[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian

Stie cineva diferenta intre modelele AC si DC - in afara de faptul ca primele sunt alimentate la 220V curent alternativ direct cele DC sunt alimentate la curent continuu 24V - asta ar fi traducerea AC vs DC Am inteles ca si cele AC au posibilitatea reglarii debitului - cum se face?

@ocelaris47: nu ne-ai spus consumul pompei (puterea). Functioneaza scufundata sau doar in aer? Un link ar fi de ajutor pentru cine vrea sa cumpere sau sa se intereseze de aceste pompe. Timpul de functionare dat de tine este din fisa tehnica (hartia suporta orice ) - de cand le ai si functioneaza continuu?

Sa inteleg ca ai dat nota 5 la primele 2 capitole. la sfarsit vom compara preturile
Nu am gasit pe pagina Eheim graficul debit/inaltime de pompare. Stie cineva unde se poate gasi pentru acest model?
hadul wrote:
ceea ce-mi propun pe un termen mai lung este sa ajung la un nivel minim de lumina/co2/fertilizare astfel incat sa am plante sanatoate - chiar daca viteza de crestere e mai mica.
nu-s comerciant de plante, deci nu ma intereseaza productia "la hectar" ci o mentenanta cat mai usoara, ca deh... lenea.

Un subiect foarte, foarte interesant. Felicitari! Astept cu nerabdare pentru ca tot din lene am aplicat de acum 18 ani schimbul de apa la picatura si bine mi-a prins in tot acesti ani.
Sebastian Costin wrote:Ma gandesc la faptul ca vei face mai multe topuri in functie de debitele lor. Mici: >2000lph, medii 2000-6000lph, mari: peste 6000lph. Corect?

Nu-mi dau seama acum. Daca va fi cazul facem, sugestiil sunt binevenite. Totul este ca atunci cand avem nevoie sa avem un loc de unde sa ne documentam. daca aveti eventual si link-uri catre documentatia pompelor despre care vorbiti - de multe ori graficele cu debit/inaltimea de pompare sunt greu de gasit, iar pentru unele pompe chiar lipsesc sau sunt doar un desen pe cutie (este bun si un scan dupa aceste grafice)...
Am facut un topic despre pompele de recirculare utilizate de voi http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/35246.page#p305435
Am pus-o in sectiunea de marine deoarece acolo este un echipament indispensabil. La dulcicole doar unii le utilizeaza dar si parerea lor este importanta deci va invit sa prestati
Am vazut multe posturi in care cei care sunt la inceputul unui proiect intreaba in stanga si in dreapta ce sa utilizeze. Hai sa avem un loc unde putem sa facem un tabel comparativ si sa fie un ajutor pentru cei care cauta un echipament potrivit pentru ei.
Vreau sa fac un top al pompelor de recirculare pe care le-ati utilizat. Criteriile sunt:
1. fiabilitate (de cat timp functioneaza si nu s-a stricat sau cat a functionat pana s-a stricat)
2. zgomot
3. pret
4. randament real (daca ati masurat): volum (litri) / putere consumata (watt) 4.a teoretic; 4.b real la o inaltime h data

Cateva cuvinte despre experienta cu respectivul echipament si un punctaj de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu. Sunt foarte interesante siexperientele negative - vor scuti pe multi de experiente neplacute
Rog sa posteze doar despre subiect si doar pentru a-si spune experienta (fara "am citit", "am auzit" )
hadul wrote:
Lucian wrote:Alga arata ca in poza atasata - lungime mare 10-30cm? Daca da este gasita in literatura ca si Thread Algae si Dusko Bojic sustine ca ar fi din dezechilibre de fier (cantitati mari adaugate odata dupa care lasate perioade fara si tot asa).
Vimi all in red mi-a placut ca si solutie all-in-one. In functie de stocul de plante poate necesita aditii suplimentare de fosfati si/sau fier, dar sunt sigur ca ai observat asta...

care poza atasata ca n-o vaz?

Am pus-o in postul initial. Omisesem, vrei sa faci multe in timp scurt, deh... tineretile

hadul wrote:

later edit - poza de aici intradevar arata ca ce am avut eu - se pare ca nu i chiar se speriat
http://aquariumalgae.blogspot.ro/

Ai gasit sursa informatiei Da, despre aia vorbeam. NU se manifesta printr-o invazie masiva/exploziva cum se manifesta alte alge, dar deranjeaza prin lungimea ei si arata naspa daca te uiti atent. Dispare greu...
Succes in
Aici vorbim de Cyano nu de Cladophora

Pui cu seringa injectand spre zonele mai afectate. Filtrul nu are nimic cu apa oxigenata - procesele sunt aerobe. Ti-am spus ca doar melcii au probleme cu apa oxigenata si anumiti pesti din familia pestilor labirint dar nu e cazul la tine...
Da ce ai tu este Cyanobacteria = Blue Green Algae (BGA) iar pea doua poza mica parca am vazut pe sticla Green Dust Algae (GDA). Amandoua apar din cauza dezechilibrului NO3/PO4 cu prea mult PO4
Nu am vazut Cladophora. daca poti face o poza de detaliu ar fi bine. Pune si mana pe ghemul de fire si spune daca sunt gelatinoase sau sarmoase.

Cyano il poti rezolva cu apa oxigenata 1ml/10l per zi. Inainte aspiri si scoti manual cat poti (vezi ca se povesteste ca Cyanobacteria este ca o toxina si se recomanda spalat bine pe maini si uneltele). In cazuri mai grele se poate rezolva cu Eritromicina. Melcii nu prea rezista la tratamentul cu apa oxigenata.
... si bineinteles, nu mai suplimenta PO4.
Ar fi interesant un test cu PAR-metru. Am avea niste date despre o lampa profi cu LED-uri... Cat despre spectru aici este cheia... Daca ai timp si inclinare vezi postul meu despre lampile cu LED-uri. Pentru plante trebuie o lumina, pentru ochi alta lumina. Iti faci un program special pentru "admirat" si altul pentru plante
In nici un caz plantelor nu le trebuie galben si verde... Nu se poate face o comparatie cu tuburile si calcule cu w/l Calculeaza in lumeni si gasesti si date despre tuburi in aceiasi unitate de masura si doar atunci poti compara.
Despre spectrul de lumina, proportii, etc. in postul meu despre lampi cu LED-uri
II trebuie putina forfecuta
Fa schimburi mici, zilnic - o cana de 1 litru dimineata si una seara => 14 litri pe saptamana si tot e mai mult decat nimic
Alga arata ca in poza atasata - lungime mare 10-30cm? Daca da este gasita in literatura ca si Thread Algae si Dusko Bojic sustine ca ar fi din dezechilibre de fier (cantitati mari adaugate odata dupa care lasate perioade fara si tot asa).
Vimi all in red mi-a placut ca si solutie all-in-one. In functie de stocul de plante poate necesita aditii suplimentare de fosfati si/sau fier, dar sunt sigur ca ai observat asta...

LE: am omis sa atasez poza
Ai masurat azotatii (NO3)? Ce lumina ai - tipuri tuburi si care este programul de iluminat. Din cate am inteles de la tine apare doar pe niste frunze (lucru mai rar intalnit la cyano care apare pe cam toate suprafetelor inclusiv pe substrat). Ai curatat zonele afectate (substratul prin aspiratie puternica iar frunzele prin rupere)? daca da, a reaparut?
Cata mancare dai la pesti si de cate ori pe zi? apa circula in acvariu?
Da niste poze sunt neaparat necesare.

Daca ai sonda calibrata lunar si controlerul iti mentine un nivel de 6.7-6.8 cu hysteresis de 0.05 nu ai de ce sa-ti faci probleme.

LE: eu incepusem sa-ti raspund, m-am luat cu treaba si acum am vazut ca ai mai scris ceva. Ce textura au firele: moi sau sarmoase? Firele sunt drepte sau se bifurca? Niste ppoze de detaliu...
Fiecare situatie are o rezolvare personalizata. Tot ce am scris sunt sfaturi generale. Nu am aici link-ul... dar este un site din Germania in care te joci cu materialele si grosimea lor, temperatura de afara si la interior si iti face automat calcule cu distributia temperaturii si umiditatii, unde se formeaza punctul de roua, etc. Acolo poti sa vezi cum actioneaza fiecare material in parte si cum "reactioneaza" peretele la astfel de lucrari.
pai cu punctul de roua treaba e si simpla si complicata: este un triunghi temperatura aer/umiditate/temperatura perete. Temperatura aer si umiditate este un binom - la o anumita temperatura aerul poate avea o umiditate maxima si cu cat aerul este mai cald cu atat mai multa apa poate "retine". Culmea este ca aerul rece este mai "uscat" decat aerul cald si de aceea cand aerisim noi propriu-zis scoatem afara umiditatea din aer
Sunt niste piese speciale care se pun in continurea sandevish -ului termopan care contine o clapeta speciala si care face o aerisire continuua. Oricum trebuie aerisit mult si anume pana nu iti mai apare condens pe geam
Mai sunt si "zugraveli" speciale care nu lasa sa se formeze picaturile de apa. Acestea se formeaza cu cat este suprafata mai lucioasa. Acoperirea cu lambriuri de lemn nelacuite ci doar tratate cu grund si date cu ulei de in fiert este o alta solutie buna - lemnul absoarbe apa
Peretii care iti fac figuri pot fi izolati si pe interior - rigips + vata minerala sau alte materiale care absorb umiditatea.

Noi mai avem solutii dar...
de cand ti-a aparut mucegaiul - dupa ce ai izolat pe exterior? Tot atunci ai schimbat si geamul?
Pterophyllum wrote:Varsta pui: 46 zile

Mie asta imi place - "stolul" in zbor
Se dezvolta bine pentru ca au avut spatiu de mici. Multi crescatori inghesuie puii in bazinase mici si lasa perechile in bazine mai mari sa "produca".
Felicitati participantilor! Frumoase realizari.
Ati tinut stacheta sus.
uffffff....
Dupa o astfel de experienta (din alte motive dar rezultatul a fost acelasi - schimb masiv de apa rece => decese si plante moarte) eu de ani de zile am ramas pe schimbul de apa la picatura - putin si continuu. Schimburile masive le fac doar in cazuri speciale si doar pe "manual". Cand aveam sump "senzorul" de nivel a fost un robinet de nivel de la WC-uri (din cele cu piese din plastic si cu plutitor care culiseaza pe verticala - ca cel din imagine). Acum am inceput un nou proiect cu sump si voi utiliza acelasi robinet cu plutitor ca fiind automatizarea principala pentru alimentarea cu apa de schimb, iar senzorii electrici vor fi dublati.
NU Nu iti trebuie. Trebuie sa sti concentratia solutiei pe care o adaugi. Te cred ca esti obosit si din cauza asta cred ca nu ai citit postul meu #217. Acolo iti faceam eu calculul, ti-am dat link-ul unde daca nu sti sa aplici regula de 3 simpla face el calculul...
Ca sa nu obosesti cautand uite aici ce spuneam pe data de 29.10
Lucian wrote:nu ai inteles ce am spus eu. In loc sa ne spui ca ai pus 2ml de solutie NPK ar fi trebuit sa calculezi si sa ne spui ca ai pus 1ppm NO3 si 0.04ppm PO4
Datele le-am luat din link-ul dat mai sus de skija: http://microsites.jbl.de/ProScape/en/fertilizer/jbl-proscape-npk-macroelements/
Daca vrei sa calculezi mai exact gasesti un calculator profi facut de JBL aici:https://www.jbl.de/en/proscape-calculator/proscape...fertilizer-light-and-substrate
Dar sa revenim la ce ai pus in acvariu... Am calculat aproximand ca in mod real tu ai ~100l de apa.
1ppm de NO3 este f.f. putin nu mai vorbesc de fosfati. Ei recomanda sa pui 5ppm NO3 (mg/l cum este dat la ei pe site )
Cu testele alea n in unul nu faci nimic. Pentru inceput, pana iti formezi ochiul, iti trebuie test de NO3 si PO4.

Ca o concluzie tu punand 4ml de solutie in bazin ai crescut cu 2ppm NO3 si 0.08ppm PO4. Aceasta crestere este independenta de ce ai in bazin Daca aveai 20ppm NO3 dupa aditie o sa ai 22ppm NO3... Daca vrei sa sti concentratia total abia atunci masori, dar si aceste masuratori degeaba le faci zilnic, le faci dupa cateva zile de aditie. la sfarsitul perioadei faci un calcul de bilant
la inceputul perioadei aveam 15ppm NO3 (masuratoare). Am adaugat de 3 ori cate 2ppm No3 iar la sfarsitul perioadei am 12ppm NO3 (masuratoare). Asta inseamna ca plantele mananca mai mult decat pun eu, deci ar trebui sa maresc aditia de NO3 daca limita de 15ppm NO3 este OK si nu vreau sa scada (pot mari aditia la 3ppm). Relatia de bilant ar fi 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-12=9ppm - atat au asimilat plantele
Daca la sfarsitul perioade as fi avut 16ppm bilantul ar fi arat: 15ppm+3x2ppm=21ppm uptake=21-16= 5ppm
In functie de ce concentratie de substanta activa dorita in acvariu marim sau micsoram aditia (eu am dat exemplul NO3 dar trebuie verificate toate substantele active importante). Dupa ce am stabilit aditia pentru perioada urmatoare calculam in sfasit si cantitatea de solutie, spre exemplu vrem sa daugam 3ppm NO3:
Regula de 3 complicata
2ml de solutie NPK..........1ppm NO3 (vezi mai sus calculul meu facut in data de 29.10)
X ml..............................3ppm
=> X= 2ml*3ppm/1ppm=6ml

Este greu???

Atentie: uptake-ul se modifica prin schimbarea conditiilor - concentratii, lumina, schimburi de apa, CO2, etc. Deci marind o concentratie sau raportul dintre concentratiile substantelor active se va modifica si uptake-ul...

PS: voi aplica bancul cu cowboy-ul care mergea cu nevasta calare prin prerie. La un moment dat calul se impiedica la care omul zice "unu' la mana!". Mai merge ceva timp si calul se impiedica din nou la care cowboy-ul zice "doi la mana!". Mai merge ce mai merg si calul iar se poticneste. Calaretul descaleca, o da jos si pe femeie, scoate pistolul si impusca calul. Femeia vazand asta incepe sa tipe ca ce o sa faca ei, ca sunt in mijlocul preriei, bla, bla. Omul calm lunad saua in spate ii spune: "unu' la mana!"
Deci: doi la mana!

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: