[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Pai de aia l-am pus in bazinul mic... ca sa ii dau sa manance numa' aiptasii, sa-l vad ca "poate" ...
Aha, abia acu' vin d-acasa... am inteles ce tot vorbeam noi la ultima bere, de becuri "individuale" si relee partajate. Bravo, misto!
Gabriel wrote:Ricardo,

A adus George de curand A. tomentosus sau il avea pe stoc?? Mai are?

Un coleg [de aici de pe forum] si-a cumparat unul [de la George] saptamana trecuta si intelesesem de la el [coleg] ca ar fi fost ultimul.

Te intreb pentru ca am mai avea un coleg din Ovidiu [ce nu scrie la noi pe forum] care ar fi interesat sa-si cumpere un astfel de peste - tot pentru numeroasele aiptasii din bazin -
si vrem sa-l ajutam.

Sunt curios daca este chiar atat de eficient impotriva aiptasiilor.

Altfel un peste foarte frumos tocmai datorita aspectului intrigant.

George nu aduce decat pesti pe comanda... toti pestii de la acest transport au venit "gata luati", sau cel putin asa stiu eu. Si al meu, tot asa a fost (comandat acu' o luna)... de aia a spus George ca nu mai are altii, adica nu are "pe stoc".

Ce face ala de la Andy, haleste aiptasii? Sau am dat banii degeaba?
- Dap, nu stiu ce sa zic de aia care taie sticla... habar nu am ce pot sa faca si ce nu.
- Ar trebui sa nu fie probleme, e vorba de geamuri taiate la unghi drept... si gauri rotunde sau decupaje patrate. Asta stiu ca se poate.
- Gratarele le fac din plexi (ABS, ce-oi gasi).

Ideea cu pompa in compartiment separat a plecat de la faptul ca nu vreau sa o vad in bazin... implicit, n-as vrea nici sa o vad "mascata" .
Desigur ca proiectul suporta imbunatatiri... nu tai sticla, pana cand nu ajung la "forma finala".
Ieri am luat de la George (reef.ro) un exemplar de Acreichthys tomentosus (filefish). Momentan l-am pus la Ana, in bazinul cel mic... am acolo cateva Aiptasii rebele si am vrut sa-l vad "ce poate".

Urmeaza sa-l mut in bazinul mare, in 2-3 saptamani.

Stoc viu (startup acvariu - 10 iunie 2012):

- 2 Amphiprion clarkii - (18 aprilie 2012)
- 1 Zebrasoma xanthurum - (11 iulie 2012)
- 1 Zebrasoma flavescens - (25 septembrie 2012)
- 1 Zebrasoma veliferum - (03 octombrie 2012)
- 1 Pseudochromis fridmani - (04 iulie 2012)
- 6 Chrysiptera parasema - (26 iunie 2012 si 03 octombrie 2012)
- 9 Chrysiptera hemicyanea - (30 august 2012 si 13 septembrie 2012)
- 1 Pseudocheilinus hexataenia - (03 iulie 2012)
- 1 Centropyge bicolor - (03 octombrie 2012)
- 1 Centropyge loricula - (07 decembrie 2012)
- 1 Salarias fasciatus - (13 septembrie 2012)
- 1 Siganus vulpinus - (07 decembrie 2012)
- 1 Valenciennea strigata - (01 februarie 2013)
- 1 Acreichthys tomentosus - (19 februarie 2013)
- 1 anemona (Anemonia viridis) - (16 septembrie 2012)
- 3 paguri - (10 martie 2012 si 05 august 2012)
- 8 melci Trochus - (05 august 2012 si 19 noiembrie 2012)
- 1 scoica Modiolus martorelli - (16 septembrie 2012)
- 2 creveti Lysmata amboinensis - (18 iulie 2012)
- 8-10 creveti Palaemon elegans - (05 august 2012)
- 1 "iepure de mare" (Aplysia dactylomela) - (15 august 2012)
- 1 crab Mitrax sculptus (02 noiembrie 2012)
- 1 crab maron, cu picioare paroase (15 ianuarie 2013)
- 1 crab negru, cu picioare paroase (15 august 2012)

Toate siteurile au pompe de vanzare... cauta la magazinele listate aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23123.page

- Modele mai scumpe au controler dedicat si se pot regla (ca si debit),
- Sunt pe sistem "bila", deci se pot orienta destul de lejer,
- Toate au gratar... de fapt, arata ca o cusca de plastic prevazuta cu un rotor inauntru.

Ca sa-ti faci o idee despre "vartejul" ala si ca sa vezi ce-ti trebuie tie (ca debit):

- la acvariul cel mic (30 litri) am o pompa de 900 l/h
- la acvariul mare am 2 pompe: 12.000 l/h si 5,600 l/h.

Parerea mea este sa ii rogi pe Danut sau pe George sa iti imprumute 2-3 modele... iti alegi ce doresti, in functie de miscarea pe care o vrei in acvariu.

Este o pompa de valuri, folosita in general la bazinele marine... jetul sau este diferit de cel al pompelor obisnuite (nu e "liniar", ci mai curand arata ca un vartej)

- poza e prea mica, asa ca nu ne putem da seama ce marca... gasesti si scumpe si ieftine.
E adevarat ce zici tu... pierderile sunt minimale.
Insa, placa aia are dimensiunile exacte astfel incat sa "incapa" pe fix o jumatate de acvariu... atunci, de ce sa nu o pun acolo unde zic eu?

Ideea de care vorbeam mai sus este urmatoarea:

- nu mai gauresc deloc peretii acvariului, renunt la ideea cu placa de titan lipita in gaura din spatele bazinului.
- construiesc o incinta de plexiglas, o cutie daca vreti... iar fundul cutiei sa fie format tocmai din placa de titan.
- lipesc 2 tevi (IN si OUT) pe cutie si intercalez tot acest ansamblu pe furtunul de la canistra... asa cum sunt incalzitoarele alea inseriate pe canistre.
- pot sa ascund toata manevra direct in mobila... cu radiator si ventilator si gauri si tot...
Ba conteaza, mai barboase!

- placa de titan tre' sa fie musai-musai doar peste compartimentul cu apa care vine de la canistra si intra in acvariu!
- placa trebuie sa raceasca doar apa care intra in display,

- daca placa face contact si peste partea cealalta, o sa racesc degeaba apa care intra in canistra... parerea mea!

image
Hmm, am o idee "si mai si", referitor la placa de titan si la felul in care o pot folosi. Sa ma gandesc putin si, daca mi se pare fezabil, vin si va spun. Daca mi se pare chiar "gogonata", atunci o sa tin gandurile astea doar pentru mine ...
@Gabriel:

- cotele cutiilor le dau abia la sfarsit... nu sunt legat de nimic, acolo dedesubt. Le pot face cat de mari trebuie.
- streiful acela nu are rol de sustinere, asa ca pot sa tai mai multe bucati din geam de 2-3 mm (care e subtire si se taie usor) si sa le lipesc apoi intre ele. Nu se va vedea, asa ca nu conteaza.

@AdrianS:

- partea cu dinti este doar acolo unde apa "se scurge" catre canistra...
- in partea unde nu sunt dinti, nivelul plasticului este mai inalt... asa incat apa sa cada in acvariu (venita din canistra) cam in genul filtrelor HOB.
- daca te referi la cele 2 gauri din peretele-stanga, ele deservesc pompa de valuri... prin gaura cea mica voi scoate afara gatul pompei (care sta ascunsa in acel compartiment, deci nu se vede in display)... prin gaura mare de jos se umple compartimentul cu apa. Principiul vaselor comunicante (sper sa nimeresc diametrele si sa nu ma trezesc in situatia in care pompa arunca apa in display prea repede, iar nivelul din compartimentul ei scade prea mult).
Acvariu - versiunea 2

In lumina noilor descoperiri (placa de titan de ~200x200 mm), a trebuit sa regandesc un pic designul acvariului...

- Display = 400x400x450 mm (coloana de apa vine la 40 cm, asa ca efectiv va fi "un cub").
- dorinta de a ascunde pompa de valuri... as vrea ca display-ul sa fie cat mai "curat"...
- am regandit acvariul cu peretele din spate dublu... spatiu liber = 1 cm
- de asemenea, am regandit un fund dublu... cu doua "cutii" care sa preia apa din compartimentele aflate in spatele peretelui dublu.
- ideea nu este originala, am vazut-o pe un forum sud-african...
- voi folosi o canistra externa, plina cu matrix...
- datorita faptului ca sistemul este "inchis", nu vor fi variatii mari ale nivelului apei peste pieptan.
- pompa de valuri va sta ascunsa intr-un compartiment separat.

image

Placa de titan va fi prinsa pe peretele din spate (pe exterior)... pe ea vine elementul Peltier + radiator + ventilator.
- o rama din sticla, de jur-imprejur + o rama pe deasupra marginilor (sticla pe sticla, cu silicon).
- voi incerca sa lipesc placa de titan, de gaura din geam, cu rasina epoxi bi-component.
- rama de sticla are doar rol de fixare si "siguranta.
- in partea din stanga se vede cutia pompei... gaura de jos (acoperita cu un gratar) va permite apei sa intre in compartimentul respectiv
image

Aici se vad cele 2 cutii de pe fundul acvariului...
- ele comunica cu spatiul liber dintre cei 2 pereti din spate.
- aici voi lega furtunele canistrei.
- deasupra cutiilor se vede rama in care va fi fixata placa de titan.
image

Interiorul displayului, cu peretele dublu... asta se vede la exterior.
- in partea dreapta, unde e pieptanul, va fi zona de scurgere a apei catre canistra.
- in partea din stanga, va fi refularea canistrei... am prevazut un "acoperis" peste spatiul respectiv, ca apa sa nu "sara" in sus.
image

In spatele peretelui dublu este spatiul acela (separat cu un despartitor) pentru IN si OUT.
- se observa bucata de sticla ce desparte cele 2 compartimente (intrare si iesire).
image
Dupa cum ziceam:

http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html

Am cumparat: Pompa apa submersibila 12V Elegant - 61 lei/bucata

Specificatii:

- Pompa apa submersibila 12V CC;
- debit: max. 10l/min.;
- inaltime de pompare: max.5m (0.5bar);
- consum 15-24W;
- diam.max. 38mm; inaltime:104mm

image
Mon cher ami, ma voi ocupa sa caut... daca-ti iese totusi asa ceva, in cale, la drum de seara, nu ezita sa ma suni. Platesc bine!
Cum adica? Cu ranga, ofcors!

... trebuie "chiuretata" piatra... sau "jupuiti" cu penseta, unul cate unul... in al doilea caz, sunt numa' buni de aruncat
Mon vieux camarade, luam tot ce trebuie, numa' ca sa fie Sefa Dumneavoastra multumita... deci, ascult porunca!
Ce fel de tabla i-ar indulci suferinta pricinuita de pierderea "vechiturii titanistice"?
De unde iau?

Gabriel wrote:Ai putea sa cresti usor dimensiunile bazinului ca sa ti se incadreze placa intr-unul din compartimentele din spate si sa nu fii nevoit sa le faci inegale [desi doua compartimente de latimi diferite nu cred ca ar fi vreun inconvenient in vreun fel]

Hmm, nu vrei sa stii ce idee am! ... lasa-ma oleaca, sa "vizualizez" in cap treaba si revin cu explicatiile.
AdrianS wrote:Am dat drumul mai devreme la apa si curgeee.. pe acolo pe unde trebuie.
Cat am venit din centrala si pana in casa cam atat a curs.

Am mutat toti coralii, anemonele, steluta de mare, clowni si sixline-ul(mititelul era asa ametit ca l-am prins cu mana)
Pe noaptea asta pauza, maine finalizez tot ce mai este inclusiv acvariul, mut toata piatra + nisip + tot din asta vechi.
Daca e totul conform planului, joi sau vineri ar trebui sa fie totul gata. Eu am spus ca Duminica este deadline-ul....

Tinem pumnii stransi, ca totul sa mearga perfect si conform planului tau!
Una la mana... urmatorul sfert de veac e doar un alint, uitandu-ma la barba ta carunta ... da' apreciez sincer gestu' si dau si-o sticla de vin, pe langa tabla de inox cuvenita.

Doi la mana... da-mi o sugestie, ref. la modul in care lipesc eu titanul ala pe gaura din sticla. Merge cu silicon? Ofcors ca dau si-aici o sticla de vin

PS: La o bucata de titan de 20x20 e pacat sa nu o folosesc integral... asa ca o sa ma orientez la un Peltier mai puternic (poate 70W) si o sa regandesc cumva solutia constructiva a bazinului.
Vreau eu acei Palythoa "carcotasi"... ii bag la "recluziune" in bazinul ala mare, unde e fosfatu' bine-crescut si nitratii pan' la cer. Sa-i vad atunci ce fitze mai au in cap.

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: