[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Imi pare rau ca nu am apucat sa postez imediat dupa koala, dar trebuie sa faceti asta obligatoriu:

Deschideti un TAB nou de browser cu acest URL si dati play ... http://www.youtube.com/watch?v=50_p7H-OYlk
Apoi intoarceti-va la filmul cu acvariul lui Koala si dati play de la inceput.

M-am uitat si mi se pare interesant.

Insa 130x45 cred ca poti sa faci din teava dreptungiulara de 2cm x 4cm sau ceva asemanator. Am mult mai multa incredere in fier ... Si e ieftin de facut, daca stii pe cineva cu aparat de sudura si putina experienta. Si poti apoi sa-ti prinzi PAL subtire de jur imprejur daca vrei.
te rugam sa ne spui de cat buget dispui
@Koala, doar ce i-am scris lui mosu. Mi-a zis aici in topic, mai la inceput, ca a avut cu sulf si a fost multumit insa a renuntat ca era prea mica concentratia. Nu ma intereseaza deocamdata cat de mica o sa fie concentratia, atata timp cat nu trebuie sa umblu zilnic e ok (un "todo" in minus, yey).
O sa schimb 50% saptamanal - oricum o fac - ca sa reduc eventualele acumulari de sulf din display si sa refac concentratiile de calciu; ce ma intereseaza sa stiu este daca pot inlocui doar bilele din al meu NR400 cu media de sulf si ce mai e din reactorul SN400 (am vazut ca are la vanzare pe reef, si poate stie pe de rost). Ambele arata la fel la exterior si capac, dar poate ies mai ieftin doar sa comand mediile din cel de sulf si sa-l convertesc pe al meu.

@Dragos, da, as posta in topic, dar abia diseara am timp sa-l deschid eu, daca vrei/ai timp, fa-l tu.
Despre picatura si matrix: bacteriile astea din reactor au nevoie de bilele respective ca sa-si ia o parte din hrana, si mai compensezi si tu cu sursa de carbon zilnic.
In reactorul cu sulf, celelalte bacteri de acolo (alt tip) au nevoie de sulful respectiv pe care il si mananca de fapt (o idee noua intalnita ar fi ca sub DSB - daca incepi un acvariu nou - sa pui si un strat subtire de sulf).
De asemenea, la debit mic (picatura) merge si al meu - apa la iesire are No3 nedetectabil (cu 2 teste, Redsea / Sera) deci el face treaba la debit mic. Dar vreau debit mai mare, un firicel de apa care curge si nu picatura cu picatura de exemplu ... dar atunci trebuie hranit foarte des, altfel potentialul redox se apropie de 0mV foarte repede.
Acum, cu controller-ul am sesizat o imbunatatire, caci stiu ce sa fac macar. Apa din acvariu tot are No3 pe la 10 (e drept ca de vreo saptamana n-a mai trecut de 10, de obicei se ducea la 25), dar am si schimbat de 2 ori 50% in ultima saptamana, caci am reusit sa duc reactorul sub -300mV si mi-am amortit toti pestii.
Cat timp caut mediile cu sulf o sa mai monitorizez.

O sa curat si filtrul extern, dar nu am avut timp / chef de el in weekendurile astea. Vreau ceva care sa tina No3 foarte mic si sa ma lase sa hranesc cum am eu chef (am corali carora le place apa murdara dar sa nu fiu nevoit sa schimb apa la 3 zile sau sa bibilesc de 3 ori pe zi la reactorul de nitrati). Dupa aceea o sa ma apuc sa curat piatra mare (cea mai aproape de lumina) de algele rosii care au napadit-o iar. Sa vad cum o sa scot chilli coralul din gaurelele ei ca l-am indesat un pic intr-o parte si acum are moate si pe partea celalalta a pietrei.

Acvariu mai mare nu-mi pot lua caci n-am loc ... ar trebui sa renunt la 2-3 din astea mici ... (ceea ce n-ar fi rau, sunt plictisit si de a tunde totul la 2 saptamani). Vedem!
Mda, se pare ca nu e asa eficient reactorul pe de carbon - e complet instabil. Daca vrei un debit mai mare - potentialul redox creste vazand cu ochii. Asa ca am adaugat mult praf (probabil ceva carbon) si scade. Insa, potentialul pare a fi direct proportional cu concentratia de nitrati - adica cu cat ai mai mult cu atat trebuie sa adaugi mai mult praf (nu e ceva constant) si am ajuns sa adaug zilnic. Am trecut iar printr-un episod in care pestii erau lesinati si fire shrimp-ul la vedere, iar un schimb de 50% si si-au revenit.

Asa ca am studiat urmatoarele - cred ca ar trebui sa fac un topic, exista 2 feluri de reactoare de denitrificare, in principiu sunt au acelasi rezultat (scaderea nitratilor) dar principiile de functionare sunt diferite:
a) cele bazate pe carbon si care folosesc "heterotrophic bacteria" pe post de bacterii care papa nitratii intr-un mediu cu concentratie redusa de oxigen.
b) cele bazate pe sulf si care se bazeaza pe altfel de bacterii numite Thiobacillus denitrificans si Thiomicrospira denitrificans.

Avantajul la cel de sulf este ca nu trebuie hranit zilnic ceea ce am ajuns sa fac si de 3 ori pe zi (ca sa tin potentialul redox in limite) si nici nu trebuie sa cumpar parfuri / bile samd. Mi se pare foarte important sa poti sa pleci intr-o mica vacanta si sa stii ca acvariul nu o ia razna.
Dezavantajele celor pe baza de carbon este ca trebuie hranite des, ca hrana trebuie sa fie proportionala cu cantitatea de nitrati. Adica niciodata nu stii cat sa pui exact. E foarte usor sa-l duci la -300mV si sa amortesti toti pestii si sa produca H2S. Si cu cat cresc debitul prin el, cu atat trebuie sa hranesti mai des, am ajuns cum ziceam sa dau dimineata si seara sursa de carbon. Ceea ce mi se pare enervant.

Initial, am crezut ca doar cele pe baza de sulf produc H2S dar nu e asa. Cele cu sulf nu trebuie hranite zilnic si nici umblate la ele poate un an de zile. Sunt mult mai stabile cand vine vorba de debit (cresti debitul sau nitratii, si se ajusteaza singur, nu trebuie sa hranesti suplimentar).
Dezavantajele celor bazate pe sulf este ca umbla la pH, alcalinitate, dar reactoarele vin acum deja nu doar cu patul de sulf, ci si cu alte substante in drumul apei care refac concentratiile pierdute.

Singura mea dilema acum este daca reactorul de la aquamedic (bazat pe sulf) suporta un debit mai mare decat pic pic pic-ul alui meu care mai trebuie hranit si zilnic. E clar ca e o diferenta, dupa aproape o saptamana de hranit cuburi (dau 2 cuburi de mancare inghetata (artemia) la fiecare 2 zile, si in zilele intermediare dau fulgi) am ajuns sa am nitrati la 10 (in conditiile in care de vreo 3 saptamani n-am mai curatat nici filtrul extern). Deci de redus reduce daca e tinut in parametri, si fara o sonda de potential redox nu se poate.

O sa mai studiez de dezavantajele celor bazate pe sulf si cred ca fac schimbarea, doar ca sa nu mai bibilesc asa mult la filtre, zilnic sa mai fac cate ceva. O sa studiez daca sunt nevoit sa cumpar si alt plastic, sau pot schimb doar mediile dintr-al meu cu cele bazate pe sulf (prodcatorul are 2 reactoare aparent identice, mediile sunt clar diferite).
Nu vedem si noi un film ceva ? Nu ajuta denumirea stiintifica a pestilor pentru a-ti inchipui ce jocuri de culori sunt in acvariu.

Si cu domnisoarele ...... e periculos!
Pentru ca atunci cand se fac mari se baga in nisip si dau din coada rau - si tot nisipul se ridica in apa. Imi gaseam acvariul plin de nisip peste tot pana am surprins pe al meu ca facea pe nebunul. L-am dat in cateva zile dupa.
Ok cool eu o patisem cu un acvariu cumparat nou in cutie, si cand ajung acasa fundul era spart. Sunt deci sensibil la sparturi

Mie nu imi place varianta 2, iar varianta 1 e acceptabila - dar incalca in continuare unul din principiile Iwagumi - si anume sa nu folosesti aranjamente cu un numar par de pietre - caci oamenii de obicei arajneaza simetric si grupeaza ceea ce nu da senzatia de natural. http://www.thegreenmachineonline.com/articles/tips-techniques/iwagumi-aquascapes-introduction

Imi place mai mult varianta 1, dar mi-ar place daca s-ar mai gasi o piatra inalta ca sa se faca 3 grupuri mari
stefanp wrote:Voi sunteti obisnuiti cu acvarii duble cat al meu...


Poftim ? Ei na!

Felicitari si sa ni-l arati pe pozitie. Sa mai iei pauze sa te ocupi si de don'shoara. Altfel protesteaza.
Vad o ciobitura pe partea de sus cumva pe una din lateralele mici ? Genereaza vreo problema ?
Sa faci poze ca e fain sa vezi cum capata forma.
Am cautat review-uri despre Coral Snow si Zeobak in speranta unei "scurtaturi" ca sa nu mai astept multa vreme dupa cyano

http://www.canreef.com/vbulletin/showthread.php?t=69853

Am citit primele 2 pagini si se pare ca oamenii prefera mai mult Chemiclean RED SLIME remover ... Sunt confuzat
Dragos, ai idee daca produsele au mai multe sanse de succes fiindca tu ai un setup care iti permite sa controlezi anuminte aspecte si sa optimizezi, sau sunt "garantate" pentru orice sistem ?
Am inteles (hint hint!) multumesc .

Cam asta era si problema mea cu Sakura. M-as astepta sa nu se reproduca in acele conditii, bazandu-ma pe faptul ca sunt stresati de prezenta celorlalti. Cum ziceam, cand aveau lumina multa, plante si si niste pesti, ii vedeam peste tot, dar nu se reproduceau. Acum ca am redus lumina, pus locuri de ascunzis (tot Dennerle vinde, ca niste tuburi asa unul peste altul, se vad in pozele de mai sus) si tin kH-ul jos, nu-i vad - doar puii ii vad plimbandu-se, adultii stau pititi mereu. Cred ca le prieste asta.

De naparlit, naparlesc ? Dar cred ca e greu sa te prinzi, la cati sunt acolo poate tabara altii pe carapacele lasate, cu toate ca ceva ramasite poate ar ramane vizibile..
Daca ii tii doar pe ei in noul nano, cred ca se vor reproduce.

As fi curios sa stiu de kH / gH si pH dar probabil ca stii de http://www.shrimpkeeping.com/

MTS - Multiple Tank Syndrome - boala grea .....

Cred ca am postat cu totii (mai putin Daniel care a fost primul) fara sa citim ce s-a mai postat inainte
Arata dragut si ingrijit, ca o plaja asa cu pietricele samd.

Insa urasc fundalul artificial caci nu ma lasa sa-mi dau seama ce e in acvariu de fapt. O sa vezi ca majoritatea coplesitoare a celor pasionati de plantate, folosesc un fundal negru - neutru - sau altii mai lenesi nu folosesc nimic.
Fundalul artifical cu plante da un pic a kitch. Asta pentru ca vad ca ti-a placut sa-l aranjezi cu grija, si imi permit sa ma iau de un "faux pas". Alaturi de capete de morti, nave sparte, scafandi artificiali, samd.

Sa lamurim confuziile cu CO2:
a) Sera Aqutan nu are nici o treaba cu CO2 / kH / pH. Este folosita la declorinarea apei, ca sa nu bagi clor in acvariu. Trebuie folosita la orice schimb de apa ca sa trateze noua apa adaugata.
b) pH-ul prea mare nu inhiba cu nimic CO2-ul. E chiar mai bine caci are de unde sa scada - dupa ce vei incepe sa adaugi CO2, o sa scada.
c) kH-ul e bun, s-ar putea si mai bun - mai ales ca poate nu nimeresti bomba cum trebuie si sa nu ai parte de instabilitate.
Cu un os de sepie (din acela de-si ascut pasarile ciocul pe el, gasesti la orice petshop), spargi un pic, sa zicem 1-2 cm, si pui intr-un colt. O sa se ridice la suprata (caci e usor si pluteste), insa daca il pui sub o piatra nu mai e atat de inestetic. Sau bicarbonat dar atentie sa pui incet, gasesti pe net cantitatile.

Despre restul intrebarilor:
1. Duritatea generala e OK.
2. Lupta cu alge cere mai multe detalii ca sa putem ajuta (poze, descriere, program de iluminat, cum hranesti, cat de des schimbi apa, samd).
3. Schimbarea luminii poate ajuta la alge, dar daca au aparut, o sa ai de joaca - la program, la hrana, la CO2, la fertilizanti, eeetc.

Succes!
Salut Daniel,

Ai remarcat bine ca nu zic nimic de melci de fapt nici nu mi-a trecut prin cap, ei nemaifiind pe acolo. Poate rar daca mai vad cate vreun pui, dar adulti nu. Probabil mai sunt ceva oua pe acolo (acvariul e nou, dar moss-ul l-am luat din celalalt). Multumesc pentru confirmarea cu apa osmosata, de curiozitate, doar amesteci RO cu apa de la robinet - sau adaugi si saruri ?

Despre RCS, as vrea sa stiu mai multe ca sa ma asigur ca inteleg problema:
a) ii ai de multa vreme ?
b) au loc de ascunzis ? Ei par niste creaturi retrase cand au loc sa se ascunda - altfel, daca sunt doar plante, cred ca e mai greu.
c) de asemenea, folosesti ceva fertilizanti pentru plante / CO2 ?

Am sesizat ca au nevoie de mancare diferita ca sa se reproduca si incerc sa le dau ceva specific lor (Complete, Crusta-Fit, Spinach Bar, etc). De cateva ori am avut sentimentul ca abia dupa ce le-am dat diferit in fiecare zi, abia dupa am vazut si femele cu oua.
Multi folosesc de asemenea si fruze de Catappa - inca nu mi-e clar ce-si iau iei de acolo, dar ii vad mereu pe frunza respectiva; cu toate ca mi-e greu s-o pozitionez in acv de 10L caci e prea mare si o ia curentul. Mai multe detalii aici: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=131721
Adaug deasemenea si Iodide pentru acv. marin (am un shrimp acolo si cei marini au clar nevoie) asa ca adaug proportional ceva la asta mic. Si aici e cu dus intors, unii spun ca nu au nevoie si ca shrimpii lor sunt perfecti si ca e un mit nedovedit, altii spun ca pun si ca e mai bine. Asa ca am mers pe ideea ca daca nu e toxic si nu ataca nimic, macar sa pun.

Si cam asa ... dar kH-ul clar a schimbat balanta.

Bafta cu noul setup, astept sa postezi de el!

MTS nu ?
@Slytherin - am incercat sa explic aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/21670.page#p179609 ce inseamna perlarea falsa.
Vreau sa confirm presupunerea facuta, Sakura rezista doar la kH = 2 (sau pe acolo). Nu doar ca rezista, dar se mai si reproduc! Yeeeey!
In sfarsit, am reusit sa-i tin - cat m-a enervat problema asta. Iata vreo 2 generatii:

image image

Din pacate la acest acvariu nu o sa mai am ce comenta, cat timp nu schimb nimic. Deocamdata totul e in parametri, filtrul Dennerle extern parca s-a colmatat un pic si debitul nu mai e asa intens.
De asemenea, mancarea pentru creveti vrand nevrand duce la explozia numarului de viermi de substrat (par albi in acvariu, dar am incercat sa le fac o poza macro dupa ce i-am aspirat, si sunt un roz deschis de fapt).
Hehee... arata bine! Una din placerile acvaristicii, sa bibilesti la una alta. Ar fi interesant un filmulet cu debitul la iesire ?
bitanu wrote:Acum chiar daca ma injura Amano, Knott si fanii substratului fertil, imi fac si eu damblau cu filtrul asta.


Asta e perfect voi urmari evolutia. Eram invatat sa astept acvariu superb, si s-au aprins cateva beculete de alarma. Nu e o solutie care garanteaza success-ul (adica sunt oameni, ca si daniel12) care spun ca pot tine plantate, dar vorba umbla ca se preteaza mai mult la acvarii de puiet unde cu o investitie mica se poate asigura o filtrare aproape perfecta.
Asa ca sunt curios cum va merge.

Cat mai dureaza pana dai drumul ?
Dunga respectiva cred ca este de cand au fost mutati in acvariu, sau ceva radical s-a schimbat in calitatea apei.
Punctele negru / verzi sunt alge, mai ales daca se iau cand racai cu unghia. Algele se numesc Green Spot Algae (pot fi si altele care incep asa mici). Nu pare a fi o problema.

Ma ingrijoreaza insa motul acela (unde cochilia se face din ce in ce mai mica) mi se pare prea negru, ar fi trebuit sa fie galben mai intens .. (adica nu cumva de fapt sa fie prea subtire in zona acolo). Daca pH-ul este mereu peste 7 e perfect, altfel au probleme cu cochilia (se intampla cand adaugi CO2 si pH-ul scade un pic).

Lipsa de calciu se manifesta printr-o decolorare (se albesc) si carapacea arata fragila cu santuri / mici adancituri in ea.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com