De ceva vreme urmaresc topicurile de vanzari de ciclide africane, in special Malawi. Tot de atata vreme ma enervez cand vad: vand tineret, specia xxx, 1 mascul si 3 femele, 3-4-5 cm....
Din capul locului precizez ca nu voi folosi nume ptr ca nu-l vreau un topic de flame-uri. Probabil va fi un topic de batut apa in piua...eu il scriu, unii il vor citi, nimeni nu va raspunde, iar "afacerile" vor continua in acelasi stil. Daaaaar, cu siguranta se adreseaza cumparatorilor de buna credinta care dupa un timp vor constata ca nu au 3 femele, ci 4 masculi. Dar se adreseaza si vanzatorilor, ptr a-i scuti de "urarile de bine" adresate mamelor cand cumparatorii vor constata eroarea.
Asadar...cine-mi poate spune cum recunosc cu certitudine, la 3-4-5 cm o femela, care la acea varsta nu a avut gusa?!
Si am ajuns la esenta topicului: factorii care influenteaza exprimarea sexului de catre un peste, respectiv identificarea corecta. Adica: culoarea, dimensiunile (marimea/forma corpului), comportamentul, petele de pe inotatoarea anala. De la inceput precizez ca toti acesti factori sunt influentati de marimea acvariului, gradul sau de ocupare si efectele induse (efectul de grup, efectul de masa, supra-aglomerarea), relatiile intra-interspecifice, alimentatie, asociatii interpecifice, calitatile apei s.a.m.d.
Voi exemplifica cu patanii proprii, mentionand ca tin Malawi de 6 ani si am avut in acest rastimp circa 14-15 specii.
Asadar,
CULOAREA.
Coloratia specifica apare in perioada de tineret, adica 4-5-6-7 luni. La speciile cu culori diferite ale celor doua sexe lucrurile pot parea usor diferentiabile, iar acest criteriu poate avea o oarecare certitudine. Aparent. In realitate...exemplu: acum 3 ani am cumparat un trio de
P. polit, vandut ca familie, un mascul, 2 femele. Adulti toti, 7-8 cm. I-am primit... da, 1 mascul extrem de frumos colorat si doua..."femele" tipice, maronii, sterse, fara dungi. Ex-proprietarul i-a vandut ptr ca el intr-un an si ceva nu a reusit sa obtina pui de la ei. Logic...ptr ca erau de fapt 3 masculi. Cei 2 maronii, "femelele" erau masculi dominati care au "imbracat" culoarea femelelor ca mecanism de aparare fata de agresivitatea masculului dominant. Dupa 3-4 luni la mine, intr-un acvariu maricel, cei doi au inceput sa-si exprime cateodata, albul caracteristic. Deci, o mare tzeapa.... Alt exemplu" acum vreo 4 ani am luat din Bucuresti 7
P. saulosi red coral (pana acum 2 ex. de specii cu coloratii diferite ale M si F), 1 mascul colorat, un mascul subdominant semi-colorat si 5...femele

...toti tinerei la 6-7 cm. In final, au fost 7 masculi. Rand pe rand s-au colorat si ceilalti.
La speciile cu aceeasi coloratie ale m si F, gen
P. demasoni culoarea nu serveste deloc ca si criteriu de diferentiere sexuala.
DIMENSIUNEA, corelata cu forma corpului.
Teoretic, masculii sunt mai mari ca femelele. Au corpul mai "borcanos". Realitatea: am avut femele de
L. caeruleus,
P. demasoni,
I. sprengerae mult mai mari ca masculii. Marimea pestelui e influentata de aglomeratia din bazinele in care au vietuit, varsta (asociata/corelata cu hranirea de-a lungul vietii), pe care, adesea n-o cunoastem, intrucat pestii au succesiv mai multi cumparatori/vanzatori. Se ajunge astfel ca un peste adult sa fie considerat mascul, fiind urias, la maximul standardului speciei, dar el sa fie de fapt o femele batrana. Deci, acest criteriu, dimensiunea poate fi extrem de inselator.
COMPORTAMENTUL
Este un alt factor generator de confuzii intrucat, multe femele, in special cele adulte sunt mai agresive decat masculii. Iar la pui/tineret, comportamentul este unul tipic...copiilor, care nu-si recunosc ei insisi, sexul.

Ex: femela de
P. flavus, adulta, cea mai agresiva din bazin.
PETELE de pa aripioara anala.(imi scapa acu' denumirea stiintifica, dar e irelevanta)
Le au, teoretic, masculii si au rolul de a atrage femela catre orificiul genital al masculului. Femela "crede"

ca sunt icre ce le-a depus si scapat din gura, se duce catre orifiu'

masculului, iar smecheru' ii vara-n gura materialul seminal. In realitate, le au si masculii (3-4-5), dar si femelele, insa mai putine (1-2). Astfel ca si acest criteriu este la fel de nesigur.
CONLUZII
Unicul criteriu/modalitate care ofera un nivel inalt al recunoasterii sexului, fara insa a fi infailibil, este ventingul. Adica observarea dispunerii, formei, gradului de evidenta, marimii orificiilor genital si anal la nivelul inotatoarei anale al pestelui. Imagine:
Uploaded with
ImageShack.us
Am facut referire in acest topic in special la ciclidele de Malawi. Mentionez ca la cei de Tanganyika lucrurile sunt chiar mai inselatoare, sexele fiind extrem de greu de diferentiat, cu mici exceptii.
Asadar, la dimensiuni de 3-4 cm corect ar fi sa nu se mai mentioneze sexul. Nu cred ca, in lipsa unor "
gushi" extrem de premature, este careva din noi in stare sa diferentieze sexul....nici eu nu as fi capabil. Iar venting doar am vazut facut de altcineva, nu am facut eu.
Salutari tuturor ciclidarilor!