[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiio
Forum Index » Profile for adiio » Messages posted by adiio
Pai din documentatie rezulta ca suporta 10A la 250v adica 2500W.
Daca, din motive de siguranta, injumatataesti puterea atunci tot poti alimenta direct orice pompa de apa la acvaristica si nu numai.
Problema ar fi ca ai nevoie de spatiu de miscare in recipient, practic nu se preteaza la recipiente inguste, cu diametrul mic.

Ca sa-ti dai seama de contacte masoara cu un multimetru.
Nu as mai investi nici un leu in Taifun, dupa parerea mea este unul dintre cele mai proaste "reactoare" de CO2.
In test nu intra apa (inca) pentru ca, banuiesc, este noua garnitura, asteapta vreo 6 luni. Nici la mine nu intra la inceput
Aceiasi problema ca si ala de la dedeman... fara specificatii de curent.
Am mentionat despre grosimea cablului pentru ca am fi putut asa... vag, aproximativ, sa ne dam seama cam ce curent ar suporta contactul.
Este mai important curentul suportat de contactul plutitorului.
Poate are o documentatie totusi.
Oricum eu as alimenta pompa printr-un releu, doar asa ca sa fiu sigur.
Eu am inteles din prima sfatul tau.
Majoritatea am inceput treptat cu instalatia de CO2, la fel ca si MihaiF.
Momentan pentru el este important sa-si rezolve problema actuala, cea a dizolavii gazului in apa si pastrarea lui in apa.
Cu siguranta se va lovi si de celelalte probleme: ph variabil, alge, butelie mica, "reactor" slab, ineficient si urat ca dracu (mai ales dupa ce se murdareste).
Eu dupa cateva luni de la achizitionarea intalatiei de CO2 de la JBL, am schimbat aproape tot, nu am ramas decat cu reductorul si electrovalva.
Dar astia au fost pasii mei, probabil si ai lui si a altora.
Daca ajungi poate intrebi si ce curent suporta contactul plutitorului.
Din poze este greu sa-ti ai seama de grosimea cablului, dar ma indoiesc ca poti trece alimentarea unei pompe de apa direct prin contactul plutitorului.
Ei spun ca se alimenteaza la 220V dar nu spun si ce curent poti trece prin el.
scorpionul wrote:incet incet iti dai seama ca trebuie sa treci la nivelul superior: controller ph+sonda de sticla. Nu e ieftin dar e sigur

Gresit. Daca nu dizolva gaz in apa, asa cum cred eu, cotrollerul va fi degeaba.

narcis wrote:Primul lucru de clarificat ar fi dizolvarea celor 2 bule de co2.....

Corect. Aici as mai aduga si reducerea agitatiei apei la suprafata.

Daca CO2-ul doar trece prin apa degeaba il bagi, chiar daca maresti cantitatea.
Taifunul incepe sa dizolve aprox 50% din gaz dupa 2-3 saptamani de stat la apa, iti dai seama prin faptul ca bulele de CO2 se micsoreaza catre suprafata.
Daca nu se micsoreaza... gazul nu se dizolva, deci poti baga si 10bule/s ca le bagi degeaba.
Daca ai agitatie la suprafata... scapa de ea.

Dupa ce rezolvi astea te poti gandi la altele.
Eu am aruncat demult testerul de la JBL si am luat "balon" de sticla.
Problema cu cel de la JBL este ca lasa apa din acvariu sa treaca inauntrul testului, nu este destul de bine izolat.
Daca solutiile sunt in termen sunt OK, verifica termenul de valabilitate.
Daca sunt in termen poti avea o alta problema: poate agitatie prea mare a apei la suprafata.
Poti baga si dizolva 5 bule/s de gaz daca nu-l si tii in apa...
Banda LED IP66 sau macar IP65
Dai cu silicon la capete/legaturi si esti OK.
Poti combina alb rece cu alb cald.

Legat de filtru: ce material filtrant ai in el?
Sau folosesti un osmozor si nu iti mai bati capul.
Trebuie sa faci cateva masuratori, combini apa de la put cu apa de osmoza.
Ce-i drept osmozorul implica niste costuri, tine de tine daca merita efortul financiar ori cel fizic.
Nu stiu exact cum sunt alimentare serie/paralel/serie...
Dar pe fiecare ramura ar trebui sa masori tensiunea care pleaca din sursa, cea care ajunge pe primul LED si ce ajunge pe ultimul inseriat din ramura.
Daca sunt diferente peste 0.5V ai putea avea probleme, la modul ca ledurile de la capatul final al ramurilor sa fie subalimentate.
Firele sunt foarte subtiri, vei avea caderi de curent pe ele...
lukitza wrote:Ce ai patit (sau mai bine zis nu ai patit) se numeste noroc.
Ce se intampla daca nu ai socluri izolate? Condensul de pe capac ajunge in contact cu conectorii tuburilor.
Si ghici ce? Apa e un foarte bun conductor electric. Ca o patesti sau nu, cum ziceam mai sus, e chestie de noroc.

Norocul nu are a face aici. Fizica, electronica, electrica ... etc sunt stiinte exacte. Fiecare face cum stie.
Tubul (fluorescentele) este izolat ermetic. Daca nu stiai in ele sunt gaze. Daca alea nu ies de acolo, sigur nici apa, mai ales condensul nu intra in ele.
Conectorii, legaturile externe ale tubului nu au treaba cu apa, mai exact rezistenta apei (cu atat mai mult apa dulce) nu influenteaza functionarea tubului. Apa, in special cea fara saruri, nu este un asa bun conductor electric precum crezi.

koala wrote:
adiio wrote:... de ce nu faci gauri in capac, asa poate scapi si de ventilatoare.

- Nu rezolva nimic asa, deoarece condensul ramane tot acolo... plus caldura.
...

Eu am spus gauri... dar nu ma gandeam la ceva gauri mici, eu defapt sugeram niste gauri/decupaje mari... cat sa nu intre pisica.
lukitza wrote:Sper ca neoanele au socluri cu protectie la apa (IP65 parca era).

Si daca nu au, ce se intampla?
Am avut multa vreme tuburile legate cu reglete pe surub sau firele lipite cu fludor pe pinii tubului, fara pic de izolatie. Tot asa am si acum lampa facuta din leduri de putere... fara izolatie electrica sau de alt fel.
Nu am patit nimic, soclul izolat este un moft, sau in cel mai fericit caz, marketing (hai sa mai vindem ceva).
Si cat de bine crezi ca sunt de izolate acele socluri, poti fi sigur ca nu intra apa daca scapi lampa in acvariu?
Apropo ai scapat-o vreodata in acvariu? Eu da, asa fara izolatie, nu s-a intamplat nimic cu pestii cu mine sau cu tubul din apa. Si cand zic nimic... chiar nimic este: tubul nici macar nu s-a stins.
Conditia este sa nu se duca la fund si partea electronica, cel mai bine ar fi sa o tii separat, nu pe lampa pe care o mai poti scapa in apa.

Revenind la subiect: eu as da cu silicon pe inbinarile tuburilor.
In mod normal nu are trebui sa se intample nimic cu LED-urile, doar de la condens. Partea proasta este ca in tuburi este si partea de alimentare a LED-urilor care sunt componente electronice si sigur nu se impaca bine cu umiditatea.
Din ce inteleg eu, tu ai facut capac doar din cauza pisicilor... de ce nu faci gauri in capac, asa poate scapi si de ventilatoare.
Nu m-am suparat, nu aveam de ce.
Este clar ca tu vei face ce doresti, eu doar ti-am dat un sfat, cel mai bun pe care il aveam.
Cu nisipul poti avea probleme mai mari decat cu pietrisul.
Plus ca asa cum spuneam si in postul anterior, nu te ajuta cu nimic la un acvariu plantat.
Filtru subdimensionat.
Ca sa iti faci idee, eu, la un acvariu in care imi intra cel mult 25 litri de apa am un filtru HW-402B. Ce-i drept este dat la minimum din debit dar conteaza in primul rand volumul.
Cu cat este mai slab producatorul, cu atat trebuie sa ai mai putina incredere in specificatii.
Iar la Tetra as apela in ultima instanta pentru filtrare.
Uita de specificatiile filtrului.

Daca tot ne scrii pe aici, esti constient ca ai nevoie de sfaturi deci, sfatul meu este asa: arunca dracu nisipul ala.
Cu atat mai mult ca, asta inteleg, este luat din surse dubioase.
Daca vrei nisip de pus in acvariu te duci si-l iei dintr-un magazin de acvaristica, pentru siguranta.
ce trebuie sa intelegi ca in afara unui acvariu marin, ciclide si alte exceptii, nu ai nevoie de nisip in acvariu.
Mai bine pui doar vulcanic,sau chiar nimic, (doar pentru start) decat sa pui un nisip dubios, care chiar daca nu ar fi asa tot nu te ajuta.
Daca incepi cu stangul...
Nisipul se va duce la fund, fiind mai marunt, in timp ai sa ramai oricum doar cu vulcanicul deasupra.
Nu are rost sa te complici.
Nu "merge si asa".
Eu unul nu ti-as recomanda, pe langa faptul ca-i marunt se poate si faramita in timp (mai mult) nici nu cred ca are mare importanta pe post de material filtrant.
Nu degeaba exista material filtrant dedicat filtrelor.
Eu zic ca prea multe schimbari la fertilizare, schimburi apa... etc te vor da si mai tare peste cap.
Ai grija sa nu aduci alte alge, mai putin "friendly"
la orice ai umbla nu se pot vedea schimbari in 3-4 zile, rabdare.
Dupa parerea mea ai PO4 prea mare, eu as umba in locul tau la lumina si as lasa po4 mai jos.

LE: As pune anubias-ul la umbra.
Daca stai sa te gandesti daca sa pui sticla de 6 sau de 8 pe motiv de economie... atunci este clar ca vei folosi sticla cea mai ordinara, aia care o gasesti la toate geamgeriile.
Sticla acvariilor de firma este altceva, nu mai comparati mere cu pere.
Pana la urma pui raul in fata: daca il spargi/cedeaza cat ai de pierdut? munca, bani, nervi etc
Merita sa faci economie, acum, pe moment?

Forum Index » Profile for adiio » Messages posted by adiio
Go to: