| Message |
|
|
|
Daca e sa ma raportez la dimensiunea pestilor, a ghivecelor si a plantelor pot sa jur ca acvariul ala are intre 50 si 60 de litri.
Cred ca aici se face confuzie intre volum si greutate. Probabil ca intra 30 kg de branza in galetile alea si nu 30 de litri.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Piulitele de la tevile de in si out nu sunt la fel?
Sunt la fel.
dan.pavelescu wrote:Eu la acvariul mare, unde aveam pompa serioasa (cat sa alimentez coloana blocului cu apa), foloseam cleme "herbie". Sunt niste coliere din plastic, care se strang cu clestele (NY2).
E un pic mai profi dear la debitul/presiunea filtrului meu merge si cu soricei.
M-am uitat la ambele dar nu au.
Ma asteptam la mai mult de la Oase, asta mi se intampla dupa mai putin de 5 luni de folosinta.
In opinia mea aceste situatii ar trebui sa fie acoperite de garantie.
|
 |
|
|
koala wrote:Foloseste coliere metalice sau "soricei" cu care sa strangi furtunul pe stutz.
Merci, buna idee cu "soriceii". Nu ma gandisem. O sa-i folosesc pana gasesc acele piulite. Daca le gasesc...
|
 |
|
|
|
Salut,
Am un filtru extern Oase Filtosmart 60 pe care il folosesc in acvariul cu creveti.
Am observat la curatarea lui ca s-au crapat doua din acele piulite de plastic care strang furtunele. Aveti idee daca se gasesc pe undeva, eu am cautat dar nu am gasit?
Sau daca se pot inlocui cu unele metalice. Furtunele sunt 8/12. Am lipit piulitele dar nu am incredere ca o sa tina, nu as vrea sa ma trezesc cu vreo inundatie.
|
 |
|
|
|
Dupa peste 3 luni nu mai am avut decese. Ce-i drept au mai ramas doar 4 creveti. Nici nu s-au mai inmultit, posibil sa fie toti masculi. Daca tot am descoperit si rezolvat cauza m-am gandit sa iau din nou vreo 10 bucati saptamana viitoare.
Pe langa asta m-am gandit sa filtrez cumva apa din retea sa o folosesc si pentru baut.
Prima varianta la care ma gandesc e un filtru de osmoza cu remineralizare ulterioara, un pic mai complicat de pus in practica.
Sau sa pun pur si simplu niste filtre dar atunci nu am niciun control pentru apa rezultata in urma filtrarii.
|
 |
|
|
|
S-a rezolvat, a murit!
|
 |
|
|
|
Neonul nu da semne ca s-ar insanatosi dar nici ca starea i s-ar agrava.
Daca as avea alt spatiu l-as carantina, ma gandesc sa nu fie totusi ceva contagios pentru ceilalti pesti.
|
 |
|
|
Am un neon care are probleme de sanatate.
Are o curbura a coloanei vertebrale, inoata intr-un unghi ciudat.
Vine totusi sa manance si se afla in starea asta de vreo 10 zile.
Nu am vazut simptome asemanatoare la ceilalti pesti.
Nu am vazut sa aiba nici acele pete albe, caracteristice bolii neonului.

|
 |
|
|
|
Neocaridine am, RCS.
Cat ar fi optim tds-ul?
|
 |
|
|
|
Am aproape doua luni de cand folosesc apa de osmoza impreuna cu minerale dennerle.
Nu am mai avut decese, e clar ca apa de la retea era de vina.
Respect proportia din prospect dar am tds 170. Nu e prea putin? Citisem ca trebuie sa fie in jur de 200.
|
 |
|
|
|
M-a pus naiba sa merg sa il schimb.
Asta nu functioneaza deloc.
Fac retur si iau din alta parte.
|
 |
|
|
Gabi C wrote:Iti recomand calduros Eheim. De vreo 10 ani mi au trecut prin mina multe modele de Eheim si sint foarte fiabile. Gama peofessionel merita din plin.
Oase par a fi iarsi de top, au si prefiltru incorporat , ceea ce este un lucru foarte fain dar din ce am vazut pe net in unele review uri se intimpla la anumite filtre sa prinda aer tot timpul si este deranjant. Nu am avut insa niciodata Oase asa ca nu pot spune prea multe despre ele.
Am eu un filtru oase pentru acvariul cel mic. Datorita faptului ca sunt din clase de marime diferite nu pot purta decat o discutie generica, gen eheim vs oase ca si firma in general.
Totusi cand folosesti un filtru observi unele lucruri la el, cat e de bine construit, cat de usor ii faci mentenanta, etc.
Din umila mea experienta, si daca e sa generalizez, eu zic ca eheim e peste oase la capitolul filtre externe.
|
 |
|
|
|
Probabil ca vrei un volum cat mai mare pentru material filtrant, altfel mie acest model mi se pare supradimensionat pentru acvariul tau
Eu folosesc de aproape 3 ani tot un eheim, un model mai mic, si sunt foarte multumit de el. E silentios si bine facut.
Nu cunosc modelul dorit de tine, poate iti raspunde cineva care il foloseste, dar eu daca ar trebui sa cumpar un filtru, as merge pe eheim.
|
 |
|
|
|
S-a stricat incalzitoru vechi, un eheim jager.
Era aprins ledul permanent la el si nu mai incalzea
Datorita faptului ca nu m-a tinut decat 2 ierni, in ciuda faptului ca eheim are un renume foarte bun in acvaristica, am decis sa cumpar un incalzitor de la o alta firma.
Cum eu am in celalalt acvariu un incalzitor aquael neo si sunt multumit de el, m-am hotarat sa iau la fel si pentru a inlocui eheim-ul.
Asa ca am luat un aquael neo heater de 100W.
Dupa ce l-am pus in functiune am observat ca acesta nu e deloc exact in masurarea temperaturii, l-am setat pe 24 grade si de fapt la acea setare face 26 grade.
Celalalt nu are problema asta, l-am pus pe 24 si el incalzeste la 24 grade
Nu prea cred ca se pot calibra genul asta de incalzitoare de aceea, desi mi-e cam lene, ma gandesc sa il duc inapoi la magazin pentru a-l schimba.
Cei care mai aveti incalzitoare din astea, cum se comporta? Mai aveti abateri de genul asta?
|
 |
|
|
DraCoNi wrote: Ok, stii cumva daca modelul ala vine la pachet cu tot ce e nevoie sau mai am eu nevoie sa iau separat chestii si care ar fi alea? Ca asta mi-e teama ca astea externe ma cam bat, eu sunt cam atehnic si cand aud de tur, retur, furtune, ma cam sperie...
Au tot ce trebuie.
Doar ca trebuie sa tai furtunele (la mine fiind acvariul mai mic am taiat si spraybar-ul) ca sa le ajustezi pentru masura acvariului tau.
Nu inteleg ce te poate speria, probabil nu realizezi ca nu e nimic complicat.
|
 |
|
|
DraCoNi wrote: Legat de filtru as avea in plan ca pana la finalul lui decembrie sa iau un filtru cascada, ce zici de ele? Sunt ok? Nu? Ma uitam si la alea externe dar mi se par complicate...
Eu am avut pentru acvariul meu de 20 l un filtru intern dennerle corner, oarecum similar cu al tau.
Am decis sa il scihimb cu unul extern, cel din linkul de mai jos:
https://iazuri-acvarii.ro/eden-external-filter-501.html
Ar mai fi si varianta putin mai ieftina de mai jos:
https://iazuri-acvarii.ro/eden-external-filter-501.html
Aceste filtre se pot agata si de acvariu, la fel ca cele in cascada daca vei cumpara separat accesoriul de prindere.
Oricare din cele doua sunt o varianta buna pentru acvariul tau.
|
 |
|
|
|
Prin adausuri constante, in cantitati mici de apa de osmoza, am ajuns cu TDS-ul in acvariu la valoarea de 200.
Nu am mai avut decese. Urmatorul schimb va fi cu apa de osmoza cu adaus de saruri (sper sa imi ajunga comanda de saruri pe care am facut-o in data de 16 octombrie pana duminica).
Daca totul va fi in regula, ma gandesc sa mai improspatez fauna din acvariu.
In acest acvariu situatia tinde catre normalitate, ma ingrijoreaza putin acvariul celalalt, unde am pestii.
Am masurat valoarea TDS din el si e pe la 400. Tot aceiasi valoare o am si la apa din retea.
Fiind mai mare, nu pot face la fel ca in bazinul mic.
Va trebui sa studiez posibilitatea instalarii unor filtre pe apa de retea si asa o sa rezolv si problema cu apa potabila ca m-am saturat sa tot car apa de la supermaket.
|
 |
|
|
Inca nu i-am dat de capat.
Mai nou au inceput sa se deterioreze si frunzele de la anubias var. nana, cam tot la fel.
Oare e posibil a fie de la lumina prea putina?
Saptamana trecuta, dupa ce am pus o lampa cu led in locul vechiului neon mi-am dat seama ce putina lumina aveam.
Sau cum zicea colegu' mai sus, problema e ca am momentan 4 anubias bonzai, 1 anubias var. nana, 1 anubias barteri, 1 anubias nana gold cu consum redus de nutrienti si doar o cryptocoryne wendtii care mai consuma ceva nutrienti.
Ar trebui sa mai iau ceva cu crestere rapida?
|
 |
|
|
ugarit5 wrote:Niste creveti amano ar merge bine 
Poate in acvariul celalalt, cel de care discutam acum cred ca e prea mic pentru amano.
|
 |
|
|
In urma discutiilor de pe acest post m-am hotarat asa:
Mai intai voi face schimburi mici de apa pana ajung la valori TDS de 200 ppm.
Dupa ce ating valoarea propusa o sa merg pe sfaturile voastre, apa de osmoza plus saruri.
In acest scop am dat comanda pentru asta.
Azi am analizat apa de osmoza din fabrica, tds-metrul meu arata valoarea 1 ppm iar testele de laborator 4.5 microS/cm. Am facut si ceva provizii pentru acasa  .
Ma gandesc chiar sa adaug ceva creveti mai pretentiosi dupa ce stabilizez apa.
Va multumesc pentru ajutor.
|
 |
|
|