@Liv poate am sa par zgarcit dar nu vreau Polonia, este mai scump.
Oricum nu ma afecteaza ca fac pe drum 1 sau 3 luni, am atat de multe comenzi incat fac un drum pe saptamana si ridic cateva colete.
Your package is almost there!
Your order has arrived in your country and is on the way to your local post office. It will be with you soon!
Track package
If you have any questions, please let us know!
Sincerely,
AliExpress
Order Details Total: US $3.28
ESP8266 ESP-01 ESP01 Serial Wireless WIFI Module Wireless Transceiver Receiver Internet Of Things ESP 01 Model Board For Arduino
3PCS x1
Order Time: 2021-02-09 06:33
Payment Time: 2021-02-09 06:33
Store:
ElectronicModule Store
Sa vedem cat mai face pana la SMS-ul de la oficiul postal...
Abia astept sa mai 'inventez' ceva.
din link-ul tau: "But Hass just died. The SD card is now corrupted, I have to restore and reinstall everything. I am really piss off this situation, it is not something I can accept."
Eu cred ca are de-a face cu HA, cum este conceput sa functioneze, nu cu SD-ul in sine, daca la o intrerupere brusca de curent l-ai prins intr-un moment nefavorabil... este gata.
Ce vreau sa spun: este posibil ca in background el sa-si modifice fisiere de config, loguri etc. Daca in momentul opririi el era in proces scriere a unor fisiere importante... nu apuca sa finalizeze si este gata.
Banuiesc ca asta se intampla pentru ca am vrut la un momentdat sa instalez un desktop pe un PI4, am ales Unbuntu pentru el... dupa prima oprire de curent (scos din priza) a murit, nu a mai bootat. Am renuntat instant la el pt chestia asta.
Sistemul oficial al lui Pi este bazat pe Debian, este facut special pentru el, nu l-am oprit aproape niciodata cu 'poweroff', doar scos din priza sau scos mufa de alimentare din el.
Nu s-a bulit niciodata, fapt care ma face sa imi intareasca ideea ca HA este conceput prost. Eu nu cred ca HA scrie mai mult pe card decat platforma mea, la mine totul se bazeaza pe MySQL (MariaDB mai nou), inclusiv starea senzorilor status relee, input... TOT, toate aste se scriu odata la 2-3 secunde in baza de date. Daca mai adaugi si logurile draconice pe care le fac... (firewall, loguri MQTT, VPN, apache etc) ceva nu se potriveste. De ce mie in 3 ani nu mi-a crapat SD-ul niciodata?
Pot fi 2 motive: un SD foarte bun, adica al meu ar fi cel mai bun sau un sistem prost conceput de folosire a SD-ului.
Problema oricarui corp de iluminat pe LED, bec cu led...etc si care sunt ieftine, este ca sunt prost concepute:
1.LED-uri supraalimentate intentionat pentru a parea mai puternice decat sunt
2. racire subdimensionata pe motive de economie.
Ambele duc la o prajire prematura a LED-urilor indiferent cat de performate sunt
O lampa 'facuta pe genunchi' o poti face pe invers: alimentare subdimensionata, racire adecvata.
Mai bine pui cateva LED-uri in plus si le folosesti la MAX 80% din putere, pe termen lung iesi mult mai bine.
Humbert wrote:pai ti-am mai zis, multa lume are HA pe PI, 3 sau 4, istoric vorbind asa au inceput majoritatea celor care folosesc HA
problema este la cardul de memorie - HA scrie mult si la un moment dat cardul se strica, oricat ar fi de bun
de aia, daca tot zici ca ai un computer care ruleaza 24/24, cred ca cel mai bine e sa-l instalezi intr-un VM pe acel computer - lumea acum mai nou vad ca foloseste Proxmox, e foarte la moda, eu il am in Virtual Box, fara probleme
si nici nu mai tre sa dai bani pe PI
Eu am modificat firmware-ul lui Raspberry4 sa booteze de pe USB, iti mai trebuie un usb-sata si pui ssd
Se gasesc tutoriale pe net cum faci asta
Practic iti alegi de pe ce vrei sa booteze prioritar, defaul este SD si dupa USB, dupa nu mai ai nevoie de SD
Pe PI3 nu stiu daca merge dar stiu ca am un card kingston red class 10 care merge de aproape 3 ani cu toate nebuniile mele.
Mai fac din cand in cand imagine la SD, si imi fac back-up scripturile in cloud
Teoretic si HA ar trebui sa aiba un gen de back-up configuration... oricum solutii sunt mai multe.
Poate fara probleme, numai ca emag este scump... pe site-ul potrivit gasesti la 200 lei Raspberry 4 cu 2G ram.
Nu stiu daca am voie sa postez aici, dar iti dau in privat.
Humbert wrote:... practic am cloud personal pt ca pot accesa NAS-ul unde stochez local pozele etc
Daca ai sinology si nu orice model, vezi daca poti instala Syncthing
Este un program pentru cloud personal, bine eu il am instalat pe o statie cu Linux.
Functioneza exact ca si googledrive, onedrive... etc, doar ca este al tau iar limita de stocare o reprezinta hdd-ul de pe statie.
Eu de exemplu am 4TB dedicati pentru cloud.
Ai clienti de iphone si android... este super tare.
Sper sa mearga si pe public, ignorati esteticul, initial a fost provizoriu, a ramas definitiva din cauza lenei
Partea de touch este doar un accesoriu, care l-am facut doar de test.
Scopul ledurilor suplimentare din lampa ar fi de lumina de veghe care se aprinde la miscare, doar daca intensitate luminii din camera scade sub un anume prag. Pe ESp-ul01 din poze se vede si o alta placa care este perpendiculara si orientata in jos, ala-i senzorul de lumina.
Partea de detectie la miscare o fac cu alte ESP-uri alimentate si conectate la senzorii pir ai sistemului de alarma.
Scenariul este asa: in momentul in care lumina din camera este scazuta, te misti intr-unul dintre senzorii pir, se aprind cele 2 LED-uri din lampa, stau aprinse 30 sec, de la ultima miscare, daca te misti in continuu nu se sting. Daca aprinzi manual lumina intensitatea luminii creste, deci scenariul este dezactivat.
Edited by Lucian: sa vedem aici pozele si filmele
@Humbert
se poate folosi si ESP01
Diferente:
- esp01 vine doar cu 6 pini alimentarea se face in 3.3v, da trebuie sa-i pui sursa stabilizatoare, nu are interfata USB, se programeaza cu adaptor USB-serial
- esp12 se poate alimenta in 3 moduri: in 3.3v, pe pinul de Vin in 5V, sau pe mufa USB, se poate programa direct de pe USB, eu nu folosesc alimentarea din USB decat in faza de programare si testare, dupa merg pe Vin5V, nu are rost sa ma complic cu cabluri USB dupa instalare.
Pentru amadoua iti trebuie un relay module, placa dedicata cu relee, eu prefer sa mi-o fac singur in functie de cate relee am nevoie pe fiecare modul... deh economie de relee, componente... etc, plus ca iesi mai ieftin
Releul nu-l poti alimenta direct din pinii lui ESP oricare ar fi el, chiar daca exista si relee cu alimentarea bobinei in 3.3v. Problema este ca nu ai destul curent pe pini pentru alimentarea unui releu.
Ca idee unui releu ii trebuie cam 50mA sau mai mult, pinul lui ESP iti da maxim 20mA parca, sau 16mA in cazul lui Raspberry
Daia trebuie preluat, sa zicem, semnalul din pin, actionat/atacat un tranzistor care alimenteaza mai departe releul dintr-o alta sursa de alimentare, poate fi aceisi cu care alimentezi ESP-ul. Putem spune ca tranzistorul se comporta ca un mini releu...
Link cu schema de actionare a releului, este valabil si pentru ESP
Revin cu ceva poze si filmulete cu una din "lucrarile" mele, dupa ce ma prind cum dreaq fac cu youtube, daca va vineti sa credeti nu am urcat niciodata vreun filmulet acolo....
Pe ESP poti crea interfata web de comanda, nu ai nevoie neaparat de un soft centralizat, doar ca fara, ar trebui sa comanzi fiecare modul in parte
Dar daca vrei ceva simplu, neintegrat/centralizat functioneaza doar cu un amarat de ESP de 3$
Aplicatie de control inseamna inca un device/server in plus
Firmware custom merge de sine statator fara hub, cu tot cu comanda remote...
Este varianta cea mai ieftina... de moment.
Se poate modifica, extinde pe viitor in orice
Fata de o priza programabila dedicata, care nu poate face altceva...
Esp firmware custom, dupa x minute de la apasare buton/switch face on sau off in functie de stare, sau fix doar off cum vrei
Cu firmware custom merge si fara server sau hub.
Daca vrei te ajut.
Lemon wrote:Intrebare:
Am tot cautat pe net, dar cum nu stiu electronica deloc, mai-mai ca nu am stiut ce sa caut.
Vreau sa introduc pe circuitul canistrei un releu de timp, cu un buton feed.
Am gasit relee de timp power on, dar nu stiu daca pot fi actionate cu buton sau cum mama lor vin.
Aveti vreo idee?
Butonul ar trebui sa override fuctionarea prizei? Adica sa o treci temporar in on/off manual?
Daca da te ajuta o priza programabila electonica, are buton de auto/on/off
Atat alarma cat si camerele video le am pe fir, eu voiam sa spun ca-i mai bine sa merga la vecinu' cu chestii de securitate wireless decat sa-mi omoare mie un amarat de sistem de automatizare.
Am inteles.
"The IEEE 802.11 (Wi-Fi) protocol contains the provision for a deauthentication frame"
Este valabil si pentru ac, adica 5Ghz
Sunt distributii speciale de linux pentru asta, numai ca este destul de greu de realizat, ca si in cazul jamming-ului.
Iti trebuie un generator de semnal mai puternic decat cele sursa...
Mai trebuie sa ai si un motiv bine intemeiat ca sa o faci.
Mai degraba umbli la sistemul de alarma sau camerele video wireless daca tot ai intentii negative.