multi dintre voi asa ceva si pare ok. Presupun ca se poate pune o sonda mai desteapta in caz ca...

Multumesc tuturor pentru sfaturi. Astept sa vina jucariile, dupa care revin cu impresii. Sper sa nu fac vre-o boacana. In caz ca nu va fi indeajuns Dupla 400 cu pompa, voi incerca si un Cyclo Turbo, dar cred ca pentru cei 240L ai mei Dupla 400 e mai mult decat suficient.

O zi cat mai frumoasa va doresc in continuare !
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Butelia este noua? Daca da, de unde ai cumparat-o si cat a costat?

865
[Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Sesmar wrote:Butelia este noua? Daca da, de unde ai cumparat-o si cat a costat?

De-abia fac acum comanda... este 362 RON si probabil cu tot cu transport va veni cam 400 RON. Am comandat direct de la producator: http://www.stingo-somet.ro/butelii-uz-industrial.htm

Tocmai am primit raspunsul celor de la Stingo, cum ca dureaza cel putin 7 zile pana o FABRICA... dupa care trebuie sa astept sa se stranga mai multe ca sa merite un drum pana in Bucuresti. Doooh. Asta din pacate inseamna ca sunt in cautare de butelie de CO2. Daca aveti idei sau linkuri cu ceva mai ok ca pret, va raman dator.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Incearca si aici. Tot in Buzau.
http://www.tehnicgaz.ro/html/contacte.htm

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

alber wrote:Incearca si aici. Tot in Buzau.
http://www.tehnicgaz.ro/html/contacte.htm

Merci. Am sunat si la ei. Au de 4L la 314 RON + TVA si la 5L la 380 RON + TVA. Sa vedem in cat timp spun ca o pot livra.
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Pana la urma am primit butelia de 5Kg de CO2 de la zooplus, cadou. Deh, client fidel (si pe langa chiller si sistemul complet de co2, nici nu se observa)

Deci sistemul de CO2 ar fi momentan urmatorul:
Butelie CO2 TehnicGaz 5L (3.5Kg CO2 efectiv)
Reductor de presiune AquaMedic
ph Controller "ph - CO2ntrol"
Valva magnetica Bürkert 6011
Dupla CO2 Bubble Counter (non retur inclus)
Dupla CO2 Reactor 400
Dupla Turbo Mini (pompa apa pt. Reactor 400)
Dupla Solutie de calibrare pH 7 100 ml
Dupla Solutie de calibrare pH 4 100 ml
Cablu de date pH controller pentru PC (acesta l-am facut dupa schema, inca l-am testat)
Furtun AquaMedic CO2 4/2 6m

Total: 1962 RON (TVA Inclus)

O fi bine, n-o fi bine... nu stiu. Cert e ca momentan sistemul functioneaza, insa nu stiu daca functioneaza in parametrii normali. De aceea va cer sfatul, mai ales celor care detin acest tip de pH controller (este luat de aici http://acvariu-shop.ro/ph-control/pH-CO2ntrol/ph-co2ntrol.html ) sau care detin reactorul de la Dupla (Reactor 400).

In primul rand, nu prea stiu exact care sunt valorile optime pentru a seta pH controllerul, iar in al doilea rand, nu am inteles de ce la reactorul de la Dupla trebuie sa scot primul "timburus" de sus, avand in vedere ca CO2-ul se combina cu apa si iese prin partea de jos.

Momentan am lasat la o bula pe secunda... si modificari majore in cresterea/scaderea pH-ului nu vad. Orice sfat este binevenit. Multumesc !
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Avand controller nu prea mai conteaza cate bule pe secunda bagi.

Pentru reglaj, lasa acvariul fara CO2 2 zile si vezi ce pH iti indica controller-ul.
Dupa asta regleaza-l cu o unitate mai putin si da drumul la CO2. Nu e o solutie imbatabila, dar e un punct de plecare. Cel putin in ideea ca ai un kh rezonabil.

Dupa aia reglezi totul mai sus sau mai jos in functie de comportamentul pestilor si de cat de bine merg plantele.

Ti-au dat si manual de utilizare la controller? Intreb pentru ca atunci cand mi-am cumparat eu (cred ca am fost primul cumparator roman, sau printre primii, oricum) nu aveau. Au injghebat repede unul pentru mine.

Daca ai un manual mai serios, o sa il vreau si eu. Daca nu ai deloc, poate il mai gasesc eu pe ala al meu, asa cum era el... decat deloc...

Spor!
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Merci Val. O sa incerc asa cum mi-ai zis (desi parca nu as sta 2 zile fara CO2, ca si-asa le merge foaaaarte prost plantelor). Cert este ca introduc CO2 de dimineata de la ora 9:00 si pH-ul ramane neschimbat (la 6.90). Ma asteptam sa vad ceva schimbari... de-asta intrebam daca nu cumva e gresit ceea ce am facut la reactorul de la Dupla.

Nu am primit nici eu manual (si nici solutii de calibrare), insa poti descarca manualul de aici (care nu e prea "sfatuitor" pentru incepatori, dar macar te plimba prin meniuri): http://acvariu-shop.ro/ph-control/PH-ManualRomana.pdf

Si inca o mica intrebare... acea sonda Jebo, este 100% submersibila ? Nu de alta, dar mi-e cam frica sa o introduc total in apa pana nu stiu sigur ca este. In plus, poate-mi spuneti si mie voi cum ati facut sa o montati undeva in acvariu... pentru ca a venit fara nici-un fel de sustinere. Nu tu ventuze, nu nimic... am legat-o cu niste plastic de un suport de pompa, dar arata ca naiba.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Daca ti-e frica sa il lasi 2 zile, lasa-l macar o zi, altfel nu prea ai nici un indiciu ca punct de plecare...

Nu e normal sa iti stea pe loc pH-ul. Cu un reactor nu foarte performant la mine scade cu 0.05 unitati cam in 15 minute. Asta pana in jur de pH=6, la care ajunge mai greu, dar nu mai mult de 25-30 de minute, sa zic, intre 6.05 si 6. Probabil e ceva in neregula cu reactorul, totusi

Nu stiu ce sonda ai... Nu e JEBO aia de la AR-Electronik. Cel putin a mea nu e. Seamana mai degraba du aia de la JBL la moaca. Sau este si nu scrie pe ea... :-/
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

MonkY wrote:... nu am inteles de ce la reactorul de la Dupla trebuie sa scot primul "timburus" de sus, avand in vedere ca CO2-ul se combina cu apa si iese prin partea de jos.

CO2-ul intra pe sus su duce jos printr-un canal, urca si incepe sa fie amestecat/ dizolvat in apa. Pentru a-l eficientiza cel mai mult trebuie sa scoti ultimul "timburus" si sa-l opturezi pe primul. Eu asa am facut si merge bine. Sa reglezi debitul de CO2 in asa fel incat sa nu scape bule prin sita aia de jos....bule care se pierd ridicandu-se la suprafata.
MonkY wrote: Cert este ca introduc CO2 de dimineata de la ora 9:00 si pH-ul ramane neschimbat (la 6.90). Ma asteptam sa vad ceva schimbari... de-asta intrebam daca nu cumva e gresit ceea ce am facut la reactorul de la Dupla.

Mareste debitul de CO2 pana la nivelul la care reactorul nu scapa bule - ti-am scris mai sus. Ar trebui sa miste phul in jos destul de repede.
MonkY wrote:... acea sonda Jebo, este 100% submersibila .

Eu n-am vazut pana acum sonda submersibila si banuiesc ca nici asta nu este deoarece Jebo fac produse copiate dupa produsele germane.

Editare: am mutat eu topicul la Hardware pentru ca nu are legatura cu plantele.

865
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: