Tonisoru wrote:Probabil este cum a spus Narcis, le-am zapacit cand am aspirat substratul, in dorinta mea de a curata cat mai bine.
Offf...e un pic mai greu cu sifonatul substratului. Mult de scris putin timp la dispozitie
Deci, sifunarea se face doar la suprafta (~1-5 mm) pentru a lua detri...rahatul animalelor, resturile de plante, mancare neconsumata etc.
Daca intri mai adanc, in functie de substrat, poti risca sa ajungi la niste "pungi" cu gaz toxic (poti sal vezi usor in substrat pe langa geam).
De aceea, niciodata nu se sifoneaza adanc, in totalitate, substratul.
Acelasi efect negativ poti sa-l ai si cand rearanjezi in acvariu.
e asemenea, daca ai substrat fertil, "praful" foarte fin al acestuia poate ajunge pe mediile bio din filtru si le "axfixiaza" prin lipsa de oxigen.
Dar astea-s doar motive teoretice. De obicei e un cumul de motive (incluziv tratamentul pentru care ai pus carbon in filtru).
E foarte greu de spus...poate nici nu ai avut deciclare ci doar ceva care a cauzat acel boom bacterian (bacterii care earu diferite de bacteriile "pretioase"

din ciclul azotului)
Tonisoru wrote:Acum o sa fac schimburi mici de apa in fiecare zi si astept sa se aseze la locul lor.
Schimbul de apa nu e obligatoriu in cazul in care nu ai pesti. El se face pentru a reduce amoniacul, nitritii si eventual nitratii. Doar ca nevand pesti pe tine nu prea trebuie sa te intereseze.
Problem ar fi alta: tu vorbesti de apa tulbure pe care o astepti sa se limpezeasca". Ei bine, limpezirea vine din doua motrive:
1. Filtrare mecanica (rezolvi prin spalarea buretilor/perlonului sau ce mai ai tu acolo)
2. Se depune in acvariu (aici e problema si trebuie inlaturat usor, cu timpul, prin sifonare)
De aia, la incepatori, eu nu recomand substrat fertil. Sunt colegi care au acvarii superbe fara a avea substrat fertil. In plus, majoritatea plantelor isi iau nutrientii mai mult din apa, prin frunze, decat din substrat. Ori altfel spus: un acvariu plantat DOAR cu substrat fertil nu va functiona pe cand un acvariu DOAR cu fertilizare in masa apei poate fi unul de top.
Tonisoru wrote:As vrea sa pun un autocolant alb pe geamul din spate al acvariului
Eu nu cred ca ala e autocolant alb ci mai degraba opac cu un perete alb in spate, si, posibil, cu o lumina in spatele acvariului la baza. Aia e o poza "profi" facuta pentru o expozitie...poate. Daca pui autocolant alb ti se va vedea orice mica urma de GSA, GDA, diatome etc.
LE: sfatul meu: fa rost de un carton perfect alb (sau o coala A4 din aia mai groasa), taie-l la dimensiunea acvariului si pune-l in spate. Variend unghiul pe care il face orizontal cu acvariu (cu lumina aprinsa) ve-i vedea daca vrei sa mergi mai departe sau vrei alta culoare.