[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Am servit un efect interesant. Contrar obiceiului de a nu face decit o singura operatie majora in acvariu (schimb de apa sau curatat filtru - niciodata amindoua in aceeasi saptamina) le-am facut pe amindoua plus o tunsoare zdravana la Ludwigia Repens. Dar am montat simultan si filtrul Eheim la ciclat in acvariul de 180litri.

Rezultatul a fost o clarificare buna a apei in 2-3 ore - n-am mai avut-o asa ce aproape 2 ani. Nu reusesc sa ma decid daca rezultatul a fost datorita suprafiltrarii sau datorita introducerii filtrului Eheim. Am desfacut azi ambele filtre (un JBL E900 si un Eheim Ecco Pro 200). Buretii din JBL erau curati si fara probleme, iar buretii din Eheim erau plini de mizerie - au adunat toate resturile si am bagat Eheimul in dus, ca tot nu e ciclat.

Ca rezultat secundar toate femelele de RCS au pierdut icrele (probabil de la stres). Oricum colonia e stabila - sint peste 200 RCS la ochiometru.
M-am enervat de nenumarate ori din cauza timpului care il pierd cu aranjatul sertarelor la JBL E900 - mereu trebuie desfacute de 2-3 ori pina nimeresc pozitia corecta. Au incaput 3 litri de Siporax in el. Il curat in 10-15 minute si stau cite 30 de minute sa ii nimeresc pozitia la sertare ca sa se inchida corect. Am aranjat inelele de Siporax in toate pozitiile care mi-au trecut prin cap (aruncate la nimereala, aranjate pe orizontala sau pe verticala, ...). Nu stau asa cum le pui indiferent ce le-as face. M-am suparat si am spart 4 litri de Siporax (aveam deja 2 litri spart si 2 litri in filtru). Initial doar am clatit Siporaxu' si dupa 3 incercari nereusite de a inchide filtrul m-am apucat sa il sparg - cam o ora si 2 beri. Rezultat - din cei 4 litri de Siporax au intrat in filtru cam 3,5 litri (de Siporax spart).

Am luat un Eheim Ecco Pro 200 pt. viitorul proiect (are 2 cosuri). Zice Eheim ca are loc pt. 2 litri de material filtrant. Aveam 1 litru de Siporax si 1 litru de Matrix. In cosul de jos a intrat aproape 1 litru de Siporax numai dupa ce l-am spart - are vreo 0,8 litri dupa ce e spart. In cosul de sus (e mai mare) a intrat 1L Matrix. Am pastrat prefitrul si l-am pus la ciclare.

Mai jos o poza din operatia "spart Siporax":
PLA e biodegradabil la nivel de ani - daca PLA insemna acid polilactic.
ABS nu - va rezista.
Vezi ca au bagat la Lidl set carote diamantate de 4-6-8-12 mm cu ghidaj - luni sau marti le-am vazut. Am luat un set din Constanta - sa fie ca poate ma hotarasc sa fac ca tine. Nu sint prea cautate deci e posibil sa le mai gasesti.
Nu cred ca stie cineva. Teoretic e 100% CO2. Practic contine si alte gaze.

Eu am facut alt test: am introdus 25cm cubi de CO2 din bomba (masurati pe marcajele facute pe reactor). S-a dizolvat in 30-40 de secunde complet. Am bagat si 25centimetri cubi de aer. S-au dizolvat in 2-3 zile (nu pot spune exact, dar a fost muuuult mai lenta dizolvarea aerului).

Concluzia ar fi: CO2 se dizolva foarte repede cind este agitat intr-un jet de apa. Cred ca reactorul trebuie golit din cind in cind de gazele care au ramas in el si se dizolva foarte greu. Un T pus pe intrarea de CO2 cu un robinet (sau un furtun de CO2 strangulat) ar putea sa goleasca gazele reziduale din reactor. Nu am incercat inca fiindca momentan am renuntat la CO2.

LE: Scuze - acum am vazut de cind era postul. Nu stiu de ce a trecut in primele pagini. Impreuna cu alte posturi vechi.
Tine cont ca nu exista filtre prea mari (ca volum de material filtrant - ce declara producatorii "e bun pt. 100-200litri" nu se refera la situatiile intilnite in practica).

Am un E900 plin cu Siporax (in jur de 3 litri) si inca 1 litru de Siporax intr-un filtru DIY la un acvariu de 180 litri brut si nu sint inca multumit de filtrare - mi se pare ca e la limita. Iar producatorul zice ca 1 litru de Siporax e de ajuns pt. 200litri.

In momentul de fata intentionez sa iau un Eheim Ecco Pro 130 pt. un acvariu de 27 litri brut. Si sa schimb Siporax cu Matrix - conteaza mult si materialul filtrant.

Undeva intre 200-300litri brut incepe sa devina interesant un sump - desi e mai greu de facut.
E cam greu sa bagi Minisiporax sau Substrat Pro in aquaball 130 fara sa renunti comple la burete (si buretele e bun ca filtreaza particolele mai mari - in general se recomanda totdeauna punerea unui burete inaintea filtrului biologic) .

Daca poti, renunta la comanda si cauta un FZN3 - pretul e cam acelasi, dar poti sa jonglezi mult mai usor cu materialele filtrante. In plus cel 3 filtre de care am scris snt practic externe - nu ocupa loc in interiorul acvariului, iar in acvariile mici chiar conteaza mult.

Carasii sint asa zisi pesti "murdari" (lasa o multime de resturi mari si inestetice -si ancistrusii mei sint la fel de "murdari") - invata de pe acum cum se sifoneaza apa si fa-ti un obicei de a curata totdeauna fundul acvariului la schimburile de apa. In plus sint renumiti ca maninca aproape orice planta - cu exceptia Anubias si nu sint sigur de Microsorum Pteropus . Daca o sa vrei plante sa stii ce te asteapta.

Observatie: inainte de a cumpara ceva scrie pe aici si asteapta un raspuns. In plus nu asculta ce spun vanzatorii din petshopuri - ei sint acolo ca sa vinda , nu sa dea sfaturi la problemele care le-ai putea avea.
Suplimentar fata de ce a scris paradoxx - aerarea apei cu o pompa de aer nu prea e necesara. Bulele care le introduce pompa creeaza un efect mai mult vizual si un fel de asigurare pt. tine ca in apa pestii au destul oxigen. Orientarea iesirii filtrului ca sa produca valuri la suprafata apei e de ajuns pentru oxigenare (interesant e oxigenul dizolvat in apa nu cantitatea de aer care o baga pompa de aer, iar oxigenul dizolvat e mai greu de masurat). Utilizarea unei pompe de aer e recomandata in cazurile in care esti sigura ca nu ai destul oxigen in apa - pestii se mentin mereu la suprafata apei, "respira" greu si repede (adica isi misca rapid operculele), daca ai prea mult CO2 (nu e cazul tau) si in cazul anumitor tratamente despre care se stie ca reduc cantitatea de oxigen din apa (iar nu e cazul tau).

Recomandarile producatorilor (de genul e bun pt. xxx litri) sint mult supraevaluate - vitezele de recirculare a apei sint date de producatori fara material filtrant cu filtrul situat la acelasi nivel cu acvariul. In cazul tau cred ca ar fi mult mai potrivit un Eheim Liberty 200 ( sau 100) sau un JBLE400 in care sa lasi un singur burete (pentru filtrarea mecanica), iar restul spatiului din filtru sa il ocupi cu material filtrat biologic (cit mai mult).

Suplimentar: un caras are nevoie de 40-50 de litri de apa si traieste 10-12 ani (am auzit si de 18 ani), deci cu spatiul in acvariu esti cam la limita.
Adevarat. Totusi toti producatorii de reductoare recomanda sa nu fie folosite la alte gaze in afara de cele pt. care au fost proiectate. Poate mai sint pe undeva niste garnituri care nu pot fi schimbate - ca exemplu ar fi cele de la membrana de reglare a presiunii si cea de la surubul de reglaj.

Este foarte riscant ca la presiunile de 60-120 de atmosfere sa folosesti principiul "MERGE SI ASA". Trebuie folosite reductoare garantate de producator pt. gazul respectiv .

Nu as recomanda nimanui sa nu respecte indicatiile producatorului.

VA ATRAG ATENTIA CA CO2 ESTE UN GAZ LETAL - E ADEVARAT CA IN CONCENTRATII MULT MAI MARI DECIT CE FOLOSIM IN ACVARISTICA. E LA FEL DE RISCANT SA DESFACETI PRIZELE DE 220VOLTI CA FARA SA SCOATETI SIGURANTELE - SAU CHIAR MAI RAU.

Orice improvizatie o faceti pe riscul vostru. Nu merita pentru 200-300 de lei. Mai bine fara CO2 decit cu improvizatii.

Daca pe partea de presiune joasa (dupa reductor) merg facute diverse jonglerii (riscul e sa se sparga un furtun , pina la am omorit toate animalele), pe partea de presiune inalta ( butelie + reductor ) nu se fac nici un fel de improvizatii, pentru nici un motiv. Parca tineti neaparat sa bagati degetele in priza . Nu incercati asa ceva.
Garniturile de la CO2 sint diferite de cele de la O2.
E posibil si ca membrana de reglare a presiunii sa fie din material diferit.
Cauciucul "normal" e atacat de CO2.

Adica nu e bun pt. CO2.
Am ratat poza. Nu credeam ca are si acvariu de prezentare.
Pe FB Mirciulica+celelalte conturi a inceput de mult sa foloseasca contul :

https://www.facebook.com/mihai.cristian.902?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARAvLmtDW2b2Z8Li51lYU0HI6OM6x_OJFr8hpRLEvdHmHuOWahc0P_umQdUQHLKikTteYXIIv7GC1-Ym&hc_ref=ARRnkt359UlCqnRlAckUypQhLafgoRat-4AFigpa-eQ05tweEmq7YKlhSv8vXMVv8CM&fref=nf

Sub numele de Mihai Cristian. Pe diverse grupuri de acvaristica.
Nu preasemeni cu acvarist batrin.
Stai linistit - daca nu as fi aflat de el din posturi mai vechi (cind aveam timp sa citesc ) ma pacalea si pe mine.
BBA. Scoate cioata (sau piatra). Daca nu ai plante pe ea o tratezi intr-o galeata. Cumperi spirt - alcool sanitar (sau apa oxigenata, e mai eficienta, dar se consuma mult mai repede ). Daca ai plante pe piatra e mai complicat. Daca nu ai plante torni spirtul peste piatra pina esti sigur ca ai aplicat spirtul peste toate zonele unde a BBA, dupa care o clatesti cu multa apa. Dupa 1-2 zile o sa vezi cum se decoloreaza algele si o sa dispara. Faci schimburi de apa dese (15-25% din volumul acvariului) inca 3-5 zile dup ce dispare alga. Oricum ar trebui sa cauti de ce creste la tine - aditia de co2 ajuta de obicei. Tratamentul se adreseaza efectului (cresterea algelor), ar trebui sa cauti cauza care duce la cresterea algelor (prea putin co2 , prea multa lumina - putin probabil in cazul BBA, prea multa mincare neconsumata de animale, ...)
Parca nu.

Oricum care mai vreti pui de ancistrus am si eu mai multi intre 2 si 7 luni virsta, maxim 6 bucati odata - ma gasiti pe PM.

Domnul Mihai si celelalte conturi identice sint exclusi/excluse.
Are mai multe conturi si pe FB. M-a cautat si pe mine cindva.
Nu am avut nici o problema cu amoniac/nitriti.

Jungla creste fara interventie. De 6 luni cam cu 1/10 din cantitatea de Masterline recomandata si fara CO2 (mai mult din lisa de timp decit deliberat). Am ridicat lumina cu 10 cm mai sus sa le fac loc. Au crescut 5 cm in 2 saptamini.
Si ai grija ca melcii nu se impaca prea bine cu CO2. Acidul format de CO2 cu apa dizolva CaCO3 din care e format cochilia melcilor. E exact reactia care duce la formarea pesterilor.

Si bule/secunda e un termen foarte vag. Marimea (volumul) bulei e dependent de presiunea CO2, de diametrul furtunelor si al numaratorului de bule si de adincimea la care ai difuzorul sau iesirea din reactor.
Din cite am inteles debitul era de citiva zeci de cm cubi pe secunda - o bula are mult sub 1 cm cub.

Daca nu te costa nimic reductorul (sau poti sa il imprumuti) merita sa incerci. Oricum o sa ai nevoie de reglaj fin si se gasesc multe reductoare fara reglaj fin integrat pe reductor (in cel mai rau caz).

Sint reductoare pt. sudura unde 10-20 cm cubi nu conteaza aproape de loc.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: