Eu la Liceul Costin Nenitescu am invat si faceam numai chimie organica foarte complicata. Aveam si cate 4 ore de chimie in aceasi zi si un laborator bun. Tot cam al 4 lea liceu din oras era cotat. In clasa a 12 a eram corigent pe toamna la romana si matematica,n-am dat bac- din prima ca trebuia sa- l dau in toamna dupa ce luam corigentele.Si n- am mai dat bacul . Dupaia am lucrat vre-o 4 ani in constructii pe santier ( foarte frumoasa meserie,mie mi- a placut) ,mi - am luat concediu 2 saptamani sa invat pentru bac si am luat 8,75 la matematica si 8,75 la romana care a fost a doua nota ca marime la romana,mai luase unu 8,90 din 4 licee care dadeau bacu la noi.Nu s- au luat 50 de note de 10 in toata tara ,in anu ala la romana.Tot a trebuit sa ma duc si in toamna sa dau bacu la chimie ca in vara intarziasem si nu m- au mai primit.Intarziasem din cauza ca cu o zi inainte fusesem la pescuit si am curatat 2 galeti de carasei dinaia mici pana la 1 noaptea .
Cel mai bine e sa va duceti pe forumul de acvacultura pescuit si vanatoare de pe softpedia si sa intrebati acolo unde sunt oameni foarte capabili sa v-a rezolve problema.Si aici sunt oameni capabili sa descopere ce s- a intamplat cu pestii dar aici e un forum despre acvarii si pesti ornamentali.
Am facut planul la overflow si am facut si cateva poze la acvariu cu telefonul da nu am reusit sa le trimit pe laptop prin bluetoth. Motorasul ala si cu senzorul nu v-or fi montate la inceput ci doar in cazul in care o sa fie nevoie de reglaje prea frecvente.Overflow-ul o sa fie facut din placa acrilica lexan(e mai elastic si nu crapa) de 1 mm grosime lipit cu superglue si intarit cu niste ata de cusut impregnata in superglue.Nu trebuie sa arate frumos ca e ascuns in spatele sitei si nu se va vedea .In cazul in care nivelul apei creste mai mult decat poate overflow-ul asta reglabil sa tina,atunci apa din acvariu o sa dea peste marginea sitei si o sa curga peste overflow-ul reglabil ,prin overflow-ul 2 si nu e risc de inundatie. Ideal ar fi sa nu treaca apa prin overflow-ul 2 pentru ca e posibil sa-mi arunce ctenoforele in sump,dar e bine sa mai ai on overflow de siguranta la un acvariu dinasta.
Ceva interesant si mai pe intelesul unui medic despre cum cedeaza piatra de carbonat de calciu carbonatul si il inlocuieste cu fosfat.In linkul pe care l-am pus ,carbonatul de calciu a fost incalzit in solutie cu fosfati .Scheletul de coral a cedat carbonatul si a luat fosfatul.In unele experimente cu transformarea scheletului de coral din CaCO3 in hidroxilapatit (sunt foarte multe experimente diferite) carbonatul de calciu e transformat in fosfat de calciu doar superficial dar sunt si experimente unde a fost transformat aproape 70 la suta in fosfat de calciu.Am postat experimentul asta cu solutia incalzita pentru ca nu l-am mai gasit pagina cu linkul unde scheletul de coral era transformat total in fosfat de calciu doar pentru ca era tinut intr-o solutie cu ph 10. Bineinteles ca in acvariu nu avem ph 10 iar piatra din CaCO3 tot CaCO" ramane,dar,o parte din piatra contine si destul de mult fosfat de calciu in profunzimea ei cat sa cauzeze probleme intr-un acvariu.Colegii americani sunt varza;mai ales toti chimistii aia de pe reefcentral ,nu au inteles ce le-am explicat eu si anume ca calciul e principalul phosphate binder,ei recomandand in continuare dozarea de LaCl,folosirea de GFO, in loc sa tina un ph mai ridicat ca sa nu se topeasca piatra si eventual sa mai dozeze si apa de var.Am ajuns la concluzia ca acvaristii chimisti adevarati in viata de zi cu zi, sunt varza la chimie.Cat de nebun poate sa fie ,sau ce interes o avea Randy Holmes Farley ,sa le spuna oamenilor sa dozeze LaCl in loc sa tina un ph mai ridicat ,eventual sa foloseasca si var care e un produs mult mai sigur ce se gaseste in mod natural in recifele de corali. Dupa ce m-au banat am descoperit ca nenea Randy asta a inventat cateva medicamente care se folosesc la extragerea fosfatului din corpul uman si am inteles ca deaia recomanda el LaCl,ca daca el a inventat medicamentul cu LaCl e si normal sa-si laude inventia prin orice mijloc si sa o adapteze chiar si in acvaristica(desi nu el este primul care a folosit LaCl in acvariu ,ci un instalator nebun din usa ,care a turnat solutie de LaCl folosita ca antialge la piscina ,in acvariu ) .Nu cred ca poate fi atat de prost un chimist care a inventat medicamente care extrag fosfatul din om incat sa nu isi dea seama ca,calciul e cel mai mare phosphate binder de pe planeta . Concluzia e ca fosfatul nu e superficial si nu e de la materia moarta recent ,ci este in structura chimica a pietrei,iar spalarea pietrei superficial cu acid nu rezolva nimic si nu e o solutie pe termen lung. http://nautil.us/issue/44/luck/from-the-bottom-of-the-sea-to-the-operating-table
2timpi wrote:Frumosi pestii,si blenny si perechea de goby cu perechea de creveti.Piatra din acvariu in schimb elibereaza multi fosfati in apa si nu cred ca se va opri prea curand dacanu e tinut un ph mai ridicat si stabil.Chiar daca vrei sa cresti corali Lps si soft ,dupa mine tot e important sa ai un ph ridicat ca sa nu se dizolve superficial piatra si sa elibereze fosfati,pentru ca,chiar daca coralilor Lps si soft le place un nivel mai ridicat de fosfati,or sa creasca si alge nedorite pe piatra care nu vor putea fi eradicate nici cu Gfo,nici cu refugiu sau algae scruber ,pentru ca algele astea de pe piatra consuma fosfatii inainte sa ajunga ei in coloana de apa.Legat de instalatia de osmoza,nu e mai simplu si mai comod sa ai o instalatie acasa decat sa cari apa cu bidonu? E si foarte simplu de facut una custom ,nu trebuie sa fii instalator, furtunele alea de la instalatie se conecteaza usor fara infiletare ,doar impinse pana fac click.Recomand mebranele ieftine chinezesti( sunt facute cu aparatura made in Usa) si TDS metrul ala chinezesc foarte ieftin ,care desi e dubios de ieftin,vre-o 4 euro ,e si foarte bun.
Banuiesc ca nu ai citit tot topicul, am avut crestere luxurianta de GHA, dar acum sistemul a atins un oarecare echilibru, micile smocuri ramase nedand semne de crestere. In plus, tocmai ce am schimbat GFO (RowaPhos). Din pacate nu pot testa fosfatii intrucat nu mi-am alocat inca fonduri pentru singurul test care da rezultate de incredere: Hanna Checker. Am clorura de lantaniu care este foarte eficienta in reducerea fosfatilor, dar nu vreau sa ii reduc mai mult decat se recomanda, poate crea probleme mai mari. Deci nu dozez fara sa pot testa PO4.
Legat de LPS, SPS si fosfati, un pH mic va inhiba cresterea coralilor, iar fosfatii de asemenea, prin inhibarea formarii de schelet. Oricum, nu voi mai testa pH-ul prea des. In afara de semnalarea unei Alk mici, nu prea are multe merite, decat daca ai proba de pH si controller, caz in care poti monitoriza fara prea mari eforturi si pH-ul.
Legat de facut apa, am inclus la renovarea bucatariei tevaraia necesara pentru o instalatie de osmoza sub chiuveta. Prefer insa drumul la magazin la 1-2-3 saptamani pentru aprovizionarea cu apa. In balanta lucrurilor, pierd mai putin timp asa si am mai putina bataie de cap. Desigur, domnia costa - singurul aspect negativ.
Cred ca cele mai bune membrane de osmoza sunt cele Made in USA (sa ma corecteze cineva daca nu am dreptate), iar combinatie cu un stadiu cu rasini produce apa suficient de pura.
Am citit topicul si am vazut de la inceput infestatia aia de alge.Dupa mine ph-ul si alcalinitatea care e legata de el ,sunt cei mai importanti parametri.Acuma chiar daca nu sunt alge vizibile in acvariu ,piatra tot elibereaza fosfati la greu si formeaza puful ala alb de pe pietre.Puful ala e fosfat legat de calciu dar la un ph mai mic se dizolva si ala si se dizolva si piatra eliberand si mai multi fosfati.Practic,piatra aia e o bomba cu ceas si LaCL ,GFO,refugiu sunt solutii mult mai complicate decat sa tii ph stabil si mai ridicat.Daca nici coralina nu creste pe o piatra care elibereaza fosfati atunci ce pretentii sa mai ai de la corali?Piatra aia din schelet de coral a fost crescuta in conditii ideale cu un ph mai mare,in ocean.Cand ph-ul e mare ,atunci piatra de carbonat de calciu cedeaza carbonatul si il schimba cu un fosfat.Practic piatra contine si fosfati ,iar fosfatii sunt in structura chimica nu din cauza animalelor moarte din golurile pietrelor.Cand pui piatra aia crescuta in conditii ideale in apa cu ph mare,intr-o apa cu ph mai mic,piatra incepe sa se dizolve eliberand calciul si fosfatii care sunt legati de calciu pana cand ajunge intr-un echilibru cu apa.
Pacat de crevetele pe care la mancat goby-ul dar bine ca macar am avut ocazia sa vedem o pereche de creveti cu o pereche de goby care e ceva rar.
Iar intre o membrana made in USA si o membrana made in china nu e nici o diferenta in afara de pret.Sunt facute din aceleasi materiale si cu aceleasi masini si cu aceeasi tehnologie americana.
Cand am zis ca cine are polyodoni are si cegi ma refeream la baietii astia http://www.novarainvest.ro/ sau astia http://www.nucet.ro/Advertising.html nu la pescarii de la podul de la giurgeni.Nenea Dan-iulian,sper ca dupa ce vezi linkurile alea ,sa-ti schimbi tonul ca vorbesti aiurea si despre ceva total opus fata de ideea mea.Nu stii nimic despre pestii nativi iar sa spui ca linul si babusca sunt disparuti e o nebunie cand ei se gasesc de vanzare la piata si nu sunt interzisi la pescuit .Caracuda (carasius carasius) e singurul ciprinid amenintat cu disparitia dar nu din cauza carasului (carassius gibelio) ci pentru ca a fost pescuit masiv inainte sa fie introdus carasius gibelio,care caras gibelio de fapt a salvat caracuda de la disparitia completa .Vaduvita ar mai fi oarecum amenintata dar eu cam in fiecare an prind cel putin 3 vaduvite pe dunare pe care le eliberez,bineinteles pentru ca stiu ce peste e ala.Si daca vroiai sa faci o gluma buna ,ii recomandai lu Koala sa creasca cativa sipi in acvariu pe care sa-i elibereze (sturioni complet disparuti de la noi) nu moruni si sa devina eroul romaniei .(nustii ce e sipul-vezi aici https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ip ) Raman la ideea mea ca Polyodonii astia si cu crapii aia pe care ii taie americanii prosti cu sabia sunt niste pesti ecologici care salveaza mediile acvatice de la eutrofizare.Eu fiind ecologist de la protectia mediului ,dinala de CAP care studiaza mediul ,stiu cel mai bine cum functioneaza si nu e adevarat ca crapii din america le mananca mancarea speciilor native pentru ca mancarea,adica algele alea care duc la eutrofizare ,sunt in exces din cauza fosfatilor din detergent,ingrasaminte si apa de canalizare (nu stii ce este eutrofizarea,valabil si pentru nenea Ocean, vezi aici - https://ro.wikipedia.org/wiki/Eutrofizare );
Nene Ocean,eu nu incurajez eliberarea speciilor neautohtone ,,you missed the boat,,. Iar sa blamezi ciprinidele alea pe care ni le-au dat chinezii e un lucru facut fara cap.Daca nu aveam caras si fitofag in apele romanesti pe timpul comunistilor ,probabil ca multi oameni ar fi murit de foame.Iar cand chinezii ne-au dat crapii aia,cercetatorii lor de CAP chinez,ihtiologii aia chinezi au venit si ne-au si invatat de la zero cum sa cultivam crapul ,sa ne salveze ca altfel,daca ar fi fost o foamete aspra pe timpul lu ceausescu cred ca nu mai gaseai nici un peste in apele romaniei.Ar fi disparut cum au disparut vrabiutele din cauza lu Mao .Si nu mai zic ,ca din cauza la chinezii aia acuma in romania se mananca cel mai mult crap,caras si specii dinastea de piscicultura facuta cu gainat aruncat in balta.In europa de vest a fost introdus recent somnul si nu sunt probleme cu el desi e rapitor si ala poate manca specii de pesti protejate,boboci de rata aflata pe cale de disparitie , samd.Nu e cazul sa se incerce eradicarea somnilor in europa de vest .Polyodon spatula este mult mai inofensiv si mult mai benefic decat somnul pentru ca polyodon,desi arata mai ciudat asa si poate speria un necunoscator,nu este rapitor si mananca algele care se dezvolta de la fosfatul din detergenti ,ingrasaminte chimice,nitratii si fosfatii de la deversarile de canalizare in rauri,etc.E un peste benefic la fel ca si fitofagul care sterge intr-o anumita masura urmele lasate de civilizatie asupra mediului acvatic.Raman la ideea ca americanii aia care taie pestele cu sabia cand sare din barca sunt prosti pentru ca ar fi putut mult mai simplu sa controleze invazia de fitofag daca ar fi avut grija sa inmulteasca polyodoni si sa-i introduca in lacurile cu multi fitofagi sa le faca concurenta la plancton.In schimb in america polyodonul e amenintat cu disparitia.
Dan P wrote:Imi pare rau dar pestii care nu sunt nativi zonei in care ii eliberezi produc dezastre ecologice, de multe ori iremediabile. Vezi cazurile din Australia si America care se lupta in zadar cu specii invazive.
Stai linistit,profesia mea e ezact de ecologist dinasta.Fitofagul ala pe care- l taie americanii cand sare din apa e benefic in lacurile din america si nu ameninta alte specii de pesti native americane,din contra le protejeaza ca le curata apa.Daca vorbim de pesti invazivi intradevar daunatori atunci ,cred eu ca cel mai daunator de la noi din tara e regina sau bibanul soare ( apare si in filmul pe care l - am postat,e in acvariu cu polyodonii).Bineinteles ca nu incurajez eliberarea de specii ,,extraterestre,, in apele noastre dar polyodonii traiesc deja in apele din romania si au fost introdusi in urma unor studii de fezabilitate facute de oameni care se ocupa de protectia mediului.Carasul, fitofagul,vreo 4 specii de crap din china , fitofagul,amurul ,scoicarul,crapul chinezesc,pastravul curcubeu si multe alte specii de pesti care nu sunt native,au fost introduse in apele noastre ,pentru ca sunt benefice.
Poate ca nu-i OK sa eliberam specii alogene din acvarii... si cand dreacu l-au adus si pe asta in apele noastre...
E un peste benefic cam oricarui ecosistem ,care nu e rapitor si ocupa nisa fitofagului( peste introdus recent din china).E folositor mai ales in lacurile de pe langa orase unde apa cu fosfati de la detergent si dejectiile se scurg in lacuri si cauzeaza bruste infloriri de plancton, care plancton,daca moare brusc ,ucide si aproape toata fauna lacului.In afara de faptul ca e benefic,mai este si un peste foarte valoros pentru consumul uman ,care face icre negre . Pana si fitofagul ,pestele ala care sare din apa cand e speriat de zgomotul barcii ca sa- l taie vre- un prost de american cu sabia pentru ca e invaziv ,din filmele de pe national geographic ,e un peste benefic care ii protejeaza pe ceilalti pesti nativi ,curatand o parte din algele si mizeria din apa.
Polyodon Spatula.Il tii in acvariu cat e pui si peste cativa ani,cand creste prea mare, il eliberezi cand mergi la pescuit .Rezista la temperaturi mai crescute si nu necesita chiler,ar merge si ceva plante puse in acvariu,inoata mai ceva ca un pastrav si seamana a peste intre apa dulce si apa sarata adica aduce un pic cu basket shark dar e de apa dulce .In loc de ancistrusi ,pe langa polyodon spatula ar merge bagate una-doua cambule dinalea de marea neagra mai mici ca si alea sunt pesti marini da traiesc bine mersi in apa dulce( nu calcan si nu limba de mare) ,eventual si una doua cegi (cine vinde polyodoni ,mai mult ca sigur vinde si cegi).
Frumosi pestii,si blenny si perechea de goby cu perechea de creveti.Piatra din acvariu in schimb elibereaza multi fosfati in apa si nu cred ca se va opri prea curand dacanu e tinut un ph mai ridicat si stabil.Chiar daca vrei sa cresti corali Lps si soft ,dupa mine tot e important sa ai un ph ridicat ca sa nu se dizolve superficial piatra si sa elibereze fosfati,pentru ca,chiar daca coralilor Lps si soft le place un nivel mai ridicat de fosfati,or sa creasca si alge nedorite pe piatra care nu vor putea fi eradicate nici cu Gfo,nici cu refugiu sau algae scruber ,pentru ca algele astea de pe piatra consuma fosfatii inainte sa ajunga ei in coloana de apa.Legat de instalatia de osmoza,nu e mai simplu si mai comod sa ai o instalatie acasa decat sa cari apa cu bidonu? E si foarte simplu de facut una custom ,nu trebuie sa fii instalator, furtunele alea de la instalatie se conecteaza usor fara infiletare ,doar impinse pana fac click.Recomand mebranele ieftine chinezesti( sunt facute cu aparatura made in Usa) si TDS metrul ala chinezesc foarte ieftin ,care desi e dubios de ieftin,vre-o 4 euro ,e si foarte bun.
Nu ma pricep la acvarii plantate sau la broaste testoase.Am zis ca un exemplu.Eu am avut ceva gen paludarium.mai probabil terariu cu un triton pe care l-am tinut cativa ani cand eram copil intr-un acvariu mic de tot cred ca avea 10 litri .Un skimer dinasta ethanator cred ca se poate face foarte usor la o scara foarte redusa .Daca ar fi dupa mine totusi,eu nu l-as pune in sump pentru ca ar necesita inca o pompa care sa circule apa special pentru skimer.E l-as pune sus ,mascat de piatra cea mai de sus ,in felul asta folosindu-se doar o singura pompa de recirculare pentru acvariu.Pentru a reduce zgomotul creat de agitatia apei in skimer ,l-as izola cu ceva polistiren extrudat pe toate partile lasand doar un orificu pentru aer .Skimerul nu trebuie sa fie neaparat rotund si e foarte simplu de facut,o incinta cu bioballs sau alt mediu din plastic foarte poros in care curge apa si se amesteca cu aerul formand spuma.
Silviu Man wrote:Ca set-up si parte de zonare a paludarium-ului, la nivel de stincarie si nivel al apei, ma gindeam cam la asta ...
Foarte reusita schita.Vin si eu cu o idee desi nu stiu cum s-ar descurca plantele int-ro apa prea curata.Daca acvariul o sa aibe sump ,oare o merge bagat un skimer de proteine mic pentru apa dulce/Ma refer la skimerul Ethanator foam fractioner .In cazul in care ar fi tinut si un animal mai mare in paludarium,care ar face multa mizerie,dau ca exemplu o broasca testoasa ,skimerul ar face schimburile de apa mult mai rare.
Plasticul e foarte prost conducator termic.Nu zic ca nu merge dar nu e o treaba profesionala .Eu as incerca sa gasesc o fiola de sticla in genul la cun sunt alea de la esenta de vanilie doctor oetker si as incerca sa bag senzorul in ea si sa-l sigilez cu putin silicon.Eu la mine o sa-mi fac senzorii DIY si o sa folosesc o dioda thermistor intr-un tub din titan GR2.Nu e ideea mea asta cu thermistorul in tub de titan .Am furat-o de pe reefcentral dintr-un forum unde prezenta un american cum si-a facut el singur senzorii cu thermistoare in tuburi de inox.Daca e sa folosim plastic la senzorul de temperatura,atunci haide sa folosim si la serpentina de la chiller.Facem serpentina din cel mai prost inox,o dam cu plasti dip dinasta(care din ce imi aduc eu aminte sa fi citit pe forumuri e reef safe) si gata chilerul din plastic.Sau faci un chileras dinasta cu modul peltier unde elementul de aluminiu care intra in apa e dat cu plasti dip si gata chilerul facut cu 5 dolari maximum.Nici titanul nu e foarte bun conducator termic,e mai prost ca inoxul de vreo 4 ori dar macar e un metal nu un plastic.
@Scorpionul-cam la asa ceva ma gandesc acuma doar ca la mine vreau ca teava aia de sub apa sa fie reglabila pe inaltime.Totusi e complicat deoarece teava va fi oarecum curba si pozitionata la unghi sa zicem cam de 45 de grade. @Atar-meseriasa lucrarea doar ca la mine e ceva diferit.@Kirucd-nu v-am refuzat ca sa fiu nesimtit.Stiu despre ce suruburi de plastic e vorba pentru ca am vazut niste poze cu un skimer facut de dumneavoastra asamblat cu suruburi dinastea.Eu aveam in calcul si sa folosesc niste suruburi de plastic,dinalea cu care se prinde capacul la WC deci nu refuz ideea cu suruburi de plastic doar ca inca nu am ales proiectul de overflow pe care o sa-l fac.De asemenea overflow-ul asta o sa fie complet mascat de o sita de plastic cu gauri si nu trebuie neaparat sa fie estetic ,doar sa functioneze bine.Overflowul cu o placa de acril si cateva suruburi arata bine dar e problema cand o sa vreau sa-l reglez ca tre sa strang
multe suruburi.O sa pun maine niste poze cu locul unde o sa fie overflow-ul sa se inteleaga mai bine cum trebuie sa functioneze.In caz ca o sa am nevoie de un surub ca sa reglez inaltimea tevii de sub apa (in caz ca fac un overflow dinasta cu teava) ,o sa pun un surub marca Kirucd .
Unii dintre ei sunt afectati dar nu foarte mult.Cred ca sunt afectati mai putin de lipsa presiunii decat calutii de mare care nici macar nu sunt de la mare adancime.Ala pe care-l chinuie japonejul in film,migreaza vertical noaptea,pana la suprafata apei.Celalalt care seamana cu boul de mare ,in sezonul de imperechere aproape ca iese pe mal.De ctenofore si meduze deep sea nu mai zic,ca alea contin foarte multa apa si nu sunt mai deloc afectate de presiune.Primul peste din prima poza postata traieste si 20 ani in acvariu dinasta nepresurizat si e benthopelagic ,dar chiar daca nu au nevoie de presurizare tot au nevoie de cateva conditii speciale,mai precis intuneric si racoare.Si mai mult ca sigur de o dieta speciala care sa contina niste tipuri de grasimi speciale pestilor marini la adancime mare.
Multumesc mult pentru ajutorul oferit dar suruburi si filiere si tarozi am si eu.Vroiam o idee dar nu prea se intelege din ce am explicat eu pana acum si trebuie sa pun o poza.E oarecum complicat ca e acvariul rotund.De curbat acrilic eu am reusit sa-l curbez fierbandu-l in apa si tinut peste un sablon de tabla curbat si merge dar nu iese foarte profesional aspectul.
Un japonez studiaza un peste din familia Myctophidae (cred ca pestele e un ceratoscopelus). O poza in care se vad solzii crescuti in forma de lupa deasupra fotoforilor (glande ce emit lumina). Cychlotone signata , cel mai abunent peste din ocean si cel mai abundent animal vertebrat de pe Terra. Si un fel de bou de mare american ,porichthys notatus ,care paraseste adancurile marii si aproape a iese pe mal in timpul imperecherii si incepe sa cante pentru a-si atrage perechea. .Ultimul e un video cu Porichthysis notatus cantand. [/youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vSmEsuhEDK0[youtube]