Mersi de sfaturi. Apa de la robinet are 5ppm deci o sa fac ceva calcule ca sa vad de cate schimburi e nevoie. Sau fortez unul mai mare.
Nu le dau mult, rad totul cam in 60s, nu se aseaza nimic pe "plaja". E in plan sa scot filtrul intern, deocamdata pe asta extern l-am pornit doar de 2 saptamani si ma gandesc sa-l mai las un pic pana se colonizeaza ca lumea cu bacterii, sa nu am surprize.
Pestilor le merge bine. Zebra-ul pe care l-am pus in filmulet stapaneste cam jumatate din acvariu. Ceilalti zebra deja sunt un pic mai palizi la culoare, iar el e destul de aprins. Restul il cam ignora, desi a mai avut incidente si cu cativa Yellow Labs. Moori si Hongi sunt in lumea lor. Moori se cearta continu cu "rivalii" din lateralele oglinda ale acvariului , iar Hongi sunt abonati ai algelor crescute pe lemne. Ma felicit pentru alegerea pietrelor, au atat de multe grote si pasaje incat cateodata joaca lor e fascinanta.
Am avut o mica sperietura marti noaptea (am terminat munca pe la 11 PM) si am luat niste probe de apa, nitritii erau cam 0.8-1, iar nitratii ajunsesera deja la 40ppm. Asa ca am stat si am schimbat cam 50% din apa, cam cu emotii ca e primul schimb cu pestii in acvariu. Apropo, folosesc un Python No Spill, nu exista riscul ca un peste prea curios sa fie aspirat? E vreun truc super simplu care imi scapa sau...? Dupa schimbarea asta am ajuns la 25ppm (apa de la robinet are 5ppm) nitrati si am respirat usurat. Iar daca in primele zile i-am hranit de doua ori pe zi, de multe ori ramanand bucati din mancare pe substrat, acum am trecut la o singura masa pe zi si dozata a.i. sa nu ajunga decat f putin pe substrat. De atunci ritmul de crestere al nitratilor pare sa fii scazut la <5 ppm / zi, ceea ce pare un pic mai bine. Sambata vreau o sa curat filtrul intern (l-am ridicat un pic si e plin de mizerie si ceea ce pare a fi mancare putrezita), sa scot decorurile si sa aspir bine substratul. Plus schimb de apa a.i. sa scad nitratii la ~15.
O sa incerc sa scot si mai multa apa din acvariu, sa il mut cumva mai in fata ca sa ma pot baga in spatele lui si sa inlocuiesc posterul ala de "Mamaia" cu autocolantul negru pe care l-am luat. Probabil ar fi fost mai usor fara pesti, pietre si apa, dar...
In vreo cateva saptamani vreau sa scot complet filtrul intern si sa rearanjez decorul. Nu ma incanta mix-ul de plante, lemnul ala mare, radacinile, pietrele de diferite culori etc. Ma gandesc sa pastrez o singura planta in spatele unei constructii mai inalte de pietre si eventual maxim o radacina, renuntant la lemnul mare si cealalta radacina. Imi place sa fiu pregatit si prevazator, ma framanta niste chestii:
1. O sa faca fata doar filtrul extern la stocul actual de pesti? Toti sunt pui.
2. Cand se mai maresc si cel mai probabil ma voi trezi cu combinatii ciudate masculi:femele, care e solutia? Ok, donez masculii, dar daca adaug femele adulte la un acvariu deja 'stabil', nu risc sa stric oranduirea sociala?
PS: Am pus si o poza cu cel mai rezistent melc de pana acum. E in acvariu de la "inceputuri", a trecut prin reorganizari, schimb de apa de 80% unde am fost aproape sa-l aspir de cateva ori. E Nemuritorul
Cam aceea?i poveste ?i la mine, nu se aude deloc. Ce-i drept, la prima amorsare f?cea mai urat, probabil ca înc? avea aer în sistem. Eu am folosit metoda pusa de Adrian pe topicul meu ?i a mers perfect, chiar dac? nu a fost cea mai pl?cut?
Pe scurt, am facut un schimb de 80% apa vineri dimineata ca sa scad nivelul nitritilor si a-i aduce in parametri test kit-ului Tetra. Am masurat valoarea si am adaugat bucati de mancare pentru a hrani in continuare bacteriile care produc nitriti. Spre seara mi-au ajuns si fiolele de Biodigest si am adaugat una. Am mai luat o citire seara si una sambata dimineata. Sambata dimineata amoniacul era 0, nitritii scazusera pana undeva la 0.8mg/l, iar nitratii erau undeva sub 12mg/l. In timpul saptamanii vorbisem deja cu Florin de la ciclide Arad care mi-a recomandat ca, pentru specii comune, sa nu supun pestii stresului unui drum de 10h si sa ma indrept spre un crescator local, facandu-mi cateva recomandari. In final am luat de la Ionut, cel care detine crescatoria de ciclide de la Obor.
Ajungand la el sambata, i-am spus ce acvariu am, ce recomandari de specii primisem de la Florin si ca mi-as dori mult sa am Cyrtocara Moori in acvariu. Tinand cont si de stocul pe care-l avea, acvariul meu este populat acum de:
5 x cyrtocara moori
5 x yellow labs (caeruleus)
5 x red zebra (Metriaclima estherae)
5 x Hongi Sweeden
Pestii i-am introdus ieri la pranz, i-am hranit o data seara (fix cata mancare pot aduna in 30s) si am facut teste de apa azi de dimineata. Totul e in regula, voi repeta testele si maine dimineata, iar weekendul viitor planuiesc sa curat filtrele din bioflow-ul intern si din prefiltrul sun-sun. Cantitatea de apa schimbata o voi decide dupa ce voi face un test de apa inainte. Conform calculatorului de aici, ar trebui doar 11%, dar nu pare deloc suficient.
Stiu ca, atunci cand pestii vor mai creste, voi mai avea nevoie de filtrare aditionala. Planul este fie sa iau un acvariu mai mare (m-a prins drogul, ce sa fac? ), fie sa donez din Moori si sa mai adaug un filtru extern, fie inca un e901, fie un e1501, voi mai face niste calcule atunci cand vine timpul.
Pestii? Par sa o duca excelent. Daca ieri erau mai timizi si mergeau toti in grup (mai putin Hongi care erau foaaarte interesati de ce se ascunde prin lemnele si radacinile din acvariu), azi deja populeaza tot bazinul, exploreaza grotele pe care le-am facut, curata algele crescute pe lemne. E superb! Am si primele semne de dominanta, unul dintre Red Zebra (l-am numit Trump ) deja ii cam fugareste pe fratii lui, cat si pe caeruleus.
Pentru mods, poate topicul ar fi mai potrivit sa fie mutat la rubrica de jurnale de cichlidae?
Inteleg de ce ai crede asta, dar nu e cazul. Era mai mult o intrebare retorica ca m-am saturat de asteptare.
Tot citind pe internet am vazut ca sunt unii care spun ca un nivel prea mare de nitriti in timpul ciclarii ar duce la incetinirea/oprirea procesului si eram curios si de parerea voastra.
De propunerea de stocare de mai sus ce parere aveti?
PS: Stiu cum e sa raspunzi la aceeasi intrebare de o suta de ori, asa ca imi cer scuze anticipat pentru agasare. Ideea e ca am o mica nesiguranta la inceput si prefer sa confirm totul cu cei care au mai multa experienta.
Ah, ok. Ma gandeam ca oricum o sa trebuiasca sa fac schimbul de apa dupa ciclare si il rezolv atunci. Am deja 6 zile de cand mi-a crescut nivelul nitritilor. Mai e mult de asteptat?
Ok, dupa ce am vorbit rapid cu Florin de la Ciclide Arad (caruia ii multumesc si pe aceasta cale), m-am decis sa merg pe o combinatie intre:
Labidochromis caeruleus, Maingano, Red Zebra si Socolofi. Sugestii de distributie? Eu ma gandeam sa iau 4 din fiecare, dar recunosc ca nu a stat mare proces intelectual in spatele acestui numar. Reamintesc ca filtrarea actuala este filtrul intern al acvariului, urmand sa pornesc de maine si e901-le pentru care am primit intr-un final reductia.
MihaiF wrote:Acvariul arata al naibii de bine asa pe alb . Aproape ca sunt putin invidios pe tine , desi la mine in casa nu se potrivea albul , al meu e cu negru. Cabinetul e Juwel sau facut ?
Mersi!
E Juwel cabinetul, dar nu stiu aia de la Hornbach ce vand. Tot ce e expus e vechiul mobilier, dar in cutiile de pe rafturi e tipul nou, cuim am eu.
Cateva optiuni din researchul de pana acum: caeruleus, demasoni, saulosi si "msobo". Mai imi plac foarte mult si pundamilia nyerei, dar m-a cam desumflat coloritul fad al femelelor. Exista vreo alta specie asemanatoare, dar cu un colorit mai placut?
Ma uitam acum si cred ca o sa renunt la posterul din spate si o sa caut un autocolant simplu, negru. Mi se pare deja prea incarcat acvariul, dpdv al culorilor.
Am mai adaugat ceva pietre in acvariu. Planul initial era o constructie un pic mai inalta, dar e bine si asa. Mi-au mai ramas pietre si planul e sa "redecorez" peste vreo 6 luni, daca ma plictisesc de cum arata acum.
Amoniacul este consumat acum f repede, astept sa dispara si nitritii si sper ca la sfarsitul saptamanii sa pot baga pesti. Pentru a reduce timpul de research, vreau sa comand una din combinatiile de aici http://www.cichlid-forum.com/articles/cookie_cutter_40g.php . Acum am inceput sa caut crescatorii de ciclide.
koala wrote:1) "Substanta alba" = colonii de bacterii... acvariul incepe sa se cicleze... vor disparea. E ok ce se intampla, face parte din cursul firesc.
2) Poti sa faci alte poze, mai clare?... ai lasat lumina aprinsa non-stop? Ce lumina ai, ce bazin? Pot fi diatomee, desi mi se pare cam repede... tot asa, sunt firesti in primele stagii de viata ale bazinului. Vor disparea.
3) E prea multa mancare acolo... scoate-o afara pe toata. Bazinul are deja "incarcatura biologica" (se observa dupa "mucii" de la punctul 1).
2) Nu, a fost aprinsa cu o priza programabila, cate 5h pe zi, dupa cum am fost instruit. Am rugat-o pe sotie sa faca niste poze cu camera profi, revin.
3) Asa voi face.
Am mai luat niste citiri azi.
Amoniac: 5ppm
Nitrati: Au depasit nivelul pe care mi-l poate afisa kit-ul.
Dupa mintea, mi se pare ca as fi undeva intre ziua 10 si 20 conform graficului de mai jos. Acum as vrea sa mai fac niste schimbari de "peisaj" peste weekend si sper ca spre sfarsitul saptamanii viitoare sa adaug si pesti.
PS: Melcul a fost evacuat, nu il observasem! Din curiozitate, se putea inmulti singur?
M-am intors. Am gasit acvariul fara mirosul oribil cu care l-am lasat, intre timp a mai venit taica-miu de 2 ori si a mai lasat cateva bobite de mancare dupa cum l-am rugat. Concentratia de amoniac creste usor, voi mai face niste teste in seara asta, dar sunt destul de sigur ca din punctul asta de vedere merge in directia corecta.
Intre timp am alta problema cu care sper sa ma lamuriti. Stiu ca multe intrebari probabil se repeta, dar cel putin pentru ce urmeaza sa va arat acum, era destul de dubios de cautat pe forum.
Intrebarile magice sunt trei:
1. Substanta alba agatata de substrat a crescut semnificativ in dimensiuni fata de atunci cand am plecat, sa incep sa imi fac griji?
2. Plantele (si piatra de quartz) au niste bucatele maro prinse pe frunze. Ce naiba sunt?
3. Am pus prea mult mancare la putrezit? Valorile citite cu kitul de testare nu sunt f mari (3ppm la amoniac), dar mi se pare ca e f multa mizerie in acvariu. Nici nu am cu ce sa compar totusi...
Am gasit adaptoare in UK, de la 12mm la 16mm (mai jos). Ca sa fiu sigur ca fac ce trebuie, pasii corecti ar fi:
1. Iau adaptoarele 12mm-16mm si niste furtun de 16mm
2. Furtunul original de care intra acum in prefiltru il bag in adaptor, iar intre adaptor si intrarea de la prefiltru folosesc o bucata din furtunul de 16mm pe care il cumpar.
3. Idem si la iesire
Roger! Opresc acum sistemul si ma apuc sa caut adaptoare.
PS: Nu ma refeream la mizeria de pe radacini, ci la cea de la suprafata acvariului. Pe suprafata apei sunt pete de mizerie si nici nu miroase prea placut...
Am reusit pana la urma dupa metoda lui adrian09, gata, pare sa functioneze totul. Am avut si un mic accident, nu prinsesem bine furtunul pe cupla de iesire a filtrului si, fix dupa ce terminasem aerisirea si pornirea instalatiei, am facut o mica inundatie in camera Sa ma invat minte sa nu mai lucrez noaptea. Tot din graba, am uitat sa pun gratarul de plastic care sta deasupra filtrelor, in prefiltru, dar o sa fac asta la prima curatare.