[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminat cu LED-uri pentru acvariu plantat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Nk155
Junior member

Joined: 12/08/2014 11:35:21
Messages: 36
Location: Bucuresti, Militari, Ciorogarla.
IP:
Offline

Salut! Rog pe cine se pricepe sa imi calculeze cate leduri si ce model am nevoie pt un acvariu 60x35x45h si ce sursa. Nu vrea ca componentele sa fie top, mai degraba medium level.
[WWW]
t_radu
Junior member

Joined: 22/01/2015 18:22:04
Messages: 77
Location: Tirgu Mures
IP:
Offline

Salut
Chiar daca reinvie un topic mai vechi, eu unu nu l-as face stiky ci l-as pune imediat sub reclama la shop.acvariu.ro

@Lucian - in primul felicitari pentru documentare & munca depusa. Nu stiu cui i-ar fi fost la indemina sa citeasca atit si apoi sa mai si impartaseasca ce a citit/facut.

Eu unul, indiferent cit imi place bricolajul, nu m-as apuca de asa ceva singur nici in ruprul capului. Poate daca m-as muta 2 luni la Bucuresti sa o facem impreuna (toata gasca) in jurul gratarului cu berea in mina. Altfel - nici o sansa.
Dar acum vin intrebarile
1) cum functioneaza scula la aproape 1 an de la finalizare? S-au ars din LEd-uri sau nu
2) Cei care folosesc asa ceva - ce rezultate au avut? (cum cresc/se dezvolta plantele?). Cum se dezvolta algele sub genul asta de lampi?
3) din cite am citit tuburile de neon le-ai plus doar ca sa "placa ochiului" acvariul si sa nu vezi plantele negre. Ma insel?
4) aveti si alte "animale" in acvariu pe linga plante? si daca da acestea cum se simt/s-au adaptat?
5) Care e rostul LED-urilor UV?
6) la un moment se vorbea de o functionare mai intensa dimineata si seara. A-ti facut pasul mai departe sa le reglati asa s-au merg 12 ore/zi si punct?
7) Cit consuma versus (de exemplu ) 4 tuburi de 54W?
8) ai reusit sa mai faci un calcul estimativ - cam cit ar costa o jucarie din asta?
Restul intrebarilor - da mai sunt citeva - dupa ce citesc si a patra oara topicul, sa "ma luminez"
gxg24fun
Junior member

Joined: 30/05/2008 20:00:12
Messages: 9
Location: Tg. Mures
IP:
Offline

Ce parere aveti de ledul asta? http://www.aliexpress.com/item/2014-Revolution-high-lumen-for-plants-DIY-indoor-led-grow-light-chip-full-spectrum-380-840nm/1579564129.html?s=p
Ma gandesc sa comand
[Email] [Yahoo!]
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Acum vreo cateva luni am inceput si eu documentarea privitor la o lampa LED si topicul asta a fost unul dintre primele lecturi. Lampa este in functiune de vreo saptamana, si are urmatoarele caracteristici:

- 30 leduri cree de 3w fiecare, din care 16 buc alb rece 6500k, 8 bucati alb cald 4000k, 4 bucati albastru 640 nm, si 2 bucati rosu 660 nm montate pe radiator.

- controller pentru sunrise/sunset.

Deocamdata pot spune ca inafara de cazul cand am sa-mi fac un acvariu marin (slabe sanse), nu am sa o folosesc niciodata la capacitatea maxima. Ochiometru o tin cam la 20% si e destul de puternica, ramane de vazut cum o sa stau cu algele. Plantele au toate frunze noi, se cunoaste distanta nodala mai mica.

Motivul pentru care postez este sa intreb daca stie cineva de un par-metru disponibil pentru testare in Iasi.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da-ne mai multe detalii despre lampa (lungime, cum ai facut alimentarea led-urilor, etc.) iar niste poe ar ajuta si pe altii sa faca la fel.

In Iasi nu stiu sa existe PAR-metru.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

La partea de cum sunt prinse, nu prea pot da detalii pentru ca nu am montat-o eu. Eu am gandit configuratia de LED-uri, iar sotul mi-a facut o surpriza de ziua mea si a rezolvat cu montarea cu altcineva. Am sa cer detalii dupa sarbatori.

Lampa are 100x20 cm - e practic radiatorul. Ledurile sunt montate pe 4 canale - 3 sunt canalele "de zi" si au ledurile albe si rosii (practic lampa are 3 segmente). Al 4-ulea canal e cel cu leduri albastre care foloseste noaptea de moonlight, dar este si parte din lumina de zi.

Controlerul este acesta: http://coralux.net/wp-content/uploads/wpsc/downloadables/Storm-Controller-Manual.pdf . Are 6 canale, dar eu folosesc doar 4. Fiecare canal se poate seta individual ca intensitate. Se poate seta ora de pornire si timpul de ramp-up (cred ca avea un maxim de 180 min pentru ramp-up). Se poate seta si delay pentru fiecare canal in parte. Setarea de nori o folosesc la frecvanta minima, setarea de fulgere n-o sa o folosesc niciodata, dar na, e acolo. Nu am incercat inca sa ii setez coordonatele geografice sa vad cum e cu fazele lunii - chestiunea e mai mult de amuzament la un acvariu plantat. Ledurile merg setate pe intensitate intre 1-250 - cele albe, cele albastre 1-5. Eu le folosesc momentan pe la 40. Cred ca daca as gandi-o din nou, jumatate din leduri ar fi destul pentru acvariul meu (180 l) - sau poate leduri de 1w ar merge. La mine porneste la ora 10 dimineata, ajunge la intensitatea de zi in 90 de minute, are 8 ore de lumina, apoi descreste pana la moonlight.

Am sa vad cum merg plantele si algele in timp. Niste poze, in ordine cronologica, incepand de pe 25, cand a fost startat acvariul. Ieri au iesit nitritii si amoniacul 0 asa ca am inceput sa mut pestii, vechiul meu acvariu e suprapopulat si sub-filtrat. Dar asta e pentru alt topic.

image

Am sa incerc sa vad daca gasesc un par-metru la facultate, dar va insemna sa o demontez. Nu e o catastrofa si chiar as vrea niste valori de par, dar e destul de grea ).

Lucian: Am editat link-ul ca sa vedem aici poza. (click dreapta pe imagine si selectezi "Copy Link Location" iar link-ul respectiv il selectezi si ai in meniul de deasupra ferestrei de editare butonul [Img]

This message was edited 3 times. Last update was at 31/12/2015 18:44:41

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

OanaR wrote:Am sa vad cum merg plantele si algele in timp. Niste poze, in ordine cronologica, incepand de pe 25, cand a fost startat acvariul. Ieri au iesit nitritii si amoniacul 0 asa ca am inceput sa mut pestii, vechiul meu acvariu e suprapopulat si sub-filtrat. Dar asta e pentru alt topic.

http://imgur.com/a/9SXyy

Am sa incerc sa vad daca gasesc un par-metru la facultate, dar va insemna sa o demontez. Nu e o catastrofa si chiar as vrea niste valori de par, dar e destul de grea ).

Bine ai venit pe forum!

- Acvariul tau e foarte aratos, ar fi pacat sa nu-l prezinti asa cum se cuvine. ... fa un topic special, pentru asta.
- PAR-metrul e un aparat portabil, nu trebuie sa te duci cu lampa dupa tine. ...
- Cifrele alea nu sunt nimic altceva decat niste cifre... nu te vor ajuta cu nimic. Urmareste plantele si-ti vei da seama, cu usurinta, daca e nevoie de "mai multa lumina".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
OanaR
Member

Joined: 23/07/2015 16:15:49
Messages: 108
Location: Iasi
IP:
Offline

Stiu eu ca e portabil, dar nu am relatii atat de beton la facultate ca sa mi-l dea (in caz ca au) ). Stiu ca sunt doar niste cifre, dar tot sunt curioasa. Multumesc pentru aprecieri, sper sa arate mai bine dupa un timp .
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Frumos. Deschide si un jurnal sau un post de prezentare la rubrica "Despre noi" si acolo sa ne ti la curent cu evolutia si sa ne spui daca introduci fertilizanti pentru plante sau cum te gandesti sa faci?


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
barabasfan77
Junior member

Joined: 22/04/2014 08:31:07
Messages: 21
Location: Bucuresti
IP:
Offline

am urmarit aceasta postare , nu de la inceputurile ei ..... citit tot, date tehnice , calcule .... sunt curios daca proiectul a dus catre un rezultat ?
ca si punere in tema am ceva proiecte de lampi led .... merg pe leduri de putere mica , cumulate in intensitate, combinate in temperaturi de culoare , lampile rezultate avand design , usurinta in foloside, durabilitate , greutate extrem de mica , ex o lampa de 80 cm la pana 1 kg greutate..... voi da nastere la discutii sceptice privind lumina led de putere mica ... teste ale acestor leduri sunt facute in acvariul personal fara nici o aditie de co2 sau fertilizare in masa apei. substrat fertil aquabasis si ceva aditie de eazycarbo care momentan este intrerupta .
poze cu aceste lampi se pot vedea pe contul de fb .... dan barabas
video cu o lampa si acvariul luminat cu led



by koala: Am rezolvat linkul, ca sa putem vedea filmul direct aici.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/01/2016 14:09:39

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Lampa este frumos realizata (din ce se vede in film). Nu o sa sara nimeni cu comentarii referitoare la greutate, mai ales daca o sa ne dai mai multe detalii. Ai nimerit exact unde ne povestim unul altuia ce stim despre subiect si cum sa utilizam led-urile mai bine
Nu am inteles chestia cu led-urile de mica putere - te referi la led-uri individuale de 1W (sau pe acolo) sau la benzile/plachetele cu led-uri?


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
barabasfan77
Junior member

Joined: 22/04/2014 08:31:07
Messages: 21
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ma refer la acele leduri smd 5050 montate in module de 3 bucati pe banda rigida de aluminiu... este identica cu acea banda flexibila la 5 m..... aceasta banda rigida este la lungimi de 1m avantajul este ca se poate monta cu adeziv termic pe supotr de aluminiu ptr dispersia caldurii. alt avantaj este ca au stbilitate in functionare plus ca adunate dau lumina corespunzatoare acvariului.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am inteles. Dar de ce nu dezvolti subiectul care este foarte interesant? Ce combinatie de led-uri ai utilizat (temperatura de culoare si putere/nr.), cum le-ai alimentat, ai incercat sa variezi intensitatea luminoasa, de unde le-ai cumparat?


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
barabasfan77
Junior member

Joined: 22/04/2014 08:31:07
Messages: 21
Location: Bucuresti
IP:
Offline

combinatie de alb cald 3000k , alb rece 7000k si acel violet dat din albastru si rosu .... alimetarea simpla in paralel la 12 v si amperaj in functie de numar de leduri . un led smd are un consum de 0.3w si un flux luminos de aprox 25 lm alimentat corect . forme de lampi opentop si poze se pot vedea pe fb
https://www.facebook.com/dan.barabas1/media_set?set=a.750448185075291.1073741847.100003303504262&type=3
[Email]
barabasfan77
Junior member

Joined: 22/04/2014 08:31:07
Messages: 21
Location: Bucuresti
IP:
Offline

se poate folosi ca variator de intensitate un modul dimmer cu telecomanda , benzile led sunt cumpatate din bucuresti de la o firma spacializata pe led si sisteme de iluminat led
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@ Barabas - Ai facut lampi frumoase, se vede mana si ochiul arhitectului Am vazut ca pentru "culori" ai utilizat banda RGB. Nu ai gasit benzi de culoarea necesara sau nu erau ce-ti trebuia?

Ca tot se vorbea de led-uri de mica putere hai sa detaliem led-urile care se gasesc in aceste benzi. In general cele 3 tipuri foarte utilizate sunt 3528, 5050 (cel mai cunoscut) si mai noul 5630.
image

Difera prin fluxul luminos, dimensiune=>suprafata de disipare a caldurii, tensiune, etc. Iata cateva din caracteristicile lor:

image

Ultimele aparute pe piata LED-urile 5630 au depasit limita de 100 lumeni/W ceea ce le face cele mai eficiente din punctul de vedere fux luminos/consum.
Iata si vizual cam cum arata diferenta dintre ele:

image

sau asa:

image

Atentie: nu toate benzile cu led-uri sunt dimabile - trebuie verificat inainte.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/01/2016 23:39:32



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Lucian foarte bun postul. Am ?i eu o lampa de la colegul barbas f?cut? f ok super slim finuta, doar ca "ochiometric" nu cred ca este de ajuns pt ce vreau eu de la nano astfel m? interesa posibilitatea m?ririi puterii iar acum ?tiu r?spunsul trebuie doar sa v?d ce combina?ie de leduri voi face

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tot bananaind prin spatiul virtual pentru niste raspunsuri la cateva intrebari am dat peste un articol interesant pentru marinari: http://www.advancedaquarist.com/2014/5/aafeature
Caline, te-am vazut ca esti prieten cu ei


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sunt mai multe conventii despre lungimile de unda ale diverselor culori. Veti gasi diferente fata de lista de mai jos, tot ce conteaza pentru subiectul nostru (lumina emisa de LED-uri) este zona unde se afla. Oricum spectrul de emisie a unui led colorat este mai mare decat lungimea de unda “caracteristica” care il defineste (lungimea de unda de varf = the peak wavelength).

image

- Infrared (IR) - 750nm-1mm
- Far Red - 680-740nm – pe aici se termina spectrul vizibil
- Deep Red - 650-670nm
- Red - 620-645nm
- Red-Orange - 610-620nm
- Amber (ambra/chihlimbar) - 585-595nm
- Green - 520-550nm
- Cyan/Turquoise - 485-500nm
- Blue - 465-485nm
- Royal Blue - 440-465nm
- Indigo ~446nm – doar informativ pentru doamne
- Violet - 400-440nm -De aici incepe spectrul vizibil.
Violet = image


Pentru domnii acvaristi (doamnele stiu ) Violetul este o culoare de sine statatoare. A nu se confunda cu purpuriul sau magenta / fucsia care sunt combinatii de culori (rosu-albastru)...
image image


- Ultraviolet A UV-A 315–400nm – numita si Lumina neagra / Black light - aici este limita utilizata in acvaristica la iluminat
- Ultraviolet B UV-B 280–315nm - daunator
- Ultraviolet C UV-C 100–280nm - daunator - utilizat la in lampile de sterilizare

In documentatia de utilizare a led-urilor in acvaristica, cea pentru acvarii marine (din pacate acvariile plantate sufera foarte mult la capitolul documentatie) am mai gasit doua zone de culoare tratate distinct cu toate ca sunt cuprinse in zonele date mai sus. Acestea sunt:
- Lime 566nm-569nm – acest led a fost creat pentru a da stralucire luminii albe neutre fara sa afecteze temperatura de culoare generala si elimina tentele violete. Nu influenteaza fotosinteza / PAR. Am vazut exemple si fotografii care aratau actiunea acestor led-uri doar pentru acvarii marine.
- PC Amber 588nm-592nm – lumina emisa de aceste led-uri ajuta la redarea mai buna a culorilor fara sa influenteze foarte mult temperatura de culoare.

LE: Am adaugat si diagramele generice ale culorilor de baza si cele doua suplimentare (Lime si PC Amber):

image

image

This message was edited 1 time. Last update was at 06/02/2016 21:26:03



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Un link util celor care proiecteaza lampi mai ales cu led-uri: http://spectra.1023world.net/
Este super pentru ca iti arata, pentru led-urile pe care le stie, daca indeplinesti cerintele de spectru iti spune PAR-ul calculat, intensitatea luminoasa si multe alte date utile.
tot testand diverse combinatii am vazut ca pe masura ce marim numarul de led-uri (pentru a realiza ceea ce ne-am propus) numarul de led-uri din diverse culori nu se modifica proportional - el iti da calificativul criteriu satisfacut imediat ce ai depasit o anumita valoare a unui parametru. Daca spre exemplu la 5 led-uri Alb 6500K imi trebuie 3 led-uri FR se poate ca si la 6 led-uri Alb cele 3 led-uri FR sa imi fie in continuare suficiente... (este doar un exemplu!!! )


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com