| Message |
|
|
|
Banuiesc ca unii le au zidite complet in perete, ca Ana a lu Manole. #oftopic asisderea
|
 |
|
|
Am si eu varianta asta, nu de la Eheim. Sta bine acvariul, nu ai nici o treaba, e facut pentru acvariu de dimensiunile astea. Pentru teama de cutremur sau bombe exista solutia prins in perete in 2 holzsuruburi si gata.
La mine asa arata si repet, nu e dulap Eheim:
https://plici.ro/image/7BO
|
 |
|
|
|
Corect si asta, au si ungurii o vorba, “ If something seems too good to be true, it probably is not”.
|
 |
|
|
|
Da, il pui langa un perete pe unde nu circula toata lumea. Pentru siguranta maxima se poate si ancora in perete cu holzsuruburi, dar nu cred ca e cazul. Doar ca masura anti stress.
|
 |
|
|
|
Ma gandeam si eu la filtrul ala cel mai mic, Hydra 20, dar nu stiu daca merge la creveti, are fantele alea de in prin care ar putea intra puietul. Are cineva asa ceva in acvariu cu creveti?
|
 |
|
|
|
Am citit ca una din cauzele gsa este dezechilibrul de fosfat. Prea mult sau prea putin. Deocamdata nu am alge vizibile (ca deloc nu exista) si chiar ma uit obsesiv in acvariu, dar o sa iau totusi un test de PO4.
|
 |
|
|
|
Volum brut inseamna acvariul sau doar apa? Tind sa cred ca acvariul. Nu am vazut niciunde specificat asta, pe instructiunile de dozare, desi mi se pare foarte important.
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns. Cu PO4 nu vreau sa fertilizez separat, nici vorba asa ceva, am inteles ca e periculos. Vreau doar sa-l testez, sa vad daca exagerez cu NPK sau mentin doza. Conform testelor de NO3 nu exagerez. Cred ca o sa revin la dozarea zilnica, mi se pare mai sanatos asa. Am lenevit destul.
|
 |
|
|
|
Am inceput sa dozez cate 10ml de Dennerle Elixir all in one si NPK Booster in weekend si alti 5ml la jumatatea saptamanii. Acvariu de 63 litri. Testez NO3 de doua ori pe saptamana, valori intre 10 si 25 mg/l, nu imi dau seama exact din nuanta de portocaliu. Parca mai mult spre 10. Ei recomanda la npk intre 10 si 20 ml la 100 l apa pe saptamana, in functie de plante. Deci eu depasesc.
Am inteles ca dozajele astea recomandate sunt prudentiale, facute pentru acvarii slab plantate. Cineva mi-a spus ca se poate doza pana la 4x ce scrie pe eticheta, daca e acvariul bine plantat.
Oare ar fi bine sa incep sa testez si PO4 sau e suficient testul de nitrat?
Si care ar fi un nivel critic la NO3? Pentru pesti si alge. Voi cat ati atins maxim, fara sa apara probleme?
|
 |
|
|
|
Foarte frumosi sunt, bine ca i-ai adoptat. Unde ai gasit sanitarul? E simpatica tare specia asta, nu stiam de ea.
|
 |
|
|
|
Ia vezi la Donatii, se dau niste plante.
Mai urmareste si acolo, pot sa apara chestii interesante.
|
 |
|
|
|
Pai tu bagi NPK la 3 fire de plante si te miri ca iese NO3 prost? Atunci nu ma da cu fertilizanti.
|
 |
|
|
Tot secretul la treaba asta este rezistenta siliconului, adica etanseizarea. Ca daca nu, çe futú, vorba olteanului
|
 |
|
|
Pai da, miscarea e buna, eu sunt mare fan. Dar nu dupa o operatie pe coloana facuta in ultimul an
|
 |
|
|
|
As baga niste hygrophila polysperma in fundal, e devoratoare de nitrati si creste repede.
|
 |
|
|
Pana la urma am luat Sera FP750. E foarte ok, ridica apa la 1,2m cat imi trebuie mie si are un debit bun, baga imediat 20l si nici nu face furtuna in acvariu. E pe furtun de 9/12.
https://www.emag.ro/pompa-recirculare-sera-filter-and-feed-fp-750-30600/pd/DTW8H9BBM/
|
 |
|
|
|
Eu nu as renunta de tot la ideea cu suportul Eheim. As face efortul asta. Suportul acela e special construit sa sustina un acvariu ca al tau, distanta dintre peretii verticali e mai mica decat lungimea acvariului, astfel greutatea acvariului se distribuie pe toata suprafata blatului. Iar dulapiorul e suficient, eu am ceva asemanator si imi incape filtrul si butelia co2 acolo. Plus fertilizanti si alte acareturi.
In plus, nu as garanta ca blatul actual nu s-ar incovoia si sub un acvariu de 25 l. Trebuie luata in calcul si posibilitatea asta.
|
 |
|
|
|
Red moor se preteaza sa indesi niste microsorum dwarf printe increngaturile alea, la baza lor (am vazut asta la Oliver Knott si arata intr-un mare fel). Mopanul se preteaza sa lipesti pe el multe buchephalandre. Pe lava stone as pune anubias nana si anubias pinto. Piatra alba as lasa-o asa, eventual o cryptocoryne undulatus red, pentru contrast.
Dar parca nu merg bagate toate, desi… poate gasesti o formula magica. Red moor se va inchide oricum la culoare, nu o sa fie in contrast cu mopani. Doar piatra alba se incadreaza mai greu, ar merge mai bine singura intr-un acvariu nano.
|
 |
|
|
|
Dar de ce sa le amesteci, lasa tot sistemul de la Eheim. Cand ai Mercedes, pui piese de schimb de la Audi? Atomizorul poate fi o idee buna, dar sa stii ca difuzorul care vine in sistemul Eheim e foarte bun, scoate bule mici de tot si daca il pozitionezi cum trebuie se plimba alea prin tot acvariul.
|
 |
|
|
Mi se par foarte buni parametrii apei, no2 ar fi bine sa fie 0, daca schimbi apa mai des o sa scada.
Fara co2 nu are cum sa fie indicatorul decat albastru. La bugetul tau, recomand
https://www.nevertebrate.ro/sistem-co2-eheim-set600-cu-butelie-reincarcabila-2kg-31307
plus
https://www.nevertebrate.ro/electrovalva-eheim-co2-magnetic-valve-33004
Incearca sa schimbi apa la o saptamana. Si pune plante orice iti place. Cred ca ai nevoie de fertilizare, recomand Masterline all in one. Iar daca incarci mult cu plante si bagi si co2, atunci Masterline Micro si Macro.
|
 |
|
|