[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Am mers eu mai intai la reciclare si dom' profesor G mi-a zis asta:
https://www.electricianul.ro/protectia-diferentiala-tip-a-ac-b-b-f/
Nota: mai mult eram interesat sa vad care e diferenta dintre protectia de tip A sau AC.
Sper sa fie util link-ul.
Eu am prefiltru la toate intrarile canistrelor sau HOB. La toate am scos sorbul si nu am avut probleme.
Dar totul depinde de dimensiunea tubului si diametrul gaurii prefiltrului.
dan.pavelescu wrote:
adiio wrote:Vorbim de pompe, incalzitoare, lumini.... care nici macar nu au conexiune la impamatare.
Whatever...

Asa este.

L-am prins azi pe electrician si l-am intrebat ce si cum. Daca echipamentele au doar faza si null, diferentialul e fix pl.
Mi-a explicat vreo jumatate de ora ceva despre un transformator cu separare galvanica, dar n-am priceput nimic.

Hmm. Dan, am impresia ca ori eu ori electricianul tau trebuie sa mearga la reciclare
Din cate imi aduc eu bine aminte conditia ca siguranta diferentiala sa functioneze este ca reteaua sa aibe nul de protectie (impamantare), nu sarcina. Sarcina are nul de protectie numai daca carcasa ei este metalica(de fapt daca nu este dublu izolata, simbolul ala cu 2 patrate).
Siguranta diferentiala compara curentul care trece prin faza cu cel care trece prin nulul de lucru. Daca cineva pune manuta unde nu trebuie in aval de disjunctor, o parte din curent se va inchide prin persoana respectiva si nulul de protectie. Daca acest curent este mai mare de 30mA va declansa protectia.
Ca un test poti lega nulul de lucru la impamantare, de exemplu la o priza. Sau poti inversa nulul de protectie cu cel delucru, astfel incat circuitul sa se inchida prin nulul de protectie, nu prin cel de lucru. Protectia nu va declansa decat in momentul in care vei conecta o sarcina destul de mare in priza respectiva.
Protectia nu depinde de faptul ca sarcina are fir pentru nul de protectie sau nu.
S-ar putea sa ma insel, e ceva timp de cand ma jucam cu asa ceva. Dar, daca cineva este interesat poate face testul respectiv.

Din poze nu se vede foarte bine inaltimea prizelor si a releelor, dar daca tu zici caeste OK, sunt convins ca ai dreptate.
Ca sa fiu foarte carcotas eu nu asfi pus timere la toate circuitele (de exemplu incalzitoare, pompa de retur, filtre, poate ATO)deoarece:
- te costa mai mult-
-adaugi un element in plus la lista posibilelor defecte
-in cazul unei caderi de tensiune la revenirea ei, timerele alea nu se conecteaza ON, chiar daca sunt programate asa. Cel putin astea sunt review-urile, ar fi binesaverifici asta.

Nu stiu daca am inteles eu bine dar spuneai cavrei sa amplasezi toata chestia asta in dulapul acvariului, deci sub acvariu. Chiar daca este estetic eu nu as prefera optiunea asta deoarece :
-exista un risc ridicat de scurtcircuit, electrocutare etc
-umiditatea acolo va fi foarteridicata(banuiesc caamplasezi un sump acolo). Niste ventilatoare sa traga aerul umed sau un dehumidificator ar putea fi o solutie, dar mie tot nu imi surade ideea.
Foarte posibil ca tu sa fi luat deja in considerare acesti factori, daca nueu as ziceca ar merita reevaluati.
image
Eu unul as fi ingrijorat si de ce fel de steckere urmeaza sa fie bagate in priza. Daca sunt drepte(similare cu cel din poza) va fi OK, dar daca sunt la 90 grade s-ar putea sa fie probleme.
@paradoxx Este adevarat ca informatiile furnizate de mine sunt cam vechi, la ora actuala multi acvaristi detin aceasta planta si nu este greu de obtinut. Cu toate acestea mi s-a parut ca este destul de solicitata pe "piata".
Am preferat sa furnizez informatia in engleza pentru a evita traduceri de gen "rosu flotor radacina". Pana si prezentarea de pe nevertebrate.ro mi s-a parut o traducere puti fortata pe alocuri.
In multe fotografii este prezentata sub forma unei plante cu frunze intens rosii. Este doar o chestie de marketing. In cazul unui acvariu de gen black water nu vad cum ai putea obtine acea coloratie.
Nu pot sa zicca imi plac plantele plutitoare . Asta deoarece se inmultesc foarte usor si in scurt timp iti vor ocupa suprafata apei, reducand drastic lumina necesara celorlalte plante. Totusi cand vreau sa creez un loc de adapost pentru pui, "dinner place" pentru creveti sau pur si simplu sa reduc lumina folosesc plante plutitoare. Din ce am observat eu , majoritatea plantelor plutitoare nu agreaza un curent puternic, ceea ce ar intra in contradictie cu necesitatile de filtrare.
Singura planta plutitoare pe care o detin, si pe care ti-as recomanda-o in cazul in care vrei sa te orientezi spre Amazon este Phyllanthus Fluitans.
Am copiat aici cateva date despre ea, din pacate sunt in engleza.
" Description
Phyllanthus fluitans originates from the Amazon River Basin. Although coming from a family dominated by desert plants, this plant has adapted to become a floating plant in a very humid environment. P. fluitans is currently produced only by one major nursery, Tropica. However, this species is a little more common in the trade due to its fast growth when conditions are good. It sometimes goes by the name red root floater. P. fluitans is not too difficult to grow given enough light and nutrients. Lighting should be intense (shoot for around 3 watts per gallon or more). CO2 is unnecessary. Nitrate and phosphate should be kept above zero (10 ppm or more and 1 ppm or more respectively), as this plant, like most floating plants, prefers rich conditions. Heavy iron and micronutrient dosing is essential for the health of this plant; without enough iron, this plant will fail to thrive. When conditions are good, this floating plant will produce slightly reddish leaves with small white flowers. This small floating plant is very easy to prune, as you simply have to skim off any excess from the water's surface. However, due to its fast growth, the aquarist will have to remove excess plants quite frequently to prevent it from overshadowing plants below it. P. fluitans is most suited to open top tanks where its beautiful foliage and tiny flowers can be most appreciated. The hairy, red root system can add a touch of color to the upper levels of an aquascape as well."
Este hranitorul conectat la o pompa de aer?
Daca nu ,ai toate sansele ca apa evaporata sa patrunda in hranitor si daca hranesti mai ales cu fulgi sa se formeze in interior un carcalete care o sa inceapa sa si mucegaiasca.
Felicitari pentru automatizarea facuta!
Foarte reusit acvariul, felicitari.
Ce ma sperie pe mine la un biotop de black water este prezenta destul de mare a unor materii organice in descompunere ce are ca efect cresterea concentratiei de CO2, scaderea/fluctuatii pH. La pH scazut activitatea bacteriilor benefice este foarte scazuta si chiar daca avem mai mult amoniu decat amoniac in apa, parca tot n-as fi comfortabil sa vad verde in tubul de testare NH3/NH4. Plus ca schimburile de apa pentru 700 l ar fi destul de scumpe (substante ptr blackwater). Neavand plante in acest tip de acvariu nu prea ajuta deasemenea.
Pur si simplu este doar nivelul meu de comfort in a realiza si intretine un astfel de acvariu. Poate ca ar trebui sa incerc intai la dimensiuni mai mici si cu pesti care nu introduc o incarcatura biologica atat de mare ca si discusii.
Here we go: the sinister triple dog dare you:

dandumitru wrote:
Hai sa facem circ .
Hai sa facen o lista a celor mai mari aberatii de pe acest FORUM

Tunderea si eliminarea plantelor din bazin echivaleaza cu un schimb de apa
Plantele consuma NH3, NH4,NO2 daca nu toate macar doua specii dintre aceste respectiv zambila de apa si salata verde de apa

Mai sunt si altele dar astea sunt cele mai recente .
Lista ramane deschisa

Pentru referinta:
https://youtu.be/qeJXYhdfR6Q
Multumesc @alinutz80 pentru sugestiile facutein topicul cu carantinarea discusilor. Acvariile biotop pe care le-a prezentat acolo sunt superbe.
Desi imi plac la nebunie mi se par dificil de realizat. Dupa parerea mea biotopurile in este implicata "apa neagra" sunt destul de fragile, trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe parametrii apei. Un asfel de acvariu este destul de usor de scapat de sub control datorita posibilelor fluctuatii de ph. Daca se adauga si acumularea de substante organice, nitrati si fosfati provenite din belsug de la hrana specifica discusilor lucrurile par a se complica din ce in ce mai tare. Frunzele , lemnele.vor avea si ele contributia lor. Schimburile de apa dese ar ajuta, dar asta ar insemna ca la fiecare schimb de apa sa refac " black water". Cred ca as incerca la un bazin mai mic dar ptr 700l este o munca grea.
Poate cineva sa impartaseasca cate ceva din experienta personala in vedera setarii dar mai ales intretinerii unui astfel de acvariu biotop?
Pentru mine, cel mai impresionat acvariu cu discusi pe care l-am vazut este cel de la acvariul din Barcelona. Nu este un acvariu biotop, dar cu greu m-am putut dezlipi din faya lui.
dandumitru wrote:

Eu cred ca ar trebui sa incerci ciclarea cu pistia si echhornia, sa vezi cum prima data nu se mai inmultesc, apoi sa vezi cum se topesc radacinile si apoi sa vezi cum se ingalbenesc frunzele , apoi sa vezi mucegaiul format in jurul plantelor, apoi sa te intrebi care este cauza pentru care se intampla asta si sa-ti raspunzi == am citit in saitul ala ca plantele astea consuma toti nutrienti in toate formele si reduce cu 80% toate concentratiile == apoi sa te mai intrebi inca o data unde ai gresit == poate gasesti un raspuns !

Eu iti mai propun o planta == salata verde == Nu stiu daca s-a mai folosit in acvarii dar cred ca se poate folosi cu succes .

I triple dog dare you!
Multumesc pentru sugestii.Ai dreptate in ceea ce priveste combinatia de culori.
Foarte frumoase acvariile model.
In functie de marimea discusilor pe care o sa-i gasesc de cumparat voi alege companioni din unul din astea 2 grupuri( am deja selectati si pestii erou din cele 2 grupuri)
https://plici.ro/images/2022/03/21/20220318_2354252f4d305a67c7f9d1f.jpg
https://plici.ro/images/2022/03/20/20220319_0037462bfc912e78ac4b64d.jpg
@alinutz80 Iti multumesc pentru informatie.
Incerc sa adun cat mai multe informatii de la colegi acvaristi despre crosscontamination. Cand am avut discusi pentru prima oara(cred ca prin 2009) nu prea stiam prea multe despre discus plague si crosscontamination. La un moment dat am introdus un peste nou si nu a trecut mult pana am ramas fara vreo trei discusi din card.
Am reinceput sa cresc discusi la sfarsitul lui 2020. Acum as vrea sa setez un acvariu de 700 l. La inceput nu eram hotarat sa merg tot pe discus, dar din comoditate am decis sa merg pe ceea ce mi-ar fi mai usor. Problema este ca vreau sa imi iau niste wild sau wild cross. Deocamdata nu am finantele necesare sa procur un card de wild potrivit ptr 700l . Asa ca am decis sa adaug la pestii pe care ii voi cumpara si cativa pesti selectati din ce am eu. In functie de ce voi cumpara voi selecta fi exemplare adulte(aproape 2ani), fietineret(acum au 4 luni jumate). Bineinteles ca sunt constient de posibilitatea de crosscontamination, deaceea incerc sa adun cat mai multe informatii despre carantinare, metode de tratament in cazul in care nu totul merge cum planuiesc. Caut sa aflu mai ales parerea unor oameni care au trecut prin asta. In dulapul de medicamente am antibiotice, medicamente ptr hexa, pentru paraziti interni si pentru cei externi(gill flukes-medicamentul asta pe baza de praziquantel il utilizez destul de des ,mai mult preventiv).
narcis wrote:Nu are nici o legatura cu subiectul topicului, aici se discuta despre mediile de filtrare si modul lor de utilizare. Nu ar strica o curatenie a topicului, altfel fiecare scrie ce vrea, fara legatura cu subiectul.

Daca consideram filtrarea biologica in sensul strict ( ciclul NH3-NO2-NO3 facut doar de Bacterii) atunci plantele nu au ce cauta in topic.
Dar daca consideram ca plantele influenteaza in foarte mare masura atat ciclul azotului, cat si cel al fosforului sau relatia O2/CO2 , mie personal mi s-a parut interesant sa discutam despre plante ca o alternativa la mediile clasice de filtrare.
Eu unul consider ca mi-am spus punctul de vedere in aceasta privinta, nu tin ca cineva sa-l impartaseasca sau nu. Si pentru ca s-a discutat prea mult despre plante eu o sa incerc sa nu mai discut despre ele in acest topic.
Ieri m-am simtit in forma si m-am apucat sa schimb apa in acvariul de 300l. Dupa ce am scos cam 60% din apa. Mi s-a parut cam putin asa ca am mai scos inca 60%, dar numai din partea stanga a acvariului:
image
Dupa ce am terminat treaba asta, am observat ca pestii imi cereau de mancare, asa ca am replantat niste plante, echivalentul hranei pentru o saptamana. Acuma imi pun problema, daca imi mor niste pesti si-i scot afara, inseamna ca am inlaturat echivalentul altui schimb de apa? Cross my fingers, poate saptamana viitoare nu mai trebuie sa fac schimb apa.
Lasand gluma lao parte am inteles ce vrea @fadds sa spuna. Cu toatea acestea judecand un acvariu in mod simplist doar prin prisma azotului care intra si care este, fara a tine seama de multiplele forme de azot si de faptul ca acvariul este un ecosistem complex nu mi se pare chiar corect. In felul acela se pot crea neintelegeri si interpretari gresite.
Only my 2c.
Nu stiu daca emailul este de foarte mare ajutor, un chat cu un reprezentant ar fi mai util.
Dupa parerea mea, in cazul tau cel mai bine e sa contactezi customer service. Ai facut asta?

Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to: