NU Nu iti trebuie.

Trebuie sa sti concentratia solutiei pe care o adaugi. Te cred ca esti obosit si din cauza asta cred ca nu ai citit postul meu #217. Acolo iti faceam eu calculul, ti-am dat link-ul unde daca nu sti sa aplici regula de 3 simpla face el calculul...
Ca sa nu obosesti cautand uite aici ce spuneam pe data de 29.10
Lucian wrote:nu ai inteles ce am spus eu. In loc sa ne spui ca ai pus 2ml de solutie NPK ar fi trebuit sa calculezi si sa ne spui ca ai pus 1ppm NO3 si 0.04ppm PO4
Datele le-am luat din link-ul dat mai sus de skija:
http://microsites.jbl.de/ProScape/en/fertilizer/jbl-proscape-npk-macroelements/
Daca vrei sa calculezi mai exact gasesti un calculator profi facut de JBL aici:https://www.jbl.de/en/proscape-calculator/proscape...fertilizer-light-and-substrate
Dar sa revenim la ce ai pus in acvariu... Am calculat aproximand ca in mod real tu ai ~100l de apa.
1ppm de NO3 este f.f. putin nu mai vorbesc de fosfati. Ei recomanda sa pui 5ppm NO3 (mg/l cum este dat la ei pe site )
Cu testele alea n in unul nu faci nimic. Pentru inceput, pana iti formezi ochiul, iti trebuie test de NO3 si PO4.
Ca o concluzie tu punand 4ml de solutie in bazin ai crescut cu 2ppm NO3 si 0.08ppm PO4. Aceasta crestere este independenta de ce ai in bazin

Daca aveai 20ppm NO3 dupa aditie o sa ai 22ppm NO3... Daca vrei sa sti concentratia total abia atunci masori, dar si aceste masuratori degeaba le faci zilnic, le faci dupa cateva zile de aditie. la sfarsitul perioadei faci un calcul de bilant
la inceputul perioadei aveam 15ppm NO3 (masuratoare). Am adaugat de 3 ori cate 2ppm No3 iar la sfarsitul perioadei am 12ppm NO3 (masuratoare). Asta inseamna ca plantele mananca mai mult decat pun eu, deci ar trebui sa maresc aditia de NO3 daca limita de 15ppm NO3 este OK si nu vreau sa scada (pot mari aditia la 3ppm). Relatia de bilant ar fi 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-12=9ppm - atat au asimilat plantele
Daca la sfarsitul perioade as fi avut 16ppm bilantul ar fi arat: 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-16= 5ppm
In functie de ce concentratie de substanta activa dorita in acvariu marim sau micsoram aditia (eu am dat exemplul NO3 dar trebuie verificate toate substantele active importante). Dupa ce am stabilit aditia pentru perioada urmatoare calculam in sfasit si cantitatea de solutie, spre exemplu vrem sa daugam 3ppm NO3:
Regula de 3 complicata
2ml de solutie NPK..........1ppm NO3 (vezi mai sus calculul meu facut in data de 29.10)
X ml..............................3ppm
=> X= 2ml*3ppm/1ppm=6ml
Este greu???
Atentie: uptake-ul se modifica prin schimbarea conditiilor - concentratii, lumina, schimburi de apa, CO2, etc. Deci marind o concentratie sau raportul dintre concentratiile substantelor active se va modifica si uptake-ul...
PS: voi aplica bancul cu cowboy-ul care mergea cu nevasta calare prin prerie. La un moment dat calul se impiedica la care omul zice "unu' la mana!". Mai merge ceva timp si calul se impiedica din nou la care cowboy-ul zice "doi la mana!". Mai merge ce mai merg si calul iar se poticneste. Calaretul descaleca, o da jos si pe femeie, scoate pistolul si impusca calul. Femeia vazand asta incepe sa tipe ca ce o sa faca ei, ca sunt in mijlocul preriei, bla, bla. Omul calm lunad saua in spate ii spune: "unu' la mana!"
Deci: doi la mana!