kH si gH da, dar ma refeream la restul - pH / SiO2 si Po4 ... macar sa stim ca nu arata aiurea (adica sa verifice ca sunt pe zero toate - ma rog, respectiv ph 7 in apa distilata).
Eu am apa distilata pentru a curata testerul de pH si cel de TDS si mai dau asa un ochi sa ma asigur ca e totul in regula inainte ...
rezolvat cu Kh-ul, au venit prafurile. Am acum Kh 4. Pana ca nemtii sa onoreze comanda, am pus bicarbonat de sodiu. Kh-ul a crescut la 3 dar din pacate nu se mentinea. Sa vedem acum. Ma intreb daca praful de la Dennerle nu e tot bicarbonat de sodiu vandut de 4 ori mai scump...
In rest, plantele merg bine, am foarte putine alge, abia observabile. Pe mine ma uimeste cat fertilizant papa plantele astea, care sunt inca mici. Incepusem sa am frunze galbene, asa ca am pus Fe si vad ca si-au revenit. HC-ul are inca frunzulite galbene pe alocuri, nu stiu ce i-ar mai trebui... A mers foarte bine la inceput, acum stagneaza.
Mai mult S7 + E15 Nu stiu de ce, dar HC-ul la mine merge foarte bine in saptamana cu S7 + E15.
Cand pun V30 sta la fel. De exemplu:
Daca tund HC-ul fix in saptamana cand trebuie sa pun S7 + V30, atunci nu vad nici o miscare toata saptamana - stagneaza. Si tund la sange (asa si trebuie cu HC de fapt ca sa eviti probleme pe viitor am citit).
Dar imediat cum vine saptamana cealalta cand trec pe S7 + E15 - booooom - apar frunzulite peste tot si se inalta.
La mine cu S7 nu prea merg plantele, merg la inceput cand sunt mici. Eh, e inghesuiala mare la mine, o sa fac poze diseara.
Fac si eu ca taranul si iti spun ce obiective am:
(Nikon DX) AF-S NIKKOR 55-200 mm 1:4-5.6G ED
(Nikon DX) AF-S NIKKOR 18-55 mm 1/3.5-5.6G
Cu primul mi-au iesit niste poze mai bunicele pentru plante. Si acum daca tot te-am prins la capitolul asta dureros, cam ce obiectiv mi-ar trebui ca sa pot poza plantele, pestii de aproape?
This message was edited 1 time. Last update was at 04/08/2012 18:47:39
Nu stiu ce sa zic cu HC-ul, mai ales ca a mers la inceput ... sunt curios cum remediezi. M-am gandit initial la lumina, dar daca au mers .... trebuie sa incerci sa dai mai mult din fertilizanti (pe rand cate unul) si sa vezi daca reactioneaza in cateva zile.
Iar la obiectiv - ca sa pozezi de aproape, iti trebuie pe putin un macro lens de 105mm pe putin ... Tu ai 200mm dar este pentru distanta (nu e macro) si merge foarte bine sa-ti apropie chestii - doar ca punctul minim de focus este departe de senzor (gasii pe net ca ar fi cam 1.1m distanta). Nu e un dezavantaj, obiective de 200-300-400... mm sunt pentru fotografiat pasari, lucruri aflate departe, deci nu te intereseaza cu ele ca nu poti poza ceva la 5cm in fata obiectivului.
La obiectivele macro (vad ca Nikon are mai multe, si in plus, se numesc micro) avantajul este ca te poti apropia de subiect - mareste de aproape.
DAR. la cel de 40mm trebuie sa fii extraordinar de aproape de subiect (cativa centimetri ca sa ai full macro) si apar probleme daca fotografiezi gandaci samd, caci ii sperii si mai si blochezi din lumina apropiindu-te atat de mult de ei).
De aceea sunt ieftine caci sunt inutile ma rog, doar in studio ar fi utile unde controlezi tot.
Iti trebuie cam 105mm macro ca sa ai o distanta de vreo 31 cm intre camera si subiect (in sensul ca nu trebuie sa te apropii asa mult ca sa ai 1:1 macro).
Eu sunt pe drumul celalalt, Canon, si acolo stiu obiectivele, la Nikon doar am dat un ochi. De exemplu canon are obiective de 100mm unul cu stabilizare (foarte scump) si unul fara (mai accesibil). Exista si mai ieftin de 60mm parca, dar acolo trebuie sa stai la 15cm de subiect si tot esti prea aproape.
Am vazut cam ce-mi trebuie, mama mia! Scumpe rau dom'le! Intai o sa studiem bine problema ca sa nu dam banii aiurea. Ideea e ca un astfel de obiectiv profi mai poate fi folosit si prin vacante, cu oarece limite. Multumesc mult pentru toate indicatiile. Daca mai ai observatii pentru urmatoarele poze, te rog sa nu le tii pentru tine. Orice indrumare imi este de folos.
Adaug niste poze special pentru colegul stefanp, sunt facute acum pe zi cand planta este deschisa:
This message was edited 1 time. Last update was at 05/08/2012 15:34:27
Cu multa placere, inca nu am eu obiectiv ca sa-i puna in valoare frumusetea, in realitate culorile sunt mai vii, sper varf e un carmin. Daca iti doresti aceasta planta, trebuie sa ai rabdare cu ea. La inceput creste grelut si nu are culorile astea. Se acomodeaza greu dar odata pornita, nu mai ai treaba cu ea.
Am bagat niste macro si HC-ul vad ca perleaza acum... Vedem ce are de gand...
Problema pe care o am eu in acvariu este ca nu prea stiu cum sa fac plantele sa creasca drepte, o cam iau in toate directiile.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/08/2012 16:35:08
As vrea sa va cer sfatul, am setat si acvariul mic. Cu aceasta ocazie, am achizitionat si acolo un sistem CO2 Dennerle de data asta fara Ph Controler. Bineinteles ca a venit cu Flipper asa ca ne-am gandit sa luam un reactor. Si am luat reactor Dupla S pentru 5000 l. Pe acesta urmeaza sa-l punem la acvariul de 125 iar pe Sera la acvariul mic. Numai ca cel Dupla are gaurile de in si out mici, o idee mai mari decat un tub pentru aerare. Intrebarea mea este urmatoarea: ar fi mai indicat sa pun o pompa separata pentru CO2 sau sa las ca si pana acum montat la filtrul extern Eheim 2078? Ma tem sa nu incetinesc prea tare out-ul filtrului si in felul acesta sa "obosesc" pompa.
This message was edited 1 time. Last update was at 09/08/2012 13:14:15
Eheim-urile sunt niste monstri l-am indesat complet cu materiale filtrante, abia abia mai tineau plasticele - am gaurit out-ul sa-mi alimentez reactorul pentru nitrati - ublua la el saptamanal, NICI o problema.
Multumesc, acum o alta intrebare, barbatului meu i s-a pus pata sa instaleze CO2 pe out-ul care vine pe spray-bar care este in apa dar la suprafata sa faca valurire. Eu am zis ca asa s-ar putea pierde cam mult CO2 avand in vedere ca jetul de apa se agita mai mult pe la suprafata... Cum sa fie treaba?
Se va pierde un pic mai mult, dar daca omul are of-ul ce sa faci
Prin valuri se pierde oricum, oriunde ar ajunge CO2-ul in apa.
De aceea se folosesc skimmere de suprafata, care impiedica formarea unei pelicule dar reduc foarte mult tulburarea suprafetei apei. Mai bine un recirculator de la Dennerle intr-un colt pentru skimmer si apoi libertate totala la pozitionarea tevilor in apa.
Multumesc mult pentru idee, ramane de vazut. Daca lampa UV care va fi montata la acvariul de 60 pare sa aiba o eficienta, o sa pun una si in 125. Si o sa am la motoare si motorele in acvariu, pe alese
Au venit pestii, de bine ce am facut socoteala ca o sa fim cu vreo 20 de litri mai putin fata de numarul de pesti, iaca ne incurcara astia de la magazin. Am comandat 4 Otto si au spus ca nu au momentan pentru ca sunt prea mici. Le-am spus ca nu-i bai si am gasit in alta parte, la "prietenii" nostri, Iulian. De data asta, sunt pesti sanatosi. Azi au venit restul de pesti plus 4 Otto. Le-am spus ca noi am renuntat la comanda de Otto... Astia de la magazin ne-au rugat sa-i luam moca pentru ca ei nu au conditii pentru ei. Si acum cu tot cu Ancistrus ne ocupa 90 l, calcul facut cm/l. facem ce facem si tot multi pesti sunt.
E drept ca sunt superbi, macar de-ar fi sanatosi, ca au venit tocmai din Franta, saracii. Cred ca de ieri nu au mancat nimic...
This message was edited 2 times. Last update was at 10/08/2012 19:22:03
Desi acvariul nu este cum as vrea eu, plantele mai au de crescut, m-am gandit sa pun un filmulet cu noii locatari.
Acestia sunt:
Pseudomugil Gertrudae 10;
Otocinclus Affinis 8;
Ancistrus 1
Si vedetele acvariului, "love of my life" in materie de pesti:
Pseudomugil CF. Paskai. Sunt niste pesti foarte rari si pot sa ma laud ca, cel putin pe youtube postez eu primul filmulet in care apare aceasta subspecie, chiar daca filmarea nu are o calitate exemplara. O sa incerc sa le fac niste poze care sa le puna in valoare frumusetea.
Acest peste se mai numeste si Neon Orange asa poate veti gasi ceva mai multe referinte despre el.
Imi plac pestiutii. N-am reusit sa-i fac sa se reproduca (am Pseudomugil furcatus - Forktail blue-eye fata de ai tai, aparent sunt Spotted blue-eyes ?)
Ca daca intentionezi asta, abia astept sa aflu cum! Poate le merge mai bine in apa RO (ai mei sunt in apa de robinet).
viulian sa vedem daca pozele or sa se vada mai bine. Paskaii au linia aceea mov fluorescenta pe care n-am reusit sa o surprind foarte bine mai ales ca inoata pe la suprafata, asa le e felul... Toti au ochii albastri, la Paskai se vede mai bine. Si ai dreptate ceilalti sunt Spotted blue-eye. Acum nu stiu daca toti Gertrudae au ochii albastri.
Furcatus-ul sa stii ca e un pic diferit, nu cer deloc aceleasi conditii, celor tai le merge bine la un Ph peste 7 chiar, astia ai mei sub 6,5. Cat despre imultit, daca reusesc cred ca ma imbogatesc, m-am uitat pe forumuri si putinii acvaristi care mai au asa ceva, nu se pot lauda cu o astfel de reusita. Dar trebuie sa fie un crescator undeva... pana la urma ei cer apa de Discusi, singura diferenta fiind temperatura.
Apropo, cred ca Paskaii mei sunt de fapt adusi din salbaticie, nu prea pricep ei cum e treaba cu fulgii... Sa vedem ce ma fac, ce le dau de mancare. Am luat un aparat JBL de facut artemie..;
This message was edited 2 times. Last update was at 12/08/2012 01:31:20