| Message |
|
|
|
Interesant, poate detaliezi si in ce constau testele facute de tine. Eu am folosit in bazinul cu substrat, plante si creveti, dar si in cel cu pesti, steril. La creveti, nu am observat nimic ciudat, dar acolo fiind multi, greu sa ii urmarestisa vezi daca au fost decese, mai ales din aceasta cauza. La pesti, n-am avut nici o problema, dar acolo nu am substrat. Pe punga de nitridac legat de continut, scrie doar ca sunt bacterii. Poate cineva cu mai multe cunostinte ne poate ajuta, dar imi este greu sa cred ca cei de la seachem sau alte firme ar folosi alte bacterii care fac acelasi lucru. Este doar o ipoteza, greu de demonstrat la fel ca incercarea de a face o comparatie intre materialele care le folosim pentru filtrarea biologica, gen matrix, substrat pro..etc, incercand sa aflam care este mai bun si daca se merita intradevar diferentele de pret sau totul este doar marketing.
|
 |
|
|
|
Am folosit eu o buna perioada de timp. Eu trageam tot continutul intr-o seringa de 30ml si dozam zilnic pana terminam cei 25 ml, am fost multumit de efect.
|
 |
|
|
|
Inca nu este de despartit, mai lasa-i.
|
 |
|
|
|
La mine sunt doar 8 cm pana la luciul apei. neoanele nu le-ar atinge, dar lampa degaja destul de multa caldura.
|
 |
|
|
|
O splendoare de planta. Crezi ca ar rezista la o lumina mai puternica, lampa mea are 3x39w si o folosesc la un bazin de 90 litrii.
|
 |
|
|
|
Colegul Silviu are oarece dreptate, dar imbinarile respective se fac la lemn, nu la pal sau mdf. Poti sa-l faci linistit singur cu putina indemanare, dar trebuie sa alegi bine palul(sa fie cu melamina nu cu hartie), sa aiba canturi abs iar cel care iti cantuieste palul sa nu se zgarceasca la lipici, ala face etansarea corecta. Mai bine sa iasa putin, ca se curata usor decat sa se dezlipeasca dupa.
|
 |
|
|
|
Plantele consuma tot timpul co2, nu este nici o risipa, ziua la fotosinteza, noaptea produc glucoza, este foarte ok un co2 stabil.Cat despre lumina, pentru fotosinteza sunt necesare cam 5 ore. Acvaristii folosesc pauze in iluminare pentru a se bucura de bazinele lor, bazine care in general sunt tinute in locuinte, unde ziua este si lumina naturala. Nu este de intensitate mare, dar nu se franeaza nimic brusc.
|
 |
|
|
|
Pentru inceput, baga munca de chinez. Ia o periuta de dinti si freaca bine pietrele alea. Ce am observat, bacopa sta inclinata, chiar daca nu vad nici o iesire de la filtru indreptata acolo Verifica circuitul apei, pe pietre ai alege si in partea din spate? Mi se pare sau ai tonine in spate?
Ai un mic dezechilibru intre po4 si no3, asta se rezolva. Fa cateva schimburi de apa, lasa mai moale fertilizarea, nu are cine sa manance la tine. Poti incerca ceva plantute consumatoare gen riccia, pistia, ceratopteris etc. In partea din fata, pe sticla jos, intre substrat si sticla ai diatome sau sunt doar umbrele?
|
 |
|
|
|
Depinde Silviu la ce te referi, daca are frunzele mai mari, nu este petit. Daca te referi la faptul ca a crescut planta, aia nu este o problema, tot mic ramane. Il poti taia si sa repozitionezi partile taiate. De fapt, frunzele sunt mai mici si decat moneda de 1 ban.
|
 |
|
|
|
Salut. La un bazin mic, eu m-as orienta la plante cu frunze mici, anubiasul acela nu este potrivit. Daca vrei anubias acolo, cauta anubias barteri nana petit, acela cu frunze cat moneda de 5 bani. Cam la fel si cu microsorum, dar aici depinde si cat vrei sa pastrezi acest scape.
|
 |
|
|
Nici nu stiu cu ce sa incep  . Arata foarte bine ce ai tu acolo, multi dintre noi nici nu visam la asa ceva. Eu abia incerc sa fac loc la al 3-lea si tu ai 8  .
Bazinul acesta nou, are tot ce vrei, incepand de la proportii bine alese, sticla de calitate, scape s.a.m.d. Cand le-am vazut si pe celelalte, nu-mi venea sa cred. Felicitari, esti un exemplu demn de urmat  .
|
 |
|
|
|
Vezi ca ciano arata si un deficit de filtrare. Plantele care nu se mai hranesc si sunt in descompunere ar trebui eliminate. Eu am eliminat ciano intr-o luna la un bazin, suprapopulat cu scalari, neoni, ancistrusi, cory si cu plante care aratau deplorabil, prin suplimentarea filtrarii si curatenie la inceput de 2/saptamana, apoi 1/saptamana. Frunzele care puteau fi sterse, le stergeam de fiecare data cu buretele, ce credeam ca nu isi mai reviene-eliminam.
Sfatul cu ceva plantute de suprafata, este unul corect, va ajuta mult in stabilizarea bazinului. Parvula o poti tunde de jos, daca nu e topita de tot isi revine. Bucephalandrele daca au conditii bune, cresc si se umplu de flori, am una pe un lemn care are 6 flori acum. Ai un bazin cu potential mare, cred ca vom vedea ceva foarte frumos in viitorul nu prea indepartat.
|
 |
|
|
Toate bune si frumoase, dar o poza cu bazinul nu ne arati? Nici eu n-am talent la pozat, nici aparat, dar mai trag cate o poza cu telefonul  .
Tu chiar vorbesti serios ca vrei sa speli lunar cate un litru de material filtrant? Eu nu bag o data pe luna mana in bazine, filtrele la bazinul cu pesti nu le deschid decat daca e ceva nasol, nu mai merg sau altceva. Pana la urma, investim in filtrare ca sa ne usuram munca cu bazinele, se stabilizeaza si ai un colt de natura super. Un 10% recomand la oricine sa aiba filtrarea din volumul bazinului, ii ajuta mult si pe astia mai lenesi  .
|
 |
|
|
|
Atunci ia in calcul o filtrare mai mare, acest filtru nu va face fata singur. Cam ce ciclide ai dori, te-ai orientat spre ceva anume?
|
 |
|
|
|
Filtrul acela nu cred ca va face fata la acest volum de apa, doar daca vei avea o populatie redusa de pesti atunci va fi ok.
|
 |
|
|
|
Hmm, incerc sa fiu cam dezamagit de topicul asta. Il urmaresc de la inceput, insa de cand a venit vara-gata. Ultima postare mai omeneasca a fost a colegului Ocean, pe la pagina 70, undeva prin iunie. Ma tot uit dupa cate o poza mai deocheata, dar nimic, am ajuns sa ma simt ca in melodia lui Andries cea cu cascavalul la telejurnal : "m-am uitat, si la program, dar n-a mai aparut..." Vreau inapoi sarea si piperul!
|
 |
|
|
|
Dupa cum a spus si colegul mai sus, este normal. Mai depinde si de lemn, de exemplu la mine pe salcia creata nu prea se depune nimic, dar am o radacina luata de pe rau la Nucsoara, care se murdareste destul de rau. La curateniea ei, se ia si din lemn, semn ca se duce incet. De aici trag concluzia ca depinde mult si de textura lemnului.
|
 |
|
|
|
La o reamenajare a bazinului, care a durat cateva ore, am scos si anubiasii. Unul din ei, mai micut, l-am neglijat si nu l-am pus in apa, nici nu l-am stropit, ocupat cu tunderea gazonului si altele... I-am bagat la apa dupa vreo 5-6 ore. La anubiasul mic, care nu a stat in apa, au inceput frunzele sa se stranga, dupa care s-au topit incepand de la margini toate frunzele. I-a luat o perioada destul de lunga pana si-a revenit, in conditiile in care avea de toate, co2, lumina si fertilizare. In decursul timpului, am mai avut anubiasi care au ajuns la suprafata, doar ca nu i-am lasat, partea cu frunzele emerse nu era ok. Cu siguranta nu le facea bine caldura excesiva degajata de lampa si lipsa umezelii, chiar daca avea rizomul in apa.
Dezvoltarea lor este una greoaie, dar daca ajung sa aiba radacinile intr-un substrat nutritiv si nu sunt deranjati, cresc intr-un ritm alert.
|
 |
|
|
Nu e problema,te ajut cat pot, dar stii ca nu ma lasa doctorul sa ridic mai mult de 5 kg  . In ritmul asta o sa-mi ia vreo saptamana pe drumuri sa aduc apa .
|
 |
|
|
|
Hai cu bazinul la apa,nu te mai stresa atat. Daca vrei neaparat, iti aduc eu saptamanal niste apa de put, pana te obisnuiesti tu cu ideea ca merge si fara. Apa curata sa aiba si vizitatori.
|
 |
|
|
|
|