Eu te-as sfatui invers.
Fa o ciclare pe termen lung, 40-60 zile, fara pesti, fara plante si mai ales, fara lumina.
edit: daca o sa ai lemne in acvariu, poti pune de la inceput 2 ancistrusi, dar sa nu te atasezi prea tare de ei, vor fi de sacrificiu. In schimbul sacrificiului, vei avea lemne curate, fara "muci" si rahat suficient cat sa mearga ciclarea.
Clar, e un pas inainte. Nu se incadreaza la acvarii de top, dar te rog sa te uiti in urma, la poza din primul post si sa ne spui ce parere ai.
Persevereaza, fura tehnici si modele fara rusine, pentru ca exista potential.
Samy e mai vulcanic cateodata, probabil a incercat sa iti dea un pic de avant.
Rumega bine ce ti-au zis colegii, ia o hotarare si procedeaza in consecinta.
Este un nisip inert, il folosesc si eu. Nu are proprietati specifice plantelor si necesita imbogatirea lui. Vezi ca speli la el pana iti da sangele pe nas..
ilbiscione wrote:Mai este nevoie de sol fertil? Nu ma voi complica cu plante pretentioase.
Chiar daca pui pietris inert, sub el pune un sol fertil, cum ar fi JBL AquaBasis Plus - indiferent ce tip de plante doresti.
Eu de cate ori am procedat asa, n-am avut probleme cu algele (asta e un secret, sa nu-l spui la nimeni). Nu stiu de ce, n-am talente de chimist, dar fara gres asa s-a intamplat.
Eu am schimbat recent nisipul dintr-un acvariu cu altul nou, fara sa deranjez pestii prea tare.
Iti spun sincer ca de obicei nici nu bag in seama acvariile astea cu pietris colorat, dar in cazul tau ma gandesc ca nu e prea tarziu si nici nu gasesc motive pentru care sa nu schimbi oribilitatea aia.
Sa stii ca si la mine in casa femeia are intotdeauna dreptate, dar cand se intoarce cu spatele eu fac cum e bine, nu cum are ea dreptate.
Uite aici niste exemple de oameni care au ascultat ce zic prostii mai batrani.
Melbo:
Inainte
Dupa
Samy:
Inainte
Dupa
Ca sa ai acvariu, nu inseamna ca iti cumperi un recipient din sticla in care pui apa. Inseamna mult studiu, cateodata multa investitie, repectarea unor reguli de baza, simt estetic si rabdare.
In general, mai toti comandam online. Eu personal nu prea intru in petshop-uri, decat cand ma taraste nevasta-mea dupa ia sa luam mancare la caine.
Pietrele alea daca iti plac, pune-le cumva gramada, asa arata ca spirala lui guru bivolaru, nimic natural acolo. La nevertebrate.ro gasesti o varietate mare de lemne, pietre, soluri, toate dedicate acvaristicii si cu care poti realiza un peisaj acvatic frumos si natural.
Mergi pe mana mea, iti garantez ca am dreptate in privinta folosirii pompelor.
Asta daca vorbim de plante care merita efortul si investitia.
Daca discutam de echinodorusi, egeria/elodea, anubias, valisteria, alte buruieni din astea.. putem spune ca ai tu dreptate. Bagi 3 pastile in substrat si la revedere.
E bine asa, am dat-o la pace?
@melbo, daca in urmatoarea luna nu rezolvi, iti trimit eu o pompa cu electromagnet, reglaj si supapa de sens inclusa. Nu-ti ramane decat sa masori cate minute/secunde sunt necesare ca sa-ti dozeze cantitatea dorita si sa pregatesti un timer corespuzator.
flo77 wrote:Eu personal nu vad rostul folosirii pompelor peristalticein cazul acvariilor plantate de apa dulce. Nu trebuie sa oferi o dozare continua si constanta a nutrientilor.
flo77 wrote:Din moment ce pompele peristaltice ii creeaza probleme si avand in vedere ca plantele nu necesita dozare continua si precisa a nutrientilor, poate ca cea de-a doua solutie ar fi mai eficienta.
Nu inteleg de ce te superi si de ce spui ca n-ai afirmat. Inchei si eu, dar imi mentin parerea cu tarie.
Decat sa dozez cu mana si sa uit, sa imi fie lene, sa fiu bolnav si sa nu pot, sa fiu plecat, prefer sa investesc si sa imi iau sarcina asta din carca.
Chiar si o pompa dereglata, care in loc de 10ml dozeaza 8 sau 12, tot e mai bine decat sa privezi plantele de nutrienti daca esti plecat 2-3 saptaman, 1-2 luni in cazul meu.
Daca nu-ti dau dreptate, nu trebuie sa te superi pe mine ca stii tu cine pe sat.
Am si eu dreptul la o opinie personala datorata anilor de experienta.
Plantele necesita dozare regulata, zilnica sau saptamanala (de unde pana unde ca nu au nevoie?)
Pompele fac probleme la Melbo din motive necunoscute/ghinion, noi astialaltii care folosim de foarte multi ani de zile nu avem asa ceva..
E suficient sa pierzi 10 minute la 6 luni ca sa recalibrezi pompele, in rest, aia e. Hranitoare automate cati au? De ce nu hranesc cu mana? Dar controllere de temperatura? Dar controllere ph? Dar sisteme ato? Dar.. si dar..
Sa fim seriosi, tot maldarul asta de aparatura in care investim are rolul sa ne faca viata mai usoara si acvariile mai frumoase si stabile.