Message |
|
koala wrote:Salutare,
- La ce-ai zis tu acolo, solutia cautata este cea amintita deja: Africanii de Malawi.
- Ai nevoie de nisip fin si niste bolovani "rotunzi", gen piatra de rau... fara plante.
- Astia se tin in familii de 5-7 exemplare... un peste la 10-12 litri apa.
- In bazinul tau ar intra 2 "familii"... culorile ti le alegi dupa preferinte.
- Pentru inspiratie, apuca-te si rasfoieste jurnalele colegilor nostri.
ma tot gandesc si calculez si ma gandesc si calculez...
o varianta ar fi asa:
- Centrare pe Saulosi: cam 6-8 exemplare. Pot popula cu 2 masculi si restul femele, sau la "marimea asta a lotului" e de ajuns un mascul?
- 1 pereche din alta specie... dar aici inca nu stiu ma mai uit, mai citesc, mai astept recomandari... Acei ar fi fost o varianta, dar nu stiu daca ii pot tine in pereche si daca acvariul nu e prea mic pentru ei. O alta ar fi o mini familie de 3 (1m/2f) Pseudotropheus perspicax...
- 1 rac australian (l-am vazut la petshop in acvariu cu cichlidele si e cererea familiei)
- 1 pleco si 3 melci mici ramasi din acvariul plantat. Astia daca nu se potrivesc o sa ii donez.
Va rog un pic de sprijin/critici/recomandari.
Multumesc.
|
 |
|
o intrebare: avand in vedere ca am curatat delicat filtrul (deci am pastrat cat de cat o bruma de bacterii din acvariul anterior) si tot monitorizez de o saptamana parametrii in acvariul nou si sunt ok, ma pot astepta la vreo explozie a nitratilor/nitritilor?
as vrea sa mut plecos-ul si sa inchid acvariul temporar pentru ca are un filtru vechi si imi face mare galagie....
multumesc
|
 |
|
pai galeata ma ajuta la schimbul apei. Am alte 3 galeti in care las apa la statut si cu asta le pun in acvariu cu 2 avantaje:
1. nu are jet prea mare ca sa deranjeze "descarcarea"
2. nu trebuie sa stau langa ea cat se descarca.
Cand e goala torn apa din urmatoarea... si sunt destul de inalt sa torn direct din galeata de schimb direct in galeata cu robinet...
cam la atata inginerie m-a dus pe mine capul...
acum am pus cam 70-80% din apa cu furtun direct de la chiuveta, dar ultimele 30-40 de litri le-am pus asa dupa ce am mai aranjat pe ici pe colo...
|
 |
|
Mi-am luat inima in dinti si am inceput.
Am curatat acvariul vechi, l-am spalat frumos cu apa si cu buretele (nou fara nici o chimicala), am asezat nisipul nou si 2 dintre pietrele pentru decor.
Filtrul l-am curatat in apa din acvariul vechi si l-am repus in circulatie.
Apa din acvariu este noua si "ne-statuta" asa ca ma astept la o diminuare a coloniilor de bacterii din filtru, dar sper ca in cam 10 zile sa pot sa "arunc" plecos-ul si melcii inauntru si in cam 2 saptamani sa incep sa aduc si primele ciclide.
Intre timp o sa completez si decorul, atat pentru feng shui cat si pentru a ajuta dezvoltarea bacteriilor.
|
 |
|
am inceput. primul pas a fost sa mut ce mi-a mai ramas din pesti intr-un temporar.
2 cardinali tetra si 2 otosi cred ca isi vor cauta stapan.
2 melci si un pleco raman pentru rocada.
in acvariul mare am lasat filtrul functionand si astept sa vina weekendul urmator ca sa curat acvariul, sa curat un pic filtrul (in apa din acvariu) si sa il pun sa mearga pe gol. eventual o sa incerc sa pun si nisipul, si daca reusesc si pietrele...
sa vedem ce o sa iasa... foc la ghete!
|
 |
|
acvariul va fi acelasi cu cel pe care il am acum. doar o sa il curat. acum am o problema cu algele si as vrea sa il "re"-ciclez... #PeCurat 
|
 |
|
gata. mi-am luat un "nano" second hand care sa ii fie casa pleco-sului si melcilor pana cand e gata reconstructia si in weekend ma apuc sa mut si sa curat.
cateva intrebari:
- materialul filtrant din canistra il pot curata/spala si refolosi in urmatoarea configuratie? cum ar trebui sa il tratez?
- ar fi ok daca printre pietre (calcaroase, de rau) as amesteca si ceva pietre artificiale de "decor de acvariu"... standul meu nu e garantat inginereste sa tina si nu as vrea sa il incarc... pana acum a tinut, dar nu as vrea sa exagerez
multumesc
|
 |
|
cum a evoluat acvariul in timp? Din cate vad in postul initial o cam ard pe la baza acvariului.... si-au mai revenit?
cam asa ceva as vrea sa fac si eu si strang experiente si informatii
mersi
|
 |
|
Da intradevar sunt interesante Apistograme-le, dar parca nu as mai vrea asa multe griji cu plante... in plus parca sunt prea (tipator) colorate  ...
eu as vrea sa am un pic de galben, un pic de albastru sau indigo si eventual inca o nota de culoare (niste zebrate sau ceva asa care sa rupa un pic monotonia).
mi-ati putea recomanda ceva de Malawi care sa se potriveasca si sa nu creasca foarte mari?
Multumesc
|
 |
|
Deci stau acum pe un acvariu de 180 de litri de la Hornbach (EHEIM cred), imbunatatit cu un filtru canistra de 250 de litri (EHEIM filtru extern 2213) si 3x30W flood light led.
vre-o 3 ani am avut un acvariu plantat cu neoni rosii in centru, dar de cam o jumatate de an am pierdut balansul, am pierdut o parte din pesti si as vrea sa fac o schimbare.
As vrea sa fac un setup de ciclide, dar nu stiu de unde sa o apuc. Problema mea principala ar fi ca sunt foarte multe specii si nu stiu cum sa fac o "configuratie" care sa se potriveasca in hardware-ul pe care il am acum.
Din cate m-am uitat parca m-as duce pe africane de Malawi, dar nu e ceva batut in cuie.
As vrea sa apelez la voi pentru o propunere de populare sau macar o directie in care sa ma duc si sa citesc/studiez mai mult.
Ce mi-ar placea ar fi sa am cat de cat ceva pesti (in functie si de acvariu) si de asemenea cateva culori diferite: un galben, un albastru, un indigo, un rosu, o "zebra". Nu neaparat toate dar cat se poate fara a suprapopula.
Credeti ca m-ati putea ajuta?
Multumesc!
|
 |
|
Multumesc de raspunsuri!!! O sa o iau catinel:
- fundalul si eu ma gandeam sa fie monocolor, negru fiind prima preferinta. A doua eventual un gri inchis. M-am gandit si la un albastru/verde (inchis) dar in mintea mea nu prea se potriveste. Negrul cred ca ar ajuta la contrast, asa cum o face si partea superioara de substrat (e tot negru).
- acvariu de vazut din doua parti mi-e greu sa fac din 2 motive: (1) dpdv aquascaping acvariul meu e o sapuniera: are doar 40 cm latime si cred ca va fi o mare provocare sa il faci sa arate bine din 2 parti si (2) nu am nici timpul si nici experienta (si deci nici timpul sa fac experiente) sa ma incumet la un asa proiect. Ar trebui sa vin cu plantele de fundal cumva de pe laterale spre centru, coborand cu nivelul de inaltime si ar fi destul de complicat.
- la 1,5 m de acvariu este o usa spre terasa cu geam de 80 x 200 cm orientat spre sud, putin sud-vest. E bun ca si luminator dar nu primeste lumina directa: soarele nu imi bate niciodata direct in acvariu, dar vine lumina multa de acolo. Aici unde sunt nu prea sunt temperaturi afara de peste 30 de grade (poate 1-2 saptamani pe an), iar in casa sunt sa zic un maxim de 26-28 de grade. De caldura nu imi fac griji. Lumina nu ar trebui sa fie in cazul de fata de asemenea un factor foarte puternic, dar poate gresesc aici. As aprecia si alte pareri.
In alta ordine de idei, dupa ce "scap" de Leeri (a scapa inseamna ca vreau sa ajung la un moment dat sa am in acvariu doar un Leeri si Plecos-ul) vreau sa imi pun un pic la punct plantele. Pentru sfaturi in sensul asta as putea continua pe topicul asta sau sa deschid altul?
Mersi inca odata!
@happy hippo: ai vre-un link de unde pot comanda asa ceva? Eu sunt in Viena si daca se gaseste asa ceva prin DE, cred ca pot comanda si sa imi vina aici. Apreciez suportul! Mersi!
|
 |
|
Am zis sa adaug niste poze, poate se milostiveste cineva si de mine cu o parere
Astia sunt puii mei de Leeri la 6 luni dupa fatare. Mi-au ajuns vre-o 21 de bucati la dimensiunea asta si deja incepe sa devina aglomerat in garsoniera (in afara de Leeri, mai am un Ancistrus).
Acum am inceput sa ii dau si cred ca o sa pastrez o singura bucata dat fiind ca toti care mi-au ramas par masculi (au portocaliu pe burta).
Campionului care ramane o sa ii iau o surata si cel mai probabil o sa ii acompaniez cu un banc de 20-25 de cardinal tetra si eventual 2 cory.
Totusi as vrea niste opinii pe colatare
Multumesc!
|
 |
|
Salut,
Am o intrebare de incepator: am un acvariu care e in apartament ca un separator de spatiu. E asezat pe o comoda de cam 1,2 m inaltime. Acvariul e de 180 de litri, iar cu tot cu suport si capac are undeva la 50 cm. Astfel spus, cam la 170 cm comoda si acvariu imi impart spatiul intr-o camera mai mare. De o parte a acvariului este masa, de cealalta este biroul meu cu computerul si fereastra exterioara. Ca sa ajung la birou trec pe langa latura ingusta a acvariului.
Dupa lunga prelegere vine in final si intrebarea: dat fiind ca acvariul e asezat cu una din laturile inguste la perete, avand amandoua laturile lungi expuse face sens sa colatez cu autocolant una din laturile lungi ale acvariului? Eu ma gandeam la latura dinspre birou astfel incat:
1. sa pot vedea acvariul din partea principala a camerei (altfel nu isi mai are rostul acvariul, nu?)
2. sa blochez lumina care ar veni de afara (dinspre fereastra de langa biroul cu computerul).
3. sa linistesc un pic pestii care in momentul in care sunt miscari multe din ambele parti lungi ale acvariului devin uneori agitati
Ideea mea ar fi sa colatez monocolor, cu autocolant pe exterior, de preferinta negru. Nu prea ma incanta ideea de foto - background. Aveti alte recomandari sau recomandari pentru culori?
Multumesc.
|
 |
|
din ce ma uit pe net si din cate imi spune inginerul din mine (calculatorist, da' totusi un pic inginer) n-as obstructiona mecanic pompa filtrului. Prefer o dispersie...
voi incerca idea Ancai.
Puteti sa mai imi recomandati si alte plate dupa care sa ma mai uit? Acum am in short list:
echinodorus tenellus
pogostemon helferi
staurogyne repens.
Cabomba caroliniana
Elodea bifoliata
Cryptocorine (various).
multumesc.
|
 |
|
se pare ca nu pot monta ceva control de debit pe furtun asa cum se astepta inginerul din mine
am doua variante: mai iau un spray bar sau fac gaurile mai mari. eu la mintea mea as mai lua un spray bar sa vad ce iese.
am fost azi dupa plate in 2 magazine si nu mi-a placut ce am gasit...  am impresia ca (cel putin unul din magazine) se aprovizioneaza inainte de weekend (cel putin vinerea trecuta oferta era mai bogata iar acum erau doar resturile de atunci...) asa ca o sa trec din nou pe vineri.
|
 |
|
Multumesc!
am pus si lemnoasele. Acum cred ca o sa imi pot face o idee mai buna despre une as mai putea sa pun niste plante.
vre-o parere la cum am pus cioatele... le vreau total subiective
|
 |
|
Multumesc.
O sa ma duc sa mai iau niste plante...  si un reglaj de debit.
Lumina e in total 100W adica am 2x30W din neoane + vreo 40 din led-uri... as vrea eu sa fie ledurile de 100W  Oricum o sa reduc pentru inceput lumina la 7 ore pe zi. Are ceva daca lumina e in 2 reprize?
La moment dat mi-a venit o idee pe care as vrea sa o pastrez ca varianta alternativa in caz ca vad ca merge ceva in neregula in "garsoniera": mut si filtrul vechi in acvariul mare si mut toti pestii (sau cel putin o parte din ei ca sa balansez). Deja am spalat usor unul din buretii filtrului vechi si l-am pus in acvariul mare ca sa ajute la ciclare.
In alta ordine de idei, dupa 3-4 zile de cand am pus apa parametrii arata foarte bine in acvariul mare.
In "garsoniera" in schimb incep sa am probleme cu duritatea apei. Incerc sa o reglez din schimburi mai dese.
|
 |
|
cele mari sunt in "spatele acvariului. cam cate plante sa mai pun? 2-3 de fundal si inca 2-3 de "mijloc" ar fi de ajuns?
filtrul e eheim classic 250. ii trebuie 150 cm de la varful filtrului pana la buza acvariului. eu am 118 (sunt 150 de la podea pana la buza acvariului), deci ar trebui sa fie ok. chiar mi se pare "prea puternic" si vad ca nu am de unde sa ii fac reglaje...
lumina e din 2x30w tuburi de neon T8 si o bara de leduri cu lumina rece de vre-o 400 lumeni. Ar trebui sa fie echivalentul a cam 100W, undeva acolo, la un acvariu de 180 de litri brut. Nu e ideal dar cam asta e. tot tin ochii deschisi sa vad pe unde gasesc convenabil o conversie de la t5 la t8 care sa mai imi dea vreo 15-20 W si eventual sa fac o lampa dubla adica 2x2x38W (parca la aceiasi lungime ar trebui sa fie 38W la T5).
Acum lumina sta deschisa 10 ore pe zi (in weekend 11).
Am inceput sa pun si cate putina mancare de peste, bacterii "din sticla" si azi o sa pun si un burete din filtrul vechi, dupa ce il spal.
|
 |
|
partea 3.
o rugaminte: recomandari: mai pun plante? e de ajuns?
o sa mai vina decor dar am gandit-o un pic prost si e acum fie la "muiat" fie in garsoniera ca sa aiba baietii aia un fotoliu pe care sa stea si ei la televizor.
multumesc
|
 |
|
partea 2: beta 0.2
|
 |
|