[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Fara o poza si doar asa pe ... ghicite, daca 'mazga' respectiva se racaie greu, un melc Neritina le va curata in 2 zile maxim 3
Se merita un update

Dupa incidentul initial, am hotarat sa fac schimburi de apa saptamanal, si apoi am intrudus alte fire de plante. Schimbul de apa il fac cu apa din acvariul de 16L (adica saptamanal cand il reimprospatez pe cel de 16L, scot din bec toata apa pana la substrat, si recompletez cu apa proaspat pregatita).

Asa ca ... plantele au crescut si de la 2 firicele acum nu mai vad prin bec! Exista si ceva alge un green spot si mici mici firicele din altfel de alga pe frunze. Probabil ar trebui sa indepartez acvariu de lumina de 9W dar nu am unde sa-l duc mai departe dar nici foarte departe.
Marea dilema este cum sa tund plantele caci deja au crescut incolacite. Melcutii traiesc si ei, odata pe saptamana primesc un fulg si in rest se descurca.

2 poze din aceasta seara:

image image
No2 nu e bine ca e 0.5 ... dar poate ca din cauza plantelor care nu rezista ? Oricum, un schimb mare de apa (50%) nu strica.

Din cate am citit tiger barb-ul prefera apele cu adancime mica si curate. Deci nu cred ca le e frica de lumina, altceva ii stresseaza.
Poate se incalzeste apa mai mult decat trebuie cand aprinzi lumina la 60W ?
Din ciclul memelor Good Guy Porcu

image

heheheh



Cred ca oricine are nevoie de un acvariu unde sa se joace si sa mai descarce asa din stress-ul de a mentine alte 4
Marea mea dilema este cum sa poti sa tii 20 de acvarii se pare ca mi-am atins limita cu 5.

Eu am o anemona (nu stiu de care - dar pare anemona) si am pus-o cred ca la 4 luni dupa startare.
Deocamdata pare ok (are vreo luna si ceva) se umfla ziua mult, noaptea se retrage.
Cred ca dau semne totusi ca e ceva in neregula inainte sa moara dar o anemona cu clovni mi se pare punctul central al acvariului marin - tentaculele acelea sunt hipnotice ...
Taninul nu e nociv pestilor dar daca e deranjant, da un ochi aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20539.page
@Taz, am vazut si eu acei robienti (cu manete parca) dar mi se par ca sunt pentru aer (sau cel putin asa pareau) si initial am zis ca nu cumpar caci vreau de apa.

Problema este ca nu am gasit. Pana la urma am luat tot unii de aer dar se pare ca de data nimerii - se vede in stanga robinetul instalat, iar in dreapta se poate observa cu greu picatura in curs de formare - l-am fixat sa picure des.

image image

Ar trebui un controller de redox cu senzor (si eventual cu o pompa care sa controleze debitul) dar deja se aduna vreo 400 euros care mi se pare aiurea sa-i dau pe 3 chestii de plastic cu un integrat banal). Poate o sa cumpar doar senzorul si sa fac eu un controller, un Arduino costa 25 euros si cu cateva fire si un LCD (deci maxim 40 euros) am afisajul de 200 euros! Dar sunt atat de ieftine testele de No3 incat prefer sa fiu eu controllerul

Si 3 poze cu nemo si cu coralul galben apoi anemona verde/maro:

image image

image

Se vad algele pe sticla unde nu am ajuns sa curat - dar nu am apucat in weekend sa fac prea mult curat. Cred ca renunt si la biocirculator-ul de la Dennerle pentru Koralia nano (am suficienta agitare la suprafata de la spraybar-ul canistrei iar un buretel mic nu cred ca face mare diferenta in ciclare).

Later edit: coralina prefera No3 ca sa creasca: de cand am No3 mare si au aparut algute verzi si toate cele (cred ca si Po4-ul e crescut, n-am mai umblat de ceva vreme la Rowa Phos) si coralina creste peste tot. Grrr ...
Am renuntat la ideea de a pune o ferma in acvariu deoarece forma acvariului nu permite.
Ca ferma de jucarie sa fie suficient de inalta cat sa fie placut privirii trebuie cumparat un set care are adancime mai mare decat acvariul, si in plus ar trebui si o latime suplimentara pentru perspectiva.

Asa ca am trecut pe un decor artificial si plante live, urmand ca in timp, frunzele de plastic sa le inlocuiesc cu altfel de plante. Am aranjat iar poteca alba pietricica cu pietricica, si smuls tot ce era pe ea si mutat alaturi. Acvariul e pe sterioizi acum, chiar daca sunt putine plante - dozez fertilizanti ca si cum ar fi full, vreau sa umplu repede de plantute mici.

Descopar ca imi plac mult plantele inghesuite (se vede in partea stanga a cararii un anubias nana intre Micranthemum Micranthemoides

image image
image image
Cu soarele direct pe acvariu, nu prea ai cum sa combati algele (chiar si o ora e prea mult ). Trebuie mutat undeva unde e umbra, si apoi inceput cu fertilizari si schimburi de 50% de apa saptamanal. Dar iti trebuie si CO2 ... altfel, incearca doar Easy Carbo si vezi cum merge (dar obligatoriu fara soare ...)
Cateva observatii

1) soarele nu trebuie sa bata pe acvariu direct. Vad ca in stanga este luminat foarte puternic si pe capac se vede umbra ce presupun ca e de la soare. In timp o sa ai probleme cu algele (asa se zice).

2) CO2 - macar o reteta cu drojdie

In rest, totul arata bine si usor de curatat.
Am decis sa merg pe varianta Purigen + Carbon si nu pe varianta ChemiPure ... Sa vedem.
Asta dupa ce am cautat in lug si in lat si concluzia majoritatii despre chemipure este ca e Purigen si carbon, doar ca Purigenul poate fi reactivat si prin urmare, ar fi mai sanatos sa le controlezi separat.

Si revenind la oful cu AquaMedic-ul, si robinetii verzi curg
Trebuie sa caut ceva profesionist - am vazut niste robineti care se folosesc la instalatiile de irigatii la plante. Mai pot reduce folosind si OUT-ul canistrei (scazand astfel presiunea) si s-ar putea sa fac asta de fapt pana la urma cam toate materialele filtrante pentru apa sarata au nevoie de debit mai mic.

As cauta alta pisica, nu atat de agresiva...

Sau petshop
Imi pare rau .... poate o fi de la caldura, sau altceva s-a schimbat in acvariu ?
Cum merge cu schimburile de apa ? Ai facut pana acum ?
In sfarsit mi-a sosit 1kg de Purigen!!!

image

Acvariul e un pic in deriva. De doua saptamani n-am mai umblat la el, geamurile sunt verzui asa (un green film algae) parca am vazut un pic de cyano intr-un colt iar in interiorul nisipului (cat se vede pe geam) am ceva roz / mov (deci in substrat).
Coralii par ca se descurca inca.

Alaltaieri am dat de mancare artemia vie (dupa vreo 2 saptamani de fulgi) si am vazut ca Goby are o pata mare alba pe lateral

Insa! Dupa ce a mancat precum un purcel, precum si a doua zi de dimineata, vad ca isi revine. Poate o fi rabdat de foame saracul ... vad ca oamenii pe net spun ca Goby are aceste probleme cu petele (nu e ich, e o pata cat o unghie de la degetul mic asa) si ca unii isi revin, altii nu. Se pare ca incepe sa-si revina, dar nu zic hop deocamdata.

Azi curatenie generala:

Renuntat la No3 absorber, o sa inlocuiesc cu Purigen + Carbon (o sa fie vreo 300ml Purigen, 300ml carbon, 300ml Rowa Phos).

Am facut rost de asemenea si de niste robineti pentru a inlocui robinetii de la NitratReductor. Cum povesteam, robinetii initiali trebuie tinuti deschisi aproape la maxim ca sa nu curga, sper sa fie mai buni cei noi. Debitul recomandat prin reactor este de 0.5 - 1L/h dar am masurat cu robinetii actuali pusi asa cat sa nu curga, si am de fapt 12L/h debit. Sper ca noii robineti:

image

sa aduc debitul cam la 1L/h si cam in 2-3 saptamani sa am No3 aproape de 0 si eu fara altfel de reactoare
Aseara am conectat in sfarsit NitratReactor-ul ... dupa ce am pierdut aproape o 1 ora sa il instalez, doar ca sa descopar ce calitate slaba are ...

In primul rand, T-ul din care se alimenteaza nu este facut pentru furtune de 12mm cum am eu la canistra, ci cred pentru furtune de 16mm (cum probabil se asteapta ei la acvariile de pana in 400L). Asta a insemnat ca mi-a fost foarte greu sa infig tuburile peste acel plastic:

image

Nu ar fi fost asta o problema daca nu ar fi picurat imediat ce l-am pus in circuit. Am incercat sa incalzesc cu o flacara tuburile de cauciuc in speranta ca le imping mai usor, dar am descoperit ca s-au mulat mai bine peste T-ul respectiv, si acum nu mai picura.

In al doilea rand, micii robineti care ar trebui sa controleze debitul ... curg cand vrei sa ai un debit mic (necesar ca sa cresti eficienta). Asta e cea mai mare problema a dispozitivului:

image

Cam atat de subtire este output-ul din reactor cu robinetii setati incat sa nu curga (amandoi fac la fel, picura). Probabil va trebui sa cumpar inlocuitori, dar trebuie sa studiez ce alternative am.

image image

Am adaugat si inca o pastila de mancare .. am masurat No3, e 25 ppm. O sa masor zilnic sa vad cum evolueaza (si am sarit peste schimbarea de apa saptamanala doar ca sa pot monitoriza cum stau lucrurile).
Inainte sa cumperi un underground filter - citeste te rog aici si decide dupa

http://www.bestfish.com/ug.html

Aveti dreptate amandoi - am confundat BBA cu BGA.
Pai nu stiu daca algele dispar atat de repede, odata aparute, trebuie sa zicem o luna sa dispara de la sine ... pdata ce dispar conditiile care le favorizeaza.
Plus, cum stii, masuratorile nu sunt mereu precise, caci algele consuma si ele la randul lor (fosfati de exemplu).

Dar daca tot te-ai hotarat sa faci un layout nou, ce-ar fi sa mai experimentezi cu un No3 reducer sau cu un Phosphate reducer ? S-a rezolvat problema curentilor si a luminei de care discutam mai dedemult ? Parca e vorba de acel BBA din cate tin minte.
Merita si o eritromicina pusa (deconectat filtrul extern ca sa nu se decicleze, eventual pus un mic intern / powerhead care sa plimbe apa) si dupa 8 ore sa zicem facut un schimb mai mare ca de obicei (de 50% minim, as face si mai mult) si atentie la pestiuti sa fie apa aceiasi temperatura si turnata usor sa nu-i surprinda neplacut diferenta de PH - caci apa noua nu are CO2 inca).

Eu zic sa nu renunti ... si sa incerci, altfel daca iti apar si in noul setup nu o sa stii ce e de facut ... Si mie imi apare un pic de BBA dar pe plantele vechi, insa le arunc la tunsoare si pastrez varfurile care sunt sanatoase. Am cativa presupuneri:
a) a aparut recent dupa ce am adaugat mai multi pesti si am crescut cantitatea de hrana (deci probabil Po4 / No3 au crescut).
b) am adaugat ceva mai mult fier ca de obicei.

Cred ca o luna nu mai pun fier, sa vad ce se intampla - daca e de la Po4 / No3.
Super, chiar mi se pare un fund de rau cu malul in spate.

Felicitari ai talent la layout-uri de biotop, mie mi se par foarte naturale ... mai astept sa creasca un pic plantele.
Tubifex ? E inelat, nu-mi dau seama din poza ?
Cateva poze cu tubifex aici: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=40061
Ar mai putea fi si un black worm - dar nu prea seamana la culoare ar fi trebuit sa fie mai inchis un pic ?

Dar oricum, arata brrrrrr!

Aspirat substrat la greu ... viermii rezista in substrat care e foarte murdar.
Trebuie aspirat sa zicem saptamanal, timp de o luna, tot substratul (atentie la deciclare samd) si o sa scada numarul de viermi. Si in timp, hranit mai putin ...
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com