| Message |
|
|
|
Acvariul tau arata bine, dar mi se pare ca e cam aglomerat. Spun asta gandindu-ma la speciile care le ai: Nimbocromis creste mare, ajunge la peste 20 cm, Cyrtocara depaseste 20 cm. Tinandu-i intr-un acvariu mic (300 l brut e totusi, mic ptr cati sunt si ce dimensiuni ating), nu vor atinge dimensiunile caracteristice. Plus ca Nimbocromisii sunt Haplocrominae rapitoare...cu greu iti vor rezista pui in comunitar atat timp cat ei sunt pe acolo. Poate ar fi foarte bine sa te rezumi la mbune, care, oricum, sunt intr-o combinatie de specii si culori destul de potrivita.
Altfel....dragut! Bafta!
|
 |
|
|
Ah, da. Scuze. Si kh-ul, dar si gh-ul in cluj sunt foarte scazute, adica undeva in jurul lui 3. Mai precis 2-4. S-ar putea ca duritatea din Constanta sa fie cauza 
|
 |
|
|
Cipriane, sa-ti spun conditiile in care la mine, HC crestea superb: mic, verde intens, extindere rapida.
Deci, acvariu Aquael Pearl 30 l, substrat ADA Amazonia soil 2, lumina: 2 Sylvania Groluex de 8w si 1 Sylvania daylight de 6500 k, tot 8 w, fertilizare cu ADA Step 1, dupa o luna step 2 (in perioada asta incepuse sa mearga ca lumea) conform prospectului, macro NPK 15 ml pe saptamana, CO2 astfel incat sa mentina pH-ul in jur de 6 (circa o bula pe secunda). Ph controllerul, din cauza ADA devenise inutilizabil. Expunere buna la lumina.
Aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8481.page ai si poze cu evolutia.
|
 |
|
|
Radule, iti dau adresa mea sa pui pietrele alea pe un autocar care vine in Romania si trece prin Cluj???
Scuze de offtopic, dar nu m-am putut abtine...
|
 |
|
|
Atunci o sa le curat, cu speranta ca intr-o zi nu vor mai fi
Cum intentionezi sa le cureti?  Vezi ca hidrele au prostul obicei ca daca se rup cumva, la curatarea de pe sticla, din bucatile ramase se cam dezvolta, din toate, noi hidrulete...mai bine faci cum au spus antevorbitorii mei...le lasi in pace si dispar ele. La urma urmei, fac si ele parte din fauna normala a unui bazin. 
|
 |
|
|
Bine ai venit pe forum Berberule.
Eu nu prea sunt de acord cu titlul aquascape-ului tau...nu prea arata a tinutul nimanui, din cotra promite a fi bazinul tau de excelenta. Mai ales daca Dogi a fost artizanul.
Sunt foarte interesat ce va iesi din combinatia substrat ADA si incalzitor Dennerle. Nu de alta, dar am avut si eu intr-un bazinel asa ceva...pe vremuri, cand mai aveam o oarecare atitudine pro-plante. Nu am avut insa niciodata curajul sa dau drumul incalzitorului, desi era instalat in bazin. Pur si simplu plantele o duceau atat de bine cu ADA incat nu am riscat o invazie algoasa dand drumul incalzitorului. Si pot spune ca am avut gazon de HC dar si de Cristmass moss care l-a inlocuit pe precedentul.
Ce-ti pot spune insa e ca in primele 2-3 luni te vei chinui de-a dreptul cu pH-ul apei care substratul ADA ti-l va cobori catre 4,5-5. Si daca ai investit intr-un pH-controller, acesta isi va pierde utilitatea caci nu-l vei putea folosi daca faci si aditie de CO2 (obligatorie de altfel).
Eu iti doresc succes. Hard-scape-ul tau arata minunat in acest stadiu; sunt sigur ca va iesi ceva deosebit.
|
 |
|
|
Deci, nu ma pot abtine
Transmite-i consoartei tale Cristi ca in acel acvariu, singurele mbune care merg cat de cat sunt exact P acei msuli care mai aduc ca forma cu stiucile tale. Cu acei Labido ai scrantit-o rau...pur si simplu...nu prea merg. Eu inteleg ca e galben acolo, dar.....dumneaei sa-si vada de viitorii...Tropheusi 
|
 |
|
|
|
Ups...la cum arata acum, acvariul tau se preteaza mai bine ptr ciclidele africane. Asadar, da tot ce e sud-american acolo. Sau, daca-ti plac mai mult sud-americanii, ramai cu perechea de oscari sau cu aialaltii care se vad in poza...nu-mi vine acu numele lor.
|
 |
|
|
|
Semn tipic de lumina insuficienta...cantitativ si calitativ. Sau de inghesuiala mare de plante in jur.
|
 |
|
|
|
Eu zic sa schimbi materialele filtrante. Speli bine canistra, pui totul nou si-i dai drumu. Ca sa eviti unele surprize neplacute.
|
 |
|
|
|
La fiecare schimb de apa pui 5 ml la 20 l apa schimbata. E un produs bun.
|
 |
|
|
Uitandu-ma putin pe site-ul Asociatiei ciclidarilor de pe Coasta Pacificului ( http://www.cichlidworld.com/default.html ) am dat peste aceasta lista http://www.cichlidworld.com/photo.html care cica e lista articolelor lunii publicate...nu stiu unde. Pe langa multe articole interesante am dat si peste acesta, cu clasificarea discusilor
http://www.discusnada.org/discus/classification.html
Am dat un search pe forum sa vad daca nu cumva mai e publicat...nu l-am gasit. Si cum m-au uimit varietatile de discusi existente, mi-am zis sa va impartasesc si voua articolul. Daca cumva mai e publicat, se poate da delete topicului.
Enjoy!
|
 |
|
|
|
Camera, dupa cum stie si Faraonu, e orientata, bineinteles, in cinstea constructorului acvariului, catre Baia Mare, adica, spre nord. E insa foarte luminoasa ca se reflecta soarele din geamurile blocurilor de peste drum care-s orientate spre sud.
Vad ca ambele solutii is bune....cu, sau fara lumina, fapt confirmat de puzderia de pembe si ikole nou nascute. Intr-adevar, eu am o problema cu algele, care nu-s...si le-ar place pestilor sa fie. Dar se rezolva cu tot felul de spiruline, fulgi, granule, mini-granule.
|
 |
|
|
Ptiuuu....plante in peste 500 l???Sa faca bashici permanente la maini de la scaldatu zilnic? doar pe o astfel de "pasune" e de lucru, nu gluma
Deci, lumina aia Pomi e prea puternica si centrata....foloseste un singur neon, cel mai lung de pe piata romaneasca. Acuma patentez cu succes intretinerea africanilor la lumina naturala din camera, fara neoane...rezultatul....roiuri si roiuri de pui !  Si la Malawi si la tanganicani....e mult mai aproape de conditiile lor naturale din lac. Lumina e o chestie artificiala, impusa de om, ca sa ne bucure noua retina. Dar, unii stiu....la bazinul cu ikola, care-l am de 1 an deja, NU AM LUMINA ! Decat ce e in camera.
Emotii...nu cred ca a avut. La sticla de 12, cu intarituri...poti baga nisipul in bazin relativ usor, fara sa tulburi apa sau sa cerni nisipul pe pesti....iti trebuie un tub mai gros, de 15-20 cm diametru. Din acela din PVC cum se foloseste la canalizari. Il bagi in apa pana la fundul bazinului, bagi nisipul cu grija cu o cana in tub, cade la fund, ridici incet tubul, nisipul se imprstie pe o zona, muti tubul si tot asa. Dupa ce ai realizat stratul de grosimea dorita de tine...lasi pestii sa-l aranjeze cum vor ei.
|
 |
|
|
|
Radacinile adventice ale plantelor tale pot fi cauzate de o insuficienta "implantare" in substrat a plantelor...cel putin asa arata. La blixa pateam si eu asa...cand n-o infingeam profund in substrat, miscarile apei o scoteau, o ridicau usor de la substrat si atunci emitea o gramada de astfel de radacini ca sa ramana fixata de substrat...aceeasi imagine parca o vad si la tine. Si nu doar la blixa, parca si gloso arata la fel. Oricum, dupa ca bagam adanc de tot blixa, nu mai facea acele radacini. Practic, lasam afara (nu eu, plantatoru' sef RSV) doar varfurile, dupa care plantele crsteau si formau tufe frumoase.
|
 |
|
|
|
Sandule, considera problema rezolvata. Sergiu (RSV) iti poate trimite 7 fire. Problema e ca acum ia vacanta. Aici in Cj nu are acces la net. Joi pleaca insa acasa la Alba unde are net si va lua legatura cu tine pe pm sa stabiliti detaliile trimiterii.
|
 |
|
|
Atentie!!! A mi se confunda indicatiile Siporaxului si ale JBL Clearmec plus!!!
Siporaxul e un mediu de filtrare biologica ce asigura substratul necesar dezvoltarii coloniilor de bacterii Nitrobacter si Nitrosomonas care intervin in ciclul azotului !!!
JBL Clearmec este un "mediu" sub forma de pelete, facut din lut ars si rasini speciale care asigura eliminarea nitritilor, nitratilor si fosfatilor din bazin. Practic, acele pelete se "umfla" chimic (n-am gasit o formulare mai plastica  ) retinand in ele cei trei compusi care pot deveni toxici pentru pesti. Nu face insa foarte bine utilizarea Clearmecului in bazine plantate pentru prea mult timp....se indica in special in primele faze ale ciclarii, cand esti obligat sa bagi rapid un numar mare de pesti si nu vrei sa se intoxice cu nitriti...Oricum, acei saculeti trebuiesc indepartati dupa 3 luni.
|
 |
|
|
Siporax este un produs SERA. Medii de cultura similare au insa cam toti producatorii de filtre canistra. SERA sustin ca al lor e cel mai bun pentru ca la al lor, canaliculele care traverseaza acei cilindri sunt deschisi la ambele capete, astfel incat apa poate circula prin reteaua de canalicule, fara sa le colmateze...sau, ma rog, le colmateaza mai greu. Comparativ, la celelalte medii, canalele sunt infundate, in deget de manusa...prin formarea si moartea coloniilor bacteriene, acestea in timp s-ar colmata...ma rog...asta sustin producatorii SERA, dar s-ar putea sa fie doar folclor. Medii bune au si cei de la Eheim...se pare ca chiar mai bune.
La un substrat biologic conteaza foarte mult suprafata oferita coloniilor pe unitate de volum.
Ai aici cateva date:
http://www.aquagenie-us.com/biopearls.html sau aici http://www.thatpetplace.com/pet/cat/infoL3/22879/category.web
Pentru ca am filtre Eheim, eu as merge pe un EHEIM substrat pro.
|
 |
|
|
|
Tu nu ai specificat de la inceput starea in care e Siporaxul. Daca le-ai fi scos dintr-un filtru in functiune si le bagai ai altul, da, se puteau folosi, dar exista riscul sa transmiti bacterii patogene dintr-un setup in altu, pe langa cele bune.
Fiind uscate de 1 an, coloniile care au fost in ele ti-au murit si exista riscul ca ele sa-ti fi obstruat canaliculele existente in siporax si atunci suprafata destinata lor e mult redusa...nu mai zic de reziduurile ramase prin canalicule...unele bacterii pot forma spori si supravietuiesc in starea asta mult timp...
Tu faci cum crezi, dar fiecare ti-a dat sfaturi pertinente, cu datele care ni le-ai spus.
|
 |
|
|
|
Ohooo....sunt gata de mult timp. Pune Siporax nou...e cel mai bine.
|
 |
|
|