[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 100x35x40  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ubk
Unripe member

IP:

Salutare,

Am intrat in posesia unui acvariu cu aceste dimensiuni si sunt intr-o dilema " Ce pun in el ?"

Mi-as dori sa fac acest acvariu ca la carte si sa nu il grabesc ( vesnica si eterna problema a unui incepator ) , fara ciorba de peste , fara plante care vor suferi din cauza luminii insuficiente sau substratului .

V-as ruga daca sunteti binevoitori cu un incepator sa imi spuneti ce fel ati echipa / popula voi acest acvariu . Pentru mine este un acvariu unde voi invata spre a ajunge la visul unui acvariu de cel putin 500l .

Ca si pesti ma gandeam la scalari si un card de neoni din cauza dimensiunii acvariului , mai mult inalt decat lat .

O cioata mare acoperita de moss si anubias (eventual ceva bucephalandra ) cu plante stem in spate .

Ca si configuratie am gandit asa :

Filtru extern - AQUAEL Filtru Ultramax 1000
Substrat - detin 10l de Manado amestecat cu Aquabasis si 10l de nisip cuartos
Iluminat - aici chiar nu am idee
Populatie - nu am o preferinta specifica
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

ubk wrote: " Ce pun in el ?"

Este simplu: apa, pesti, substrat, lemne, pietre, plante. (Bine ai venit! pe forum)

Trecand la modul serios:

- In principiu, stii ce vrei acolo.
- Trebuie sa te hotarasti ce pesti bagi acolo. (niste parametrii de apa, ar fi utili ca sa stii unde poti marja cu plantele si pestii.)
- Oricum: nu pesti "saritori" . (presupun ca nu ai capac si nici lumina)
- La lumina, cel mai simplu ar fi cu doua reflectoare de 40W suspendate deasupra bazinului. (sunt ieftine si se inlocuiesc ulterior daca nu este 'ce trebe')
- Substrat: nu am opinie. (personal, am doar nisip bej in toate bazinele pentru ca sunt 'pe ciclide' si nu prea am plante)
- Filtru: pare in regula alegerea ta, ca si volum si pen' ca are trei cosuri. (nu stiu nimic despre el... am folosit doar Eheim)
_____________________________________________________________________________________________________
Acum: hai sa iti propun o "faza mai pe' tupeu": Fa direct ciclarea cu pesti. (iese mult mai bine decat aia normala de 40 de zile)

Va trebui sa fii putin atent si sa faci masuratori de NO2 si NO3. (am facut ceteva ciclari cu pesti si a mers bine de 'fiecare tura')

Daca te intereseaza: iti explic exact pasii/procedura.

Plante care nu vor merge bine si alge, vei avea, indiferent de metoda de ciclare.

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Eu te-as sfatui invers.
Fa o ciclare pe termen lung, 40-60 zile, fara pesti, fara plante si mai ales, fara lumina.

edit: daca o sa ai lemne in acvariu, poti pune de la inceput 2 ancistrusi, dar sa nu te atasezi prea tare de ei, vor fi de sacrificiu. In schimbul sacrificiului, vei avea lemne curate, fara "muci" si rahat suficient cat sa mearga ciclarea.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/06/2023 12:20:26

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:
Fa o ciclare pe termen lung, 40-60 zile, fara pesti, fara plante si mai ales, fara lumina.

Si eu te sfatuiesc sa faci fara lumina... (daca tot nu faci cu pesti)

Dureaza mai mult dar:

- Este 'ciclarea' fara surprize.
- Nu cumperi si instalezi repede "becuri". (dupe' o luna, stii mai bine ce iluminat o sa vrei)
- Nu 'scrii': Help ALGEE !!!! [(pe forum ori feisbuc) (nici nu va trebui sa le identifici, pentru ca nu vei avea)]
- Ai timp sa conturezi o idee mai clara despre ce vrei. (si timp sa te documentezi/citesti, fara a fi autostresat ca observi 'nu stiu ce ca*at in bazin')
- Vei avea un 'safe environment' indiferent ce vrei sa bagi in galeata ulterior. (plante, pesti)
- Nu vei observa "mai nimic" din procesul ciclarii. (dar: vei avea un mediu propice pentru pesti si plante)
______________________________________________________________________________________________________________________
Oricum: cauta pagina cu analize apa de la distribuitorul tau zonal si scoate tabelul cu masuratori. (sa citeasca si oamenii de pe forum Pedefeu'.)

Pana umplii bazinul cu apa, este mai bine sa fie stiut: cu ce apa'.

LEdit: Ia si filtrul. (nu poti incepe ciclarea fara el)

This message was edited 1 time. Last update was at 29/06/2023 14:55:12

ubk
Unripe member

IP:

Bine v-am gasit ,

Am uitat sa imi fac o scurta prezentare .

Totul a inceput cu un betta luat din impuls in decembrie anul trecut tinut intr-un bol cu pietris colorat si o bila de cladophora .
In februarie am trecut la primul meu acvariu mai mare (60x30x30) si am inceput sa citesc mai mult si sa incerc sa invat ( din pacate cel mai bun mod sa invat pentru mine este din greseli )
Intre timp am mai primit si un Nano Cube de 30 L .

Populatia in acvariile mele acum :

54l - Ciorba de peste cu multa carne
- 1 Betta (primul)
- 2 ancistrus Rio paraguay
- 10 neoni (pe care i-as muta in acvariul acesta)
- 5 platy (si inca vre-o 5 pui din ce am vazut , nu am facut separarea femelelor daca traiesc , traiesc)
- 9 corydoras hastatus
- 3 melci neritina si 2 ramshorn
- 9 creveti amano (atat am pus, nu am mai facut numaratoarea de atunci )

30 l - Tocanita

- 1 betta
- 9 microrasbora galaxy
- 2 L181 ( inca mici)
- 1 tylomenia
- 1 neritina
- creveti red cherry , nu stiu un numar

Ambele acvarii sunt foarte bine plantate .

Filtrare :

Ciorba - 2 bureti
Tocanita - filtru intern Dennerle si 1 filtru cascada

Pierderi pana la acest moment :
- 2 SAE ( 1 la inceputuri banuiesc spike de amoniac , 1 la 1 luna dupa un schimb de apa , 2 guppy , 3 briggitae , 4 neritine ( le-am pierdut dupa ce am mutat acvariile dintr-o locatie in alta), 2 microrasbora ( la 1 zi dupa transport)

Am atasat buletinul de apa , schimbul il fac saptamanal cu aditie de Seachem Prime .

@Eversad

Ambele mele acvarii au fost ciclate fish in , cu multe schimburi de apa si analize constante ale apei .

Cat despre "Help algee" eu vad algele ca parte din viata normala a unui acvariu , atata vreme cat nu sunt doar alge nu vad o problema cu ele .

Nu sunt super incantat de dimensiunile acvariului ( prea ingust din punctul meu de vedere) dar imi va fi folositor ca si manual de invatare , Idealul meu ar fi 100x50x50 , vreau acum sa imi asigur filtrarea , lumina (achizitii cu acvariul ideal in minte) si sa vad cum este mentenanta la un acvariu mare (daca ma tine spatele la atatea galeti )

Cam atat momentan , mai revin

Filename Indicatori calitate apa pentru luna mai 2023.pdf [Disk] Download
 Description Parametri apa
 Filesize 1267 Kbytes
 Downloaded:  143 time(s)

EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Scriu intai chestia 'groasa'...

Cu ce dracu masoara astia de la 'voi' nitritii (NO2) ? Cu ruleta cu cantarul de cartofi?

Vad ca scrie acolo: 4,61 si valoare maxima admisibila: 50... (astia sunt retarzi?)

Cat este in realitate NO2? (banuiesc ca 0.4) asta fiind cu NO2, sa scriu si OnTopic.

Despre filtrare: daca nu te jeneaza 'la bogatie' ia direct un filtru Eheim 2080.

(are 2 admisii si se poate regla si pentru bazinul tau de 140L brut... Dar: poti tine, doar cu 'el' un bazin de 500L daca nu este suprapopulat.)

Despre ciclare: Banuiesc... vei face ca si pana acum. Speli un burete de la "Ciorba" in bazinul mare si dai drumu la treaba.

(ruleaza apa proaspat bagata cu filtrul fro' douazeci de ore ca sa scapi de clor si speli buretele de la Ciorba acolo)

Mai departe, banuiesc ca stii.

This message was edited 2 times. Last update was at 30/06/2023 21:03:57

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: