[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alegere brand acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Informatii despre timpul cat trebuie tinuta lumina aprinsa nu prea gasesti, pentru ca nu este ceva general valabil. Fiecare isi cunoaste bazinul. In idee, cam 10 ore pe zi e suficient. Filtrul nu se opreste niciodata. Pe sticla aia de aquasafe scrie ca face minuni, tocmai pentru a mai vinde si ei niste sticle, ca doar nu s-au imbogatit dintr-o singura sticla la fiecare . Respecta ciclarea, si nu o sa ai probleme pe viitor. Minim o saptamana fara pesti (poti adauga putina mancare pt pesti in fiecare zi, pentru a ajuta la ciclare). O zi buna.

.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

In primul rand, spune-mi daca in spatele acvariului este un geam. Mai ales daca bate soarele in zona aia. Daca este asa, nu-i bine, poti face niste alege de toata frumusetea.
acvariul trebuie iluminat o perioada de 8-10 ore pe zi, preferabil cu o priza programabila. Scheme de iluminare ar fi sa zicem 12-20 sau 12-22. Alta schema 9-13, pauza 2 ore, apoi 15-19. Sau cum crezi tu. Ideea este ca plantele au nevoie de lumina de calitate pentru a creste. Pauza de la pranz este buna si nu prea. Este buna pentru ca iti permite sa iluminezi acvariul pana la ore mai tarzii (nu mai mult de ora 22) pentru a te bucura mai mult de el cand vii de la servici. PArtea mai putin buna, ar fi ca in acest fel se intrerupe procesul de fotosinteza, exact atunci cand plantele sunt in plin proces de hranire. Urmeaza ca tu sa-ti stabilesti singur, in functie de evolutia si cerintele acvariului, perioda de iluminare.
Filtrul trebuie sa functioneze non stop, fara oprire. Il opresti doar pentru perioade nu mai mari de 15 minute, atunci cand cureti mediile filtrante. Acest lucru il faci doar atunci cand debitul scade semnificativ, clatind usor buretii in apa scoasa din acvariu.
Referitor la pesti, eu sunt de parere sa lasi acvariul sa se cicleze natural, conform ciclului azotului. Altfel, risti sa o dai in bara.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Asadar:
Acvariul sta cu spatele la un perete, deci e ok din punctul asta de vedere. Priza programabila am luat din start, dar nu stiam cum sa o programez.
Banui ca voi folosi lumina intre 12-22, sau ceva de genul, sa ma pot bucura si eu putin de ei seara cand vin acasa.
Saptamana viitoare voi pune si pestii, sa fiu sigur ca am facut o ciclare buna. Deja am pus de aseara si putina mancare in apa, si voi pune zilnic cate putin.
Ca numar de pesti, vor fi in jur de 6 ( 3 perechi ), si nu cred ca voi pune mai multi, ca n-are rost sa-i inghesui.
Apropo, m-am uitat la temperatura apei si dimineata avea 24 grade. Aseara erau 23. Nu stiu daca e cazul sa iau si incalzitor sa urc putin temperatura. Probabil e si functie de pestii care vor locui in el.

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ReluOlaru wrote:Saptamana viitoare voi pune si pestii, sa fiu sigur ca am facut o ciclare buna. Deja am pus de aseara si putina mancare in apa, si voi pune zilnic cate putin.
Ca numar de pesti, vor fi in jur de 6 ( 3 perechi ), si nu cred ca voi pune mai multi, ca n-are rost sa-i inghesui.

Ar fi ok ca numar de pesti, dar incepe cu o pereche. PEntru inceput sunt destui pentru volumul acela de apa. Inainte de a alege pestii, consulta-te putin cu noi. VEzi ce-ti place, faci propunerea si noi votam
ReluOlaru wrote:Apropo, m-am uitat la temperatura apei si dimineata avea 24 grade. Aseara erau 23. Nu stiu daca e cazul sa iau si incalzitor sa urc putin temperatura. Probabil e si functie de pestii care vor locui in el.

23-24 de grade ar fi ok pentru pesti. Ideal ar fi sa pui un incalzitor setat la 24 de grade, sa nu mai ai fluctuatii. Acestea apar mai ales in perioada de iluminare. Plus ca acvariul tau fiind mai mic, pierde mai repede caldura pe timpul noptii.

[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Pai va zic deja, prima pereche va fi Gourami Pitic, ca asa a fost sa fie. Dupa, as vrea ca sfaturile voastre sa includa pesti compatibili care sa fie: - razistenti adica sa nu fie delicati dpdv sanatate, - colorati frumos ca asa mi-au cerut copiii si mai departe ramane sa-mi sugerati voi, ca eu n-am nici cea mai vaga idee ..
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Cu gurami acela pitic ce faci? Sper ca nu ai de gind sa bagi 3 perechi din specia asta intr-un bazin asa de mic si destul de slab plantat. Daca renunti la el, nu cumpara pesti de talie mare. Intreaba si pe aici.
ReluOlaru
Junior member

IP:

Pai va fi 1 pereche Gourami pitic, si restul vedem. Gourami are 5 cm e destul de mic, si nu-mi doresc pesti mai mari. La dimensiunea asta mi se pare super ok sa fie vreo 6 pesti ( 3 perechi diferite evident ).
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Sa stii ca iti ve aglomera bazinul si vei avea mari batai de cap. In primul rind, daca vrei o pereche de gurami, bazinul trebuie amenajat intr-un mod mai special. Trebuie sa ai vase sparte, scorburi si multe, multe plante unde sa se ascunda femela. Daca masculul vrea sa depuna si ea nu e pregatita, o alearga si o bate pina o omoara. Nu vrei sa fi martor la asa ceva, crede-ma.

In al doilea rind, cu alte doua perechi in bazin, va trebui sa stai cu ochii pe ei non stop. Si nu ca sa te relaxezi. Ia mai bine citiva pestisori micuti - neoni albastri, rosii, rasbora, etc care sa nu-ti dea prea mult de furca. Cel putin pina mai capeti experienta.
ReluOlaru
Junior member

IP:

Mah, eu tot nu pricep. 1 pereche de Gourami pitic si inca 2 perechi specii diferite, mici, imi umplu acvariul ? Daca da, cati pesti in afara de cei 2 Gourami pot pune ?
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Fa ce crezi tu ca e mai bine. Eu ti-am explicat cit de clar am putut. Bazinul e mic si nu prea plantat. In bazine mici, e logic sa fie cit mai putini pesti si nepretentiosi. Altfel, echilibrul si asa precar, va fi tot timpul dat peste cap. Vrei musai pereche de gurami - atunci ofera-i conditii sa supravietuiasaca. Mai vrei si alti pesti pe linga, eu nu te opresc sa cumperi.

Nu ma mai bag cu nici un sfat. Am dat si asa destule si au fost interpretate si rasinterpretate. Sunt bazinele voastre, descurcati-va.

Dar pentru boli, alge si alte probleme sa nu ma mai asaltati cu PM-uri, va rog foarte mult.

ReluOlaru
Junior member

IP:

De ce te superi ? Eu chiar nu am priceput unde am gresit. Vorbesc foarte serios.
Poate sunt mai greu de cap, dar spune-mi asa, ca la "ingineri", daca Gouramii aia Pitici n-au ce cauta in acvariul meu ca-i prea mic, sau ce pesti si cati ar trebui sa iau pe langa ei sa nu am probleme.
Merci.
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Despre gurami cred ca ti-am spus deja. Scrie acolo. Poti sa iti iei cca 6 neoni, sau Rasbora heteromorpha, sau Hemmigramus rhodostomus, sau Pristella ridlei sau Hemigrammus erythrozonus - asa numitul "neon roz" sau Hyphessobrycon flammeus. Sunt pesti micuti, zglobii si potriviti pentru un acvariu de dimensiuni mai mici. Sunt pesti de cird si se simt bine cind sunt de la 6 in sus. Cauta-i pe net sa ii vezi.

Poti sa iei si guppy, dar acestia se inmultesc intr-o veselie si ai sa te umpli de pui. Sau doar masculi de guppy, pt ca doar acestia sunt frumos colorati.

Poti sa lasi masculul de gurami, dar nu ii mai cumpara femela. Si lucrurile se simplifica. Acestea sunt doar citeva idei, repet. Decizia iti apartine.
ReluOlaru
Junior member

IP:

Dolly wrote:Despre gurami ..
...
Poti sa lasi masculul de gurami, dar nu ii mai cumpara femela. Si lucrurile se simplifica...

BINGO ! Asta nu intelegeam
ReluOlaru
Junior member

IP:

Inca o intrebare.
Substratul cat avanseaza catre suprafata pietrisului ? Aseara arata cam asa:

[Thumb - Picture 7.png]

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu stiu ce sa zic. Mi se pare ceva un pic ciudat acolo. Parca s-ar dizolva granulele alea de argila. Sper ca nu le-ai udat inainte de a pune pietrisul peste ele.

[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Nu le-am udat. Am facut exact cum scria in prospect, adica am amestecat uscate: 1 parte substrat cu 5 parti pietris nespalat ( asa scrie ), si le-am pus pe fundul acvariului. Peste am completat cu pietris spalat.
http://www.kubazoo.com/en/jbl-florapol-1136.html
Substratul asta am vazut ca e o argila, sau oricum ceva foarte lipicios dupa ce se umezeste.
In orice caz, substratul a ramas aparent ca aseara. Cel putin pana acum.

Temperatura apei a urcat la 26 grade, adica temperatura din camera.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/09/2010 22:03:00

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

N-ar trebui sa se deplaseze, decat atunci cand scoti ceva plante, iar radacinile aduc la suprafata cate o boaba de Florapol. Vezi ca nu se vede tocmai bine? Parca cineva iti spusese sa pui substratul fara sa il amesteci.
La faza cu pietrisul nespalat si eu m-am incurcat la un moment dat. Se pare ca oamenii vor sa spuna (chiar nu cunosc fineturile limbii engleze) sa il amesteci cu pietris uscat, altfel risti sa faci o mocirla. Asta nu inseamna ca pietrisul acela va fi asa cum il scoti din garla, ci va fi mai intai spalat, asa cum se recomanda. Dupa ce faci amestecul si il pui pe fundul acvariului, nu mai conteaza daca stratul de pietris inert (pe care il pui peste) va fi ud sau uscat, ca nu il mai mixeaza nimeni.

[Email] [Yahoo!]
ReluOlaru
Junior member

IP:

Am citit cu foarte mare atentie prospectul si scrie clar ca se amesteca cu pietrisul nespalat ( vezi pagina 2 din topic ).
Banui totusi ca pietrisul cumparat din magazin, ambalat corect, nu-i tocmai scos din garla si bagat in plastic.. Si chiar daca ar fi direct din garla, ciclarea ar rezolva problema. Nu ?
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am folosit Florapol cu nisip cu granulatie fina 2-3mm si l-am spalat, si evident am avut mocirla. Dar nu mi-a pasat ca peste am pus restul de nisip spalat si in mai putin de jumatate de ora apa era cristal.
Eu unul as spala orice pietris sau nisip. De fiecare data am ramas surprins cata mizerie am scos din ele.

Mie unul nu-mi place pietrisul tau. Cred ca daca era mai fin era altfel.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/09/2010 23:03:09

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
ReluOlaru
Junior member

IP:

Mai fin ?? De unde ? Si mai ales de ce ? Asta are granulatia cea mai mica pe care am gasit-o in magazine, adica 2-3 mm.

La mine apa a fost cristal de la inceput. S-a tulburat extrem de putin doar cand am pus o substanta pentru ciclare ( nu mai stiu exact care din ele ).

This message was edited 2 times. Last update was at 21/09/2010 23:09:03

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: