Pasla aia e pielea moarta a coralului.Referitor la cat de toxic poate sa fie ,cred ca nimeni nu poate sa-ti dea un raspuns sigur.Julian Sprung in ultimu timp zice ca coralii astia ar fi foarte toxici si ca n-ar trebui sa-i tinem in casa,el renuntand la a mai tine zoantusi si paly.Dar nu numai palytoa contin palytoxina ci si gsp,zoantusii si chiar si coraliii LPS .Multi au colectie de corali dinastia in casa si nu mor deci nu e periculos sa-i tii in acvariu doar ca grija mare la manevrare.
quaz wrote:Am vazut aceste viespi inca de acum vreo 15 ani in zona Periteasca-Holbina !! Zboara atat de greoi incat le taiam din zbor cu cutitul !!
Nu mai faceti asa ceva.Daca nu nimeresti viespea,ea sigur te nimereste pe tine dupaceea. Nu zboara greoi,doar ca poate sta pe loc in aer mult timp ceea ce o face sa para o tinta sigura.
um02122 wrote:Am auzit de curand o idee noua: cea de acvariu imun.
In ce consta:
- introduci doar pesti bolnavi, dupa ce i-ai tratat in prealabil
- acvariul trebuie sa aiba ich, velvet etc. ca sa mentina imunitatea dobandita
- se foloseste hrana de calitate, adica vie, preferabil inclusiv continutul sistemului digestiv (adica bacterii, virusuri, paraziti).
Proprietarul mai foloseste si un reverse under gravel filter ca sa descurajeze formarea zonelor anaerobe. Substratul recomandat e pietris de coral.
Acvariul sau are "doar" 47 de ani.
De asemenea, autorul avertizeaza ca aceasta e doar parerea lui si ca metoda nu e nici pentru noobi, nici pentru experti.
Acvariul arata asa:
RUGF in stilul lu Paul B am vrut eu sa-mi fac ,doar ca el recomanda un flow slab si constant.Eu vroiam sa pun pe timer o pompa mai puternica care sa scuture un pic nisipul de cateva ori pe zi.Cat despre ich,se poate si un acvariu fara ich dar trebuie sa ai 2 acvarii de carantina nu unu.Un acvariu pentru pesti si un acvariu pentru corali,ca degeaba tii pestii in QT tank daca bagi dupaia o piatra vie sau un coral care provine dintr-un acvariu strain care mai mult ca sigur are ich.Deaia are nenea sta cel mai vechi acvariu de recif,pentru ca foloseste filtrul ala de nisip.El reconda filtrul pe reefcentral ,dar multi nu il folosesc la acvarii marine si cred ca daca ai vrea sa cumperi un filtru dinala pentru acvariu marin,nu ai gasi de unde sa cumperi.Chiar daca nu e folosit la scara larga,ideea cu filtrul care sa curete nisipul de detritus e geniala.
O sa fac niste capcane pe care o sa le montez in zona sa prind niste viespi dinastea ca sa le fac poze sa le pun pe forum.Din ce am mai citit pe forumurile despre stuparit ,desi stuparii ar trebui sa cunoasca cat de cat insectele,nimeni nu a postat vre-un coment despre existenta viespii japoneze in romania.Ba mai mult, ,,experti,, stupari ,posteaza pe bloguri cum ca viespea japoneza e imposibil sa traiasca in Romania si sa nu ne facem griji ,ca in print screenul postat de colegul Rari.Va spun eu sigur,exista .Eu ii consider ca un fel de cobre imperiale zburatoare care au aparut pe meleagurile noastre doar ca viespile astea omoara mult mai multi oameni decat cobrele in zonele unde cobrele si viespile astea convietuiesc.Toate viespile in uniunea europeana sunt protejate de lege,n-ai voie sa le omori (lucru bun de altfel) si o sa fie imposibil de tinut in frau expansiunea viespilor japoneze. Un video in care cateva viespi dinaste ucid 30 000 de albine.
rari wrote:Ce monstri. Nu ar trebui anuntate ceva autoritati? Ceva pradator natural este pe la noi? PS. Esti 100% ca erau japoneze?
Sunt absolut sigur ca era japoneza.Nu te lua dupa ce a scris ala in blogul lui ,ca lumea confunda vespa crabro cu japoneza.Vespa crabro e galbena cu negru iar astea 2 erau portocaliu cu negru si la marime (volum)erau cam cat vre-o 10 Vespa Crabro .Daca am simtit curentul facut de aripi de la un metru jumate cand zbura pe loc,iti dai seama ce monstru era.Am vrut sa prind una ca dovada clara,sa-i fac poze ca sa le pun pe forum dar se suparasera prietenii pescari pe mine sa fac un lucru asa de periculos ,mai ales dupa ce le-am explicat ce fel de vietate e aia.
Ieri ,fiind la pescuit prin braila pe Dunare,un prieten imi tot spunea ca o viespe ii da tarcoale in timp ce pescuieste.Eu avand stupi cu albine acasa si fiind si entomolog amator, ii spun sa o lase in pace ca nu-i face nimic si ca probabil e o viespe europeana ,Vespa Cabro (cea mai mare viespe din europa).Prietenul acesta imi spune ca ,,viespoiul,, asta e dina care omoara oameni la un moment dat si se gandeste sa o omoare .Eu il linistesc spunandu-i ca nu are cum sa- omoare o viespe si ca trebuie cam 4-5 Vespa Crabro europene ca sa omoare on om care nu e alergic,bineinteles(un om alergic poate sa moara si doar dintr-o usoara intepatura de albina).La 12 ne strangem sa punem masa langa prietenul cu viespea si chiar vad o Vespa Crabro pe o salcie pe care o arat celorlati prieteni pescari ,iar cu un aer de cunoscator le explic ca aia e Vespa Crabro europeana si e cea mai mare viespe din europa ,care e nevoie de 4 viespi sa omoare un om normal, nealergic.Il linistesc si pe prietenul cu ,,viespoiul,, , spunandu-i ca eu fiind prevazator,am luat de acasa in bagaj medicamentul Claritine impotriva alergiilor si intepaturilor.Nu trec nici 5 minute si apare viespea care ii da tarcoale prietenului de cateva ori foarte aproape si la un moment dat se opreste pe loc in aer in fata lui la o jumate de metru de fata.,,Viespoiul,, era la un metru si un pic de fata mea si de la distanta asta am putut simti curentul pe care il facea din bataia aripilor.Era o viespe uriasa ,cam cat intreg degetul mic de la un adult si cu niste aripi cam de 8-9 centimetri.Asa ceva nu am mai vazut in viata mea.La un moment dat se intoarce cu fata la mine si ii vad perfect coloarea portocalie de pe cap-era o viespa japoneza ucigasa.Am mancat si imediat dupa aceea am strans sculele sa plecam in alt loc de pescuit cu teama ca nebunul de prieten pescar ar putea sa o omoare si sa atraga un roi intreg de viespi dinastea uriase(acest coleg in trecut a mai omorat un sarpe de apa in ciuda faptului ca eu si fratele meu am tipat la el sa nu-l omoare iar fratele a incercat sa dezlege sarpele cu mana din plasa juvelnicului cu toate ca sarpele era nervos si hasaia foarte tare ceea ce a ingreunat eliberarea lui si pana la urma a luat un bolovan in cap de la prietenul pescar chiar in timp ce incercam sa-l salvam).Plecam vre-o 6 kilometri pe Dunare mai jos intr-un loc cu mai putini copaci si vorbim tot drumul despre incredibila viespe japoneza care omoara cam 50 de oameni anual ,numai in Japonia.Cum coboram din masina ,la 5 minute,o alta viespe japoneza (un pic mai mica ca prima) ii da tarcoale aceluia-si prieten pescar si se opreste la 50 de centimetri de fata lui in aer,si-l studiaza pret de cateva secunde bune.Ne hotaram pana la urma sa mergem si mai departe la pescuit ,la inca 3 kilometri,de data asta in camp ,sa dam la peste pe un canal din Dunare dupa carasei . Tot prietenul asta imi povestese de un pescar care speriat de o viespe dinasta a incercat sa scape de ea sarind in apa da n-a scapat de moarte,pentru ca viespea l-a intepat in gat ,chiar in timp ce era in aer si mai avea o milisecunda sa se scufunde in apa.Mare,atentie daca vedeti o viespe uriasa cu capul portocaliu la pescuit sau oriunde.Parasiti locul periculos fara sa face-ti zgomot si nu taiati lemne din copaci din zona unde ati vazut viespea ,pentru gratar.Eu la un moment dat ma imbracasem gros cu 2 hanorace si 2 perechi de pantaloni si luasem minciogul pentru pesti ca vroiam sa prind viespea uriasa,prima,ca sa-i fac poze sa o postez pe forum ,dar la insistentele prietenilor baricadati prin masini si care imi ziceau ca nu sunt sanatos la cap, am renuntat.E o specie invaziva si as fi riscat sa fiu primul care pune poze si dovezi autentice ca viespile astea au ajuns in Romania. Traiesc in romania si su o crestere buna tinand cont de dimensiunea uriasa pe care o avea prima viespe pe care am vazut-o.Inca ceva ar mai fi de adaugat,colegul pescar isi daduse cu Autan solutie pentru tantari pe fata care miroase a parfum de flori si probabil mirosul acesta a atras viespile.
Un acvariu extraordinar de frumos.Cat despre nenea japonezul care nu folosea controler de CO2 ,eu cred ca asa sunt japonezii in mentalitate,oarecum mai inapoiati intr-un sens frumos si bun cateodata.Se reflecta si in casele lor traditionale unde nu folosesc scaune,stupul lor pentru care sunt faimosi e de fapt o cutie goala fara rame macar unde albinele construiesc haotic fagurii,iar la constructia caselor incearca pe cat posibil sa nu foloseasca cuie .Lumea se asteapta de la ei la o tehnologizare agresiva si lucruri cat mai complicate, dar ei de fapt fac lucruri (pentru ei) mai simple decat rusii.
paradoxx wrote:azi mai facui o tura pe la rau,si vazui alte 2 femele cu coada intoarsa in semn de protejare a icrelor,una sub un bolovan, alta langa ea la 30cm distanta,instantaneu inima umplandu.mi.se de bucurie la gandul ca o noua generatie va privi spre viitor. se pare ca pestele mort pe care l.am vazut mort era mreana,iar fasele ce le vad sunt fase mari. multumesc de increderea acordata in sensul de a creste racii,si intr.adevar consider ca daca as fi luat o pereche,as fi reusit sa o mentin in viata,mai ales ca sunt mescher de meshkher cu cooler de pe aquariumprest ) poate as fi reusit sa ii fac sa si depuna impreuna sau sa le ofer un spatiu adecvat si puilor,dar practic sunt infestati cu tot felul de viermisori albi si maro ce le traiesc pe clesti,pe abdomen si mai stiu eu unde...deci i.as pastra,dar nu stiu cum sa ii scap de paraziti...poate doar prin fierbere )))))
Parazitii aia sunt comensali,traiesc in simbioza cu racul fara sa ii faca vre-un rau.Poate scapa de ei cand naparleste.M-am documentat mai mult sepre racii astia si am ajuns la concluzia extraordinara ,ca sunt veriga lipsa pe care noi n-o avem in apele noastre sa crestem lostrita.Slovacii au foarte multi raci dinastia si au si lostrite multe si un program de protectie a speciilor bine stabilit astfel incat la ei se poate gasi ocazional lostrita de vanzare la supermarket.Lostrita,fiind un somon are nevoie de crustacee sa creasca in conditii bune,deaia au somonii carnea rosie,de la crustaceele pe care le mananca asimileaza astaxantin ,un pigment carotenoid,acela-si care face ca racul sa devina rosu cand il fierbi.In Franta racii astia se considera ca fiind disparuti,francezii fiind prea mari fani de carne de rac;Eu zic sa incerci sa cresti o pereche in acvariu si sa-i inmultesti ,iar puii sa-i eliberezi inapoi in rau si chiar si in alte rauri.Ai face un lucru bun pentru natura dar trebuie sa-ti si placa chestia asta.De 2 zile s-a deschis sezonul la pescuit si de anul asta nu mai e nevoie de permis ca sa te duci la pescuit iar racii astia nu sunt inca protejati la noi .Ar fi legal sa iei acuma o pereche sa ii cresti iar probabil peste cativa ani v-a fi ilegal ,cand o sa devina specie protejata.Important ar fi sa nu ii cresti in apa in care ai crescut alti raci exotici sa nu ia boli si chiar nici alti pesti exotici nu prea ar fi indicat sa ai in acela-si acvariu. Uite si
unu tinut in acvariu,are si viermii aia pe clesti,se numesc branchiobdellida . Eu as baga racii astia pe raul Buzau si paraiele care se varsa in buzau din sus de barajul de la siriu daca i-ai creste si s-ar inmulti.Poate asa ar reveni si lostrita pe buzau .
Pai nu prea e nimic pentru ca aia cand au inventat permisele de pescuit ,le-au inventat pentru pescari ,care pescuiesc ca sa manance.Nu s-au gandit ca e posibil sa vine si cativa nebuni dinastia sa le scoata stelele de mare si buretii din apa,sa le duca acasa.Eu stiu ca nu sunteti rau intentionati sa distrugeti natura ci doar nebuni cu acvariile,dar si nebunia are o limita.Altfel ajungeti ca nenea ala de pe forum care prinde porumbei cu plasa sa-i dea de mancare la serpi.Sa le scoti la greci stelele ,buretii,aricii de mare din apa e la fel cum fac aia la noi care vin la mare si prind calutii de mare.Cam asa va vad si pe voi localnicii aia si daca gasiti si vre-unu mai nebun ajungeti la stiri ca aia care au mancat lebedele din austria si ne faceti si tara de ras-cu mentiunea ca aia macar erau niste oameni amarati care au ajuns sa omoare lebede ca nu aveau ce manca,deci mult mai nevinovati ca voi.Si eu am permis de pescuit si cum ar fi sa ma duc sa prind caluti de mare sa dau la stiuca cu ei?N-ar fi nesimtire? Calutu de mare nu scrie pe permis ca e interzis .
Raul ala pe care ai vazut nisiparita si racii astia e un rau nepoluat,chiar daca vezi satenii ca arunca gunoaiele pe marginea raului.Raul Buzau era plin de gunoaie pe timpuri si traiau in el o gramada de nisiparite.Acum nu mai sunt gunoaie de loc pe buzau ,au fost acoperite de iarba si totul pare un paradis .S- a civilizat lumea si nu mai arunca gunoaiele la rau dar odata cu civilizatia asta ,oamenii si - au cumparat si masini de spalat ,toti ,si e mult detergent deversat pe rau,cu multi fosfati care creaza infloriri de alge,raul transformandu- se dintr-unul nisipos pietros intr- un rau plin de mal ,cu putin oxigen in apa si e practic asemanator cu o balta.Nisiparita nu se poate pescui la undita deci nu e amenintata de pescari.Noi cand mancam nisiparite erau aduse pe mal cand venea buzaul mare si tulbure si oricum mureau pe mal. Ceilalti pestisori pe care i- ai vazut in rau e posibil sa fie porcusori si mreana vanata.Eu cred ca ai fi avut bine grija de racii aia la cat de entuziast esti,dar fiind o specie asa de rara nu pot sa- ti recomand sa- i tii in acvariu chiar daca probabil ar fi avut sanse mai mari de supravietuire in acvariul tau decat in raul in care pescuiesc taranii.Racii astia sunt printre cele mai amenintate vietuitoare din europa doar ca nu apar ca fiind pe cale de disparitie pentru ca nu a facut nimeni un studiu sa le estimeze populatia ,inca.Fiind un rac mic si fara interes comercial precum racii astacus si neinmultindu- i nimeni,e posibil sa dispara curand.Caz in care ar fi de incurajat sa ii tina lumea in acvariu si sa- i inmulteasca,dar nu sunt eu in masura sa dau un asemenea sfat,asta e alegerea ta.
adrian09 wrote:deci poate sa mearga permanent.. nu e nici o problema? Am citit pe aici sau nu mai stiu unde ca nu e indicat sa mearga mai mult de 2 ore sau asa ceva
Eu nu l-as lasa sa mearga non stop ,pentru ca becurile uv nu rezista multe ore ,chiar daca esti tentat sa zici ca e un neon si neoanelw rezista mult timp.La 9 wati e mai mult decat suficient pentru un acvariu de 400 de litri.Becuri de 12 wati se folosesc la mici iazuri de pana in 10 000 de litri de apa.
Daca eram locuitor din Thassos ,cred ca aveati toti dosar penal si va intorceati si cu cururile sparte acasa.Daca ar veni si grecii la noi sa ne lase fara fauna cum vi s-ar parea?
Artemiile sunt crescute in apa cu saruri diferite in scopuri de cercetare.Tie iti trebuie NaCl.Circulatia o faci din pompa de aer fara sa folosesti pompa de apa.Practic dai drumul la furtun in mijlocul acvariului sa bage aer.
Foarte bine ca l-ai eliberat.Din ce m-am interesat eu depre rac rezulta ca este o specie foarte amenintata in europa .Cat despre pestele ala care seamana cu un tipar ,este ori o zvarluga ori o nisiparita (peste care traieste numai in romania) ori o fasa mare.In copilarie erau o gramada de pesti dinastia pe raul buzau pe care lumea ii prindea si chiar ii manca.Le spuneam fate rele pentru ca se infasoara pe mana sau deget si iti infig 2 colti pe care ii are sub opercul(daca prindeai unu viu ,aflai pe pielea ta ).Zvarluga si nisiparita nu rezista in acvariu,sunt pesti foarte sensibili,am incercat eu de multe ori sa-i tin in acvariu in copilarie si n-am reusit desi reusisem sa tin obleti,cleni ,mreana vanata si caracude(carasei).In prezent,pe raul Buzau nu mai traieste nici o nisiparita sau zvarluga ,cel putin in zona de deal,posibil sa mai fie prin paraiele din muntii buzaului.Populatiile de nisiparita,zvarluga si inclusiv tiparul au scazut busc in ultimii 15 ani iar in unele tari sunt specii protejate.In poza e o zvarluga dar nisiparita si fasa mare arata aproape identic. Pe saitul asta se spune ca zvarluga e amenintata cu disparitia in romania ,la fel ca lostrita,caracuda si altii. http://seaquaterra.ro/conservarea-biodiversitatii.html
Ala e specia de rac pe care o ai.E un rac de munte si nu cred ca ar rezista la 25 de grade.Mai bine ii dai drumu inapoi ca e si o specie amenintata si incearca sa nu-l tii in acela-si acvariu cu patzcuarensis ca poate sa ia boli exotice.Pentru mine e prima data cand vad specia asta de rac .Cred ca ar rezista la 25 de grade ,da sigur o sa moara cand temperatura apei ajunge la 27-28 vara.Mai are nevoie si de mult oxigen in apa iar la 25 de grade nu cred ca o sa aiba destul cu o apa asa calda.Daca vrei sa tii un crustaceu dinasta mai neconventional in captivitate iti recomand crabul de Maryland sau Calinectes sapidus, da singur in acvariu si fara gupi.Se poate cumpara de la mega image sau alt supermarket.E un crab marin da si de apa dulce.
georgemonda wrote:Sunt bucuros ca nu s-au luat la bataie , . Nici un fel de violenta in bazin fata de noii veniti Navarcusul nu mananca nimic din ce i-am dat, dar ciuguleste intruna de pe pietre si de pe dedesuptul plateurilor. Sper sa nu treaca la partea de deasupra .
Naso are o bobita alba , pufoasa , de vreo doi mm, pe una dintre aripioare . Ce o fi?????
Ce crezi ca poate sa fie bobita aia alba decat ich? Baga tratamente da fara sa stresezi pestii daca nu dispare de la sine in cateva zile.
Crabii aia au avut toate sansele sa supravietuiasca in apa de la robinet pentru ca ei traiesc si in mod natural in apa dulce in Chesapeake bay (cauta Maryland blue crab pe wikipedia) .Eu la un moment dat ma gandeam sa-i inmultesc si sa-i cresc in balta dinasta sitem RAS gen pastravarie dar sunt canibali si e greu sa-i cresti liberi in balta ,trebuie un sistem cu multe cutii in care fiecare crab sa stea in cusca lui
sau o balta mare in care sa fie mai rasfirati .Cand ajung la maturitate parasesc oceanul si urca pe rauri ,deci gestul domnisoarei de a-i pune in apa dulce n-a fost chiar asa de stupid.
Ala cu clownii de 25 de ani e acvariul lu Paul B de pe reefcentral .E cel mai vechi acvariu de recif .Nenea Paul asta ,mereu creste cate un copperband butterfly pe care il hraneste cu scoici congelate si mai are un reactor de artemia foarte simplu de facut ,cu care creste dragoneti,mandarini,ace de mare.Eu vad 4 gramma loreto noi,sa traiasca.