Message |
|
Un sistem imunitar e intradevar o arma cu 2 taisuri,poate sa faca si rau,eu am trait- o pe pielea mea.Cand fumam,bagam un pachet sau chiar un pachet jumate pe zi si nu puteam sa- i inteleg pe aia care fumau 5 -10 tigari pe zi.Cartea lu Allen Carr ma luminat cu explicatia ca aveam un sistem imunitar mai puternic care distrugea nicotina din corp mai repede si aia care fumau 5 tigari pe zi ,pe care ii invidiam crezand ca au mai mult control asupra viciului ,erau de fapt la fel de dependenti ca si mine.Drogurile,in afara de ciuperci si marijuana,nu sunt bune.Orice substanta care creaza dependenta iti pacaleste mintea si iti fura o parte din viata.
|
 |
|
O fi fost un documentar despre vespa velutina ,vespa mandarinia isi face cuibul aproape exclusiv numai in pamant .
|
 |
|
Citeste si aici . http://archive.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=615473 Astia zic ca la ocelaris ,sa ai succes de 25 la suta din pui care supravietuiesc doar cu artemia e ceva comun.In primu post ala se lauda cu 60-75 la suta succes hraning puietul doar cu artemia.Cert e ca trebuie sa gasesti un soi de oua de artemia mai mici si bineinteles ca tot rotiferri raman mai buni.
|
 |
|
ocean wrote:
2timpi wrote: La care barzauni va referiti ca-i urmareati in cuib?La vespa crabro? Viespile astea pe care le-am vazut la dunare erau complet portocaliu cu negru,pe cand megascolia e galbena pe spate
Probabil megascolia(sigur nu erau asiatice) dar nu stiam atunci decat de faptul ca sunt foarte mari deci=barzauni, Tatal meu avea stupi la vre-o 300-400m de liziera padurii si din cand in cand se mai plangea de atacurile barzaunilor, daca ar fi stiut ca eu le stiam cuibul.., nu i-am spus numai peste ani
Nu erau megascolia ca megascolia nu face cuib si nu ataca albine.Barzaunii erau probabil lupul albinelor(Philantus triangulum),cea mai dusmanita specie de viespe pentru apicultori sau vespa crabro doar ca vespa crabro e cam periculoasa si inteapa rau . Dupa ce m-am documentat mult ,reiese ca e cam imposibil sa avem in tara viespi japoneze desi viespile pe care le-am vazut erau uriase,erau portocaliu cu negru si cel mai important detaliu care ma facut sa cred ca erau japoneze ,este faptul ca dupa spusele prietenului pescar,prima viespe intra intr_o gaura din pamant in malul dunarii,iar singura viespe din lume care isi face cuib in pamant este viespea japoneza.Acum ma gandesc ca poate era doar o megascolia uriasa si culoare portocalie pe abdomen era ceva mai ciudat ,dar e posibil sa fie si megascolii portocalii.Ma gandesc ca de la mirosul de flori din lotiunea Autan anti tantari a fost atrasa,deci ar trebui sa fie o viespe caruia sa-i placa florile cum e megascolia si nu o viespe carnivora cum e vespa mandarinia japonica.Nici in franta nu au vespa mandarinia,au doar vespa velutina din asia si ar fi putin probabil sa avem noi vespa mandarinia in Romania.
|
 |
|
Asa e si la plescoi,doar ca cine are vie face si tescovina sau cum e la noi,daca e vinu prost ,anu urmator il distileaza ca sa aiba loc vinu proapat in butoaie.La vin nu se pun sulfiti,doar busuioc si bineinteles ca se strica repede.Singuru lucru la care folosesc vinu ala negru plin de drojdie( de preferat) e la friptura de porc pe gratar da tinuta carnea in vin doar 5 minute ,nu mai mult si dupaia pusa imediat pe jar.La noi in sat are o femeie un migdal batran care saracu in fiecare an face flori de i se rup cracile de la ele ,da nu a facut niciodata o migdala macar ca ii mai trebuie inca un migdal sa fie in zona ca sa poata fi polenizat .Am plantat eu anu asta 4 migdali si am altoit inca 2 .Sper sa mai traiasca babuta cu migdalul ei pana o sa fie polenizat de la migdalii mei,o sa aiba o bucurie.
|
 |
|
Nu beau eu tuica si nici din vinul pe care- l facem,cred ca n-am mai gusta de cel putin 5 ani.Beau doar cate o bere Neumarkt cam aproape in fiecare zi.Pe taranii de la plescoi ii consider nebuni ca au plantat numai pruni.Rar de tot gasesti cate un cais sau un cires aici  ,da schimb eu traditia cu merii si perii mei cu miez rosu. Iar tuica de buzau originala avea maxim 18 grade pe vremuri,in ultimu timp o dublu distileaza sau mai dubludistileaza si vinul daca e prea acru sau nu mai au in ce sa- l puna si se ajunge la un lichid nebaubil dupa mine.
|
 |
|
Eu cred ca un midas face cat un card de antiasi.Nu are nevoie de un acvariu mare ca nu e bun inotator pentru ca nu are vezica si inoata ca un tipar consumand multa energie care necesita hranire adecvata.Mai e un goby in genul la midas doar ca e jumate albastru jumate galben ,parca,si ala e frumos.
|
 |
|
koala wrote:Alevinii de clown sunt prea mici pentru Artemia, e pierdere de timp sa incerci solutia aceasta... ori ai rotiferi (si culturi de plancton, ca sa aiba rotiferii ce sa haleasca), ori te lasi pagubas.
Nu e neaparat o pierdere de timp,citisem intr-n forum pe reefcentral ca unu scotea 200 de pui de clown doar cu artemia,dar folosea artemii mici( sunt unele specii care sunt foarte mici).Si merge da numai la ocelaris,la A percula larva e mai mica decat la ocelaris si nu merge.Bineinteles ca rotiferii sunt incomparabili mai buni,dar in lipsa lor,la ocelaris si folosind artemii mici, e posibil.Alti pesti care se inmultesc usor si doar cu artemia ,sunt cardinalii si gobi aia mici,neon goby,sharknose goby,cred ca si jaw fish ar merge ...doar ca costa 12 mil lei vechi o pereche.
|
 |
|
Exenius midas mai bine in locu la bicolor blenny,daca ai ocazia sa- l gasesti de cumparat.Midas blenny asta inoata ca un tipar tot timpul si sta la vedere in partea de sus a acvariului.(iti trebuie si plasa pentru el).Si ar mai fi frumos signal gulf blenny da nu se gaseste prin magazinele din europa,in schimb poti gasi tot un signal blenny oarecum asemanator( nu stiu cat de reef safe ar fi ,totusi ,dar sunt spectaculosi).
|
 |
|
Nu baga exenius bicolor ca scapi de dracu si dai peste tac-su.Pastreaza doar blenny- ul ala mic.Nu mai zic ca blenny astia nu sunt nici reef safe.Pentru pescuit pesti din acvariu recoman carligele mustad rosii,sunt foarte subtiri.Daca nu stii sa le faci nod ,ii pui pe baietii de la magazin sa- ti lege 2 carlige.Vezi ca fac astia la mustad niste carlige asa de mici,cu care cred ca ai putea sa prinzi si ace de mare.E mai bine sa.folosesti un carlig mai mare ca sa.poti sa- l scoti usor .Si sa nu lasi carligul cu momeala nesupravegheat ca e posibil sa- l inghita pestele si sa i se agate in stomac,caz in care nu cred ca mai supravietuieste dupaia.Sunt si carlige de apa sarata da sunt mai groase si eu tot mustad rosii as alege.Le speli cu apa dulce dupa ce pescuiesti cu ele.
|
 |
|
N-are nimic ca mancai dupa jos nenea Dane,n- ai vazut ca si Bear Grills ,cand a venit in Romania,a gasit un cotoras de mar intr-un cacat de urs prin padure,l-a spalat cu putina apa din mocirla filtrata in ciorap sintetic si l-a mancat.Iti dai seama ce sistem imunitar are ala?  Asa nebuni dinastia crescuti parca in laborator sunt multi.Eu am un tovaras (degustatoru sef la livezile pe care le plantez-il las sa manance balarii cate vrea fara sa- i cer vre- un ban)care de 10 ani de cand s-a insurat e raw vegan,adica mananca doar balarii crude ne procesate termic.Arata mai tanar cu 15 ani decat este da tot eu care nu am mancat un mar de 10 ani sunt mai puternic,rezistent fizic ,etc.Eu cand fumam un pachet de tigari pe zi alergam peste 250 de kilometri in fiecare vara si la rezistenta ii faceam pe handbalistii din buzau sa lesine.Acuma alerg iar da tot asa ,mazim 250 km pe an ca nu vreau sa ajung iar la 60 de kile.Eu daca racesc nici aspirina nu iau si imi trece a doua zi.De cand m- am lasat de tigari chiar am scapat de o raceala dinaia de- mi curgea nasul pana mi se lua pilea de pe nas ca ma stergeam cu batista,intr- o juma de zi.M-am dus racit rau de tot la farmacie asta iarna ca sa imi cumpar un creion dinala nazal chinezesc mentolat si radeau farmacistele de mine ca venisem doar pentru creionu ala.
|
 |
|
melcu wrote:Salutare,
Am constatat astazi ca ai mei clovni vor sa ma faca bunic.
Deocamdata cred ca oole au 12 ore maxim.
Nush ce sa fac. Stiu ca este destul de dificil de hranit puii. Sugestii ? Reclamatii ? Idei ?
Poti sa incerci si fara rotiferi,direct cu artemia. Bine ar fi sa cumperi mai multe branduri de artemia ,sa le testezi si sa le folosesti pe cele care sunt mai mici. O sa ai mortalitate mare fata de rotiferi da oricum,nu cred ca ai avea ce face cu prea multi clowni.
|
 |
|
varolluis wrote: Pai e de mult in Europa. Francezii au avut o invazie nasoala dupa ce au "importat" lighioana odata cu niste containere din China.
Nu e aceeasi specie cu viespea asiatica din franta.Francezii au vespa velutina ,iar ce cred ca am vazut eu e vespa mandarinia japonica,mult mai mare si mai periculoasa ca a francezilor.
|
 |
|
ocean wrote:Mai avem si viespea Megascolia maculata care are 4 cm, cea japoneza are 5 cm, 7,5 la aripi si e mai agresiva, barzaunii nostrii nu sunt asa "nervosi", prin 1986 stiam un cuib in padure intr-un stejar intrarea in cuib era la baza lui, trceam tot a doua zi pe acolo si ma opream sa ii observ, ma apropiam incet si ma asezam linga intrare(ma fascina activitatea lor) veneau ma verificau si ma lasau o perioada in pace, cand considerau ca ajunge trimiteau unul care incepea sa faca cercuri in jurul meu si atunci stiam ca e cazul sa plec, asta a durat tot sezonul cald nu m-au atacat niciodata, mai apoi cineva le-a dat foc am gasit scorbura arsa si barzaunii lipsa, in primavara i-am gasit mai adanc in padure intr-un stejar mai mare si intr-o scorbura la peste doi metrii si jumatate de la sol, cuibul era mai mare si erau mai putin toleranti adica timpul pana incepeau turele era mai scurt, peste cativa ani cuibul a fost tot acolo
La care barzauni va referiti ca-i urmareati in cuib?La vespa crabro? Viespile astea pe care le-am vazut la dunare erau complet portocaliu cu negru,pe cand megascolia e galbena pe spate si nu prea aveau ce sa fie in afara de viespi asiatice sau japoneze.Viespile asiatice vespa mandarinia au doar 5 centimetri da prima pe care am vazut-o avea 6 centimetri jumate lungime lejer si cam 8 centimetri anvergura aripilor de unde deduc ca e chiar vespa mandarinia japonica care e o subspecie mai mare decat vespa mandarinia.In zona erau si in jur de vre-o 2000 de stupi veniti la miere da mana ,iar sub salcii ploua cu picaturi mici de nectar si ma gandesc ca viespile japoneze ar fi avut albine de mancare din belsug(sunt carnivore si se hranesc cu alte insecte).
|
 |
|
adrianyva wrote:Eu am pisica in casa de cand ma stiu! Nevasta-mea a nascut anul trecut si a facut de 3 ori in perioada sarcinii testul pentru toxoplasmoza! Este foarte periculos daca nu il ai si il ei in perioada de dezvoltare a fatului! Ea nu are toxoplasmoza si nici nu a luat...deci nu toti care avem pisici avem si virusul! Plus ca ea si doarme in pat cu pisica...eu tot timpul ii zic ca doarme cu matza in gura (suge matza)
Are sigur si nevasta-ta toxoplasmoza.N-ai inteles tu bine cum sta treaba cu toxoplasmoza si sarcina.Toxoplasmoza e periculoasa in sarcina doar in primele 2 saptamani dupa ce ai luat toxoplasmoza,dupaia nu mai e o problema chiar daca parazitii astia raman in corp toata viata.Nevasta-ta mai mult ca sigur avea deja toxoplasmoza demult si nu era nici un pericol pentru sarcina.In tarile unde sunt multi iubitori de pisici ,mai ales in orase,procentul de lume care are toxoplasmoza e si de 95 la suta.La noi in tara cred ca e cam 75 la suta si e cam imposibil sa ai pisica si sa nu ai toxoplasmoza.
|
 |
|
Daca ai pisica in casa ,toata familia are toxoplasmoza garantat .Si eu am pisici si nu indrept vina aspra lor pentru ca toxoplasmoza o consider un lucru bun. Cam 50-70 la suta din populatia globului are toxoplasmoza.
|
 |
|
Eu aveam colege de clasa care aveau interzis de la parinti si sa mangaie o pisica si tare bolnavicioase erau(aproape ca le consideram cu un usor handicap pentru imunitatea slaba).Dupa ceva timp am aflat ca pisicile dau toxoplasmoza la om si ca cel putin jumate din populatia de pe glob are toxoplasmoza care desi poate sa fie un lucru rau pentru aumiti oameni,pentru majoritatea cred ca e un lucru bun ca iti tine sistemul imunitar antrenat toata viata in genul la cum isi tin sistemul imunitar in forma,oamenii care mananca des polen de albine.Polenul creeaza o reactie alergica chiar si la oamenii nealergici iar corpul produce mai multi anticorpi si la fel e si cu toxoplasmoza de la pisici sau daca mananci carne cruda sau in sange.Polenul produce atat de multi anticorpi ,ca daca te duci la medic sa-ti faci analize fara sa-i spui ca ai mancat polen ,o sa creada ca ai vre-o boala grava ,ceva la care corpul raspunde cu anticorpi.Pe vremea lu Stalin,niste cercetatori rusi au studiat 250 de apicultori din Georgia care aveau toti peste 120 de ani ,si au ajuns la concluzia ca toti apicultorii aia mancau mult polen.Copii care au interzis la a se juca cu animale ,in special pisici ,de regula sunt mai bolnaviciosi cel putin o perioada pana iau si ei toxoplasmoza din vre-o friptura cruda sau ceva.
|
 |
|
A m reusit pana la urma sa indepartez partea incercuita cu rosu.Am constatat ca acvariul e foarte rezistent dupa ce a trebuit sa bat in el cu ciocanu de 2 kile sa sparg gemuletele alea  .Am avut ceva emotii da acuma am loc sa bag overflow-ul pe unde era segmentul ala de geamuri care ma incurca.Pana acum ,la borcanasul asta au intrat peste 15 tuburi de silicon si vre-o 20 de cutii mici de poxilina, deaia e asa de rezistent si sper sa tina vre-o 20 de ani cat traiesc pestii pe care vreau sa-i tin in acvariu.
|
 |
|
Si eu culegeam cuiburi de viespi sa dau la peste cu larvele cand pescuiam pe raul buzau.Foarte buna momeala pentru mreana doar ca sunt foarte fragile si nu rezista mult in carlig.Sunt niste viespi (vespa crabro) mult mai mari decat alea pe care le gasim in pod,se mai numesc si gargauni da aste pe care le-am vazut la dunare acum erau cam de 8 ori mai mari in volum ca un gargaun.Sunt exagerat de mari si portocaliu cu negru nu galben cu negru cum sunt gargaunii .
|
 |
|
E posibil sa fie si burete dar nu se poate intelege din poze.Eu aveam o colonie de gsp pe care cand crestea buretele peste gsp (si ucidea o parte din gsp) ,cand crestea gsp-ul peste burete(si ucidea buretele acoperit) , erau intr-o continua lupta  .Cel de la care luasem gsp-ul cu buretele ,mai avea o piatra la fel iar la el,la un moment dat buretele ,desi era burete encrusting ,incepuse sa creasca vertical pentru ca era strans de gsp.
|
 |
|