[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Am nevoie urgenta de un sfat  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ma pregatesc sa stropesc prin camera cu o solutie antimucegai pe baza de clor...intrebarea este: Cum protejez acvariul? Ar trebui sa-l acopar? (mentionez ca e "open-top"). Sau ajunge daca tin geamul deschis ceva timp? Am creveti in el, 10 neoni si 2 otto...nu as vrea sa-i omor. Multumesc anticipat!

This message was edited 2 times. Last update was at 09/11/2015 17:09:06

Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules
[Email] [Yahoo!]
Pterophyllum
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu de cand cu acvariul nu mai folosesc nici parfum de camera... iar cand fac curat in casa si folosesc diverse solutii il acopar bine cu folie de vidat pentru ca nici al meu nu are capac. Din cate stiu orice substanta toxica din aer intra si in apa si ii afecteaza.
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

De asta ma tem...filtrul...nu pot sa-l tin inchis cat ar trebui...si nici de acoperit acvariul parca nu imi pare ok...O sa raman la metoda batraneasca cu otet si ceva burete...am incercat deja otet dar am pulverizat doar...apartamentul e zugravit cu var clasic...adica daca dau cu burete...se cam ia si varul...dar...decat sa fac crima...mai bine asa...

[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Acopera acvariul atat timp cat stropesti si 1-2 ore dupa (sa se aseze picaturile de solutie care ar putea ramane in aer) iar inainte sa descoperi acvariul aerisesti bine. In rest nu cred ca vei avea probleme. In loc sa stropesti poti sa inmoi o carpa in solutie si sa stergi peretele cu carpa. Pe toata perioada aerisesti bine ca vaporii ce se degaja (clor gazos) sa iasa cat mai repede din camera.
Daca ai doar putin mucegai poti reusi cu aceste solutii, altfel este degeaba. Cea mai buna metoda este metoda de sterilizare cu UV dar trebuie protejat acvariul in intregime.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mersi mult pentru raspunsuri! Nu e chiar mult mucegai....e un perete care face in fiecare an mucegai...si fiind inspre nord...nu prea e soare iar in perioada toamna-primavara e cam sezonul de frig, de aici nevoia de a incalzi camera, din care rezulta niscai condens...si daca nu sunt pe faza sa aerisesc camera cat-de-cat...hop 'nea Mucegaiu' isi face culcus pe perete...is ceva pete de mucegai negru si brun...

[Email] [Yahoo!]
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pentru mine nu ar fi mare stres...dar am bebe de 6 luni...si nu cred ca ii face bine mucegaiul...momentan ii la socri impreuna cu sotia...iar eu incerc sa rezolv cu petele pana s-or intoarce...

[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

cand apere mucegaiul pe pereti este o problema. Trebuie in primul rand sa rezolvi problema aparitiei - de mutat punctul de roua => izolarea peretelui. Daca scapi acum de urmele de mucegai asta nu inseamna ca ai scapat si de mucegai. Acvariul tinut intr-un astfel de spatiu va creste umiditatea aerului din camera si daca nu rezolvi problema izolatiei poti sa ajungi sa-ti curga efectiv apa pe pereti (mai ales ca vine frigul).

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Peretele nu s-a umezit pana acum...si desi credeam ca se trage si de la acvariu...m-am convins ca nu el era cauza...am stat ~2 ani fara acvariu si tot mai aparea mucegai. Cum l-am declansat? e vina noastra (a mea si a sotiei)...pana sa cumparam un termostat...ne jucam cu centrala iarna in sensul ca ii dadeam drumul...se incalzea camera si pe urma opream cica sa facem economie...si nici nu aeriseam corespunzator...si uite asa ne facuram de lucru...acu...as izola eu nu-i bai...dar stau in chirie...proprietarul ii destul de zgarcit...deci...ii cam cu virgula treaba...Ma bate gandul ori sa izolez pe cheltuiala mea...ori sa iau un dezumidificator profi...si sa scap de belele pe termen lung...singura chestie vizibila pe langa mucegai este apa care se aduna pe sticla de la termopane...in partea de jos in speta...si usor pe laterale...atunci ii semn ca trebuie sa aerisesc...

This message was edited 2 times. Last update was at 09/11/2015 18:23:01

[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Iti spun din experienta proprie singurele lucruri care te scapa este: izolarea peretilor reci si (nu sau ) aerisire... orice alta varianta te va chinui permanent

dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Atentie, mai exista si greseala celor care izoleaza si pun termopane si transforma casa intr-un borcan.
Pe timp rece, daca nu se incalzeste casa corespunzator si nu se aeriseste regulat => igrasie

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Daca ai sa recurgi la antimucegai pe langa ce ti s-a spus mai sus cu protejarea bazinului cu folie vezi ca pompa de aer -daca ai-sa fie oprita sau in alta incapere, iar ca si aplicare mai bine cu carpa/burete decat prin pulverizare. Legat de tema topicului mi-a venit in minte cazul unui cunoscut care m-a sunat sa ma intrebe de ce i-au murit "oare ?!" toate alea in bazin cand el tocmai lacuise parchetul in incapere
[Email]
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc tuturor pentru ajutor...am rezolvat...am stropit cu ceva SAVO peretele...dar acoperind cu un sac menajer acvariul pe care l-am fixat cat am putut de bine cu niscai scotch...Nu au fost pierderi de vietati din fericire. Am aerisit ~3 ore doar ca sa fiu sigur (geamul laaarg deschis si usile camerei cat si geamul din camera vecina ca sa fie ventilata bine). Pompa de aer nu am...schimbul de gaze se face doar prin valurirea apei de catre out-ul filtrului extern (asa am invatat de la colegii cu acvarii plantate).

Eu mai deranjez cu o intrebare: ce ar fi mai util pentru viitor? ori sa izolez cu polistiren si pe interior (posibil sa fi aparut problemele si de la termopane dar si de la peretele termoizolat pe exterior asa de bine ca e invelita camera prea bine) ori sa pun ceva vata de sticla si peste niscai placi de rigips? nu prea is in tema cu lucrari de genu si de asta poate sunt intrebari...naive

This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2015 15:31:35

[Email] [Yahoo!]
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Si...Ocean...apropo de faza cu lacul...eu vara asta am avut ideea sa folosesc pastile pentru tantari in camera cu acvariul...dar am facut legatura in minte: parfumul rezultat le face de petrecanie la tantari...dar oare cum se impaca cu crevetii? si am renuntat rapid la idee...

[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

de cand ti-a aparut mucegaiul - dupa ce ai izolat pe exterior? Tot atunci ai schimbat si geamul?

Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Yup...cam in aceeasi perioada...cat au fost geamurile clasice...era mai ok ventilatia...termopanele au dezavantajul ca izoleaza muuult prea bine...si cu termoizolatia s-a inrautatit situatia...in plus...vecinul de sub mine nu si-a izolat peretii si nici nu prea sta pe acasa (apartamentul nu e locuit inca) si daca eu incalzesc camera iar la el e rece...ma gandesc ca o fi si de acolo ceva...ce ii bizar e ca pe peretele din partea de camera unde e si acvariul nu e nici pui de mucegai...doar la cel care are cam 2 segmente la exterior. Mai adaug ca acvariul e de ~75 l

[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

pai cu punctul de roua treaba e si simpla si complicata: este un triunghi temperatura aer/umiditate/temperatura perete. Temperatura aer si umiditate este un binom - la o anumita temperatura aerul poate avea o umiditate maxima si cu cat aerul este mai cald cu atat mai multa apa poate "retine". Culmea este ca aerul rece este mai "uscat" decat aerul cald si de aceea cand aerisim noi propriu-zis scoatem afara umiditatea din aer
Sunt niste piese speciale care se pun in continurea sandevish -ului termopan care contine o clapeta speciala si care face o aerisire continuua. Oricum trebuie aerisit mult si anume pana nu iti mai apare condens pe geam
Mai sunt si "zugraveli" speciale care nu lasa sa se formeze picaturile de apa. Acestea se formeaza cu cat este suprafata mai lucioasa. Acoperirea cu lambriuri de lemn nelacuite ci doar tratate cu grund si date cu ulei de in fiert este o alta solutie buna - lemnul absoarbe apa
Peretii care iti fac figuri pot fi izolati si pe interior - rigips + vata minerala sau alte materiale care absorb umiditatea.

Noi mai avem solutii dar...

Pterophyllum
Senior member
[Avatar]

IP:

Ma bucur ca ti-a iesit treaba fara probleme !!! Daca vrei poti face un schimb de apa...in caz ca a intrat ceva, sa se dilueze.
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Lucian wrote: Peretii care iti fac figuri pot fi izolati si pe interior - rigips + vata minerala sau alte materiale care absorb umiditatea.

Si in cazul in care izoleaza peretele si pe interior, nu exista riscul sa se intinda mucegaiul mai mult tocmai ca nu mai are pe unde sa 'respire' peretele?

Eu am lucrat intr-o casa in care cineva a luat hotararea sa izoleze si peretele interior cu vata minerala (probabil nu-i ajungeau cei 10cm de polistiren de afara), iar cand am dat jos rigipsul si vata, am dat in icter mecanis: peretele negru, doo degete de mucegai.

Mama prostilor e mereu gravida!
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Fiecare situatie are o rezolvare personalizata. Tot ce am scris sunt sfaturi generale. Nu am aici link-ul... dar este un site din Germania in care te joci cu materialele si grosimea lor, temperatura de afara si la interior si iti face automat calcule cu distributia temperaturii si umiditatii, unde se formeaza punctul de roua, etc. Acolo poti sa vezi cum actioneaza fiecare material in parte si cum "reactioneaza" peretele la astfel de lucrari.

opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

@Lucian, am inteles.

Mama prostilor e mereu gravida!

Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to: