[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Matteo
Forum Index » Profile for Matteo » Messages posted by Matteo
Message
Schimb easycarbo aprox 1,5 l +filtru tetratec ex700 sh cu discusi super eruption si pigeon yellow cu ochi rosii- tineret 14-15 cm / siporax / easylife profito. Detalii/poze PM
Buna,

Easy carbo 65ron/l+ tranport - max 2,5 l si filtru extern tetratec ex 700 in stare buna, furtune intregi (a functionat 2 ani fara nici o problema -il vand fiindca am facut un upgrade la jbl e1200-) 150 ron + o valva de rezerva.
Buna,
Vreau 6 l siporax, 20l dupla ground si dupla root 200 sau 600 si un jbl manado 5 l.
@alber - apropo - regula de aur eu o folosesc pentru a calcula incarcarea "vizuala" ca sa zic asa a acvariului daca sunt prea multi pesti nu arata bine.Restul ti-l dau parametri apei pentru ca nu este o regula de calcul a volumului necesar - depinde de speciile de pesti pe care le ai unele mancanca mai mult altele f.putin etc. si filtrarea de care ai nevoie rezulte tot din incarcare.
Scuze de off-topic trebuie sa lamuresc "neste cestiuni" mai ales daca suntem la coltul incepatorului , si anume ca dintr-un anumit punct de vedere in acvaristica de apa dulce exista 2 curente:
"vegetarian" ca sa zic asa si "carnivor" - primii sunt cei care fac acvariul pentru plante si pestii ii tin pentru a le pune in evidenta pe primele si celalalt curent e invers adica acvariul pentru pesti si plantele pentru ai pune in evidenta ........ Ei bine in primul caz acvariile au o incarcatura biologica redusa, sunt mult mai stabile si implicit mai usor de intretinut ( de multe ori mult mai automatizate, mai putina munca - schimburi mai rare de apa, verificare mai rara de parametri odata ce acvariul e stabil) iar cele din urma - al caror adept sunt si eu - cu o incarcatura biologica mult prea mare din punctul de vedere al primilor si cu plante mai putin pretentioase, cu o filtrare biologica supdradimensionata si cu un echilbru mult mai fragil si care se intretin ceva mai greu - schimburi mai dese de apa(2-3 ori pe saptamana), verificare de parametri esentiali zilnic sau de 2 ori pe zi etc).Asa ca atunci cand va alegeti acvariul sa stiti la ce va inhamati.Munca multa la cel "vegetarian" e la inceput si apoi e un pic mai relaxat iar cel cu "carnita" presupune munca continua - daca ati pierdut un schimb maxim 2 de apa l-ati dat peste cap.
Sa auzim de bine.
Oricum acvariul descoperit e riscant .Din cate specii am "rulat" o mare parte au prostul obicei sa sara, inclusiv unul sau doi neoni am "recoltat" de pe covor(- sigur veti spune ca din cauza "inghesuielii" pe care am avut-o in acvarii ). Am folosit capace de acrilat sau sticla chioara decupate in dreptul filtrelor si un eventual capac/usita de hranire cu balama - nu prea aspectuoasa- nu ti-o recomand - ceea ce iti recomand sunt capacele de acrilat cu eventuala ranforsare (acrilatul are nefericitul obicei de se deforma pe lungimi >50 cm spre deosebire de sticla - dar care e mai grea si bineinteles casanta.
@alber - incepatorii cred ca au citit si filtrarea biologica - ceea ce spun eu poti tine cu un filtru hang-on linistit, mai ales ca acvariul e descoperit te rezolva si de "pacla" care poate aparea de la praf si de la alte "bunatati" din aer.
Revenind la topic daca nu folosesti nici o filtrare biologica si te bazezi pe filtrarea intrinseca a acvariului mai mult de 5 neoni nu poti tine in el.Eu as lua din cei de import crescuti gata - depasesc 4 cm si sunt si mult mai colorati. Zic neoni ca am avut la un moment dat vreo 6 acvarii cu specii diferite - caresei gold cu voal, platty normal si mikeymouse, xipho, moli black si yellow, calistus, ramirezi etc, si cunoscutii si prietenii mei care m-au vizitat totdeauna si aproape fara exceptie au ales neonii - desi erau intr-un acvariu micut numai cu ceva java moss si un pic de nisip.
Val wrote:
"Matteo" wrote:Poti pune 2 scalari varietati mai deosebite si o "turma" de neoni, si 2 coridorasi panda

Toti in 60 de litri? Da' de ce?

Dupa cum arata acvariul nu prea cred ca husky17 e incepator, deci ma indoiesc ca o sa faca asa, din mai multe motive. Mi-e lene sa le reiau. In principal:
-acvariu plantat + pesti mari -> munca multa si inutila, intretinere greoaie: nu bun
-Acvariu plantat + suprapopulare -> nutrienti greu de controlat in apa si o mare incarcare biologica. Iarasi nu bun.
.

Nu am mai intrat de mult si vad ca deja ma .Nu aveam de unde sa stiu ca e acvariul de la firma la care vrei poate sa umbli o data la o luna.Credeam ca e pentru acasa si omul vrea sa il populeze.Ce am dat era un maxim, cu schimb de apa saptamanal.Din experienta in acvarii mici speciile respective nu cresc deosebit ;daca se cumpara juvenili - dimenisunile la care ajung - scalari maxim 12 cm, neonii m-am gandit la vreo 7 - maxim 3,5 cm si cory panda 3,5 cm deci si dupa regula de aur 1cm peste 1l apa = 24 +24,5 + 7 =55,5 l iti mai incap si 3-4 crevetei de 0,5 cm.Speciile de care am pomenit nu sunt mari" consumatoare"; hranite de 2 ori pe zi ajunge sa schimbi o data la saptamana 30 %.Eu am cam de trei ori - 170 l - apa si cu regula de trei simpla cam toti atatia pesti dar in schimb am discusi si trebuie sa schimb 25% de 2 ori pe saptamana la cat mananca .
Poti sa racesti apa se cheama "chiller" dar nu il prea ia nimeni pentru vivipari(no offence) - fara intentie rauvoitoare - fiecare apreciaza ceea ce ii place
Poti pune 2 scalari varietati mai deosebite si o "turma" de neoni, si 2 coridorasi panda ca sunt micuti.La mancatori de alge ia ceva mini-creveti ca e cam mic locul.
Acum poti sa-ti spun de tetratec ca se gasesc si piese adica garnituri, coturi, rotoare etc.deci chiar daca se strica ceva poti gasi inlocuitori.Conectica e destul de slabuta dar cu multa atentie si inventivitate specific romaneasca poti rezolva problemele.Curatat mai rar,cu mai multa grija, o sa te tina.Pretul e bun si calitatea nu e chiar cea mai slaba.
Micii creveti nu prea apreciaza apa acida.Crusta lor contine calciu destul ca sa fie in primejdie.Neonii si oto cred ca sunt o alegere potrivita. Mai ales ca nu trebuie sa urci temperatura peste 24.Discusi daca vrei in alt setup cu un acvariu mai mare.Eu am 5 in 170 litri utili, dar ph e 6,5 - 7 si temp.29 .Si eu bag multe in acvariu inclusiv Na2Co3 si CaCO3 pe langa macro, micro si Co2.
Scuze de off topic
@Tropicana - sa fac niste precizari - probabil nu m-am facut inteles - autorul topicului zicea de plantat mediu si eu vroiam sa-i explic ca nu are nici o legatura gradul de plantare al acvariului cu nevoia de lumina care depinde exclusiv de speciile de plante pe care vrea sa le creasca.
ref. la aliniatul 2 - ma refeream la pozitionarea becurilor sub capac si la caderea uniforma a luminii cand porneste de sub capac .Normal ca jos nu va ajunge la fel,poti avea si becuri in diferite combinatii , dar vreau sa-ti spun ca arata destul de rau daca sub capac ai o zona din care lipseste iluminarea mai ales daca e in partea din spate.
Se pare ca nu citesti posturile pana la capat.Daca vrei un ph mai mare eu ti-am dat 2 solutii Val ti-a recomandat alta (mai scumpa un pic dar componentele de baza tot bicarbonat de sodiu si carbonat de calciu sunt + inca alte cateva saruri).Asa ca ori iti ridici ph ori faci cum ti-a zis Humbert.Oricum unele din plantele pe care le ai nu cred ca vor "savura" ph atat de acid 5,5, asa incat daca nu actionezi, astepti degeaba...
La plantat mediu sau nu conteaza speciile de plante; ele au aceeasi cerinta de lumina indiferent cat de plantat e acvariul sau nu .De obicei lumina se pune relativ uniform nu prea exista zone f.bine luminate si altele intunecate numai daca plantezi pe siruri/cercuri functie de bec
M-ar interesa discusii.Daca ii dai separat si cu cat si in ce stare sunt acum? si chiar, de unde esti?
Cumpar la pret rezonabil reductor butelie CO2 - mesaje pe pm -second sau nou = reglabil
Eu as face asa
1.Co2 repornit la ph de peste 6,5 si nu mai repede.Ca sa tamponez un pic as baga un saculet de CaCo3 ascuns pe undeva (daca nu vrei sa-l bagi in filtru).
2. Ciclarea se apropie de final cand iti apare nitratul - NO3 ( cele 2 tipuri de nitro bacterii sunt prezente).Desigur ca ia sfarsit cand amoniacul si nitritii tind la zero (adica populatia de bacterii e destul de mare incat sa-ti "prelucreze" amoniacul in timp decent pentru a nu-ti afecta pestii) - dar asta e numai ciclul azotului. Fenomenul e mult mai complex decat atat si nu vei avea un acvariu "echilibrat" mai repede de 3 luni - mai sunt multe alte bacterii si microorganisme de care depinde un echilibru stabil.Oricum ph acid nu e placut nitrobacteriilor si le impiedica dezvoltarea incearca sa-l tii cat mai sus (catre 7) .
3.N03 tinta ? in functie de plante .In jur de 20-25 ppm e bun pentru heteranthera, alte plante se multumesc cu 10-15 ppm si pentru ca sa "inrosesti" altele trebuie sa il mentii sub 10 ppm sau chiar 5.In general un maxim de 30 ppm si o medie 20 ppm ar fi multumitor.Peste 30 unii pesti se cam "resimt" - mai ales daca sunt pui.
Daca peretele de la baie e de rezistenta nu ar trebui sa ai probleme - daca e de separare... oricum daca blocul e "ceausist" nu ar trebui sa ai probleme - la rezistenta suflau ca si in iaurt. Asta daca nu e din prefabricate Acolo mai "uitau" baietii suduri le mai "imbinau" mecanic etc.La echipament nu lua resun - lucru chinezesc 100% (si celelalte sunt facute tot acolo dar inca tin de calitate).Eu am tetratec dar am auzit voci care au probleme cu el.Cea mai recomandata marca e eheim dupa un clasament "urechist".La fitru extern trebuie socotit minim 4 X cantitatea de apa pe ora deci cam 2000 l/ora.Acum depinde mult si de populatia finala de pesti.Nu prea o sa gasesti unul la 2000 poti folosi pentru inceput unul de 1200-1500 si daca nu face fata mai plusezi cu unul intern/extern.
Daca ai bagat culturi de nitrobacter dupa 2 saptamani poti pune 2 -3 pescuti mai rezistenti si eventual mai ieftini.Eu dupa 3 saptamani am bagat si neoni.A trebuit sa refac odata "pe rapid" dar cu vreo 4 casete de bactozym - cand am venit din concediu si am pus pestii dupa 2 zile si culmea ca au scapat.Poti doza amoniac daca ai de unde sa faci rost - e mai "curat" decat mancarea - adica nu lasa ramasite.De brighty step 2 nu stiu sa-ti spun dar daca ai aciditate mare suplimentul de fier "dispare" mult mai repede.Oricum orice fertilizant zilnic are o gramada de fier - chelat mai bine sau mai prost, in functie de producator - dar care nu trece de la o zi la alta tocmai fiindca oxideaza.
 
Forum Index » Profile for Matteo » Messages posted by Matteo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com