[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message


Imi pare rau ... se mai intampla, ceva a patit el - acum sa fii atent sa nu pateasca si restul acelasi lucru - ai chestii ascutite prin acvariu de care s-ar putea lovi in fuga ?
Altfel, un schimb de apa de 50% asa doar pentru siguranta - altceva nu stiu ce sa mai zic.
Ummm .... pozele nu sunt clare deloc si nu-mi dau seama daca are si ceva ca o vata de jur imprejur, sau doar se vede carnea rupta ?
Un update dupa inca o luna. Din pacate a fost o luna a greselilor care s-a soldat cu ceva pierderi
Vestea buna e ca pare stabil acum si s-a limpezit apa, am scapat de cyano complet si incet incet or sa dispara si restul de alge.

Totul a inceput cand am cumparat un Alveopora + Zoas pe care le-am tinut ceva mai mult la acomodat. De asemenea, am fost nevoit sa tai piatra cu bomfaierul caci spatiul e mic, si oamenii vand corali pe pietre normale sa zic, dar care nu mai au loc in micul acvariu.
In momentul introducerii bucatelelor in acvariu, piatra cu Alveopora avea un miros oribil. N-am stiut atunci (caci n-am mai mirosit asa, piatra mea vie deja fusese tinuta la ciclat) ca de fapt ceva murea acolo la greu pe piatra.
Piatra cu Zoas a fost taiata si ea, si chiar daca am taiat cu atentie si am avut grija sa nu rup prea multe tentacule. Dar cum erau multe tentacule, n-am vazut ca pe unele le-am rupt si am pus asa bucatelele in acvariu; asteptand 1-2 saptamani sa le vad deschizandu-se, de fapt ele mureau pe capete;
Acvariul s-a deciclat de la atata pierderi in masa iar pietrele proaspat taiate erau o sursa de PO4.

Am purces la schimbari dese de apa, intr-un final am aruncat o parte din Zoas care era clar ca nu-si mai revin ... si miroseau rau.

Odata cu tot haosul, s-a dus si Cats Paw coral (suferea de un Slow Tissue Necrosis STN). L-am luat asa alb la baza nestiind ca e semn de boala la ele.
Insa cand am destabilizat acvariul, STN-ul a inceput sa actioneze cam cu 1mm / zi. Intr-un final dupa ce am citit pe net, am aflat ca as putea incerca sa tai bucatele care par neafectate si sa le lipesc pe pietricele in speranta ca se prind.
Am obtinut 3 bucatele: unul deja a fost atacat de STN iar celelalte se duc si ele (unul din ele e atacat in puncte asa, nu incepe de la baza, nu stiu daca am ceva daunatori pe el sau nu - dar e clar ca nu am resursele sa lupt cu daunatorii).

Odata cu tot haosul, s-a mai dus si unul din cele 3 capate din Torch Coral. Am sesizat ca e ceva in neregula si urmarind daca isi revine nu vedeam, dar de fapt putrezea pe dedesubt; intr-un final m-am ales si cu cyano - cat sa mai faca fata filtrul la atatea spike-uri ?

A venit o vacanta de 5 zile, iar debitul in filtru a scazut intre timp si asta a redus debitul prin reactorul de nitrati - externul nu mai avea suficienta 'forta' sa impinga apa prin reactorul de nitrati si sa asigure debitul fragil de picatura cu picatura pana sus in acvariu.

Am sesizat la intoarcere si am dat drumul mai mult la robinet dar apa a inceput sa-mi PUTA a H2S (miros de oua putrezite). Ca sa nu mai zic de temperatura din acvariu .... caci a trebuit sa-l las cu capac, altfel nu aveam unde sa prind hranitorul automat.
Revenind la debitul mic, n-am simtit deloc mirosul acela de oua putrezite decat dupa vreo ora cand iesit din camera sa merg sa beau apa; cand m-am intors nu stiam ce pute in asa hal in camera.
Reactoarele de nitrati produc acest miros daca debitul e foarte mic si bacteriile anaerobe nu mai au ce manca. In plus, gazul e toxic si periculos caci nasul se invata foarte foarte repede cu mirosul si nu-l simti. Am ventilat cateva ore camera, etc, in cateva ore s-a dus. Testam iesind pe balcon cateva minute si apoi veneam sa miros. Asta nu e viata de acvarist marin

Am renuntat la pompa Koralia nano, e prea puternica pentru acvariu, si mi-a stressat Torch coral-ul (nu aveam unde sa-l pun la adapost).
Acum am iar pompa de la Dennerle cu sourface skimmer, si coralul o duce mult mai bine. Seara se face mic iar ziua se intinde 10cm. O duce foarte bine si Sun Coral-ul (il hranesc la 2 zile) cat si Chili Coral-ul. Astora din urma le place apa murdara - spune lumea - duhh.
Am indesat Chili Coral-ul printre bucatile de piatra, si creste acum si prin partea cealalta. Cand l-am taiat sa-i gasesc loc, am ramas cu un ciot mic de la baza, de cativa mm, prins pe o pietricica; acum pata rosie are deja vreo 10 moate si se umfla cat un mic gogoloi acolo (o poza e mai jos).

Nemo au dat multe semne de boala (pete albe + lipsa pofta de mancare) de fiecare data cand NH3 s-a dus sus. Cu schimburi dese de apa si putin Seachem Garlic am reusit sa-i aduc pe linia de plutire, acum mananca fix ca niste porci. Un cub de mancare de la Ocean Nutrition doar pentru ei.

Oricum, multe lectii invatate - o sa merg mai departe dar o vreme nu voi mai cumpara corali - astept sa-i fac sa creasca pe cei care ii am.
Se apropie momentul unui AiSol Nano ...

Concentratiile sunt ok:
a) salinitate 1023
b) kH 7
c) pH 8
d) No3 pe la 5 dar inca mai am sa invat cum sa ajustez mancarea reactorului cu nitrati.

Pana atunci, cateva poze:

Ansamblu, lumina aprinsa dupa ce fusese stinsa de vreo 2-3 ore - asa ca majoritatea sunt retrasi mai putin Sun Coral-ul care e gica contra si scoate tentaculele noaptea:

image image

Sun Coral: creste! Ma bucura ca ii apar moate mici de jur imprejur; singura problema este ca dupa o vacanta in care n-a fost hranit vreo 5 zile decat cu mancare uscata de la un distribuitor automat Eheim au aparut mici gaurele in pielea dintre tentacule. Sper sa-si revina, iese la mancare:

image image

Torch Coral-ul fericit ca a scapat de Koralia care il haituia cu curenti prea mari:

image image

Nemo! + Fireshrimp (foarte greu de pozat la mine, sta ascuns):

image image

Si in sfarsit, Alveopora + Ciotul de Chili:

image image

Bine ai venit!

La intrebarea ta, depinde de tine:

a) daca nu te intereseaza culoarea substratului (il preferi portocaliu asa, pamantiu) nu iti mai trebuie ceva inert deasupra.
b) daca vrei sa cresti plante mici mici (gen gloso) e de preferat sa ai un substrat fin (1-2mm maxim - pentru radacinile mici sa se raspandeasca) iar Dupla pare mare.

Acuma, nu stiu cat de usor isi pastreaza consistenta, dar daca e usor / foarte usor, o sa fie greu sa ancorezi plante.

Si mie imi plac pogostemonii. Sunt tare curios cum iti merg, eu nu reusesc sa le dau de cap, si dupa vreo 3-4 luni imi mor usor si se topesc de la radacina.
Ceva incepe sa le lipseasca dar habar n-am ce.
Fain, de acest setup sunt mai interesat decat ce cel de 1000+ pentru ca asta macar e 'facubil' intr-o casa si nu foarte greu de intretinut daca dai gres cu ceva - pentru acvarii de 1000+ ai nevoie de un spatiu pe masura si deja automatizat absolut totul ca sa nu mai pierzi timpul pe langa acvariu.
Nu vreau sa-mi inchipui un schimb de 500L de apa in caz de "Doamne fereste" - fara un alt acvariu (si pompele aferente) unde doar sa stea mereu la pregatit apa suficienta ..
Mai stii Stefan, ca poate invatam si de la marine ceva

Oricum, arata superb acvariul. Curat verde si aerisit exact pe gustul meu.
Am ramas impresionat de halide, cred ca e primul acvariu cu plante inalte unde nu le vad 'alergand' spre centru.

@bitanu - multumesc pentru confirmarea incalzitorului de substrat. De mult citisem ca nu face nici o diferenta - parca la un magazin de acvaristica incercasera si au zis ca abia dupa vreo 2 ani se simte (in sensul ca ambele acvarii le crescusera identic, diferenta facandu-se doar cand substratul fertil s-a 'terminat' si acvariul fara incalzitor s-a umplut de alge).
Si mie mi se par femele din poze. Pestele galben pare adult si forma burtii e de femela (nu prea vad bine coada dar burta parca e mai rotunda asa); cel albastru pare o femela mai tanara - dar poate fi si un mascul necrescut inca (din cate stiu coada nu se ascuteste imediat, trebuie sa se maturizeze). Dar inclin spre femela tot dupa burta asa ...

Oricum, daca ai un mascul sigur o sa-l vezi lucrand la cuibul de bule la un moment dat.
Da, sunt curios cum de .... cumva ai folosit plasticele coltar suport pentru capacul de sticla ?
Mie mi s-a parut ca au intrat foart greu pe colt adica aveam sentimentul ca o sa crap geamul daca apas si mai tare - abia le-am pus si hmm.
????

O poza ai ? Wow, incredibil.
Nu-mi vine sa cred... Si eu am cumparat un Dennerle de 30L care era deja spart (fundul) - dar mi l-au schimbat - dar totusi ?

Oare sa fie asa sensibile ?
Ca sa nu deschid un topic nou - o intrebare scurta despre Skimfilter:
Am cumparat si eu unul. Dar cand il bastacai spre lateralele mici de exemplu, si am avut surpriza sa curga apa pe la clemele acelea mici de pe lateral.
La Eheim-uri, cand le bastacai sa scoata aerul, n-am avut niciodata parte de suprize (mai ca nu le-am pus orizontal ). Asta pare 'sensibil' adica sa-l agit un pic e ok (inclinat un pic, sau hatanat in sus si in jos) dar la o inclinare mai mare (sa zicem >30 de grade catre lateralele mici) m-am trezit cu apa.

L-ai inclinat vreodata mai mult ? Asa stand pe loc pare ok ...
Apoi inteleg si eu lipsa de chef la facut sump-ul, daca acvariul a mers bine si fara el .... acuma o sa poti sa mai bagi inca nu stiu cati pesti.

Sunt tare curios cum se aude odata ce-i dai drumul apei sa curga de sus.

Bafta - acuma pot zice in sfarsit ca greul a trecut
Mi-am gasit timp sa fac schimbarea - nu mai deschid alt topic - ramane tot asta - doar ca s-a schimbat un pic acvariul

a) Dennerle Cube 10L
b) Dennerle External Skimfilter (2L) - cu output-ul redus la jumatate
c) aceeasi lampa Dennerle de 9W
d) substrat Aquatic Nature Shrimp Substrate (am luat o punga de 1.5kg dar cred ca au intrat doar vreo 300g).
e) vreo 10 shrimp (RCS + Sakura)
f) Java moss + o buturuga de plastic pe post de decor.

Am revenit la RO remineralizata, deoarece dupa trecerea la apa plata de la magazin, Sakura mureau 1 la 2 zile. Cred ca Sakura astia nu sunt de fapt la fel de robusti precum RCS. Singurul lucru intalnit pe net despre Sakura este ca ar fi RCS alesi 'de mana' - doar ca mie mi-e clar ca nu e doar atat.
RCS au si parti transparente (spre deosebire de Sakura care sunt rosu complet), RCS au un soi de Rosu intens (gen culoarea vinului), Sakura au un Rosu mai galbui un pic, mai spre portocaliu - RCS par a se reproduce, Sakura nu, iar Sakura imi sunt imposibil de tinut in apa de la robinet / apa plata, supravietuiesc doar in apa RO remineralizata.

kH 3, Ph 7

Cateva poze:

image image
image image
image image
image image

O sa incerc sa tin kH-ul si mai jos (gen 2-3) sa vad daca are vreo diferenta.

Pe Superfish-ul de 8L mi-a casunat din cateva motive:
a) acrilicul prost
b) pompa de apa din ce in ce mai zgomotoasa (dupa cam un an de curatat, avea niste urme albe pe ea - zic eu de la faptul ca s-a incins rau inauntru poate)
c) fantele prin care apa curgea din compartimentul mare in cel din spate - cu burete - greu de protejat - am gasit cativa pui de creveti pe la burete. Grrrr ...
d) mi se pare ca daca apa nu e adunata de deasupra fundului acvariului (ci tot de sus) toata mizeria ramane pe substrat care trebuie aspirat foarte foarte des.

Sper ca in configuratia standard in care e acum sa fie mai putin de munca ..

LE:

Daca despre Sakura se considera ca sunt doar RCS - dar cel putin la mine in acvariu nu se descurca deloc la fel de bine - m-am gandit sa fac legatura cu bee shrimp de care am avut si a mai ramas doar unul, patind la fel ca si Sakura. Insa despre bee shrimp se stiu mai multe aparent, oamenii ii tin la kh 1-2, si gh nu mai mult de 6 (ceea ce este MULT sub apa plata / apa de la robinet). Si cred ca de fapt Sakura au cerinte asemanatoare cu bee shrimp - si nu ca RCS - probabil de aceea au supravietuit in kh 4 (ro + remineralizare) fiind undeva la limita lor superioara. La urmatorul schimb o sa reduc la kH 2 (de fapt pe instructiunile de la substrat spune ca reduce kH-ul, fiind specific crevetilor). Monitorizez dar macar mai am o pista de studiat pentru reproducerea animalutelor astora ..
+1 la 60x60 - in nici un caz de doua ori mai inalt decat lat - mai ales ca dupa ce se umple cu apa cei 40cm or sa para de fapt 20cm - prin urmare adancimea perceputa va fi a unui tablou
Fain fain! In HD (1080p) se vad super ok.

Imi plac pestiutii. N-am reusit sa-i fac sa se reproduca (am Pseudomugil furcatus - Forktail blue-eye fata de ai tai, aparent sunt Spotted blue-eyes ?)
Ca daca intentionezi asta, abia astept sa aflu cum! Poate le merge mai bine in apa RO (ai mei sunt in apa de robinet).



Superb!

Am fost tare curios sa vad ce camera si ce obiectiv au fost folosite asa ca multumim ca n-au fost scoase EXIF info

Mi-ar place un F8 / F11 pentru o adancime si mai mare ... sunt aproape hipnotice pozele.
Se va pierde un pic mai mult, dar daca omul are of-ul ce sa faci

Prin valuri se pierde oricum, oriunde ar ajunge CO2-ul in apa.
De aceea se folosesc skimmere de suprafata, care impiedica formarea unei pelicule dar reduc foarte mult tulburarea suprafetei apei. Mai bine un recirculator de la Dennerle intr-un colt pentru skimmer si apoi libertate totala la pozitionarea tevilor in apa.
Fara mila ...

Eheim-urile sunt niste monstri l-am indesat complet cu materiale filtrante, abia abia mai tineau plasticele - am gaurit out-ul sa-mi alimentez reactorul pentru nitrati - ublua la el saptamanal, NICI o problema.
De fapt mai bine il reincepi. As vrea sa vad niste poze ca sa-mi dau seama cum e substratul - dar si fara asta, poate mai bine o iei de la zero - cureti tot cu clor, lasi la uscat 2-3 zile, pui substrat fertil + inert deasupra - pastrezi decor si ce mai ai si cauta un filtru extern mic.

Cred ca nu sunt periculosi gandaceii, n-am avut deci nu stiu despre ce e vorba - dar sigur as fi intalnit ideea pe undeva. Nici viermisorii nu sunt periculosi daca ai avea.

Ai putea incerca sa si pastrezi ceea ce ai acolo, dar atentie mai mare la calitatea apei - testul de No3 e obligatoriu (sau daca nu vrei sa te complici, mergi cu sticluta la vreun petshop cu acvarii si masoara ei).
Excelent!

Pana sa termin de citit, m-am uitat la poze si aveam sentimentul ca lipseste ceva, nu stiu, parca era cam 'uscat' asa pana am citit ca o sa-l umpli cu HC pe jos.
Atunci o sa arate super!

Succes m-am abonat la update-uri.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com