[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminat cu LED-uri pentru acvariu plantat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
marian8888
Junior member

Joined: 01/05/2016 18:53:36
Messages: 7
IP:
Offline

si limba romana mie chiar imi este straina.. daca poti da cateva detali mai mura in gura ar fi perfect
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Fiindca am promisiuni pentru ceva plante m-am apucat si eu de modificat capacul.
Eu vreau sa folosesc LED-uri 3528 (din mai multe motive).

Tot masurind si incercind cum se vede si cum s-ar putea monta am vazut ca diferenta de luminozitate la nivelul subtratului e mare (la ochiometru) intre LED-urile puse la 6-7mm deasupra apei si puse la nivelul capacului (cu aproximativ 10 cm mai sus).

Ca sa masor ceva mai serios am pus LED-urile pe masa, iar cu luxmetrul am vazut ca exista o diferenta de aprox. 37% intre fluxul luminos la 40 de cm (cam atit am coloana de apa) si la 50 de cm (distanta cu tot cu capac).

Mi se pare cam mare diferenta si cred ca LED-urile fara concentratoare de lumina ar trebui montate cit mai aproape de suprafata apei.

In plus montind LED-urile la 2-3 cm distanta de sticla lumina emisa de LED-uri este sub unghiul de reflexie totala al interfetei apa-sticla - practic aproape toata lumina care ajunge pe sticla e reflectata inapoi in acvariu.

Sint atasate pozele cu masuratorile efectuate.
[Thumb - 2.JPG]

[Thumb - 3.JPG]

[Thumb - 1.JPG]


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sa iei in calcul si faptul ca masuratorile facute "in aer" nu au nici o legatura cu masuratorile facute "in apa".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca tot a deschis liv1305 subiectul lumeni/lux si distanta fata de bazin a sursei de lumina sa lamurim (inca o data) ce masuram si cum gandim
Lumenul este cantitatea totala de lumina generata de sursa de lumina (de exemplu LED), pe cand luxul masoara gradul de iluminare a unei arii de un metru patrat iluminate de un flux luminos de un lumen. Deci daca un led are un unghi de 120 grade el "raspandeste" intreaga cantitate de lumina in interiorul acestui unghi. Daca masuram cantitatea de lumina care ajunge pe o suprafata data cand asezam sursa de lumina la o anumita inaltime/distanta X de acea suprafata obtinem "iluminarea" in lux (cantitatea de lumina din jurul acelei suprafete se pierde si nu este utila). Cand apropiem sursa de suprafata de masura cantitatea de lumina care ajunge acolo creste deci spunem ca va creste iluminarea (numarul de luxi) avand aceiasi sursa cu aceiasi intensitate luminoasa (lumeni). Daca in primul caz cu sursa la distanta X punem un reflector/lentila, aceiasi cantitate de lumina se va "raspandi" pe o suprafata mai mica deci cantitatea de lumina care ajunge pe suprafata data va fi mai mare. Este acelasi lucru cu o lanterna cu care luminati un zid: cand luminam zidul va apare un cerc luminos, daca ne apropiem cercul se restrange si iluminarea in cadrul cercului creste, daca la o anumita distanta focalizam lanterna cercul de lumina se micsoreaza si iluminarea in cadrul cercului creste. Putem face analogia cu o stropitoare de gradina - cu cat micsoram jetul cantitatea de apa pe metru patrat creste dar daca jetul este prea strans apa ajunge doar in anumite locuri si asa a aparut bancul "- Mai plimb-o baa!"
Pana acum teoria ca daca apropiem sursa de apa va creste iluminarea este corecta. Trebuie sa tineti seama ca led-urile (mai mult decat alte surse de lumina) au lumina punctiforma. Totodata in cazul in care distanta fata de apa este mica diferentele de iluminare pe verticala intre planurile acvariului sunt foarte mari.
Din aceasta cauza vor rezulta zone mai iluminate si zone mai intunecoase. Din jocul unghi/reflector-lentila/inaltime fata de apa/ distanta intre led-uri trebuie gasit un optim pentru a obtine o iluminare cat mai uniforma la o iluminare dorita.
Nu am vorbit de calitatea luminii. Din cantitatea de lumina care ajunge pe o anumita suprafata (iluminatul masurat in lux) doar o parte este buna/utila pentru plante => grosso-modo asta este masurata cu PARmetrul...
Ricardo are dreptate: masurarea in aer are doar rol "informativ" sau pentru a compara doua surse in aceleasi conditii...

LE: si mai este o problema a oricarei surse punctiforme de lumina: suprafata luminata nu este "iluminata" uniform, gradul de iluminare scade pe masura ce creste unghiul fata de axul central. La fiecare led si/sau lentila/reflector veti gasi grafice cu variatia in functie de unghiul fata de ax...

This message was edited 1 time. Last update was at 09/05/2016 10:42:15



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Gradul de absortie a luminii vizibile in apa e considerat practic nul.

Citatul nu imi apartine. Gasiti referinte aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_absorption_by_water

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/chemical/watabs.html

http://www1.lsbu.ac.uk/water/water_vibrational_spectrum.html

Situatia se schimba in apa sarata. Si se schimba foarte mult in afara domeniului luminii vizibile. E dat pe undeva gradul de absortie a UV ca fiind cu citeva ordine de marime mai mare decit al luminii vizibile.

Neavind aparatura cu care sa se poata masura atenuari ale luminii de 0,0001 trebuie sa cred ce scriu altii (mai ales ca sint toti de acord).

Deci ar trebui ca masuratorile facute in aer sa corespunda destul de mult cu cele facute in apa potabila. Desi in articole se refera la apa pura.

Daca am intele bine diagramele din articole distanta pina la care lumina vizibila ajunge la 0 ar fi de peste 200 metri in apa pura. Cred ca geamurile de la acvarii atenueaza mai mult decit apa.

@koala - si eu credeam ca ar trebui sa fie diferente majore. Am ramas tot partial nelamurit.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/05/2016 11:02:50


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Apa absoarbe lumina diferit in functie de spectrul acesteia. Lumina albastra este cea care patrunde cel mai mult (de aceea lumina rece/albastra este cea "preferata" la acvariile marine... Mai jos redau din nou graficele de absorbtie. Este adevarat ca la adancimea acvariilor noastre absorbtia este nesemnificativa - indiferent de tipul apei dulce-sarata dar doar pentru apa pura altfel nu (vezi macar teoretic diferenta dintre apa din largul oceanelor si cea de coasta unde nu mai este asa de curata).
Influenta este alta... si anume doua fenomene fizice: refractia si reflexia. Din cauza schimbarii directiei de propagare a luminii (refractia) esti de acord ca se schimba si iluminarea in acvariu fata de aer iar intoarcerea partiala a undelor luminoase in mediul din care a venit la intalnirea unei suprafete de separatie dintre doua medii (aer-apa). Aceste fenomene au loc si la intalnirea unor zone cu diferenta de temperatura din apa (curenti de apa)...
[Thumb - diagram3_600.jpg]

[Thumb - absorbtie.png]

This message was edited 2 times. Last update was at 09/05/2016 12:51:24



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Am vazut si retinut diagramele de mai sus de la inceputul topicului.

Dar se refera la apa sarata cu substante adaogate de 0,25-0,35%. Cu alge, plancton, zooplancton, s.a.

Chiar si in conditiile respective vad ca in primii 5 metri absorbtia luminii e destul de mica si accentuata pe rosu.

In apa din acvariile cu apa dulce sintem foarte departe de valorile respective si gradul de absorbtie al luminii ar trebui sa fie diferit. In plus alergam toti dupa o apa cit mai clara.

Despre relexie si refractie am facut o observatie mai sus.
Unghiul solid in care emite un LED fara optica speciala e de obicei de 120 grade. Deci va emite intr-un unghi de 60 de grade fata de verticala la suprafata apei. La un unghi apropiat de valorea maxima (undeva peste 45 de grade) va emite cantitativ mult mai putina lumina. Nu am facut un calcul, dar se poate verifica cu o lanterna. Daca plasezi o lanterna la un unghi de 30-40 de grade fata de suprafata apei se poate observa ca toata lumina lanternei va fi reflectata inapoi in acvariu. Prin refractie i se va micsora unghiul de incidenta fata de geam si va intra in zona de reflexie totala de la interfata apa-sticla. Practic lumina generata la un unghi de 30-40 de grade fata de suprafata apei va fi reflectata inapoi in acvariu. Iar in zona respectiva LEDul are si mai putina lumina generata, deci pierderile de lumina vor fi si mai mici.

Zau ca e mai simplu sa luati o lanterna si sa va jucati putin cu ea deasupra apei, decit toate explicatiile de mai sus. Cu lumina stinsa in acvariu si redusa (sau stinsa) in camera se poate observa cel mai usor.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

chiar mai am de citit citeva ceva pe la marine - macar pentru cultura mea generala.

This message was edited 2 times. Last update was at 09/05/2016 20:09:45


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

cantitatea de saruri dintr-o solutie mie nu imi spune nimic despre proprietatile ei optice Sa nu o mai lungim - pentru ca lux-metru care sa poata fi introdus in apa nu am, dar PAR-metru pot face rost, cand o sa am timp o sa fac masuratori cu aceiasi sursa de lumina in aer si in apa si o sa va dau rezultatele. Aftfel ne dam cu presupusul si nu ajuta pe nimeni care vrea sa urmareasca postul


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Vad ca exista metode de masurare a cantitatii de saruri dintr-o solutie bazate pe proprietatile optice ale acelei solutii. Parca pe la Hanna la Cluj. Dar ai dreptate si o lungim prea mult. Oricum pina la urma doar plantele vor hotari daca le place combinatia de LEduri aleasa sau nu.

Pina la urma nu prea conteaza daca o sa creasca cu leduri 3528 de la chinezi sau de la Bridgelux/Cree. Important e sa creasca.
Scuze de aproape "offtopic".

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Daca tot am sapat dupa valori comparative de PAR:

http://www.advancedaquarist.com/2013/12/lighting

Doar ca toate comparatiile sint facute pentru apa sarata.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Liv wrote:Daca tot am sapat dupa valori comparative de PAR:

http://www.advancedaquarist.com/2013/12/lighting

Doar ca toate comparatiile sint facute pentru apa sarata.


Articolul respectiv este o sursa foarte buna de inspiratie pentru modelele de iluminare pentru acvarii de recif.
Din pacate pentru acvarii de apa dulce nu ajuta foarte tare. Pentru corali exista liste cu niveluri aproximative
PAR functie de specie. Pentru plante nu am cautat, posibil sa existe, pentru plante acvatice chiar nu stiu.

Un punct de plecare interesant:

http://smartgrowtechnologies.com/plant-light-micromoles/

Utilizarea unui parmetru este esentiala pentru cei care folosesc lumina artificiala pentru a creste plante (ma refer
la cultura intensiva, comerciala, nu hobby).

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si mai mult, in conditii de lumina puternica alba fotosinteza este mai bine stimulata de prezenta luminii verzi decat de
prezenta luminii rosii. Deci in cazul in care lampa livreaza multa lumina alba este mai bine sa existe o componenta
puternica verde decat rosie. Dar asta se refera la plante si fotosinteza, nu ne spune nimic despre alge, care si ele
sint fotosintetice. Modelul de studiu pentru acvarii cred ca trebuie sa fie unul diferit si este mult mai complicat decat
in horticultura in general.

http://smartgrowtechnologies.com/wp-content/uploads/2016/08/Green-light-effect-on-photosynthesis-1.pdf

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Lucian, m-ai dojenit ca nu am citit acest topic. Pe buna dreptate.
Pot spune ca am reinventat roata, de tot ce m-a lovit te-ai lovit si tu cu 2-3 ani inaintea mea.

Ai dreptate cu facutul cutiei fizice inainte sa incepi partea electrica / electronica.

Marele esec al acestuu topic este lipsa unor poze cu produsul final, eventual cu un filmulet cu lumina pe acvariu.

Mentionez ca ai o nevasta tare intelegatoare, a mea ma lasa de multisor pe drumuri daca ii invadam bucataria.

As mai adauga ceva constructiv la topic: ventilatoarele Akasa cu auto thermal control. Au senzorul incorporat si isi variaza turatie functie de mediul inconjurator. Incep la turatie mica la 25°C si cresc pana in turatie maxima pe la 45°C.

Apoi, legat de solutii led, LedBloke Uk face un multichip cu leduri din binuri superioare. La fel LedGroupBuy Cree Lumia.

Legat de ledurile three up, gaurile mici din placuta stea sunt pentru fixarea unor lentile. Trebuie sa mai cauti daca vrei, ele sunt disponibile la preturi modice.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
maxu'
Member
[Avatar]

Joined: 26/05/2004 15:21:12
Messages: 188
Location: Craiova - Rovine
IP:
Offline

Dupa o mica pauza in acvaristica am luat-o de la capat cu un bazin de 360l (125x50x55) si intentionez sa ii fac iluminarea pe led, sub capac sau lampa gen suspendata sau de pus pe acvariu.

Ce model leduri recomandati sa folosesc?

As vrea ceva mai simplu de facut, fara controller special, m-am gandit la 1-2 benzi rigide ip65 lumina calda, 1-2 rece si cateva rosii si albastre din care sa iasa spectrul pentru plante, aparusera si ceva benzi led cu lumina violet pentru plante dar nu mai gasesc prin oferte
Magazin de electronice la mine in oras e Adelaida si am gasit ceva banda led rigida smd ip65 cu 1920 lumeni pe metru lumina calda, led in gel, 24w/metru, alimentare 24V
[Yahoo!]
alexx88
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2017 11:01:19
Messages: 84
Location: Bucharest
IP:
Offline

Depinde ce urmaresti. Singurele avantaje ale benzilor de LED-uri sunt pretul mai redus si usurinta de instalare. Nu au un spectru prea bun si, comparativ cu niste LED-uri de calitate, vor "masca" anumite culori in timp ce vor pune in evidenta altele. Depinde de scop.

La recomandarea celor de pe forumul PlantedTank eu am ajuns sa folosesc asa ceva https://ro.mouser.com/ProductDetail/997-L2C5FS001208E15 . Aici este si pagina producatorului https://www.lumileds.com/products/cob-leds/luxeon-cob-with-freshfocus-technology CRI-ul este undeva la 95 si, dupa ce am adaugat si alte canale de culoare, Spectra mi-l arata la 99, ceea ce e foarte foarte bine. Deocamdata am pus 3 LED-uri ca cel de mai sus si lumina, chiar si la 30% este mult peste nivelul celor doua T5-uri Juwel de 45W care au venit cu acvariul (Juwel de 180l). Am pus lista de LED-uri mai jos, e clar ca voi merge spre minim cu majoritatea canalelor, dar avantajul e flexibilitatea in alegerea "culorii predominante", in functie de ce doresc sa pun in evidenta.

Lista de canale:
1: 3 x 6500K Neutral White (3 x 33W)
2: 6 x 2700K Alb Cald (6 x 6W)
3: 6 x albastru royal si 3 x albastru normal (6 x 1W + 3 x 1W)
4: 3 x Cyan
5: 6 x Rosu Aprins (6 x 0.7W)

Links:
Spectra: http://spectra.1023world.net/

This message was edited 1 time. Last update was at 19/02/2018 09:01:58

alexx88
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2017 11:01:19
Messages: 84
Location: Bucharest
IP:
Offline

Mai am vreo 2h de munca si am terminat. Am testat pe rand fiecare canal, merg perfect, diseara sper sa pun lampa finalizata pe acvariu si sa revin cu niste poze before-after.

[Thumb - 20180225_173217.jpg]

Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru cineva ca mine care nu e pasionat de tinkering si doreste un sistem complet gata facut ce imi recomandati ?
Doresc un sistem de iluminare fiabil pe termen lung (led) care se poate programa cu pornire si oprire treptata (gen rasarit/apus) , proiectat sa fie ideal si pentru pesti . Bugetul maxim este de 1100 lei iar acvariul are 80 cm si o adancime de 45.

Multumesc
M.Mihai
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/02/2010 14:59:48
Messages: 632
Location: BUCURESTI P-ta Sudului
IP:
Offline

Masterblaster wrote:Pentru cineva ca mine care nu e pasionat de tinkering si doreste un sistem complet gata facut ce imi recomandati ?
Doresc un sistem de iluminare fiabil pe termen lung (led) care se poate programa cu pornire si oprire treptata (gen rasarit/apus) , proiectat sa fie ideal si pentru pesti . Bugetul maxim este de 1100 lei iar acvariul are 80 cm si o adancime de 45.

Multumesc

Uite si este la un pret bun. Asta este fiabila pe termen lung 80.000 ore, dar iti mai trebuie un controller iluminare lampa. Dennerle Trocal LED Control
Controller LED pentru simularea luminii conditiilor naturale de iluminare in acvarii de apa dulce sau sarata.

4 canale de reducere treptata a luminii (dimming) pentru pana la 2 lampi Trocal LED cu 2 canale separate de control
permite faze de rasarit si apus cu schimburi de culoare in timpul zilei
simulare a fazelor lunii
program de aclimatizare pentru acvarii nou setate
programare pe aparat direct sau prin PC (port USB)
memorie buffer care salveaza datele in caz de lipsa de curent
potrivit pentru toate lampile Trocal LED

https://www.nevertebrate.ro/lampa-dennerle-trocal-led-80cm-42w-pt-acvarii-78-95cm-18032
https://www.nevertebrate.ro/controller-iluminare-lampa-dennerle-trocal-led-control-18140
[Email] [MSN]
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La asta ma uit ?i eu dar problema e ca plus controller este 1550 lei . Nu sunt dispus sa dau atâ?ia bani pt o chestie care pana la urma nu e atât de complicata . Încerc sa g?sesc alte variante.
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com