[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Da, si eu ma pregateam sa argumentez de ce marii producatori nu fac lampi cu led-uri albastre pentru plantate - dar raspunsul lui mael222 m-a facut sa-mi piara cheful.
Sa bagi bule de aer fiindca "schimbul de gaze e primordial" este ca si cum avem far la bicicleta fiindca fara Soare viata pe Pamant nu ar fi existat.
Schimbul de gaze este un adevar primordial, dar bolborosirea aerului in apa e doar strict utilitar - schimbul de gaze se face cu sau fara voia ta oricum.
Daca vrei sa intervii asupra procesului, trebuie sa ai un motiv bine intemeiat; insa bolborosirea este cea mai contraproductiva metoda de a combate biofilmul. Agitarea suprafetei apei scade foarte mult concentratia de CO2 din apa si "oxigenarea" e folosita foarte rar, doar in cateva cazuri specifice (medicamentatie, sau lipsa oxigen din apa din cauza temperaturilor exagerat de mari ale apei - gen +35 de grade sa zicem).


Imi pica si mie rockscape-ul la cati pesti pot incape in acvariile astea uriase. Felicitari si tie si lui Dragos astept filmulete.
Ha! Vrei deci un bazin microoooo ? heheheheh

Nu stiu daca iti trebuie asa multi fertilizanti, poate treci pe formula clasica (prafuri) si nu folosesti Easy-X - esti si la medicina, te joci tu cu concentratiile
Curentul neoanelor nu e asa mare totusi poate 50W in plus ? N-am calculat exact, dar stingi si tu mai des lumina la bucatarie si aia e ;)

+1 la unul mai mare.
Nu sunt ciclidar, dar multumesc pentru ca am mai invatat ceva, ca masculii iau culoarea femelelor (habar n-aveam ca e posibil) si de asemenea ca pestii au dimensiuni diferite in functie de pe unde au crescut (ceea ce stiam, dar nu am pus cap la cap ca forma poate fi inselatoare cand ai exemplare de la mai multi crescatori).

Excelent scris, +1 ca sa fie facut sticky la rubrica vanzari.
Ok man, sa fie intr-un ceas bun!
Daca nu faci poze din aproape in aproape cu instalarea, cu el gol, apoi cu substratul, cu plantele puse frumos in ordine asa, umplut atunci de Craciun va trebui sa-ti iei un DSLR cu Macro lens.

Eu as pune intaritoare doar ca sa fiu sigur. Pe de alta parte, daca alergi dupa un peste, s-ar putea sa fie enervanta

Pentru geek si pasionatii de tehnologie (nu e legata de apa, ci de aer): http://www.flightradar24.com/
Arata in timp real toate zborurile din lume. Dureaza un pic sa se incarce partea hartii care va intereseaza DAR ... DAR ... cu Google Earth plugin ai optiunea de vedere din cabina ... simuleaza ce ar vedea pilotul. Pentru Romania, harta de la Google nu e perfecta, pista de la Herni Coanda (Otopeni) are o adancitura foarte mare in ea.


Eu zic ca da. Cory sunt ceva mai rapizi si pot aduna repede mancarea pana sa nu putrezeasca.
Pomacea insa sunt si rapizi in felul lor dar nu aduna absolut totul - mai casca ochii si pe "pereti"

Asa ca daca esti atent ca sa nu dai multa mancare si multa sa ajunga pe fundul acvariului - cred ca poti renunta la cory foarte bine.
Si eu abia astept sa vad culorile am citit pareri pro si contra de ULNS - ceva de genul (dar cum nu caut sa ajung acolo, am si uitat) ca de fapt se cauta distrugerea bacteriilor zooxanthellae din corali, si, ramasi fara atatea "maronii", ei raman doar in culorile naturale care ies si mai mult la iveala. Dar e foarte delicata "echilibristica" asta.

Bafta multa!
Albastrul merge la plantate nu inteleg de ce nu ar merge ?

Totusi, nu se recomanda albastrul daca vrei plante gazon. Chiar daca plantele de apa dulce folosesc la fel de bine si rosul si albastrul (iar verdele cel mai putin, de aceea il si reflecta) totusi culoarea albastra pentru plante de apa dulce e un "indiciu" ca ar fi la umbra, si atunci cresc mai repede in sus ca sa caute lumina.
Pentru o discutie mai ampla vezi aici: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=114255

Am un bec albastru si unul rosu (ma rog, cu tenta roz si tenta bleu) peste acvariul de 25L (in total fac cam 25W la un loc) si nu sunt alge .. punctele clasice pe Anubiasul neumbrit dar sub control.

Perlarea apare atunci cand concentratia de oxigen din apa este foarte mare; prin urmare oxigenul produs de frunzulite nu mai se poate "dilua" in apa deja saturata, si prin urmare se aduna in bule si se ridica.
Concluzia este ca trebuie sa ai foarte multe plante sanatoase incat apa sa poata fi saturata de oxigenul produs de ele.
In momentul in care "arunci" cu o gramada de fertilizanti poti face rau (unii fertilizanti in exces au rol inhibitor, plantele nu vor functiona la maxim, deci sanse mai mici sa obtii perlare).

In locul tau as incerca sa cresc plantele sa le fac sanatoase, sa mentii covorul de HC tuns mereu (asta e cel mai greu la HC, sa il tii sub control ) si sa incerci sa vezi cum faci cu oxigenul incat apa sa fie saturata cu tot oxigenul produs de plante.
Dar ai nevoie, repet, de foarte multe plante, sanatoase, inainte ca sa ajungi la perlare. A, si sa nu te pacaleasca perlarea falsa atunci cand schimbi apa si temporar foarte mult oxigen ajunge in apa si se formeaza bule pe suprafete (fruze, geam, etc).

Rabdarea e cel mai important atu
Cred ca daca i-as vedea asa agitati, m-as ingrijora.
Crevetii sunt foarte sensibili la No3 si nu se recomanda sa ii pui in timpul ciclarii. Mai bine puneai niste melcuti si ciclai asa ?
Da - si mie mi se pare cam strident un pic contrastul intre background-ul ondulat vag si pietrele foarte tepoase.
Sper sa dea un alt aspect cand o sa fie plin de coraline si de corali si se mai ascunde.

De fapt nu e o idee rea acest ... plan secund, cat timp poti catara pe el corali - da sentimentul de acvariu MULT mai mare decat este. Pe viitor cred ca o sa aplic aceiasi tehnica
Catappa folosesc si eu, dar nu pe post de mancare - ci doar pe post ca mai stabilizeaza aciditatea prin acvariu. Gasisem ca multi adauga asa ceva si am gasit si luat si eu. Frunza ... in timp se deterioreaza si cam la o luna, doua, trebuie inlocuita.
Ii vad mancand din fruza, dar cand pun mancare se reped la mancare - deci cred ca frunza are mai mult impact la stabilitatea conditiilor din apa, decat ca nutrienti pentru ei ?

Cand am zis de pestiuti, am avut si eu in 5L niste Dario Dario mici. Nu i-am vazut insa niciodata comportandu-se insa cum descriu oamenii, sau sa se imperecheze. Erau mult mai fericiti cand i-am mutat in 16L ... se ascundeau, samd. De aceea zic, tot patitu-i priceput
Wow, impresionant ce fain s-a dezvoltat totul.

Despre Sun Coral, cum o sa-l hranesti acolo suspendat ? Citisem ca unii il muta separat temoporar (intr-un castron) caci daca simte mancare in jur, se desface sa manance. E foarte posibil ca la cata apa ai tu si cat de curata este, totusi sa nu simta ca vine mancare pe la el si sa stea inchis ? La mine nu se desface cand ii e foame, ci cand simte ca e mancare pe langa el (dar in 30 de L simte imediat).

Chiar, cum iti instalezi pietrele cu corali fara sa le lipesti ?
Eu nu as pune pesti ... de supravietuit vor supravietui daca ai grija de calitatea apei dar cred ca toti pestii au nevoie de un spatiu mai mare ca sa se simta confortabil - cand lucrezi la acvariu s-ar putea sa sara din el de frica, din cauza ca n-au unde sa se ascunda.

As ramane doar pe RCS - s-ar putea sa le placa, insa nu le place lumina puternica si au nevoie de locuri unde sa se ascunda (ceea ce nu vad in acvariul tau). Lumina iti trebuie 9W cred ca e ok, insa daca ai putea sa gasesti o lampa de acvaristica (gen Dennerle 9W) si nu bec standard din comert - presupun ca pe termen lung o sa ai probleme cu algele altfel ?

Success

Nu stiu ce sa zic cu aditiile ... m-am uitat pe net cautand "montipora not growing" si se pare ca unele din aceste montipore au nevoie de mult timp ca sa o ia din loc, si dupa aceea cresc repede. Adica intrebarea comuna este "de cat timp o ai in acvariu ?" si raspunsul "mai asteapta".

De exemplu aici: http://www.michiganreefers.com/forums/sps-keepers/117562-montipora-not-growing.html

In plus, aditiile trebuie facute doar daca ai foarte multi corali si schimbul saptamanal de apa nu acopera necesitatile (sarea marina are tot ce trebuie in ea daca e de calitate) dar daca ai cu adevarat un acvariu plin de corali, e posibil ca unele substante sa fie consumate mai repede. Si atunci trebuie sa incepi sa masori.
Asa ca daca faci schimbul la timp nu ar trebui sa fie o problema, in conditiile in care toti ceilalti corali sunt ok.
Fungia - da, sunt hardy cat timp pielea este intacta - nu trebuie scapate pe pietre, sau atinse in vreun fel - mai ales cand sunt umflate. Mi se par insa singurii corali cu personalitate (n-am anemona insa). Se fataie de colo colo, se umfla, pufaie

Ok, ieri am taiat in sfarsit Sun Coral-ul. A crescut mare - avea puiuti de jur imprejur cresteau deja pe lateralele pietrei dar nu ajugeam sa le dau de mancare, se cam aduna cyano din cauza polipilor lipiti pe geam caci nu mai circula apa; nici o sansa sa mai curat geamul acolo etc; asa ca a trebuit sa fac nefacutul si sa-l tai.

Sfatul intalnit pe net ca trebuie inceput cu taiatul pielii cu un cutter - nu functioneaza. Cand se strange, pielea e foarte dura si unii polipi sunt asa de apropiati unul de celalalt ca nu prea poti sa tai printre ei.
Am inceput cu o dalta (in ideea sa nu distrug multi polipi) dar nu am avut noroc nici asa. Piatra era prea tare, dalta prea mare si nu aveam loc de polipi.
Cum timpul trecea si nu voiam sa stau prea mult cu coralul afara din apa am ajuns la instrumentul de baza, un minifierastrau. In cateva minute totul era gata.

Mai jos cateva poze cu: coralul inainte, apoi poze pe fuga din timpul taierii, si apoi un set cu pozele cu coralul imediat pus inapoi in apa si dupa 30 de minute.

1. Inainte - lipit de geam, cyano pe langa, polipii de jos nu prea cresteau prea bine caci nu aveau loc sa se mai umfle si sa ajunga mancare la ei.

image image

2. In timpul taierii - un fund de lemn de bucatarie, un castronel cu apa de acvariu in care am pus bucatile ca sa lase "slime-ul" si sa se curete un pic piatra, si purces la taiat

image image
image

2. Bucatile imediat puse in apa (iar alaturi cam aceiasi poza, dar dupa 30 de minute):

image image
image image
image image

Cea mai mica bucata e si cea mai paradita (2-3 polipi ramasi intacti) pana la urma s-au ridicat si ei.

Dupa o saptamana o sa prind fragurile de niste pietre mai mari deocamdata le-am pus asa caci am niste pietre dar erau puse la clor si in plus, trebuie si acelea taiate inainte.
Coralul este hranit la 2 zile in timpul saptamanii si de 2 ori pe zi in weekend. Am grija sa hranesc individual fiecare polip (pun cu siringa la care am un tub rigid atasat) cate un minishrimp dezghetat pe fiecare polip - si de multe ori trebuie hraniti pestii inainte si lasat vreo 30 de minute incat coralul sa simta ca e rost de mancare si sa se deschida.
Interesant. Din cate inteleg, functioneaza ca un reactor urias de nitrati - mai ales daca are Redox meter si reguleaza cantitatea de apa care intra in reactor.

Asta recomanda si producatorul reactorului pe care il folosesc (NR 400): reactorul trebuie cumparat cu sonda redox si calculatorul aferent + o pompa peristaltica. Totul setat pe -200mV parca (nu sunt sigur) si sa-si traga atata apa cat are nevoie incat procesul de denitrificare sa fie la parametri optimi.
Si cum bacteriile acelea nu "traiesc" din oxigen, le trebuie o sursa de carbon pentru ca sa consume nitratii - adaug saptamanal un praf in reactor pentru asta; acelasi lucru pare a fi specificat si in articol - e necesara o sursa de carbon organic.
Nu am cumparat decat reactorul (fara sonda, calculator si pompa respectiva) si nu au scazut la zero nitratii ajustat de mine asa "dupa ureche". E clar ca trebuie exact masurat si probabil de aceea sistemul prezentat in articole are si el nevoie de calculator si sonde.
Wow, impresionant!
Fain fain proiectul, si felicitari pentru ca ai crezut in ideea ta si o duci la indeplinire.

Vad o singura problema: trebuia lasata o usa de access mai mare (si probabil o puteai masca cu alte tablouri mai mici, puse cum vrei tu) cat si un soi de instalatie de a ridica automat capacul deasupra sau sa-l culisezi in stanga / dreapta. vei avea nevoie de lumina cand lucrezi in acvariu. Ai nevoie sa racai alge, sa intri cu un aspirator sa aspiri substratul, sa fugi dupa vreun peste, samd.

Oricum, nu e simplu si trebuie sa te inhami la mai multa treaba si rabdare decat daca ar fi stat pe stand undeva langa un perete. Dar si efectul e mai frumos. Astept evolutia.
Excelent, cred ca abia astepti sa-ti creasca iarba in fata si sa se indeseasca.
Testele nu par defecte ci doar dau o indicate aproximativa (ca sa nu zic grosiera).

Intrebarea este de ce ai nevoie de un kh / gh redus ? Daca vreu un mediu perfect controlat, da, doar osmozorul rezolva - dar trebuie sa ai cerinte foarte bine definite ca sa ajungi pana acolo.

Si cum plantele o duc bine cat si pestii ?
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com