[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alegere brand acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Stiu ca citesti cu mare atentie prospectele, dar cateodata trebuie sa mai citesti si printre randuri. Sau sa te abati putin de la ce scrie acolo. Ti-am explicat de ce spun ei "unwashed". Pentru a nu se apuca vreun istet sa spele pietrisul apoi sa il amestece direct cu Florapolul. Va iesi o mocirla si atat. Cred ca de lene nu au scris spalat si uscat. Sau din considerente de marcheting. Sa nu vada omul din start cat are de munca.
ReluOlaru wrote:Banui totusi ca pietrisul cumparat din magazin, ambalat corect, nu-i tocmai scos din garla si bagat in plastic.

Nu stiu daca banui bine sau rau. Eu personal nu am certitudinea ca pietrisul este curat, ca sa nu zic steril. Desigur, un pietris corect preparat, va trebui sa nu mai contina nici un fel de particule care sa ramana in suspensie in momentul spalarii. Dar cine imi poate garanta asta.
Faptul ca ai pus pietrisul nespalat (cel in amestec cu Florapolul) nu poate fi un fapt foarte grav, deoarece a fost acoperit cu pietrisul curat. Pe momunt ar putea duce la o usoara tulburare a apei (mai ales daca il rascolesti cand scoti plante), dar sunt sigur ca aceasta va trece

LE. acum mi-am dat seama de pietris. Esti sigur ca este inert? Un test mititel cu niste otet ai facut?

This message was edited 1 time. Last update was at 21/09/2010 23:10:18

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Chiar nu s-a tulburat absolut deloc, si asta ma bucura.
Acum stau si ma gandesc totusi ca poate suntem si noi putin exagerati in "prepararile" astea. Doar nu ne inchipuim ca pestii astia sunt de laborator si nu vin dintr-un mediu natural, care tocmai "steril" nu e ...
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

bobesque wrote:Eu am folosit Florapol cu nisip cu granulatie fina 2-3mm si l-am spalat, si evident am avut mocirla. Dar nu mi-a pasat ca peste am pus restul de nisip spalat si in mai putin de jumatate de ora apa era cristal.

Tu ai fost un caz fericit. Dar daca te puneai cu mailuri pe ei ca produsul lor nu este ok, sau ca specificatiile nu sunt corecte? Dadeau de belea? Dadeau. Asa ca l-au bagat pe "unwashed" ala acolo si in felul acesta s-au exonerat de orice problema.

[Email] [Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

ReluOlaru wrote:...Doar nu ne inchipuim ca pestii astia sunt de laborator si nu vin dintr-un mediu natural, care tocmai "steril" nu e ...

Stai ca aici e o poveste intreaga. Parerea mea este ca un acvariu este un colt din natura, dar intrucat este un circuit inchis, e bine sa evitam sa aducem din exterior paraziti, microbi etc.
Tocmai pentru ca nefiind ditai lacul nu are putere de dilutie si regenerare. Pesti sunt rezistenti, or fi din natura dar stand in acvariu apa se poate dezechilibra mult mai usor si ei sa-si piarda din rezistenta la boli.
Acomodarea ii poate influenta iarasi. Am si eu gurami acasa, 2 fete golden. Pot sa-ti zic ca s-au acomodat cam in 2 sapt. Sa vezi ce schimbare de comportament. Revenind, deci nu zice nimeni sa fie acvariul steril, dar trebuie lucrat cu atentie.
Eu unul ma spal pe maini inainte de a hrani pestii sau de a umbla prin acvariu. Bacterii sunt sigur in apa, dar alea care s-au creat lent in ritmul bazinului, nu as vrea sa plusez

PS Iata mai jos una din fete

[Thumb - guramitza.jpeg]

This message was edited 2 times. Last update was at 21/09/2010 23:22:58

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
ReluOlaru
Junior member

IP:

alber wrote:
...
LE. acum mi-am dat seama de pietris. Esti sigur ca este inert? Un test mititel cu niste otet ai facut?

Nici n-am de gand sa fac teste la produse cumparate din magazine de specialitate, mai ales la pietris. Nu ma pot nici macar gandi ca la Hornbach pietrisul de import pentru acvarii nu ar fi corespunzator.
Si repet, ciclarea ar trebui sa rezolve orice problema, ca in final, asta e motivul pentru care o facem ( ciclarea ).
Gandeste-te ca pestii astia rezista la o gramada de schimbari de mediu neasteptate cum ar fi: cicloane, inundatii care tulbura apa si o contamineaza cu orice e la suprafata pamantului, si tot supravietuiesc.
Poate si noi suntem putin exagerati cu pregatirile astea ...

l.e.
Sa-ti traiasca fetele si toti "prietenii" ei ! :-)

This message was edited 1 time. Last update was at 21/09/2010 23:38:23

bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai tocmai din Hornbach mi-am luat pietrisul (nisipul) si l-am spalat. Dar stai linistit ca mizeria din el nu cred ca afecteaza pestii.
E bine sa fii precaut si sa filtrezi informatia. Uite eu de exemplu nu mai tin apa la declorinat pentru ca ar fi chin sa tin butoaie prin balcon pentru acvarii. Asa ca apelez cu incredere la o baterie de filtre pe teava cu apa, sifonez apa cu jet in galeata, o tratez cu Aquatan si am grija sa fie la temperatura apropiata de cea din acvariu. Nu zic ca e bine, nu zic sa faci asta ci doar vroiam sa subliniez ca de multe ori e bine sa faci ca popa, nu ce zice popa
Insa cat ciclezi acvariul e preferabil sa ai apa declorinata, macar tratata cu o ora inainte cu substante gen AquaSafe sau Aquatan.

Guramitza iti multumeste pt urari si-si cere scuze daca a fost off-topic

This message was edited 2 times. Last update was at 21/09/2010 23:55:19

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
ReluOlaru
Junior member

IP:

Spune-i ca se accepta

La dimensiunea acvariului meu, chiar nu-i o problema sa tin cativa litri la declorinat, dar am si aquasafe pentru cand e nevoie.
Sunt destul de nerabdator ( mai ales cea mica ) sa pun macar 1 pestisor in acvariu, si cred ca azi maiine o sa-l pun.
Imi doresc sa nu fac o greseala, dar ma gandesc ca nici aia de fac solutiile astea care spun ca-i poti pune imediat, n-or fi chiar criminali.
Oricum se fac cam 3 zile de cand i-am dat drumul, si poate am noroc ....

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2010 10:26:40

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Foloseste Aquatan de a SERA in loc aquasafe care e apa de ploaie. Sa inteleg ca solutiile de care ti-am zis nu le-ai gasit. Nu e nici o problema atita timp cit faci schimburi de apa mici si dese. Nu exista peste de acvariu sa nu iubeasca apa curata. Practic ea si cu mincarea variata si bogata in vitamine ii mentin sanatatea.

Cit despre aia care fac anumite solutii...unii dintre ei sunt similari cu cei care creaza castele, scafandrii, cranii, pietricele colorate si alte asemenea decoratiuni. Toti vor sa-si vinda marfa. Cine pica in plasa, e super ok pt ei. Ca bani...costa o gramada.

Noi de asta am facut acest forum. Tocmai pentru a nu lasa pe nimeni, pe cit posibil, sa ia asemenea tepe grosolane. Si pentru a mai indruma pe ici, pe colo pe cei care au ochi de citit - ca urechi de auzit nu pot sa zic in acest context.
ReluOlaru
Junior member

IP:

Cred ca solutiile luate sunt din cele care mi-ai zis. Nu le tin minte si acum sunt la birou.
Eu apreciez si tin cont de sfaturile voastre. Ca dovada insistenta mea cand nu pricep ceva
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Si atunci la ce-ti mai trebuie aquasafe? Daca ai Aqua-San nu mai pui nimic altceva.

Si cind ai nevoie de ceva, intreaba. Cind sunt discutii civilizate si de bun simt, nu se supara nimeni. Chiar daca unii membrii sunt mai insistenti, altii incepatori, altii cu probleme grave in acvariu.
ReluOlaru
Junior member

IP:

Eu n-am glumit deloc ! Si anume adu-ti aminte ca nu pricepeam ca imi sugerai sa tin 1 singur Gourami si nu 2 !

Si chiar imi place, pe langa faptul ca iubesc enorm animalele, indiferent care sunt ele

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2010 11:22:17

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ReluOlaru wrote:Nici n-am de gand sa fac teste la produse cumparate din magazine de specialitate, mai ales la pietris. Nu ma pot nici macar gandi ca la Hornbach pietrisul de import pentru acvarii nu ar fi corespunzator.

Hmmmmm.
Eu nu as fi atat de increzator. Mai ales cand nu cunosc foarte bine anumite lucruri. Hai sa luam "pietrisul pentru acvarii". Ce fel de acvarii? De apa dulce plantate? Daca da, pietrisul trebuie sa fie inert chimic, sa nu fie calcaros. Daca este calcaros, iti va creste duritatea, afectand plantele si pestii. Vorbim de acvarii de apa dulce cu ciclide? perfect. Atunci ne trebuie pietre o duritate ridicata, pentru ca pestii aia asta iubesc. Asa ca ceva piatra calcaroasa nu-i va deranja. Si putem continua.
D'aia ti-am zis de un test mic cu otet. Am vazut pietrele alea cam albe si m-a dus gandul la calcar. Dar ma rog, daca nu vrei sa faci, nu faci.

[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Recunosc ca sunt mai mult decati la inceput in privinta acvariilor. Insa, cand m-am dus la magazin am discutat cu vanzatorul, i-am spus ce pesti vreau, nu-i avea, si i-am cerut diverse pentru pregatirea acvariului. Poate am un defect, dar obisnuiesc sa cer sfaturile vanzatorilor cand nu am habar despre acel ceva ce vreau sa-l cumpar. Sunt de acord cu faptul ca nu toti vanzatorii sunt corecti, dar intr-o situatie ca a mea, nu pot crede ca mi-ar fi recomandat un pietris care n-ar fi fost bun pentru pestii ce urmeaza sa-i bag in acel acvariu. Ba mai mult, mi s-a parut deosebit de amabil, la recomandarile lui luand si substratul pe care mi l-a descris, cu avantajele si dezavantajele lui fata de celalat tip de substrat.
Oricum imi voi fixa cateva magazine pe care le voi frecventa cand voi avea nevoie de produse sau pesti de acum incolo. Cred ca e una din variantele cele mai bune si sigure din toate punctele de vedere.
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:D'aia ti-am zis de un test mic cu otet. Am vazut pietrele alea cam albe si m-a dus gandul la calcar. Dar ma rog, daca nu vrei sa faci, nu faci.

Hai sa maresc paranoia in cazul asta. Am citit mai multe opinii legate de asa-zisul test cu otet. Daca se foloseste otetul alimentar nu este bullet-proof. Iti faci o idee, adica pietrele care contin mult calcar or sa dea acea reactie, insa pot fi si pietre cu un grad mai scazut de continut calcaros, care pot trece neobservate la acest test, si care ulterior in timp mai indelungat (luni de zile) sa creasca duritatea apei. Ca si o conluzie, tot luata din lecturile astea ale mele, se pare ca cel mai eficient test il poti face cu o solutie de acid acetic de concentratie mare, deci nu otet alimentar sau cu balsam de mere Intrucat nu toti au access la acid acetic, se poate folosi cu success componenta 1 din testul la picatura de nitriti de la JBL, care contine acid acetic.

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Haideti, nu mai speriati omu' asa! Daca vinzatorul i-a dat nisip/pietris pt Cichlidae, pacatul lui sa fie. Tot ce are Relu de facut e sa observe comportamentul pestilor. Daca nu se simt bine, se vede imediat. Stau retrasi, sunt apatici, fara pofta de mincare, etc. Trebuie sa aiba ceva, un vas de rezerva si apa lasata la declorinat sau tratata unde sa ii tina pina schimba substratul. Acest lucru trebuie facut insa cel mai repede. Cu Bio bacter 2 in 1 nici nu mai are nevoie sa stea 1 luna si sa astepte ciclarea bazinului.

Singura pierdere ar fi alti bani, alta distractie pt un nou substrat. Stiu ca e usor de zis, dar macar nu se va lasa cu victime.

Inca ceva - nu cumpara toti pestii odada. Pune mai intii guami pitic, lasa-l vreo 2 zile sa se acomodeze, apoi poti sa ii iei si pe restul. Pe care ii vei tine in carantina obligatoriu. Ca nu se stie cu ce vin. Daca ii iei tot de la Reef, atunci ii poti baga linistit fara carantina, pentru ca pestii de acolo nu sunt bolnavi. Doar sa ai grija cum le faci acomodarea. Nu le dai drumul direct in acvariu. Pui punguta in bazin si o lasi asa pt 2-3 ore. Apoi, iei apa din acvariu si pui in punguta. Procesul trebuie sa dureze citeva ore pt a evita socul de pH si temperatura care le poate fi fatal. Nu e greu. Trebuie doar rabdare.

Si invatati sa ginditi mai pozitiv!

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2010 13:15:46

ReluOlaru
Junior member

IP:

Cum ajung acasa, fac o poza la eticheta de pe punga. Mi-a ramas o punga de 2,5 kile cu pietris identic dar rosu. Initial am vrut sa-l combin cu alb, dar mi-am dat seama ca iese o tziganie, si ca albul e cel putin pentru gustul meu cel mai frumos.
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Dolly wrote:Cu Bio bacter 2 in 1 nici nu mai are nevoie sa stea 1 luna si sa astepte ciclarea bazinului.

Imi pare rau, dar Bio Bacter din propria experienta nu e chiar asa grozav. Testat de mine pe 2 setupuri si lasat un gust amar, adica sentimentul ca dau banii pe un ambalaj care nu face ce scrie acolo. Si pot da un exemplu care chiar mi-a functionat - ProdiBio Start-Up. Si nici ala nu face magie, tot ai vreo spatamana fluctuatii la valori si bazinul nu poate fi considerat ca stabil. Valori masurate pe care le sustin tocmai pt ca am kit de teste pe care il foloseam la fiecare start si reamenajare (am mai facut si pentru fratele meu niste bazine si am avut pe ce testa).
Concluzia este ca e posibil sa functioneze, dar asa cum spui ca la tine a mers, la mine nu a mers. Oamenii ar trebui sa stie ce nu exista nimic magic, si ciclarea sau maturarea bazinului este un proces care dureaza, din pacate.

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Bio Bacter 2 in 1 si ProdiBio Start-Up sunt consortii de bacterii. Cunostii ceva mai bun? Daca da, te rog spune-ne si noua. Eu nu vreau sa contrazic sau sa ma cert cu nimeni. Dar daca nici un consortiu de bacterii nu e cel mai indicat, atunci chiar nu stiu ce altceva ar putea fi.

Eu am incercat toata gama de la ProdiBio. Cu rezultate mai mult decit excelente. Si nu obisnuiesc sa recomand ceva cuiva doar ca sa ma aflu in treaba. Ca toate costa bani, e normal. Nimic nu e gratis pe lumea asta. Dar de aceea eu recomand si magazinul Reef - "cu atita caldura, ca un cine turbat", cum a binevoit sa ma numeasca cineva caruia ii dadea bunul simt pe dinafara. Il recomand pentu ca stiu ce fel de marfa au, ca nu m-au pacalit, nu m-au fraierit si toate produsele luate de acolo merg si functioneaza impecabil.

Iar daca are cineva impresia ca fac reclama magazinului pt ca iau spaga, comision sau am alte avantaje - e total gresit. Cind cumpar ceva, platesc ca orice om normal.

Cine vrea sa-si faca cumparaturi - pesti, plante sau alte acareturi din piata Obor, Coralis sau alte locuri sau colturi de strada - n-are decit. Dar cind isi va lua o mare teapa si va veni cu lacrimi de crocodil sa se vaicareasca pe aici, va fi prea tirziu din pacate.

Lui Relu eu i-am mai recomandat 2 produse. Sunt sigura ca se va descurca. In privinta lui nu am nici o indoiala.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2010 16:17:42

bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai cred ca nu m-am facut inteles. O sa repet: Am spus doar ca ProdiBio este peste BioBacter. Mai mult am spus ca BioBacter nu m-a impresionat cu nimic.
Ce ar fi mai indicat decat astea? Pai o maturare a bazinului naturala care necesita timp, eventual cominata cu ProdiBio?!

Nu inteleg de ce aduci in discutie Reef-ul?! Si eu tot de acolo mai cumpar lucruri (stau la 10 min de ei) si sunt un magazin de nota 50+. Nah, ca le fac si eu reclama, ca merita!

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2010 16:40:28

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

OK, ok gata! Suntem pe aceeasi lungime de unda! Cu reeful era alta poveste - no more comments.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: