[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: hulk2738
Forum Index » Profile for hulk2738 » Messages posted by hulk2738
o sa folosesc si eu metoda asta. pana acum ma chinuiam sa car pe scara sus bidoanele cu apa
mihai_ghe wrote:
hulk2738 wrote:Pompa de apa de la stergatoare e conceputa sa functioneze un timp limitat. No sa mearga niciodata pentru filtrare. Ar putea fi buna, in schimb, pentru schimburile de apa.

Decat sa te chinuiest cu o pompa de 12v cu un traf de 220/12v si cu un redresor nu este mai usor cu o pompa de la BOYU(poti sa o folosesti si la un filtru confectionat artizanal).Atasez poze de la pompa mea de schimbat apa in acvariu.

daca nu ma insel, aia e o pompa de filtru intern construita sa traga apa de la nivelul, inaltimea sa. functioneaza la orizontala aproape. daca o pui la 1 metru mai jos, in bidon, mai trage?
Pompa de apa de la stergatoare e conceputa sa functioneze un timp limitat. No sa mearga niciodata pentru filtrare. Ar putea fi buna, in schimb, pentru schimburile de apa.
Porcu wrote:
bilti wrote:pai doar eu sunt pioner. el e soimu` patriei. poate o sa-si dea si el maine cu parerea.

Oare despre cine-o fi vorba ?

Ce sa zic de ledurile de 1 W ? Cind te uiti la ele dau senzatia ca-i o flacara de sudura ....... ma intreb cum or fi alea de 3 W .......

Lampa mea cu 16 leduri (7 albe, 6 albastre si 3 rosii) de 1 W functioneaza de vreo luna fara probleme. Sint lipite pe un radiator de computer si-s dotate cu ventilator . Deocamdata se infrupta din lumina lor niste Ceratopteris submers. Cine stie cerintele de lumina ale Ceratopterisului cind e submers isi da seama ce vreau sa spun.

Datorita faptului ca alea de 3 W sint cu radiator ....... inclin sa votez pentru ele.

eu la alea de 20w abia ma pot uita cu ochelarii de soare. nu e o gluma, am inteles ca produc leziuni pe retina daca te uiti la ele fara protectie.
bilti wrote:
Kreator wrote: Eu unul nu stiu in regim DYI cum as putea face asta fara a distruge Ledul...
Va tin la curent cu ce voi realiza...

pai eu le-am lipit direct de radiator cu o solutie inventata de mine. adica poxipol cu vaselina siliconica.

asa ceva:

image

in poza asta am pus o banda izolatoare dar conductoare de caldura. asta deoarece padul/radiatorul/talpa ledului e comun cu anodul.

ps: tine-ne la curent....constant ca sa nu stricam ledurile eventual pune schema aia cu lm daca nu e cea clasica .

nu stiam ca exista banda izolatoare si conductoare de caldura. unde ai gasit asa ceva?
pentru cine nu vrea batai de cap cu racirea ledurilor poate folosi leduri cu pad de racire. problema e ca acestea costa mult mai mult.
continuare foto
am inceput prin achizitionarea catorva leduri high power de 1 watt 350 mA(48 cu 15 dolari) si 4 de 20w 1,5A (9,90 dolari bucata). driverele le-am cumparat tot de pe net, mai exact EBAY. o conditie importanta pentru functionarea in parametri normali a acestor componente este lucrul la o temperatura normala. intentionam sa atasez aceste leduri, cu pasta termoconductoare, pe o bara profil "U" de aluminiu. problema era ca unul din pinii de contact era in legatura cu baza ledului. in cazul asta trebuia sa izolez bara de aluminiu pentru a nu intra in contact electric cu baza ledului dar in acelasi timp sa asigur un transfer corespunzator de caldura intre baza ledului si bara de aluminiu. am folosit foaie de mica si silicon termoconductor interpus intre foaia de mica si bara de aluminiu si intre led si foaia de mica. ulterior, am intarit prin lipire cu pistolul cu plastic toate componentele.
cine are bani mai multi sau nu vrea sa se complice, poate cumpara leduri cu pad de racire. eu am vrut sa ma incadrez intr-un buget de 150 de euro si am ales aceasta varianta mai economica.
pentru a determina polaritatea se alimenteaza LED-ul de 1w la 5V cu o rezistenta de valoare mare 470-1K. iar pentru ledurile de 20 w am folosit un alimentator de laptop (20v; 3,25A) si o rezistenta de 470 ohmi.
am construit un schelet din aluminiu pentru tot ansamblul. am taiat foite mici de mica pe care le-am lipit cu silicon termoconductor pe bara de aluminiu. apoi am lipit pe foita de mica, cu acelasi silicon termoconductor, ledurile de 1w. la urma, le-am fixat bine cu pistolul cu plastic. ledurile de 20 w le-am atasat unor disipatoare pentru procesoare cu pasta termoconductoare clasica (pentru CPU).
pentru racire, am folosit 2 ventilatoare extrase din surse de computer alimentate la 12 V 500 mA.
in final, am ajuns la vreo 700w (lumina) consumand 120. e convenabil. toata cheltuiala se amortizeaza rapid.
un bec incandescent de 40w, cu filament tungsten (becurile clasice) emite in jur de 400 lumen, cu o eficacitate foarte proasta, consum energetic/flux luminos (adica 1w/10 lumen).
un led high power, de 1w, ajunge pe undeva la 60 de lumen.
eu am montat 48 leduri de 1w si 4 de 20w. ledurile de 20w produc 1100 lumen.
plafoniera construita de mine produce
48*60+4*1100=7280 lumen (cu un consum de 124w) regula de 3 simpla arata clar ca acelasi flux luminos il producem cu o lampa incandescenta de 728w.

Un alt avantaj: racite corespunzator, ledurile de putere au o durata de viata extrem de mare (50000 de ore).

Sa mai amintim doar ca aceiasi plafoniera, cu acelasi randament, ajunge la vreo 400 de euro in magazin.
MoDy wrote:Se taie foarte greu...Nici jumatate nu am taiat..

cel mai usor o tai cu flexul si ii dai si forma pe care o vrei. sa ai grija la maini. eu am taiat anul trecut una cu un Dremel dar a mers cam greu si am scos-o dupa putin timp din acvariu. nu mi se pare cea mai buna solutie pentru ornament. ai putea sa cauti niste buturugi mai ciudate cu scorburi etc. e mult mai estetic si aduce mai mult cu peisajul subacvatic..
Giany wrote:ca sa nu deschid alt topic : am in acvariu ca si substrat cuart albastru si nu prea imi place a fost o greseala cand l`am luat ... merge sa pun deasupra lui nisip ?

depinde cum e populat acvariul. daca ai pesti care scormonesc, e ok. daca nu, ia in considerare faptul ca nemiscat nisipul foarte fin se va imbacsi rapid si va incepe sa puta cu efecte nasoale pentru tot acvariul (nitriti, nitrati etc). daca nu ai pesti care scotocesc fundalul, baga pietris.
chinurile facerii sunt aici http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=654206
Mi-am facut, asa cum am promis, o plafoniera cu high power led 48 de 1w si 4 de 20w care produc aproximativ 7500 lumen, de 5 ori mai mult decat amaratul de neon pe care il foloseam inainte.
prin fierbere vei avea si mai multe saruri. cu apa distilata nu am incercat dar persoanele cu experienta spun ca nu e indicata deoarece apa distilata este produsa industrial si contine elemente nocive. ca sa racesti acvariul, poti pozitiona un ventilator care sa bata in luciul apei. se va raci garantat.
Mai baieti mai, apa de osmoza are si ea sarurile ei. Oricat de buna ar fi instalatia, nu vom reusi niciodata sa scoatem pe teava 0 duritate. De exemplu, o instalatie noua scoate apa de osmoza cu conductibilitate 10-40 microSiemens. Daca apa aia conduce curentul, are saruri. Sa nu mai vorbim de cazul in care filtrele au vechime. Parerea mea e ca atunci cand se ridica duritatea apei din acvariu trebuie sa marim cantitatea de apa de osmoza astfel incat sa ajungem progresiv si lent la valori normale ale apei, prin masurari atente.
Nu, nu e asa. Are si apa de osmosa salinitate.
Ma uit mereu pe capacul acvariului si vad broboane mari de apa evaporata. Apa din acvariile noastre evapora in continuu, lucrul acesta atragand dupa el o crestere progresiva a salinitatii. Poate parea o solutie schimbarea apei dar nu e asa atat timp cat noi adaugam mereu in acvariu o apa cu aceiasi salinitate. Anul trecut aveam in acvariu 230 ?S iar anul acesta am ajuns la 342 ?S. Care ar fi solutia prin care putem echilibra aceasta salinitate?
in primele zile nu e necesar sa le dai hrana. rezerva din sacul vitelin ii va face sa nu-i intereseze mancarea administrata. ulterior, le dai o zeama de pastile foarte bine strecurata cu sita de naupli de artemia, zeama pe care ei o vor morfoli cu pofta. cam la 1 saptamana-2 poti incepe sa le dai artemia. daca nu-ti permiti sa produci in casa naupli de artemia poti cumpara artemia congelata (rezulatele nu sunt aceleasi insa). uitasem. metoda cu recipientul functioneaza si pentru oua. le colectezi si le pui la eclozat in vasul cu gauri. ca sa nu se altereze, adaugi cateva picaturi de albastru de metil.
naupli de artemia tata. daca vrei corydorasi sanatosi, hraneste-i cu hrana vie. 2-4 luni. nu te chinui cu vasul ala de 2l. confectioneaza un recipient din plastic pe care sa-l gauresti cu un ac (gaurile pot fi chiar si de 1mm, nu ies puii pe acolo ca le creste capatana foarte repede). cu cat faci mai multe gauri, cu atat mai bine. eu am folosit la inceput chiar o sticla de plastic de 2 l taiata cam de la jumate. vasul asta il agati de marginea acvariului in dreptul jetului de apa care intra in acvariu. asa, apa din acvariu filtrata va patrunde in recipientul cu pui fara sa mai fii nevoit sa faci schimburi. poti alterna nauplii de artemia cu pastile macinate foarte fin si strecurate prin sita cu care strecori artemia (nu exagera cu pastilele). vestea proasta...din 3 pui ai sanse ff mici sa-ti creasca vreunul mare.
la inceput, cumparam si eu din vitrina. si pe bani multi. apoi am vazut ca ce cumparam era realizabil si se putea chiar imbunatati. urmatorul pas este o plafoniera cu power led pe care cred ca o voi realiza home made cu cel mult 100 de euro, facand economie de vreo 200 si....avand satisfactia ca e facuta de mine.
acu' chiar ma simt bine ca filtrul meu facut "in bucatarie" da randament ca unul de vitrina, ba chiar mai mult.

Forum Index » Profile for hulk2738 » Messages posted by hulk2738
Go to: