[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Bayek
Forum Index » Profile for Bayek » Messages posted by Bayek
Message
Poti sa tunzi pestii si sa numeri iarba…
D’apai nu stiu cum e asta cu acvariu de carantina, multi nu au loc si de asa ceva. Cumva, e ca la oameni, ce nu te omoara, te intareste. Dar… cred ca e valabil sa nu introducem in acvariu apa cu care vin pestii si plantele. La plante: le separam, le retezam putin radacinile, le lasam 10 secunde in solutie 10% apa oxigenata si 90% apa, le plantam. La vietuitoare: dupa ce facem aclimatizarea ca la carte, le luam cu minciogul si le bagam in acvariu, fara apa cu care au venit ele.

Daca avem ghinionul sa luam vietuitoare deja virusate, atunci intervine legea lui Darwin: scapa cine poate.
Sa ramana scris pentru acvaristii la inceput de drum: in starea naturala de ebrietate nu se: urca la volan, pun manele, umbla la acvariu!

Legea a 5-a a termodinamicii!
Asa se intampla cand il lasi in pace, natura isi vede linistita de treaba.
Din punctul meu de vedere nu ai nevoie, ar fi o priza ocupata degeaba. Filtrul tau asigura o circulatie ok a apei, are un debit de 300 l/h. Daca are si spraybar, atunci e si mai mare agitatia la suprafata apei. Poti sa ramai cu el, dar o sa trebuiasca decolmatat destul de des buretele dinauntru, mai ales in primele luni ale acvariului. Depinde acum si cat de mult incarci cu pesti, te sfatuiesc sa nu bagi multi la inceput.

Raman la varianta de filtru extern, dar nu trebuie sa fie asta o obsesie. Cat despre buget, mai bine aduni bani luna de luna si iei un filtru bun, decat sa iei din prima unul foarte ieftin. In timpul asta te documentezi.
Salut si bine ai venit!
La volumul asta se potriveste Eheim 2213 Classic 250, e un filtru in jur de 400 lei. Pentru umplutura e bevoie de material biologic, filtrare biologica, cred ca asta vrei sa spui prin biomasa. Poti sa aranjezi asa in filtru: un material mai mare la baza filtrului (2-3 cm de inele de la Sera siporax), buretele albastru din dotare, 2 litri de material filtrare biologica de calitate (Eheim biologic sau Seachem matrix), dupa care la final buretele alb din dotare.

Eu de exemplu asa am, exista multe variante de filtre si de materiale de filtrare si aranjare a lor.
Sfatul meu este sa citesti tot ce scrie aici:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page

Cred ca ai facut multe greseli inca de la inceput, motiv pentru care eu as lua-o de la zero cu ciclarea. Important e sa salvezi pestii, daca tot ai apucat sa-i iei.

1. Nu se pun pestii din prima zi, cu toate ca angajatii de la magazine iti spun ca se poate.
2. Substratul se adauga din prima, inainte sa pui apa. Nu zic ca nu se poate si dupa, dar dai peste cap ciclarea si te complici aiurea. Nu vad nici un motiv pentru care ai adauga substratul la careva saptamani dupa apa. Si ai grija la alegerea substratului, sa nu fie din pietricele. Substrat activ daca vrei plante, nisip simplu daca vrei plante putine si nepretentioase.
3. Ce cauta acvariul pe covor? Se pune pe un stand dedicat lui, cat mai solid, se pune un pad special sub acvariu.

Eu acum as pregati cu atentie tot ce imi trebuie pentru acvariu: substrat, pietre si lemne (lemnul se fierbe 2 ore inainte), ceva plante pentru inceput (anubias nana legat de o piatra si tinuta in apa pana e gata totul). As scoate pestii in alt vas cu ceva apa din acvariu, as goli 80% din acvariu, as pune substratul, as aranja pietrele si lemnul, plantele. As completa cu apa tratata cu conditioner de apa (seachem prime, jbl Biotopol etc.) as adauga bacterii si as astepta o zi sa se limpezeasca. Pestii pot sa ramana in vasul provizoriu pana atunci, dar neaparat cu aeratorul bagat, sa se oxigeneze apa. Dupa care se pot baga in acvariu. Nu e garantata supravietuirea tuturor, acvariul se cicleaza complet in minim 3 saptamani, timp in care in apa apare amoniu, substanta toxica de la o anumita concentratie in sus.

Rog colegii de forum sa ma contrazica unde e cazul, sa nu bulversez noul coleg si mai mult.
Nu pot sa intru in detalii acum ca noh… musafiri, sarmale, vin…

Primul lucru care imi vine este filtrul. La 100 litri e nevoie de filtru extern, daca vrei pesti. Filtrul cascada nu face fata. Iar daca o sa vrei plante faine, pune de la inceput un substrat bun, dedicat pentru acvariu plantat. Prodibio, Ada Amazonia, ceva de genul.
Echinodorus e planta cu radacini bogate, la fel ca cryptocoryne. Asta inseamna ca nu strica sa folosesti root tabs din cand in cand. Ei am folosit Masterline si Tropica, am fost mai multumit de Tropica, stau mai bine in substrat si se dizolva mai repede capsula.
Aici este industrie organizata, super tare.
Fain, nu arata rau deloc. Substratul… dar daca zici ca e in plan, e ok.

Anubias si buce sunt mai mult de semiumbra, nu le place lumina, desi buce se adapteaza si la lumina puternica. Anubias nu prea, tinde sa faca gsa. Buce isi revine repede, eu aproape am omorat unele cand am facut acvariul de creveti, cu substrat nou akadama, ciclare de la zero. Si-au revenit super, dar dupa cateva luni.

Microsorum e capricios, dar in timp isi da drumul si el, la fel si echinodorus, dupa ce isi dezvolta radacinile.

Pomaceea mov e ok, inseamna ca e copt. Aia galbeni sunt verzi.
Sa nu fie handralai amandoi. Am citit ca sunt teritoriali si nu pot fi bagate 2 perechi de momite in acelasi bazin.
Mie imi place ce a iesit, e foarte tare experimentul asta si arata bine acvariul.
Cum sa nu bagi mana in acvariu, pai care mai e farmecul?

Nenea ala probabil se referea sa nu exagerezi, dar acvariul nu e bloc operator, sa nu ai voie nici sa respiri acolo.
Le merge foarte bine plantelor. La asa cub mic, iti trebuie plante catalogate ca plante de mijloc sau frontale. De exemplu cuphea anagaloidea, ludwigia meta, alternanthera mini red, genul asta. Anubias aia alba las-o ca se dezvolta ea. Eventual pe roca aia vulcanica poti sa lipesti (cu grija de data asta) niste anubias pangolino, care se dezvolta intr-un fel aparte.
In natura exista schimb de apa la greu, in permanenta.

Cred ca e doar o chestiune de noroc sa ajungi la acel echilibru chimic incat sa poti sa inlocuiesti treaba asta din natura intr-un acvariu baltit.
Foarte misto arata. Posibil sa reziste puii, la ce vegetatie e acolo, macar o parte din ei. Si cresc destul de repede.
Am comandat un Solo FE, sa inlocuiesc Ferropol 24 cand se termina. Sa vedem cum merge, vad ca are concentratie mare de fier (1,4%) si e EDTA.

Poate se lipesc pestii de magnetul de la buretele de curatat sticla
O sa urc un 10% in fiecare saptamana, pana ajung la 1.5x din doza standard, chiar 2x daca nu apar mustati in acvariu. La testele no3 de la jbl iese cam 3-5 mg/l, deci ar fi loc de crescut doza. Am luat recent niste plante faine de la Victor Z, care clar cer mai mult decat bucephalandrele si anubias. Plus rotala de la tine, Dan, ai invatat-o cu schnitzel

Faina gama Vimi, vad ca e si pe emag. Dar nu schimb acum, merg pe masterline plus ferropol 24 si niste potasiu suplimentar din cand in cand.
Salutare,

Pentru cine foloseste gama Masterline, se poate doza mai mult de recomandarea lor de 1ml/30l? Ma refer la all-in-one Golden. A bagat cineva mai mult si cu cat?

Banuiesc ca e ok, daca se masoara saptamanal NO3 si PO4 si nu se sare calul, daca combinatia de program lumina si CO2 nu favorizeaza algele. Dar sunt curios daca a incercat cineva.
 
Forum Index » Profile for Bayek » Messages posted by Bayek
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com