Message |
|
Io am verificat.am scris mai sus.miam cam dat cu p?rerea, numa bine.
|
 |
|
Baga c?rbune activ sa nu ai surprize, oricum.
|
 |
|
Ori identifici produsul care o genereaz?, poate fi inclusiv catalizare de substrat, ori o neutralizezi chimic. Eu fiind numa ?i numa eco total, nu î?i pot indica solu?ie chimica, pt c? nu ?tiu.sper al?ii s? î?i indice un produs, eu personal as identifica cauza la produc?tor/produs existent.temporar, po?i folosi cercuri plutitoare din care sco?i pelicula cu hîrtie efectiv.
|
 |
|
?i Io cred fix cum zice colegul, ori compu?i de stabilizare, ori hrana in descompunere/ reactivitate.biofilmul nu are aspect uleios, uleiul nefiind solvabil e evident produs de reac?ie, fiind compozit. Io merg mai degrab? pe mîncare.am citit ce ai postat, e evident c? nu e produs toxic.
|
 |
|
Flo. De aia am întrebat ?i eu, pt c? evident conteaz? în?l?imea ?i suprafa?a . ?i ce am g?sit pe net , relativ la luminare, e dat în func?ie de litri ?i putere electrica. Evident, pt c? nu m? pricep la dispozitive de iluminare, doresc s? fiu un viitor cump?r?tor, ?i eu, avizat, m?car în m?sura în care ?tiu cerin?ele fizice ale acvariului c? atare în func?ie de parametrii s?i.
|
 |
|
Bestial.frumos.
|
 |
|
salut. ma aflu in treaba aci, pe de o parte cu rugamintea la creatorul subictului, ca daca are o formula de proiectare a iluminarii, alta decit banala si gresita iluminare in fucntie de putere electrica, sa o publice, si, ca sa fiu gica contra, in afara de muschi, in acvariu acolo e cam carenta de clorofila.
ai codoi intre 15-30?
|
 |
|
Doresc s? achizitionez o pereche.daca ave?i de dat, a?tept mesaj in privat.
|
 |
|
Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .
mersi fain. postez aci de pe wiki, cu sublinierea ca suplementul de oxigen e dat de energie solara transformata in procesualitate celulara ntensificata in fotosinteza, invers fata de arderea oxigenului. ca s afie informatia completa.
Prin fotosintez? plantele transform? apa ?i dioxidul de carbon în molecule mari ca glucoz?, celuloz? etc. Formarea acestor substan?e este endoterm? ?i înso?it? de cre?terea ordinii în sistem, datorit? trecerii moleculelor simple la molecule complexe. Sunt astfel de reac?ii probabile din punct ce vedere termodinamic? De exemplu formarea glucozei:
6 CO2 +6 H2O ? C6H12O6 +6 O2
sau simplificata cu 6 se ob?ine:
CO2+H2O ?CH2O+ O2
Consumul unui mol de CO2 ?i formarea unui mol de O2 necesit? ?H=470 kJ/mol-1; cum ?G este de 505 kJ* mol-1, se calculeaz? ?S=-117, 4 j*K-1.
Conform valorilor entalpiei libere reac?ia ar fi imposibil?, de?i se ?tie c? are loc în natur?.
Explica?ia rezult? din faptul ca reac?ia are loc în prezen?a radia?iei solare. Dar în bilan?ul energetic trebuie s? se ?in? seama de cre?terea mare de entropie in timpul absorb?iei fotonilor de catre plante, aceasta compenseaz? diminuarea dezordinii din timpul reac?iei. Pe ansamblu entropia cre?te, entalpia liber? se mic?oreaz? ?i se respect? astfel principiile termodinamicii, în reac?ia de fotosintez?. Astfel, poate fi explicat? nedumerirea lui Schrödinger c? „organismul se hr?neste cu entropie negativ?”.
Fotosinteza particip? la ciclul carbonului pe planeta P?mânt ?i la ciclul energetic asociat cu participarea energiei radiante solare.
////
Procesul de ardere
Substan?a organic? se oxideaz? (ardere complet?) prin reac?ie o exotermic? terminat? cu eliminarea de energie (c?ldur?), dioxid de carbon ?i ap? la oxidarea monomerilor, sau polimerilor de zah?r ?i de gr?simi, iar la alte substan?e organice, oxizi de metale etc.
Glucoz?: C6H12O6 + 6O2 --> 6CO2 + 6H2O + energie
Energia (c?ldura) poate fi eliberat? :
în timp scurt ?i la temperaturi înalte, în cazul arderii simpl?;
lent ?i treptat, prin procese biochimice catabolice, care au loc pe toat? biosfera, ca baz? a metabolismului, de la microb la animal, cu elimin?ri dozate ?i controlate de energie/temperatur? (spre exemplu, glicoliza, arderea unei hexoze — zah?r cu 6 atomi de carbon — pe calea Embden-Meyerhoff-Parnas (englez? :Embden-Meyerhoff-Parnas pathway) prin ruperea enzimatic? a hexozei care duce într-un prim stadiu la piruvat, energia fiind preluat? de cofactori: adenozindifosfat ADP care se transform? în adenozintrifosfat ATP ?i NAD -->NADH; piruvatul, se va descompune enzimatic (ciclul Krebs) la dioxid de carbon, eliminat prin respira?ie ?i ap?).[10][11][12]
Dioxidul de carbon din atmosfer? este preluat de plantele, algele ?i protozoarele care con?in clorofil? - sau sisteme enzimatice surori - care, împreun? cu apa ?i energia solar? resintetizeaz? polimeri zaharide: amidonul, lignina etc.
|
 |
|
fotosinteza lunga cu suprapopulare de plante si filtrare biologica - radacini-, stiu ca mi-am notat si nu mai transcriu aci, bazata pe suplement de oxigen intre fotosinteza si respiratie - multiplciare vegetala, asa in mare bazata pe faptul ca plantele si pestii produc dioxid nonstop. is pro si solutii tehno. nu is un fanatic al non-tehnologizarii. din contra.
multumesc pentru apreciere.
|
 |
|
asta, ca exemplu la ce am citat mai sus, relativ la faptul ca orice discurs e realmente o reclama sau o indicatie de consumerism. e pearling in borcan de muraturi fara nici o tehnica alta decit mase biologice.
|
 |
|
tehno, adica produci parametrii substantelor dizolvate in apa prin metode artificiale / bio, adica incerci sa echilbrezi ca bioptop, ciclurile substantelor dizolvate - elemente si ioni- ca produceri biologice interdependente.
bon, deci colegii de forum dianinte, au subliniat sa zic asa, chestii f f importante, cum e ciclul azotului, ciclul hidrogenului, al oxigenului, al carbonului, care is teme largi, ca descrieri chimice. acuma, tu pui in discutie rolul palntelor.
f f simplu, ele sunt filtrul natural concurent solutiilor tehnice, care fata de solutiile tehnice are avantajul unui spectru mai mare , chimic, de producere a filtrarii, prezinta biotop - adica vegetatia este complementara oricarui aspect compotamental al pestilor, incluzind aci anxietatea, stresul, teritorialzairea, etc. fata de solutiile tehnice, plantele nu fac filtrare mecanica buna, si fac filtrare chimica si biologica mai buna, daca intradevar se respecta cerinta de lumina , raportul oxigen/co2 dat de fazele fotosinteza respiratie- incluzind aci, in filtrarea vegetala, echlibrarea sarurilor, a fosforului, etc, pt ca apa cuprinde ca o ciorba multe multe multe substate simple sau compusi, mai ales organici.
ca exemplificare de abordare tehno cu elemente bio, iau de pe nevertebrate.
”Intai, ce este aditia de CO2 in acvarii? Este procesul prin care injectam intentionat dioxid de carbon in acvariu pentru a promova cresterea plantelor. Si plantele de acvariu, la fel ca toate celelalte plante se folosesc de CO2 pentru a produce oxigen (O2) in prezenta luminii, prin fotosinteza. CO2-ul intra in apa in primul rand din mediul inconjurator, prin schimbul de gaze care se intampla la suprafata apei, apare in acvariu datorita respiratiei pestilor, sau este injectat de noi din instalatii dedicate.
Primul lucru de stiut cand decidem daca injectam CO2 in acvariu, este nevoia de CO2 al plantelor, nevoie pe care o s-o exemplificam dupa reteta Tropica, acesta fiind unul dintre cei mai mari producatori de plante de acvariu din lume. Iar reteta Tropica imparte plantele in 3 categorii principale a caror diferenta majora (pe langa lumina si fertilizare) este nevoia de CO2:
Plantele usoare
Aceste plante practic nu au nevoie de CO2. Totusi, o concentratie foarte mica de CO2 (3-5ppm) exista in acvariu de la schimbul de gaze cu aerul din jur si de la respiratia pestilor. Si aceasta minuscula concentratie este mai buna decat nimic, astfel trebuie sa avem grija la acvariile fara injectie de CO2 sa avem o suprafata deschisa, valurita si bine aerisita (acvarii open-top sau capace ventilate). Ritmul de crestere pentru aceste plante este de obicei destul de lent, insa exista si specii care cresc rapid independent de CO2 (ex.: ).
Plantele medii
Aceste plante functioneaza si fara CO2, insa ritmul lor de crestere este foarte lent atunci cand acesta nu li se ofera. Atunci cand acestor plante le dam macar o concentratie medie de CO2 (10-15ppm), ritmul de crestere, sanatatea lor si corectitudinea de crestere si colorare, cresc exponential.
Plantele avansate
Aceste plante nu pot sa creasca fara CO2, nu se adapteaza in noul acvariu si mor. Cresterea in conditii de CO2 insuficient este lenta si incorecta. Aceste plante necesita o concentratie de CO2 de 20-30ppm.
Aditia de CO2 in functie de dificultatea plantei
CO2-ul din acvariu este in relatie stransa cu PH-ul si KH-ul. PH-ul este un fel de a exprima aciditatea apei, iar KH-ul este duritatea carbonata/temporara. Din relatia dintre cele 3 elemente s-a nascut tabelul alaturat, iar metoda de folosire a acestuia este urmatoarea: Se determina duritatea carbonata inainte de aditia de CO2. Se citeste in tabel nivelul necesar de CO2 in functie de categoria de dificultate a plantei despre care vorbeam anterior. Apoi, in functie de valoarea KH pe care o aveam inaintea aditiei, se controleaza aditia pana cand PH-ul ajunge la valoarea recomandata in tabel.”
care spune asa, ca in functie de metabolismul vegetal, se face sau nu aditie de CO2 pentru stabilziare chimica a biotopului. deci efectiv, is multe tipuri de abordare, eu de ex momentan am acvariu plantat solo, dar am folosit ca acavarist pompa de aer/filtrare chimica.
|
 |
|
Î?i r?spund cînd am PC c? is pe mobil, mai detaliat .mai deseara un pic, revin cu detaliere.
|
 |
|
Fac mai multe decit zice colegu, prin ciclu fotosinteza/multiplicare celulara . Da evident, ai triii regimuri mari, tehno, tehno cu biotop, biotop.deci cum zice colegu, ,,produci,, bazinul cum dore?ti. Personal prefer acvariu plantat s?lbatic cu GDA controlat.
|
 |
|
procesualizarea sarcinii deseuilor bio-vegetale vorbeste, tine strict de masa procesata . raportul cantitativ anaerob/aerob, raportul de cantitate procesabila in etaj amonificare-nitrificare denitrifiant, la care dupa ureche ii zice echilibru post ciclare, si chimic, ii zice rata de reactie, care depinde de n factori. deci, aparatul de filtrare e bine sa fie capacitiv peste paratul de productie de deseuri.
scuze de greselile typo, am astatura varza. sanatate, numa bine.
edit. ii mai mic capacitiv etajul de filtrare, in fucntie de ph/duritate si raportul kH si oxigenrare -editare- ai toxine specifice.
|
 |
|
da, acuma am recitit pe net despre filtrare biologica, maresti suprafata ESP semnificativ. le am cu chimia. trebuie sa iti calculezi la ce viteza a apei obtii randamentul maxim.
|
 |
|
?istul magmatic , daca sunt persoane care ?tiu, va rog s? îmi spune?i dac?, ?i ce impact produc chimiei apei.multumesc.
|
 |
|
Io ader la ce a f?cut cel care a inaugurat tema, pt c?, in caz de deformare, elasticitatea siliconului ac?ioneaz?, de aia am dat ?i acel link, imrepuna cu presiunea, drept forte împotriva ader?rii siliconului la pere?i.adica, orice gre?eal? de proiectare inerent va duce in timp la produs bnefunctional.siliconul se va coji, t?ietur? va suferi microfisuri.e plin netul de exemple. Numa bine.
|
 |
|
Gege.pai se pune mîna pe scule de calcul, ?i la ce a zis omul, iese c? are deformare elastica prin forfetare ?i mobilizare de suprafa?? laterala de un milimetru. 60 cm, cu burta 0.2 cm. Eu as folosi
Acvariul ca outoare, galisca,lada de scule.mai bine borcan de mur?turi cu lumina calculat?, decit sa caci bani pentru scuipat uscat.
|
 |
|
Tot ce pui in acvariu, inclusiv ?i mai ales buturugi, bolovani, nisip,scad presiunea.nu î?i pot da p?reri despre silicon, pentru c? nu sunt avizat.numa bine.
https://ro.frwiki.wiki/wiki/D%C3%A9formation_%C3%A9lastique
|
 |
|
|
|