Araldq wrote:Leduri gasiti frumos la magazine specializate pe componente electronice...si sunt de mai multe feluri. eu as spune ca cele mai potrivite ar fi Powerledurile...dar sunt mai scumpute..urca paremise in jur de 30.000 buc (in Bv) in bucuresti poate se gasesc pe la 15.000..dar lumineaza mult mai puternic decat un led normal.
Later edit: am facut un calcul cu un amic care se joaca cu dinastea (de la el am si preturile)..si am ajuns la concluzia ca pentru un acvariu ca mde 130/50/60 ar fi necesare in jur de 40 de leduri...mai departe faceti calculele...
Vezi ? de aia nu e bine sa vorbesti din ce spun altii. Unu la mana, nu sunt de foarte multe feluri, avand in vedere ca vorbim de leduri albastre. Sunt leduri difuze(mate) si clare(transparente), de mica si de mare putere, de 3 sau de 5mm.
Din ledurile de care vorbeste amicul tau (adica alea din comert cu 40.000 lei) probabil ca iti trebuie de opt ori mai multe leduri decat ledul pe care l-am propus eu.
Eu nu ma "joc cu ele", eu proiectez panouri electronice cu leduri de 6 ani, zic ca am ceva experienta...
Hai sa te lamuresc. Intensitatea luminii la leduri se masoara in milicandele (MCD). In comert nu veti gasi leduri de mare intensitate, pentru ca sunt scumpe. Exemplu magazinul Vitacom (
www.vitacom.ro) urmatoarele preturi:
LED3 B-KBR 3mm BLUE-DIFF.
40MCD - 49.580 lei
LED3 BCL-KBR1 3mm BLUE-CLEAR
90MCD - 40.337 lei
LED3 BTR-KBR 3mm BLUE-TRANSP.
60MCD - 44.538 lei
LED5 B-KBR 5mm BLUE-DIFF.
60MCD - 44.538 lei
LED5 BCL-KBR 5mm BLUE-CLEAR
150MCD - 42.017 lei
LED5 BTR-KBR 5mm BLUE-TRANSP.
100MCD - 46.219 lei
Dupa cum vezi, cel mai puternic este de 150MCD (la un curent de 20mA), adica este un led cu luminozitate slaba (pentru interior : panouri de control, casetofoane,etc. ca sa nu iti scoata ochii cand te uiti in el)
Ledul pe care il scoti din "licurici" din experienta iti spun ca are in jur de
800-900MCD daca nu mai mult. La intensitate maxima daca te uiti in el, o sa te doara ochii. Ca sa cumperi un astfel de led te costa in jur de 3-4Euro (poti sa verifici pe www.conrad.de) Acu nu te poti pune cu chinezii, care fac lucrurile ieftine. Asta e productia in masa.
Deci daca vrei sa iti iluminezi acvariul cu leduri din comert, normal ca iti trebuie multe (tot nu iti trebuie 40 ... zic eu). Conteaza foarte mult si cum limitezi curentul prin LED, pentru ca daca depasesti curentul maxim admis, ledul va lumina sub luminozitatea maxima si isi va schimba usor si spectrul de lumina emis. Il depasesti foarte mult, l-ai ars. De aceea am dat valorile rezistentelor in imagini, calculate pentru diferite tensuni de alimentare.
Eu am un singur led infipt in laterala stanga a capacului, inclinat in jos ca sa lumineze pana in mijlocul acvariului (acvariul 110Lx25lx28H) Daca ii scot din inclinatie, ar lumina aproape tot acvariul si mi-ar face si umbre de pesti pe perete

. Foarte rar il las pe luminozitate maxima (cu un curent de 20mA), pentru ca lumina e prea puternica. In general il las la aprox 80% din luminozitatea maxima. Am vrut sa imi pun doua, da ar fi prea mult, pentru ca vreau sa las zona de intuneric in dreapta. Cu 40 de leduri cum spune amicul tau, cred ca imi luminez toata camera bine (4x5m) :-)
Daca tii cont ca nu vrei sa faci discoteca in acvariul pe care l-ai dat tu ca exemplu, ci vrei o lumina "de noapte" eu zic ca patru leduri dintrastea sunt suficiente. Incearca si o sa te convingi.