[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Uite un link dat de Dragos, cu ceva vreme in urma: http://www.seachem.com/support/AluminumSolubilityToxicity.pdf
Se refera, cu precadere, la influenta oxidului de aluminiu (adica, tocmai ceea se intampla cu aluminiul = oxidare).

Din engleza mea "de balta", eu inteleg ca aia de-acolo au testat si au concluzionat ca si aluminiul ar fi in regula pentru reefuri.

This paper addresses both the question of aluminum
solubility and aluminum toxicity
. A series of controlled experiments, in both fresh water and salt
water, examines the aluminum solubility of aluminum oxide used for phosphate removal. Results
of the study indicate that aluminum oxide is so insoluble as to render the material completely
safe.
......................

Conclusion

Aluminum oxide is an insoluble form of aluminum. At the pH most hobbyist keep reef
tanks, release of aluminum is not an issue for corals. Aluminum oxide is not easily absorbed into
the cell to cause negative reactions

Bah, inoxu' e comandat deja... asa ca o sa ai cadou oricum, indiferent ca folosesc placa aia la racire... sau ca o tin, ca tine, la muraturi si prajit painea
E normal sa existe si pietre diferite, am observat si eu acest lucru... din ce stiu eu, matrixul este natural (e o roca), asa ca in procesul de concasare ies granule din tot ce-a luat buldozerul in cupa .
Salut,

Demoazelele au obiceiul sa-si faca "cuib" pe sub pietre... o sa vezi ca scutura din coada si arunca nisipul "afara". E un comportament normal!

PS: Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei!
In desenul de mai sus avem asa:

- inaltimea lamelei de aluminiu (aia pe care o "spala" apa) = 40 mm
- spatiul dintre 2 lamele = 5 mm

Aria sectiunii golului dintre 2 lamele = 5x40 = 200 mm2

- daca folosesc furtun de 16 mm (pe interior, ca la canistre):
- raza = 8mm

Aria sectiunii prin furtun = 3.14x8x8 ~ 201 mm2

Din ce spui tu, ar trebui sa folosesc un furtun mai subtire...

@Iulian: Ce felicitari mah?... nu vrei sa stii ce artificii am facut ca sa instalez Google Sketch-Up pe laptopu' de-acasa (LinuxMint13)

Later edit: De ce 'reaku ma mai chinui cu titanul?... de ce nu fac toata piesa direct din aluminiu???

Oleaca de timp, putina munca...

- lamele de aluminiu, dispuse in "labirint" pe placa de titan...
- capacul vine si astupa canalele pe deasupra, astfel ca apa e nevoita "sa spele" fiecare lamela...
- intre lamele si titan, folosesc pasta adeziva termoconductoare pe baza de argint.
- la imbinari se da cu silicon, ca la colturile interioare ale unui acvariu. Cred ca e "reef safe".

image
image
image

Poti incerca plantele mari, cu frunze rezistente (Echinodorus, Anubias, etc.)... trebuie sa incerci sa le fixezi bine, pentru ca pestii trag de ele ca apucatii .
In 2 luni, astronotusii aia or sa fie mai mari decat biocellatii... si mai rai

- fraierii aia mici (titteya) vor disparea unul cate unul, pe rand... sa nu zici ca n-a avut cin' sa-ti spuna .
- de asemenea, plantele vor avea de suferit in cateva luni... astronotusii, desi nu mananca plante, au obiceiul sa traga de ele si sa le rupa.

Una peste alta, frumoase imagini am vazut in acel filmulet (ti-am editat linkul, ca sa se poata vedea direct din forum).
Deci asta n-ar fi bun ... Radiator AL 150x200x40mm

Sa stii, dragul meu, ca ma tot uit la cele 2 scheme puse de tine anterior:

- la prima vedere, asa "ochiometric", mi se pare ca suprafata lamelelor este mai mare in primul exemplu (ala cu radiatorul "clasi", pus pe oblic).
- teoretic, transferul termic ar fi mai bun in cazul asta...

Cred ca se poate folosi un radiator din ala mare, folosit la lampile cu leduri... se gasesc profile la orice dimensiune.
- o sa am grija sa fac cutia EXACT atat de inalta cat este si radiatorul... astfel ca apa sa nu circule decat PRINTRE lamele.

Ce crezi?
Domnule, jos palaria! Frumos acvariu!
Mda, ideea merge mai departe (parca suntem in filmu' ala cu taximetrista, Angela ).

- Lucian a avut o idee strasnica, cu acele sicane...
- ramane de studiat cum 'reaku le lipim noi de placa de titan?
- stau si ma gandesc sa le lipim cu pasta termica... apoi, ii footem de-a lungul conturului o mica siliconeala. Ce ziceti?

Pana ne mai gandim, am mai avansat cu mobilierul... astept critici si sugestii.

Standul pe care sta acvariul are 70 cm inaltime, asa e "aranjamentul".
Usa din fata are geam fumuriu...
image

Vedere de sus... in gaura patrata o sa vina lampa cu leduri (4x10 W)... gaura rotunda este "de hranire".
image

Fara capac... se vede stratul izolator de polistiren care imbraca acvariul pe interior... pe spate.
image

Masca acvariului... vreau sa o fac "mobila", astfel incat sa o scot pe sus (daca vreau sa mut acvariul, sa fac modificari, etc.)
- gaura din spate (patrata) va deservi un ventilator care sa scoata afara aerul de sub capac.
- prin gaura rotunda de jos voi scoate toate firele & cablurile... ele vin prin interiorul mastii, astfel incat sa nu se vada nimic din exterior.
image

Aha, inteleg ce zici... deci sa nu mut stuturile pe capac?
Sa le las ca in versiunea intiala, fixate pe laturile mici (paralel cu placa si radiatorul)?

Ma gandeam ca apa, daca vine din directia capacului (adica perpendicular pe placa si radiator), o sa formeze niste vartejuri la interior... si ca se "amesteca" mai bine decat in cazul in care o lasa sa curga "in paralel" cu liniile radiatorului. La iesire (cu stutul fixat tot perpendicular pe placa de titan) se repeta povestea cu vartejurile.
Tu crezi ca eu nu ma gandesc si la asta? ... nu vrei sa stii ce-mi alearga prin cap!

- ideea cu radiator de aluminiu, lipit pe interior, direct pe placa de titan, este luata in considerare.
- vreau sa modific designul cutiei, astfel incat cele 2 stuturi (IN si OUT) sa fie pozitionate perpendicular, direct pe capac,
- in felul asta sper eu sa imbunatatesc oarecum circulatia apei printre fantele radiatorului interior... poate iese de-un transfer termic mai acatarii.
Io cred ca urarea ne face fericiti pe toti, indiferent de varsta .
Severus wrote:...Sa ai ape limpezi, capace frumoase si lumini excelente.

Se zice "Falnica maciuca si neuitate futaiuri!", daca vrei sa-l faci fericit ...

PS: Luciene, vezi ca am inceput sa ma agit de tabla inox (3-4 mm), bucata 20x20 cm, "calitate alimentara". Iti dau de veste cand am rezolvat.
@Iulian: Facem un exercitiu de gandire aici, nu vrem sa reinventam roata ... stiu ca are randamentul mic (4-5 %). Eu as fi multumit cu o diferenta de temperatura de 3-4 grade.

@dragos: Exclus... furtune prin casa?

Si eu ma gandesc la problema asta, sa stii... si Dorin, la fel... plm, daca era usor gaseam pe net solutia ...

Sigur ca poti, fara probleme... asa am eu reactorul de antifosfati, la bazinul mare (uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20851.page).

image
Pai, ce sa fac? Sunt batran si n-am somn, asa ca ma tot gandesc la tot felu' de nefacute... nu ma grabesc, vreau sa iasa ceva misto.

- La compartimentele de IN si OUT nu va fi "loc de melci"... am calculat un spatiu de 5 mm.
- Cu pompa in compartimentele din spate:

a) Am vrut sa creez oarecum un curent care sa "invarta" apa prin display... daca te uiti de sus, in configuratia de acum, ai sa remarci ca apa are un traseu oarecum "circular" (pompa impinge din partea stanga -> apa e trasa in canistra prin dreapta-spate -> apa revine din canistra in stanga-spate, tocmai la "fix" ca sa fie invartita iar de pompa).

b) Am luat in calcul un compartiment al pompei de 12x12 cm (ochiometric vorbind), asa ca ascunderea ei in partea din spate nu a intrat in calcul. Pana acum .

c) Pozitia in care va sta acvariul favorizeaza ascunderea pompei in stanga (asa cum e in ambele versiuni de pana acum). Pe partea din spate sunt cam stramtorat cu spatiul... ar trebui sa trag mult prea in fata acvariul, cu totul. Si nu-mi convine!

=======================

Intre timp am mai prelucrat ideea de a construi o "camera de racire" separata... intercalata pe furtunul de la canistra.

- este o simpla cutie de plexiglas, cu fundul decupat,
- in decupatura respectiva se fixeaza placa de titan,
- in peretii cutiei se fixeaza 2 stuturi de IN si OUT,
- se pune un capac, tot din plexiglas,
- totul se lipeste ermetic.

Rezulta o incinta inchisa prin care apa trece dintr-un capat in celalalt... aceasta incinta poate fi fixata pe peretele interior al mobilierului (evident, cu gaura pentru evacuarea caldurii).

Aceasta solutie e clar "mai usoara", insa nu stiu sigur daca este si "mai buna"!

image
image
image
image
image
image

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: