Message |
|
Nu toti suntem, dar nu prea am ce sa comentez  am vazut ca ai zis de gris - dar mi-am dat seama ca ai citit de fapt toate cele legate de gris:
a) ca nu ai scapat de fapt - daca au apucat sa cada pe nisip, pestii pot lua oricand singura solutie nemedicamentoasa este sa tii acvariul fara pesti multa vreme.
b) ca exista ceva medicamente pe baza de Cu dar distrug orice altceva ce ai prin acvariu
c) ca daca pestii au conditii adecvate, totusi trec peste infectie dar se pot infecta din nou daca ating nisipul.
d) ca poti ajuta un pic sistemul imunitar (si eventual lipsa poftei de mancare) daca amesteci usturoi in ceea ce le dai..
Si e normal ca nu mai puteam zice nimic, doar esti mult mai vechi decat mine - si le stii deja. Priveam  pestanu bleu si raspundeam la incepatori la plantate.
Si eu am avut gris la nemo si am scapat temporar cu Seachem Garlic (si inainte sa-l am amestecam mancarea cu usturoi gata taiat cat sa se imbibe nitel). Sa vedem pe viitor ce se intampla ca le place sa se atinga de nisip din cand in cand.
|
 |
|
Salut!
Toti trecem prin momente mai grele, si cum zicea Iorga, se pare ca singura cale catre adevar este eroarea (sau gresala).
Daca ai citit pe aici, pe semne ai dat si de ciclul azotului si alte cele (gen nu spala nimic din ce intra in acvariu cu apa de la robinet).
De asemenea, iti trebuie niste teste pentru calitatea apei, cel mai important dupa parerea mea este cel de No3. La inceput pana inveti / si iti inveti acvariul, trebuie masurat mai des.
Exista mai multe abordari pentru a avea un acvariu stabil.
Ce functioneaza la foarte multi cu acvarii mici sunt schimburile de 50% de apa saptamanal (sa aibe aceiasi temperatura cu apa din acvariu musai altfel stresezi pestii).
Pentru pesti, este bine de asemenea sa cureti si filtrul interior. Astea interioare sunt cele mai pacatoase din pacate ... indiferent cat de mic e acvariul. Povestea e asa cu internele: buretele e foarte mic. ca suntem oameni, hranim mereu mai mult decat trebuie si buretele se va imbaxi repede. filtrare mai proasta, oxigen mai putin, bacterii mai putine. trebuie curatat des. DAR. cand vrei sa cureti, odata scos din priza si fluxul de apa oprit + zbuciumul scoaterii afara -> jumatate din mizerie cade inapoi in acvariu. BWEAK.
Asa ca ti-as recomada sa iei cel mai ieftin filtru extern. Da, merge sa tii un acvariu si fara filtrare daca ai chef sa schimbi apa la 2 zile, sau merge doar cu burete bolborositor daca aspiri tu substratul si aduni resturile, dar e munca. Cel mai usor e cu externul si se curata si mai rar (caci umbli doar la un burete pe care il speli in apa declorinata sau in apa din acvariu si il pui inapoi, e buretele care tine grosul, iar la materialele filtrante nu mai umbli).
Pentru pestiuti, orice nu depaseste 4cm ca adult, si nu mai mult de 5-6 bucati in total in tot acvariul. Asta la inceput. Si intre timp, citit, citit, citit, citit ....
Succes 
|
 |
|
Aaaaaaaa
Habar n-aveam ca si la altii e problema asta, dar e clar ca melcuti din astia am avut in toate 3 acvariile (am si in acvariul bec! sunt plini de alge, hehehe) si traiesc si par a fi IMBATABILI (cred ca maidanezi numesti tu Physa Marmorata ?) si o duc foarte bine, mai putin in asta cu RO + Dennerle.
Surprinzator nu vad nici o problema la Neritine. La fel de curioase si alearga peste tot (pe de alta parte nu vad nici oua de la ele). Carapacea e ok din cate am studiat.
Sunt convins ca lipseste ceva Dennerle Remineral+. Cred ca totusi nu e facut pentru plante  pentru ca moss-ul (ma asteptam sa nu se umple de alge) e negru tot sus la lumina, abia acum am inceput sa pun niste fertilizanti.
Cred ca de vina e apa noastra super dura.
In cladire aici e o instalatie de dedurizare la parter care cred ca inlocuieste gH-ul urias cu o alta combinatie pe baza de Na. Nu se aduna nimic pe fundul fierbatorului de apa / pe grila de la capatul de dus, nu raman pete pe vase - deci din punctul asta de vedere functioneaza perfect.
Insa apa asta dedurizata se pare ca interactioneaza nasol cu crevetii (care imi tot mureau).
Apoi, cand am trecut pe RO + Remineral, crevetii OK - nu au mai murit .... dar nici nu au explodat in numar. Intre timp adaugam si Crusta-Fit de la dennerle (un soi de melanj care cica e necesar crevetilor, dar, in continuare, nimic, nu mureau dar nici nu se reproduceau asa cum discuta multi alti oameni). Am hranit cu de TOATE - am adaugat Nitrat Stop cat pentru un acvariu de 300L si nitratii nu au trecut niciodata mai sus de 10 chit ca hraneam la greu. Plus schimburi de 50% saptamanal JUST IN CASE. Nimic nimic, tot am feelingul ca lipseste ceva.
Urmeaza acum sa vad cum e cu apa plata - macar o luna - ca sa-mi fac o impresie.
Incep sa cred ca Remineral+ e doar pentru pesti (contine tot ce trebuie ca sa tii Discusi sau alti pesti cu necesitati aparte ale apei). Plantele cred ca rezista din cauza fertilizantilor (moss-ul meu aproape s-a acoperit de o alga neagra / maro sau pur si simplu moare, insa de vreo saptamana am gasit un mic fertilizant complet pentru acvarii cu creveti - Dennerle Tagesunder - pun cate o picatura la 2 zile - am inceput sa zaresc si eu ceva verde pe acolo).
Prin urmare - cred ca e la limita cu RO dar nu imi pare o solutie pe termen lung...
Nu voi schimba deocamdata in cel de 10L pana nu testez teritoriul si cu apa plata sa vad macar de care apa sa folosesc.
|
 |
|
Wooow cat loc sa pui corali. Cred ca o sa te coste o gramada sa-l populezi
Astept poze si mai de aproape - cred ca ar merge si un fisheye la acvariul asta
Intrebare: ce lumina folosesti ? Imi place cum se vede ..
|
 |
|
N-am mai postat de mult aici, asa ca o fac acum. In sfarsit am runda doi de oua  dupa o perioada de o luna in care nu s-a intamplat mai nimic si in plus am mai pierdut vreo 2 creveti.
Bon..
Povestea este asa:
Doar cu apa de osmoza remineralizata, nu prea misca nimic. E drept ca n-au mai murit pe capete ...
Insa toti melcutii Physa Marmorata au inceput aibe carapacea alba si sa ii gasesc morti dar nedezvoltati. Ma asteptam ca sa vad oua peste tot de la melcuti, sa se faca mari de 5mm, dar nimic.
Ceva lipseste in mod sigur din aceasta combinatie de RO+Remineralizare. Ori asta, ori NitratStop-ul de la Dennerle.
De cateva zile am hotarat sa renunt la apa remineralizata la kH 4 / gH 9 - si folosesc apa plata de la magazin. pH 7.2 in rest nu m-a interesat nimic.
Pentru 2-3L cat am nevoie saptamanal am zis sa incerc (pastrez NitratStop-ul)...
Ei bine si surpriza la shrimpoaica azi la 2-3 zile dupa ce am trecut pe apa plata.
Oricum, cred ca acest acvariu e pe ultima suta de metri. Am curatat pompa zilele trecute si am gasit-o pline cu carapace albe de melcuti DAR si cu niste dungi ciudate albe (deformate din interior spre exterior, lungi). Mi-e teama sa nu ia foc - sigur nu le avea data trecuta cand am curatat-o. De asemenea acrilicul acesta e de proasta calitate si crapaturile acelea de stress sunt si mai mari.
Am cumparat deja un Dennerle de 10L + Dennerle External Skimmer Filter + am niste substrat fin Aquatic Nature.
Cred ca o mare pacatosenie la acvariile "shrimp only" sunt viermisorii de substrat. Pentru ca toate mancarurile pentru creveti cad la fund, si chit ca mananca la ele cateva ore, inevitabil se strecoara ramasite in substrat si viermii sunt din PLIN. Aspir la greu substratul si trag o gramada de viermi, dar apar la loc in cateva zile. La acvariul nou grosimea substratului o sa fie doar de vreo 2-3mm.
|
 |
|
Nu stiu ce sa zic cu HC-ul, mai ales ca a mers la inceput ... sunt curios cum remediezi. M-am gandit initial la lumina, dar daca au mers .... trebuie sa incerci sa dai mai mult din fertilizanti (pe rand cate unul) si sa vezi daca reactioneaza in cateva zile.
Iar la obiectiv - ca sa pozezi de aproape, iti trebuie pe putin un macro lens de 105mm pe putin ... Tu ai 200mm dar este pentru distanta (nu e macro) si merge foarte bine sa-ti apropie chestii - doar ca punctul minim de focus este departe de senzor (gasii pe net ca ar fi cam 1.1m distanta). Nu e un dezavantaj, obiective de 200-300-400... mm sunt pentru fotografiat pasari, lucruri aflate departe, deci nu te intereseaza cu ele ca nu poti poza ceva la 5cm in fata obiectivului.
La obiectivele macro (vad ca Nikon are mai multe, si in plus, se numesc micro) avantajul este ca te poti apropia de subiect - mareste de aproape.
DAR. la cel de 40mm trebuie sa fii extraordinar de aproape de subiect (cativa centimetri ca sa ai full macro) si apar probleme daca fotografiezi gandaci samd, caci ii sperii si mai si blochezi din lumina apropiindu-te atat de mult de ei).
De aceea sunt ieftine caci sunt inutile  ma rog, doar in studio ar fi utile unde controlezi tot.
Iti trebuie cam 105mm macro ca sa ai o distanta de vreo 31 cm intre camera si subiect (in sensul ca nu trebuie sa te apropii asa mult ca sa ai 1:1 macro).
http://www.pbase.com/cameras/nikon/105_28g_ed_if_afs_vr_micro
Dar trebuie citit mult ..
Eu sunt pe drumul celalalt, Canon, si acolo stiu obiectivele, la Nikon doar am dat un ochi. De exemplu canon are obiective de 100mm unul cu stabilizare (foarte scump) si unul fara (mai accesibil). Exista si mai ieftin de 60mm parca, dar acolo trebuie sa stai la 15cm de subiect si tot esti prea aproape.
|
 |
|
Mai mult S7 + E15  Nu stiu de ce, dar HC-ul la mine merge foarte bine in saptamana cu S7 + E15.
Cand pun V30 sta la fel. De exemplu:
Daca tund HC-ul fix in saptamana cand trebuie sa pun S7 + V30, atunci nu vad nici o miscare toata saptamana - stagneaza. Si tund la sange (asa si trebuie cu HC de fapt ca sa eviti probleme pe viitor am citit).
Dar imediat cum vine saptamana cealalta cand trec pe S7 + E15 - booooom - apar frunzulite peste tot si se inalta.
Ai poza ? Pentru frunzulitele de HC iti trebuie cel putin o din aceasta: http://kenrockwell.com/tokina/100mm-f28.htm (si si mai bine, echivalentul Nikon).
|
 |
|
Nu am inteles daca i-ai pus simultan in acvariul de 13L sau pe rand  caci daca i-ai pus simultan, n-au chef de facut bule caci au chef sa se fugareasca masculii si sa se bata.
Presupunand ca i-ai pus pe rand, din cate stiu, masculul trebuie pus cu cateva zile inainte - ca sa aiba timp sa se obijnuiasca cu acvariul - si de asemenea trebuie sa nu ai curenti de apa (mai deloc) si sa folosesti doar un filtru bolborositor cu burete. Ajuta niste frunze sau ceva la suprafata apei (un pahar) ca sa inteleaga unde isi poate constri cuibul de bule.
Daca sunt curenti mari la suprafata, nu va construi caci e stressat.
Si apoi, dupa cateva zile, se adauga si pestoaica (intr-o sticla) cat sa-l starneasca - si cat sa vezi tu daca femela arata ca are chef aratand dungile verticale. Daca nu le arata, nici nu mai incerca (sau adu alta femela).
Rabdare ...
|
 |
|
Mda, imi pare rau - ai invatat o lectie (dar cu totii invatam asa ca ....). Cred ca de fapt suprapopularea a fost de vina.
Apa nu mai tine asa usor oxigenul, dar daca ar fi fost doar cativa pesti nu cred ca lipsa oxigenului s-ar fi manifestat asa acut caci ar fi fost suficient schimbul care se face ...
Si asta se poate intampla mereu cand tii acvariul suprapopulat - indiferent de pesti.
Exista si niste ventilatoare speciale (ca sa eviti improvizatiile si riscul de scurt) care se monteaza pe marginea acvariului si le poti regla inclinarea - nu stiu modelul - am vazut odata o reclama.
|
 |
|
kH si gH da, dar ma refeream la restul - pH / SiO2 si Po4 ... macar sa stim ca nu arata aiurea (adica sa verifice ca sunt pe zero toate - ma rog, respectiv ph 7 in apa distilata).
Eu am apa distilata pentru a curata testerul de pH si cel de TDS si mai dau asa un ochi sa ma asigur ca e totul in regula inainte ...
|
 |
|
Asa, ca sa nu te lasam sa misti deloc la cumparat pesti  eu votez contra oto.
Am oto dar din pacate sunt taaaare lenesi. Nu mananca algele enervante.
a) In acvariul de 25L am avut o vreme niste alge filamentoase, niciodata nu au devenit problema ca ajustam fertilizantii si mai le taiam dar oto nimic.
b) Atat in acv de 25L cat si in cel de 16L, lemnul si piatra s-au acoperit in timp de o alga verde (care cred ca e cautata de cei cu ciclide) si oto nimic. Alga era super intensa, super sanatoasa, oto venea si se punea o secunda si fugea in alta parte pe geam sau pe substrat, samd.
In plus, ca sa nu moara, caci in nici un caz acvariile noastre nu ofera atatea alge cat sunt in apele unde se reproduc ei, trebuie sa ii hranesti mereu cu pastile din alea de 'fund' ca pentru Ancistrusi. La inceput le ignora dar de foame o sa le descopere si o sa roada la ele.
Pentru informare: http://www.youtube.com/watch?v=ilnitMs1LRk
Alga enervanta de la punctul b) a disparut de la 2 neritina. Melcutii sunt bestiali. Singurul dezavantaj e ca iti lasa oua albe peste tot in acvariu si poate fi neplacut - dar prefer ouale lor decat acea alga verde.
|
 |
|
Cred ca ar fi bine sa etalonezi un pic testele folosind ceva apa distilata pe care o poti cumpara de la farmacie.
Si eu folosesc Remineral+ pentru acvariul crevetilor si adaug incat sa am kH 4 - asta face gH-ul sa ajunga la 9.
|
 |
|
Fain fain!
Cum stai cu nitratii ? Si cam de cat timp e pornit acvariul ? As vrea o poza si cu ce e pe jos 
|
 |
|
Naspa man, chiar iti era drag animalutul ... il inlocuiesti ? Cred ca trebuie o plasa, sunt buni saritori (si macar sa-ti impaci prietena care l-a vrut).
|
 |
|
 prima reactie a fost cum, kH asa mic si cu CO2 ... pai, pai! DAR m-a surprins fara sa inteleg pe moment ca Dragos nu a reactionat cu dus kH la minim 4 ?
Am zis ca revin mai pe seara, dar pana la urma mi-am dat seama intre timp - Daniela deja are un pH controller deci riscul de crash este foarte mic.
La apa dulce pe vremuri foloseam os de sepie (se gaseste la magazinele pentru pasari, sa-si ascuta ele ciocul) cat si bicarbonat, dar imi placea stabilitatea care o dadea osul spart (e greu de spart, atentie, trebuie cu un prosop ceva altfel risti sa te tai in el cand se sfarama).
|
 |
|
Ok, am gasit timpul sa fac curat :d si am facut
Cateva poze de la stanga la dreapta:
De asemenea: una buna si una rea. Cea buna, este ca reactorul de nitrati functioneaza!! Dupa schimbul de apa si curatat canistra (Joia trecuta), No3 a scazut de la +25 la 10. Insa azi (luni) era deja 5 asa ca reactorul functioneaza. Tot cautand despre controller (sperand sa gasesc ceva SH) am dat de mai multe posturi pe net unde oamenii discuta despre un flow de 1 picatura / secunda pana cand output-ul No3 din reactor este 0 apoi reajustat. Nestiind cat am No3 (caci ar mai fi cam 2 saptamani de ciclare sa zicem) am zis sa reglez totusi debitul la 1 picatura pe secunda. Prin urmare are efect si nu mai umblu la el daca merge si asa.
Partea nasoala este ca tot reactorul baga si No2 in acvariu  ... azi am masurat ca mi se parea ca e cam letargie in acvariu, si am descoperit ca am 0.5 No2. Am gasit un singur post pe internet unde oamenii spun ca in timpul ciclarii reactorul "leaks No2" ... asa ca am pregatit ceva apa de schimb si urmeaza sa schimb iar. In manual evident ca nu scrie asta (acuma sincer nu stiu daca e de la reactor, poate o fi si de la curatirea zilnica si intros noi corali, deci ... macar atentie la No2).
Am sentimentul ca pot aduce acvariul pe linia de plutire .. deja Purigen + Carbon + Rowa Phos + reactorul de nitrati e un mare pas inainte in a controla nitratii. Fosfatii stau cuminti. Daca le reduc si mai mult, o sa apelez un pic la H2O2 sa fac sa dispara si micile algute verzi care s-au format cat timp nu mai puteam controla No3. Ma gandesc si la un upgrade macar la vreo 60-80L - nu m-am hotarat inca - e cam mare inghesuiala.
|
 |
|
Camera e foarte buna la fel si obiectivele  de-ar fi atat de clare pozele oamenilor ...
Success - o sa urmaresc evolutia. Nu te-a tentat nici o piesa de decor, doar plante ? Sunt curios.
|
 |
|
Dap, filtrare insuficienta as zice si eu ... adica probabil ca o parte din 'pedeapsa' amoniului au preluat-o in timp plantele, dar acum ca s-a dus cantitatea de fertilizanti din substrat, probabil plantele stagneaza si prin urmare filtrul nu prea face fata.
Asta ca sa incerc o explicatie  caci nu stiu daca fertilizezi sau nu, daca ai CO2 samd.
Cum au recomandat si colegii, schimbarile de apa mai dese ar rezolva problema - dar poate n-ar strica un upgrade la un filtru extern in care lasi o vreme si buretele celui intern. Si nu te grabi sa reimprospatezi populatia, mai lasa un piiic sa se stabilizeze iar acvariul.
Bafta!
|
 |
|
Interesanta modalitatea de filtrare pe in-ul filtrului.
Cu toate ca am sentimentul ca iti tii pe minim  altfel totul ar zbura pe acolo ...
Astept evolutia si poze mai clare 
|
 |
|
Pai si pozele ? ....
|
 |
|