[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: cr1st1an
Forum Index » Profile for cr1st1an » Messages posted by cr1st1an
ionionut wrote:Cum sa nu existe diferente intre apa de osmoza si apa distilata !?
Diferentele pot fi uriase, in functie de tipul instalatiei de distilare:
Daca distilatorul are componentele de fierbere sau de condensare din bronz, din cupru, din aluminiu, aceste metale se vor regasi categoric in apa distilata.
Despre efectele cuprului sau aluminiului asupra nevertebratelor, nu cred ca mai avem dubii, sunt letale.
Ma indoiesc legitim ca instalatiile de distilare industriala a apei exclud toate aliajele metalice, in favoarea elementelor din inox sau sticla.

Am scris mai sus, TDS-ul masurat in apa distilata pe care am folosit-o eu era 1ppm.
Deci nu are cum sa apara elementele alea in apa.
Dilema cu tipurile de apa e urmatoarea:
Apa distilata se produce intern, exista un aparat voluminos care produce o anumita cantitate pe zi.
Cea de osmoza o cumpara firma in cuburi de o tona.
M-am uitat pe cuburile de apa de osmoza si erau datate cu luna mai 2020.
Eu pot sa iau cantitatea de care am nevoie din oricare dar cea de osmoza e facuta acum 5 luni, ma gandeam sa nu fie prea veche.
In schimb, la cea distilata am si ceva masuratori, gen conductibilitate, si parca am mai mare incredere.
Am pus TDS metrul in ea si imi arata 1ppm.
De asta am pus ieri apa distilata in acvariu.
koala wrote:S-ar putea sa vorbesc prostii, da' eu stiu ca solutia "sfanta" este apa de osmoza + saruri de remineralizare.

Cu siguranta e corect ce spui, in acest fel ai control absolut asupra parametrilor apei.
Totusi nu stiu daca chiar ar trebui sa recurg la metoda asta, eu am RCS in acvariu, daca erau caridine se schimbau datele problemei.
Cred ca daca ajung la TDS dorit pot jongla prin amestecul cu apa de retea pentru pastra un TDS constant, totusi as vrea sa imi confirme/infirme cineva aceasta presupunere.
In ceea ce priveste diferentele dintre apa distilata si cea de osmoza, eu nu prea le-am gasit.
Banuiesc ca se foloseste uzual apa de osmoza pentru ca e mai usor de produs casnic.
La un nano de 20 de litri am avut probleme cu vietuitorele pe termen lung.
Am pus in el dupa ciclare 10 creveti si dupa cateva luni aveam in jur de 40 dupa care au aparut problemele.
Acum mai am 7 creveti.
Dupa tot felul de incercari de a depista cauzele deceselor repetate am masurat si tds-ul apei si am constatat ca am in acavariu o valoare de 420ppm.
La apa de la robinet aveam 385ppm.
Am mai facut aceste masuratori acum ceva timp si valorile rezultate atunci au fost aproape la jumatate fata de cele actuale.
De aici rezulta ca apa furnizata prin retea este de o calitate incostanta si ca toate problemele pe care le-am avut, aproape sigur se datoreaza acestui fapt.
Ca urmare mi-am propus sa urmaresc mai des parametrii apei si sa folosesc apa de osmoza sau distilata.
Pot procura oricare dn cele doua de la locul de munca fara nicio cheltuiala.
Care din cele doua tipuri ar fi mai indicata?
Am inceput de ieri sa fac schimburi mici de apa pentru a remedia TDS-ul apei.
Am schimbat un litru de apa cu unul de apa distilata, asta reprezentand un schimb de aprox 7% din cantitatea neta de apa din acvariu.
Astfel am redus TDS-ul de la 420 la 390 ppm.
Nu stiu daca e corect rationamentul meu dar m-am gandit ca daca merg cu un schimb mai mare (probabil am nevoie de un schimb de 30% pentru a duce TDS-ul la 200 ppm) pot afecta vietuitoarele ramase.
De asemenea as mai vrea sa stiu daca adausul de apa distilata/de osmoza e corect cum il fac acum, sau ar trebui sa combin cu apa din retea?
Eu am pus direct acum pentru a obtine mai rapid rezultatele pe care mi le-am propus.

Ma gandeam sa pun in acvariu apa de osmoza sau distilata pentru a scadea tdsul.
Care din ele ar fi mai indicata?
Se pune ca atare sau amestecata cu apa de la robinet?
Astazi mi-a venit sa masor tds- ul apei din acvariu si... surpriza: 409.
Fiindca facusem schimb de apa doar de 2 zile am zis sa masor si la apa de la robinet si... alta surpriza: 387.
Am mai masurat tds-ul in trecut, era in jur de 260, ceea ce e totusi aproape de parametrii normali.
Cred ca ar trebui sa gasesc alta sursa de apa, noroc ca e mic acvariul.
Chiar si asa, sper sa nu imi apara probleme si la celalalt acvariu, vad ca pestii de acolo rezista.
Nu m-ar deranja sa pun 6 bucati, doar ca ma gandeam sa nu fie prea multi intr-un acvariu de 20 litri in care mai am cativa RCS si 4 melci spiral horn.
Frumos, bravo!
Ma gandeam si eu sa iau 3 pygmy cand mai am drum pe la cj sa ii pun in acvariul de 20l. Citisem ca trebuie minim 6.
La tine cum sunt cei trei, pare ca le-ar mai trebui tovarasi de joaca?
Pana la urma m-am hotarat sa cumpar doar lampa si sa imi bricolez capacul meu.
Am decis asa pentru ca am un hranitor eheim care se potriveste doar pe capacul actual.
A iesit asa:

Aveti idee ce e cu cochilia melcului?
Cmariusgabriel@gmail.com wrote:Buna ziua din nou. Am dat comanda la baietii de la aquadec de acvariu si tre sa vina zilele astea cu dimensiunile 65x35x38cm sticla de 8mm si capac.
Doresc sa dau coamda si de echipamente si in urma ce am mai vazut pe aici am decis si rog parearea voastra:
1.filtru Eheim Substrat Pro 130 cu Eheim Substrat Pro
-Seachem Matrix 1000 ml – VRAC
-Sera Siporax vrac 1l

Daca te-ai referit la filtrul eheim ecco pro 130, el are materialul filtrant inclus, nu mai e nevoie sa cumperi.
Eu am varianta urmatoare, ecco pro 200 care e la fel doar ca are un sertar in plus.
Am cumparat un litru de matrix pentru al doilea sertar care la mine a venit cu ceva material plastic pe care l-am inlocuit cu matrixul.
In primul sertar avea eheim substrat pro, asa are si ecco pro 130.
Nu are spraybar inclus, daca doresti unul, iti recomand asta.

Am montat filtrul, nu e atat de silentios cum credeam.
Celalalt pe care il am, un eheim ecco pro 200, e mai silentios desi e mai mare.
Nici debitul nu e grozav, noroc ca nu am dat gaurile suplimentare in spraybar ca e numai bun asa cum e acum.
Am o nel?murire cu privire la el.
Nu prea ma pricep eu la filtre dar nu trebuia ca buretele sa fie la in si materialul filtrant sa fie la out? Ca la filtrul asta e invers.
Filtrul a venit cu material filtrant.
Sunt doua pungute si seamana cu siporax.
Cred ca mai am si ceva matrix ramas de la celalalt filtru.
Ma gandesc sa pun spraybarul ca valureste mai bine apa pentru oxigenare
A venit filtrul, pare bine construit.
Spraybarul e prea lung pt acvariul meu, va trebui sa il tai.
De asemenea cred ca va trebui sa mai dau un rand de gauri in el, nu se poate regla debitul si sigur va fi prea mult pt un acvariu de 20l.
Ma gandesc sa caut un burghiu foarte subtire ca sa fac asta, nu imi da prin cap alta solutie.
Am comandat deja pe cel de la oase.
Are volum pt material filtrant de 0.5l vs 0.48l eden 501.
Probabil nesemnificativ, dar m-am uitat si la faptul ca oase are canistra colorata si furtunile negru translucide fata de eden 501 care le are transparente. Cred ca dupa o vreme cand incep sa se stranga depunerile si mizeria, filtrul de la eden nu o sa arate prea bine si fiind pus in spatele sau in lateralul acvariului o sa arate urat. Vanzatorul spunea ca maine il am, cam cat sa las filtrele in paralel pentru ciclarea filtrului nou?
GreenLifeAquatics wrote:Tu vezi ce jungla ai acolo?

Verifica ph din 4 ori pe zi, 2 ori cu lumina stinsa si de 2 ori cu lumina aprinsa,2-3 zile la rand.

Pune rezultatele aici, am o banuiala.

Spor

Nu mai e chiar jungla in acvariu, spuneam mai sus ca am facut curatenie. Inclusiv la plante.
Ma gandesc ca si cand am avut probleme la acvariul mare, ele s-au rezolvat de la sine imediat ce am schimbat filtrul intern cu unul extern.
De asta cred ca asta e pasul pe care trebuie sa il fac.
Stau inca in dubii cu privire la cele doua filtre de care vorbeam mai sus. Mie imi par identice, cred ca o sa merg pe Eden 501.
Ma gandesc sa schimb in viitorul apropiat filtrul intern actual, un dennerle nanocorner.
Am in gand doua variante:
https://iazuri-acvarii.ro/filtosmart-60.html
sau
https://iazuri-acvarii.ro/eden-external-filter-501.html?search=Eden+501
Voi pe care din cele doua l-ati lua?
Ast?zi a mai murit unul, dup? trei s?pt?mâni de lini?te.
Au mai r?mas opt.
Enigma r?mâne în continuare, am cur??enie exemplara în acvariu.
M-am mai gândit ?i la alte cauze, una ar fi faptul ca nu le dau decât granule de mâncare, am sa le iau ?i ceva stick-uri cu spanac.
Sau poate filtrarea pe care o am nu e suficienta.
Dar totu?i au prosperat ?i s-au înmul?it o perioada dup? ce i-am pus în acvariu.
alinutz80 wrote:
cr1st1an wrote:
alinutz80 wrote:Nu scrie nici pe site ul Juwel...cati lumeni are: https://www.juwel-aquarium.de/index.php?cl=details&cnid=500100200100&anid=bf3c60a4ab648d2a4fe46f069436c262&lang=1

Dar ma gandesc ca nu mai mult de 900

Daca tot vrei o lampa led ok pt un 54L atunci asta merge: https://abc-zoo.ro/21114-lamp-led-pentru-acvariu-expert-13w-color.html

Da, e ceva mai puternica lampa propusa de tine.
Doar ca eu o sa ma orientez sa o iau cu tot cu capac, asa ca asta pentru ca nu are rost sa imi bat capul sa vad cum montez apoi lampa in capacul meu. Trebuie sa vad doar daca se potriveste.

E perfect! Nu inteleg de ce nu s-ar potrivi daca acvariul tau e de 60x30cm.

Pentru ca acvariul a fost la set cu filtrul intern, etc.
Eu am scos filtrul intern si am pus unul extern si din acest motiv a trebuit sa tai capacul ca sa pot scoate furtunele in si out pentru ca nu era prevazut cu spatiu pentru asa ceva.
Cand am spus ca vreau sa vad daca se potriveste la asta ma refeream, sa vad daca are loc pentru cele doua furtune sau daca e loc sa fac in capac acel decupaj.
raul.tatulescu wrote:Daca vrei ceva ieftin eu folosesc asta la unul dintre acvarii, sunt foarte multumit (plante easy). Nu stiu exact cati lumeni are dar acum cateva zile am vazut valisneria perland fara co2 sau fertilizanti.
https://www.aquariumprest.ro/sisteme-de-iluminare-lampi/lampa-led-acvariu-fishguard-60-cm-extensibila.html

Scrie pe ea ca e la 12.000K.
E ok temperatura aia de culoare?

Forum Index » Profile for cr1st1an » Messages posted by cr1st1an
Go to: