skija wrote:Salut , o sa revin cu ceva poze mai bune in curand , mi-a luat cam 5 luni pana am descoperit cauza frunzelor transparente (cel putin asa cred acum , 90 % ) , am observat schimbari majore dupa 3 zile.
O sa revin cu detalii cand o sa fiu convins 100 % care a fost cauza , mai astept 1-2 saptamani ca sa fiu sigur
Salut , tot eu raspund .....
Dupa cateva luni mi-am dat seama din ce cauza se topeau frunzele la MC si stauro . NO3 si PO4 am scos din ecuatie deoarece dozez conform EI , lumina am schimbat-o ,merge 8 ore, am pus 2 x 24w in loc de Aquasky 601 , CO2 vedeti mai jos

, Fe sau Micro am zis ca nu dozez mai mult de 0.1 ppm ca sa nu cauzez alte probleme legate de microtoxicitate , substrat aveam Aqua Soil .......ce putea fi problema ??????
Cateva luni am crezut ca CO2-ul este de vina , m-am inselat amarnic dupa ce era sa-mi gazez pestii datorita unei solutii de la JBL cu probleme care nu masura nivelul co2 cum trebuie (sunt multi acvaristi care au returnat solutiile de la JBL la nevertebrate ) , adica eu am bagat 2 bps ....3 bps si tot am crescut pana nu am mai putut numara blulele si drop checker-ul era tot albastru ....poate o nuanta de verde inchis .....in fine , am cumparat alta solutie ptr drop checker de la 2 producatori diferiti doar ca sa fiu 100 % ca este buna solutia si drop checker-ul se ingalbenea dupa juma de ora de la aditia de co2 , semn ca eu bagam co2 cu nemiluita , nu stiam de ce stau crevetii ascunsi , cativa au si murit si melcii nu se reproduceau , microrasbora galaxy pareau ca sunt ok rezultand ca sunt foarte rezistenti la capitolul CO2
Am redus CO2-ul la 1,5 bps si crevetii au inceput sa miste dupa vreo 2 zile , melcii la fel
Ceea ce am facut in legatura cu frunzele transparente (putrezeau dupa ce deveneau transparente dupa 3-4 zile) ......am marit doza de Fier la 0.5 ppm tot la 2 zile de 3 ori pe saptamana si Micro 0.1 ppm tot 3 doze pe saptamana ,am zis ca ori la bal ori la spital

)) (inaite dozam 0.1 ppm Fe cum am scris mai sus) si problema frunzelor transparente a disparut dupa o saptamana .
In fine , dupa luni de zile mi-am dat seama ca frunzele transparente pot fi cauzate si din lipsa de Fier , nu numai din lipsa de CO2 sau NO3 cum scriu foarte multe situri de pe internet (cam 90 %)