Un update dupa inca o luna. Din pacate a fost o luna a greselilor care s-a soldat cu ceva pierderi
Vestea buna e ca pare stabil acum si s-a limpezit apa, am scapat de cyano complet si incet incet or sa dispara si restul de alge.
Totul a inceput cand am cumparat un Alveopora + Zoas pe care le-am tinut ceva mai mult la acomodat. De asemenea, am fost nevoit sa tai piatra cu bomfaierul caci spatiul e mic, si oamenii vand corali pe pietre normale sa zic, dar care nu mai au loc in micul acvariu.
In momentul introducerii bucatelelor in acvariu, piatra cu Alveopora avea un miros oribil. N-am stiut atunci (caci n-am mai mirosit asa, piatra mea vie deja fusese tinuta la ciclat) ca de fapt ceva murea acolo la greu pe piatra.
Piatra cu Zoas a fost taiata si ea, si chiar daca am taiat cu atentie si am avut grija sa nu rup prea multe tentacule. Dar cum erau multe tentacule, n-am vazut ca pe unele le-am rupt si am pus asa bucatelele in acvariu; asteptand 1-2 saptamani sa le vad deschizandu-se, de fapt ele mureau pe capete;
Acvariul s-a deciclat de la atata pierderi in masa iar pietrele proaspat taiate erau o sursa de PO4.
Am purces la schimbari dese de apa, intr-un final am aruncat o parte din Zoas care era clar ca nu-si mai revin ... si miroseau rau.
Odata cu tot haosul, s-a dus si Cats Paw coral (suferea de un Slow Tissue Necrosis STN). L-am luat asa alb la baza nestiind ca e semn de boala la ele.
Insa cand am destabilizat acvariul, STN-ul a inceput sa actioneze cam cu 1mm / zi. Intr-un final dupa ce am citit pe net, am aflat ca as putea incerca sa tai bucatele care par neafectate si sa le lipesc pe pietricele in speranta ca se prind.
Am obtinut 3 bucatele: unul deja a fost atacat de STN iar celelalte se duc si ele (unul din ele e atacat in puncte asa, nu incepe de la baza, nu stiu daca am ceva daunatori pe el sau nu - dar e clar ca nu am resursele sa lupt cu daunatorii).
Odata cu tot haosul, s-a mai dus si unul din cele 3 capate din Torch Coral. Am sesizat ca e ceva in neregula si urmarind daca isi revine nu vedeam, dar de fapt putrezea pe dedesubt; intr-un final m-am ales si cu cyano - cat sa mai faca fata filtrul la atatea spike-uri ?
A venit o vacanta de 5 zile, iar debitul in filtru a scazut intre timp si asta a redus debitul prin reactorul de nitrati - externul nu mai avea suficienta 'forta' sa impinga apa prin reactorul de nitrati si sa asigure debitul fragil de picatura cu picatura pana sus in acvariu.
Am sesizat la intoarcere si am dat drumul mai mult la robinet dar apa a inceput sa-mi PUTA a H2S (miros de oua putrezite). Ca sa nu mai zic de temperatura din acvariu .... caci a trebuit sa-l las cu capac, altfel nu aveam unde sa prind hranitorul automat.
Revenind la debitul mic, n-am simtit deloc mirosul acela de oua putrezite decat dupa vreo ora cand iesit din camera sa merg sa beau apa; cand m-am intors nu stiam ce pute in asa hal in camera.
Reactoarele de nitrati produc acest miros daca debitul e foarte mic si bacteriile anaerobe nu mai au ce manca. In plus, gazul e toxic si periculos caci nasul se invata foarte foarte repede cu mirosul si nu-l simti. Am ventilat cateva ore camera, etc, in cateva ore s-a dus. Testam iesind pe balcon cateva minute si apoi veneam sa miros. Asta nu e viata de acvarist marin
Am renuntat la pompa Koralia nano, e prea puternica pentru acvariu, si mi-a stressat Torch coral-ul (nu aveam unde sa-l pun la adapost).
Acum am iar pompa de la Dennerle cu sourface skimmer, si coralul o duce mult mai bine. Seara se face mic iar ziua se intinde 10cm. O duce foarte bine si Sun Coral-ul (il hranesc la 2 zile) cat si Chili Coral-ul. Astora din urma le place apa murdara - spune lumea - duhh.
Am indesat Chili Coral-ul printre bucatile de piatra, si creste acum si prin partea cealalta. Cand l-am taiat sa-i gasesc loc, am ramas cu un ciot mic de la baza, de cativa mm, prins pe o pietricica; acum pata rosie are deja vreo 10 moate si se umfla cat un mic gogoloi acolo (o poza e mai jos).
Nemo au dat multe semne de boala (pete albe + lipsa pofta de mancare) de fiecare data cand NH3 s-a dus sus. Cu schimburi dese de apa si putin Seachem Garlic am reusit sa-i aduc pe linia de plutire, acum mananca fix ca niste porci. Un cub de mancare de la Ocean Nutrition doar pentru ei.
Oricum, multe lectii invatate - o sa merg mai departe dar o vreme nu voi mai cumpara corali - astept sa-i fac sa creasca pe cei care ii am.
Se apropie momentul unui AiSol Nano ...
Concentratiile sunt ok:
a) salinitate 1023
b) kH 7
c) pH 8
d) No3 pe la 5 dar inca mai am sa invat cum sa ajustez mancarea reactorului cu nitrati.
Pana atunci, cateva poze:
Ansamblu, lumina aprinsa dupa ce fusese stinsa de vreo 2-3 ore - asa ca majoritatea sunt retrasi mai putin Sun Coral-ul care e gica contra si scoate tentaculele noaptea:
Sun Coral: creste! Ma bucura ca ii apar moate mici de jur imprejur; singura problema este ca dupa o vacanta in care n-a fost hranit vreo 5 zile decat cu mancare uscata de la un distribuitor automat Eheim au aparut mici gaurele in pielea dintre tentacule. Sper sa-si revina, iese la mancare:
Torch Coral-ul fericit ca a scapat de Koralia care il haituia cu curenti prea mari:
Nemo! + Fireshrimp (foarte greu de pozat la mine, sta ascuns):
Si in sfarsit, Alveopora + Ciotul de Chili: